URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2015, 15:55

Proiecte finalizate: Aqua Crisius a investit 3,6 milioane de lei pentru mai buna conservare a şapte arii protejate din Bihor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prin două proiecte finanţate cu fonduri europene, asociaţia Aqua Crisius a investit peste 3,6 milioane de lei în şapte situri Natura 2000 din Bihor, pe care le are în custodie. "A fost un pas mare pentru organizaţia noastră să realizeze aceste proiecte", a declarat preşedintele asociaţiei, Mihai Togor, vineri într-o conferinţă de presă în care a prezentat rezultatele celor două proiecte.

Potrivit acestuia, banii europeni au fost cât se poate de folositori. Pe de-o parte, Aqua Crisius, în calitate de custode, a reuşit să finanţeze cercetările necesare pentru întocmirea planurilor de management, documente care, după ce vor fi avizate de Ministerul Mediului, vor deveni practic regulamentele celor şapte arii: ROSCI0049 Crişul Negru, ROSCI0050 Crişul Repede amonte de Oradea, ROSPA0123 Lacurile de acumulare de pe Crişul Repede, ROSCI0262 Valea Iadei, ROSCI0061 Defileul Crişului Negru, ROSCI0104 Lunca Inferioară a Crişului Repede, ROSCI0068 Diosig. "În plus, ne-am întărit instituţional, prin echipamente noi achiziţionate, am reuşit să dezvoltăm infrastructura turistică în două situri şi ne deschidem perspective pentru noi proiecte", a declarat Togor, adăugând şi că se bucură că o echipă de tineri a lucrat la aceste proiecte şi, astfel, s-a profesionalizat.

Oameni şi natură

Managerul celor două proiecte, Andrei Togor, a prezentat, în aceeaşi conferinţă de presă, rezultatele concrete. Prin proiectul ce a vizat întocmirea planurilor de management, început în august 2012 şi în valoare totală de 1,6 milioane de lei, Aqua Crisius nu doar că a făcut aceste documente obligatorii, ci şi-a achiziţionat aparatură (staţii radio fixe şi mobile, uniforme pentru rangeri, binoclu, aparate foto, lunete) şi a organizat dezbateri publice în toate cele 27 de comunităţi pe teritoriul cărora se află siturile. De asemenea, asociaţia a pus accent pe activităţile de conştientizare, ţinând lecţii în şcolile din aceste comunităţi.

Cel de-al doilea proiect, demarat în noiembrie 2013 şi în valoare de 2 milioane de lei, a fost mai vizibil, a precizat Andrei Togor. "Am reuşit să elaborăm planurile de pază ale siturilor, să construim şi să dotăm un punct de informare la Şoimi, să realizăm două trasee tematice, unul care are în centru bujorul banatic şi altul pe Valea Iadului. De asemenea, am avut o campanie foarte intensă de promovare: am realizate opt filme documentare, din care unul, "Omul şi natura", de 31 de minute şi care a creat o emulaţie în comunităţile vizate", a declarat managerul. De asemenea, Aqua Crisius a realizat hărţi şi pliante ale zonelor protejate şi a dus în tabere tematice Junior Ranger zeci de copii din satele de pe teritoriul siturilor.

Cercetarea continuă

Aqua Crisius a măsurat şi impactul acţiunilor întreprinse prin două sondaje, unul realizat la debutul proiectelor şi unul la final, iar concluzia este că gradul de conştientizare a necesităţii protejării siturilor a crescut cu 30%. "Practic şi concret, ce am făcut noi este recunoscut", a mai spus Andrei Togor.

Organizaţia vizează ca şi în următorul ciclu financiar să deruleze proiecte pe bani europeni, de data aceasta pentru implementarea planurilor de management, adică pentru refacerea habitatelor protejate sau ocrotirea celor aflate într-o stare bună de conservare. Unul dintre punctele de plecare va fi promovare a agriculturii prietenoase cu mediul. "Deja am fost contactaţi de o fundaţie din Franţa care vrea să ajute la dezvoltarea durabilă prin agricultura ecologică", a precizat Mihai Togor. De asemenea, Aqua Crisius va continua şi activităţile de cercetare în siturile pe care le are în custodie, pentru a cunoaşte şi mai amănunţit speciile existente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
A fost odata un parau....
A fost odata un parau,care se numea Paris.A fost odata o vale care se numea Pasteur. Cate specii de vietuitoare au co-existat in acest habitat si au disparut datorita indolentei,nepasarii,ignorantei si a unor interese de grup mafiot ,ale unor institutii(ABAC,CAO) si ale autoritatilor locale (Primaria Oradea)? Solutia de compromis ? INTUBAREA tuturor cursurilor de apa vie , de pe raza oadei si transformarea lor in canale menajere .Blocuri de locuinte, agenti economici, Spital Judetean de urgenta fara bransare la reteaua de canalizare a orasului, cu deversare directa in paraul Paris,rezolvati intr-o clipita .Si mai ramanem si cu ceva bani.... Proiectantii sunt de-ai nostri si de o parte(intubarea) si de alta(canalizarea) - SC RonoAqua. Frantijii ,va dau deja ceva bani ? Hai sa-ncingem hora mare (APM,ABAC, GNM, Primaria Oradea, Ministerul Fondurilor Europene, ONG... ..),sa traiasca si sa infloreasca fratia intre ...
Postat 19 Decembrie 2015, 00:23 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON