URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2024, 10:01

Proful lui Grivei: Florin Neagu le oferă lecții gratuite de dresaj bihorenilor care adoptă căței abandonați (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fără dubiu, un câine este un prieten loial şi devotat, însă poate fi şi o bătaie de cap pentru un stăpân care nu este pregătit să-l crească. Pentru că de la neînţelegerile între stăpân şi câine până la abandonul animalului este un pas destul de mic, dresorul Florin Neagu încearcă să-i ajute pe bihoreni să-şi stăpânească patrupedele. 

De două săptămâni, într-un ţarc din parcul Salca, Florin ţine lecţii gratuite de dresaj pentru oricine adoptă un câine din adăpostul public Grivei. O şcoală la care cel mai mult au de învăţat stăpânii, nu căţeii...

Rasa potrivită

Florin Neagu (58 de ani) iubeşte câinii de când se ştie şi mereu a ştiut să se înţeleagă cu ei. "Vorbesc cu ei, iar ei mă înţeleg", spune orădeanul zâmbind, dar fără să glumească. 

Avea 10 ani când el şi fraţii lui au avut primul câine, un ciobănesc carpatin, rasă renumită pentru abilităţile de pază. Florin a fost singurul care a putut să-l stăpânească: "Câinele doar pe mine mă lăsa să mă apropii de el şi doar pe mine m-a ascultat". Nu avea niciun fel de cunoştinţe atunci despre dresajul canin, ci doar un instinct bun. 

Astăzi, Florin are patru câini, trei ciobăneşti de lup şi un ciobănesc belgian, rase pe care le consideră cele mai potrivite pentru personalitatea lui. "Mulţi oameni nu înţeleg că fiecare rasă de câine are particularităţile ei, iar înainte să îţi iei un câine, ar trebui să te asiguri că te potriveşti cu el. Unele rase sunt mai energice, iar dacă tu eşti o persoană sedentară, nu ar trebui să-ţi iei un asemenea câine", explică Florin. 

Florin Neagu

Câinele rău din plictiseală

Din pasiune pentru câini, în urmă cu 30 de ani, Florin a mers la Sibiu - un centru renumit de dresaj canin - special pentru a face cursul de instructor canin, iar apoi a pregătit inclusiv câini sportivi în cadrul asociaţiei chinologice orădene. "O căţea dresată de mine a ajuns campioană naţională", se mândreşte el. 

Reuşita este cu atât mai mare cu cât dresarea câinilor nu i-a fost niciodată meserie, ci o pasiune pe care a practicat-o în timpul liber rămas după orele de muncă în atelierul de tâmplărie sau la o firmă de pază, locuri de muncă pe care le-a avut în ultimele trei decenii. 

Pentru că a vrut să înţeleagă câinii şi mai bine, Florin a făcut şi un curs de psihologie canină, în Ungaria. "Un câine trebuie mereu să lucreze, el «funcţionează» dacă primeşte ceva de făcut. Un câine care distruge sau nu ascultă este de fapt un câine plictisit, de care stăpânul nu se ocupă", explică Florin.

Soluţie anti-abandon 

Recent, Florin a decis să-şi folosească priceperea în avantajul câinilor abandonaţi. A înfiinţat Asociaţia Iubitorilor de Câini, iar de anul trecut ţine lecţii de dresaj pentru câinii adoptaţi din Adăpostul Grivei. 

"Am observat că se întâmplă destul de frecvent ca un câine adoptat să ajungă iar în adăpost, pentru că stăpânul nu ştie să-l stăpânească şi zice că nu-i un câine bun. De aceea am decis să ofer lecţii gratuite de dresaj oricui ia un câine din adăpost, ca să-i ajut pe oameni să creeze o relaţie cu animalele lor", spune orădeanul. 

Florin Neagu

S-a "infiltrat" în grupul voluntarilor care caută stăpâni pentru animalele de la Grivei şi aşa a ajuns să-i cunoască şi pe noii stăpâni de câini. Cu cei care îi acceptă sfatul de a urma cursuri de dresaj se întâlneşte de anul trecut în fiecare sâmbătă şi duminică, în şanţul Cetăţii, unde îi învaţă cum să-şi stăpânească animăluţele. 

"Fac şedinţe de grup pentru că este important pentru un câine şi să înveţe să socializeze cu alţi câini, nu să se ia la bătaie cu orice animal care trece pe lângă el", zice Florin. Pe lângă lecţiile gratuite, dresorul ţine şi cursuri contra cost pentru cei care îşi cumpără câini. Preţul unui curs de dresaj, care ţine şase luni, este de 250 euro.

Vârsta nu contează

Instructorul este convins că orice câine, indiferent de rasă, vârstă sau traumele prin care a trecut, poate fi dresat, dacă stăpânul are suficientă voinţă şi răbdare. "Din experienţa mea, problemele de dresaj nu au legătură cu câinele, ci cu omul. Cel mai frecvent, stăpânul nu îşi înţelege câinele şi aşa apar conflictele", explică el. Mai în glumă, mai în serios, dresorul spune că, la lecţiile lui, aproape întotdeauna câinii învaţă mai repede decât stăpânii...

Pe de altă parte, stăpânii trebuie să înţeleagă că educarea unui câine nu se termină odată cu cursul de dresaj. Pentru a-şi menţine câinii ascultători, trebuie să petreacă zilnic timp cu ei. "Cel puţin 30 de minute în fiecare zi trebuie să te joci cu câinele, să îi ţii mintea ocupată şi să îl oboseşti", zice instructorul.

Oradea, plină de câini needucaţi

Florin i-a convins şi pe reprezentanţii Primăriei Oradea că dresajul câinilor este esenţial în combaterea abandonului. De două săptămâni, a primit un "sediu" pentru şcoala de dresaj, adică un ţarc anume amenajat în parcul Salca. În fiecare sâmbătă şi duminică dimineaţa, aici se întâlneşte cu bihorenii care au adoptat câini şi pentru care dresorul vrea acum să mai obţină un avantaj: dreptul de a urca cu animalele în tramvaie şi autobuze. 

Florin Neagu

"Am propus Primăriei să permită oamenilor să urce cu câinele într-un loc anume stabilit din vehicul, de exemplu la uşa din spate, dacă dovedeşte că vine la cursuri de dresaj. Este frustrant că astăzi în Oradea nu poţi merge cu câinele cu tramvaiul, dar adevărul este că în oraş e plin de câini needucaţi", zice Florin. Şi cu stăpâni pe măsură...

Ca să-i apropie pe orădeni de dresajul canin, Florin şi-a propus să organizeze, pe 1 mai, tot într-un parc din Oradea, un spectacol de acrobaţii cu câinii adoptaţi şi noii lor stăpâni. Un show care va demonstra că orice animăluţ poate fi vedetă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON