URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Decembrie 2020, 20:38

Proiect al Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei pentru Stâna de Vale: un centru turistic şi de formare pentru copii, tineret şi familii (FOTO)

Proiect al Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei pentru Stâna de Vale: un centru turistic şi de formare pentru copii, tineret şi familii (FOTO) sursa foto: Episcopia Greco-Catolică a Oradiei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopia de Oradea a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, are un nou proiect destinat copiilor şi tinerilor iubitori de natură, pentru care vrea să construiască anul viitor, la marginea staţiunii Stâna de Vale, un nou centru cu peste 35 locuri de cazare.

Conducerea Eparhiei şi-a anunţat public pe pagina proprie de Facebook dorinţa ca "în anul 2021 să construiască la Stâna de Vale încă o oază pentru formarea şi educarea copiilor şi tinerilor", un aşezământ care totodată să fie "şi un semn de renaştere a staţiunii, proiect mult dorit şi aşteptat de Biserica noastră şi de toţi aceia care iubesc muntele şi natura acestui loc mirific".

Potrivit informaţiilor furnizate BIHOREANULUI de Vicarul General Mihai Vătămănelu, la marginea staţiunii urmează să fie realizat sub denumirea de "centru pastoral" un refugiu pentru turişti cu sală de conferinţe, sală de mese, sală multifuncţională, sală profesorală şi didactică, săli de dormit cu grupuri sanitare şi terase.

În viitorul centru vor putea fi cazate grupuri de elevi, cercetaşi, seminarişti şi copii de pe întreg cuprinsul Episcopiei Oradiei, din judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, urmând să găzduiască activităţi de învăţământ de tipul "Şcoala Altfel", în cadrul cărora copiii să poată învăţa lecţii despre natură.

Un asemenea centru, care funcţionează tot ca refugiu turistic, a fost construit deja în localitatea Zece Hotare, cu fonduri europene, la iniţiativa călugărilor din Congregaţia Don Orione, cei care au întemeiat Liceul cu acelaşi nume din cartierul orădean Ioşia.

Centrul din Stâna de Vale urmează să fie construit la marginea sudică a staţiunii, care de altfel a fost întemeiată de Biserica Greco-Catolică, împroprietărită aici cu terenuri printr-o donaţie a Împărătesei Maria Tereza. În perioada interbelică, staţiunea Stâna de Vale, administrată de greco-catolici, care au construit şi calea ferată de la Bulz şi drumul de la Budureasa, a fost una dintre cele mai apreciate staţiuni de munte din Europa de Est.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON