URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iulie 2020, 20:15

De dragul Creaţiei: O asociaţie de binefacere din Oradea a realizat cel mai modern refugiu turistic din Bihor (FOTO / VIDEO)

De dragul Creaţiei: O asociaţie de binefacere din Oradea a realizat cel mai modern refugiu turistic din Bihor (FOTO / VIDEO) RAIUL PE PĂMÂNT. Călugării orionini din Oradea au ridicat la Zece Hotare o frumuseţe de cabană destinată copiilor şi tinerilor, dar deschisă şi altor turişti, cu o singură condiţie: să dea dovadă că se respectă unii pe alţii şi că preţuiesc cu toţii natura
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tot ce e frumos Dumnezeu ne-a dat nouă! Cu aceste cuvinte a tălmăcit miercurea trecută preotul călugăr greco-catolic Florian Gui darul pe care asociaţia Don Orione, condusă de confratele său Mihai Fechetă, îl face pentru multe generaţii de copii şi adulţi de acum încolo: cel mai modern refugiu turistic din Bihor, ridicat la Zece Hotare, un cătun cu case răsfirate pe dealurile ce coboară dinspre Munţii Piatra Craiului către Crişul Repede într-o zonă înzestrată de Creator cu o frumuseţe rară.

Un vis

De mult visau cei doi preoţi la înfiinţarea unei tabere pentru copii - indiferent că învaţă la şcoala şi liceul Don Orione din Oradea ori la altele - într-un loc unde natura este aproape cum a lăsat-o Dumnezeu la facerea lumii. Membri ai Congregaţiei Don Orione, al cărei crez este că „tinerii sunt comoara cea mai de preţ a familiei şi a societăţii” şi că „după modelul în care sunt educaţi vor fi soarele sau furtuna zilei de mâine”, preoţii sunt convinşi că adolescenţii şi copiii de azi, bine educaţi, vor duce mai departe deviza întemeietorului Luigi Orione: „Faceţi binele mereu, răul niciodată!”.

Încă de la venirea în Oradea, părintele Mihai, originar din Neamţ, şi părintele Florian, sălăjan, au ajutat nu doar la construirea şi dezvoltarea şcolii şi liceului, ci şi la formarea tinerilor, ducându-i inclusiv în drumeţii, adesea la Zece Hotare.

În august 2014, visul lor de a înfiinţa aici o tabără începea să prindă contur: un localnic a scos la vânzare 10 hectare de teren, iar un enoriaş octogenar al parohiei le-a oferit banii pentru achiziţie. „Domnul Ioan Bora, care înainte să desfiinţeze comuniştii Biserica Greco-Catolică a fost împărtăşit de Preasfinţitul Iuliu Hossu (n.r. – episcop şi fruntaş unionist de la Alba Iulia în 1918), ne-a oferit banii necesari. S-a bucurat că avea exact suma pe care o cerea vânzătorul”, a povestit BIHOREANULUI preotul Mihai Fechetă (foto).

Roadele cooperării

Miercurea trecută, la Zece Hotare a fost inaugurat cel mai modern refugiu turistic din Bihor, construit de societatea Don Orione cu fonduri UE din programul Ro-Hu 2014-2020. Lansat în martie 2018, proiectul a avut un buget total de 1,1 milioane euro, din care 700.000 euro au revenit Parcului Naţional Crişuri-Mureş din judeţul Békés, care a realizat un edificiu similar pe teritoriul ţării vecine, iar 400.000 euro asociaţiei greco-catolice din Oradea.  

Clădirea realizată în mai puţin de doi ani are parter şi mansardă şi va servi ca spaţiu unde copii şi tineri din Oradea vor putea să se odihnească, dar şi să asiste la cursuri despre ştiinţele naturii dacă fac drumeţii în zonă, cu profesori şi părinţi. „Am vrut să avem un loc frumos, cu un aspect cât mai natural, care să nu fie în conflict cu natura înconjurătoare şi unde să oferim posibilitatea unui turism responsabil, diferit de turismul sălbatic cu maşini turate, muzică la maximum şi fum de grătar”, spune părintele Mihai despre locul năpădit de spini spre care iniţial nici măcar nu exista vreun drum.

„Școala din pădure”

După ce finanţarea proiectului a fost aprobată, din primăvara anului 2018 cei doi preoţi s-au împărţit între îndatoririle la parohia din Oradea şi munca la Zece Hotare, alături de lucrătorii firmei angajate să realizeze construcţia.

Rezultatul? Un edificiu încadrat în specificul împrejurimilor, cu prispă şi mansardă de lemn. La parter există un punct de informare turistică, unde drumeţii pot primi pliante, broşuri şi hărţi, dar şi să afle în format video cum pot ajunge, la pas ori cu bicicletele, la atracţiile naturale din zonă - Peştera Bătrânului din localitate, Peştera Unguru Mare din Şuncuiuş, Valea Căprioarelor, Valea Ţapului, aleea Viorelelor etc.

Tot la parter a fost amenajată „şcoala din pădure”, o sală de curs cu tablă smart şi videoproiector, unde copiii vor învăţa lecţii despre natură şi bogăţiile zonei, de la flora abundentă în sunătoare şi cimbrişor la fauna cu căprioare şi mistreţi. Alături, sunt o bibliotecă şi un depozit pentru biciclete.

Refugiu cu lift

Urcarea către etaj începe cu o ciudăţenie pentru o construcţie la ţară - un lift ce duce către un observator dotat cu binocluri şi telescop, prin care poate fi admirată întreaga zonă din jur. „Noi avem grijă şi de persoanele cu handicap şi considerăm că şi ele trebuie să se bucure de tot ce există aici”, spune părintele Mihai Fechetă.

Tot la etaj există un punct de prim ajutor, cu targă, pat şi dulap farmaceutic, iar la mansardă sunt camere de refugiu pentru turişti (separat pentru fete şi băieţi), cu băi şi vestiare, plus o mică bucătărie, aşadar cam tot ce poate fi de folos turiştilor pe care societatea Don Orione îi va găzdui aici, cu precădere elevi din şcolile orădene. Tuturor, cei doi preoţi le transmit, simplu, că îi invită la drumeţii, dar, atenţie, respectând şi ceea ce a zămislit natura, şi ceea ce au trudit oameni...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON