URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 21 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Noiembrie 2018, 11:13

Profesori de la Liceul "Lucian Blaga" în Suedia (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În perioada 20-23 noiembrie 2018 a avut loc, la Alfta, în Suedia, prima întâlnire de lucru din cadrul proiectului Erasmus+ "Inclusion by Sports", implementat începând cu luna septembrie 2018 de Alftaskolan din Alfta (Suedia), în calitate de instituţie coordonatoare, în parteneriat cu SU Vasil Kunchov din Vratsa (Bulgaria), Kadirli Fen Lisesi din Kadirli (Turcia) şi Liceul Teoretic "Lucian Blaga" din Oradea (România).

Proiectul se va derula pe o perioadă de doi ani, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, prin ANPCDEFP - Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale în cadrul Programului Erasmus+ KA2, parteneriate strategice în domeniul şcolar - proiecte de schimb interşcolar.

Scopul proiectului este acela de combatere a excluziunii sociale, a abandonului şcolar şi a altor obstacole cu care se confruntă elevii noştri, precum şi facilitarea incluziunii participanţilor dezavantajaţi, prin activităţi sportive şi fizice, în societate.

Grupul ţintă îl constituie elevi din clasele gimnaziale (11-15 ani) proveniţi din familii cu situaţii materiale precare, elevi cu dizabilităţi mai mari sau mai mici, precum şi elevi cu alte probleme de integrare socială.

Prima întâlnire de lucru, la care au participat profesorii Dorina Mirodot şi Sandor Traier, a avut ca obiective cunoaşterea reciprocă a reprezentanţilor celor 4 instituţii partenere, prezentarea instituţiilor de provenienţă, precum şi definitivarea planului de lucru al proiectului, cu stabilirea unor termene definitive de realizare a activităţilor în proiect şi a sarcinilor fiecărui partener.

În prima zi de lucru a întâlnirii, participanţii s-au prezentat, oferind atât informaţii despre poziţia pe care o deţin în cadrul instituţiei reprezentate de ei şi despre rolul în proiect, precum şi o descriere sumară a instituţiei acestora. De asemenea, au fost oferite informaţii despre localităţile şi ţările de provenienţă.

În cea de a doua zi de lucru, pentru a facilita mediatizarea proiectului, a fost organizat un reportaj în direct de către radioul regional, la care au participat coordonatorii din cele patru şcoli partenere şi elevi ai şcolii gazdă. Apoi s-au stabilit datele următoarelor întâlniri şi activităţile de urmează a fi organizate. După-amiază a urmat o scurtă vizitare a localităţii şi a împrejurimilor.

Următoarea întâlnire, la care vor participa 3 profesori şi 6 elevi din şcoala noastră, va avea loc în februarie 2019. În cadrul acelei întâlniri, elevii noştri vor lua contact cu sistemul de învăţământ suedez şi vor practica sporturi de iarnă.

Prof. Sandor Traier, coordonatorul proiectului

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5871 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON