URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
18 Decembrie 2015, 15:55

Proiecte finalizate: Aqua Crisius a investit 3,6 milioane de lei pentru mai buna conservare a şapte arii protejate din Bihor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prin două proiecte finanţate cu fonduri europene, asociaţia Aqua Crisius a investit peste 3,6 milioane de lei în şapte situri Natura 2000 din Bihor, pe care le are în custodie. "A fost un pas mare pentru organizaţia noastră să realizeze aceste proiecte", a declarat preşedintele asociaţiei, Mihai Togor, vineri într-o conferinţă de presă în care a prezentat rezultatele celor două proiecte.

Potrivit acestuia, banii europeni au fost cât se poate de folositori. Pe de-o parte, Aqua Crisius, în calitate de custode, a reuşit să finanţeze cercetările necesare pentru întocmirea planurilor de management, documente care, după ce vor fi avizate de Ministerul Mediului, vor deveni practic regulamentele celor şapte arii: ROSCI0049 Crişul Negru, ROSCI0050 Crişul Repede amonte de Oradea, ROSPA0123 Lacurile de acumulare de pe Crişul Repede, ROSCI0262 Valea Iadei, ROSCI0061 Defileul Crişului Negru, ROSCI0104 Lunca Inferioară a Crişului Repede, ROSCI0068 Diosig. "În plus, ne-am întărit instituţional, prin echipamente noi achiziţionate, am reuşit să dezvoltăm infrastructura turistică în două situri şi ne deschidem perspective pentru noi proiecte", a declarat Togor, adăugând şi că se bucură că o echipă de tineri a lucrat la aceste proiecte şi, astfel, s-a profesionalizat.

Oameni şi natură

Managerul celor două proiecte, Andrei Togor, a prezentat, în aceeaşi conferinţă de presă, rezultatele concrete. Prin proiectul ce a vizat întocmirea planurilor de management, început în august 2012 şi în valoare totală de 1,6 milioane de lei, Aqua Crisius nu doar că a făcut aceste documente obligatorii, ci şi-a achiziţionat aparatură (staţii radio fixe şi mobile, uniforme pentru rangeri, binoclu, aparate foto, lunete) şi a organizat dezbateri publice în toate cele 27 de comunităţi pe teritoriul cărora se află siturile. De asemenea, asociaţia a pus accent pe activităţile de conştientizare, ţinând lecţii în şcolile din aceste comunităţi.

Cel de-al doilea proiect, demarat în noiembrie 2013 şi în valoare de 2 milioane de lei, a fost mai vizibil, a precizat Andrei Togor. "Am reuşit să elaborăm planurile de pază ale siturilor, să construim şi să dotăm un punct de informare la Şoimi, să realizăm două trasee tematice, unul care are în centru bujorul banatic şi altul pe Valea Iadului. De asemenea, am avut o campanie foarte intensă de promovare: am realizate opt filme documentare, din care unul, "Omul şi natura", de 31 de minute şi care a creat o emulaţie în comunităţile vizate", a declarat managerul. De asemenea, Aqua Crisius a realizat hărţi şi pliante ale zonelor protejate şi a dus în tabere tematice Junior Ranger zeci de copii din satele de pe teritoriul siturilor.

Cercetarea continuă

Aqua Crisius a măsurat şi impactul acţiunilor întreprinse prin două sondaje, unul realizat la debutul proiectelor şi unul la final, iar concluzia este că gradul de conştientizare a necesităţii protejării siturilor a crescut cu 30%. "Practic şi concret, ce am făcut noi este recunoscut", a mai spus Andrei Togor.

Organizaţia vizează ca şi în următorul ciclu financiar să deruleze proiecte pe bani europeni, de data aceasta pentru implementarea planurilor de management, adică pentru refacerea habitatelor protejate sau ocrotirea celor aflate într-o stare bună de conservare. Unul dintre punctele de plecare va fi promovare a agriculturii prietenoase cu mediul. "Deja am fost contactaţi de o fundaţie din Franţa care vrea să ajute la dezvoltarea durabilă prin agricultura ecologică", a precizat Mihai Togor. De asemenea, Aqua Crisius va continua şi activităţile de cercetare în siturile pe care le are în custodie, pentru a cunoaşte şi mai amănunţit speciile existente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
A fost odata un parau....
A fost odata un parau,care se numea Paris.A fost odata o vale care se numea Pasteur. Cate specii de vietuitoare au co-existat in acest habitat si au disparut datorita indolentei,nepasarii,ignorantei si a unor interese de grup mafiot ,ale unor institutii(ABAC,CAO) si ale autoritatilor locale (Primaria Oradea)? Solutia de compromis ? INTUBAREA tuturor cursurilor de apa vie , de pe raza oadei si transformarea lor in canale menajere .Blocuri de locuinte, agenti economici, Spital Judetean de urgenta fara bransare la reteaua de canalizare a orasului, cu deversare directa in paraul Paris,rezolvati intr-o clipita .Si mai ramanem si cu ceva bani.... Proiectantii sunt de-ai nostri si de o parte(intubarea) si de alta(canalizarea) - SC RonoAqua. Frantijii ,va dau deja ceva bani ? Hai sa-ncingem hora mare (APM,ABAC, GNM, Primaria Oradea, Ministerul Fondurilor Europene, ONG... ..),sa traiasca si sa infloreasca fratia intre ...
Postat 19 Decembrie 2015, 00:23 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON