URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Noiembrie 2018, 11:13

Profesori de la Liceul "Lucian Blaga" în Suedia (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În perioada 20-23 noiembrie 2018 a avut loc, la Alfta, în Suedia, prima întâlnire de lucru din cadrul proiectului Erasmus+ "Inclusion by Sports", implementat începând cu luna septembrie 2018 de Alftaskolan din Alfta (Suedia), în calitate de instituţie coordonatoare, în parteneriat cu SU Vasil Kunchov din Vratsa (Bulgaria), Kadirli Fen Lisesi din Kadirli (Turcia) şi Liceul Teoretic "Lucian Blaga" din Oradea (România).

Proiectul se va derula pe o perioadă de doi ani, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, prin ANPCDEFP - Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale în cadrul Programului Erasmus+ KA2, parteneriate strategice în domeniul şcolar - proiecte de schimb interşcolar.

Scopul proiectului este acela de combatere a excluziunii sociale, a abandonului şcolar şi a altor obstacole cu care se confruntă elevii noştri, precum şi facilitarea incluziunii participanţilor dezavantajaţi, prin activităţi sportive şi fizice, în societate.

Grupul ţintă îl constituie elevi din clasele gimnaziale (11-15 ani) proveniţi din familii cu situaţii materiale precare, elevi cu dizabilităţi mai mari sau mai mici, precum şi elevi cu alte probleme de integrare socială.

Prima întâlnire de lucru, la care au participat profesorii Dorina Mirodot şi Sandor Traier, a avut ca obiective cunoaşterea reciprocă a reprezentanţilor celor 4 instituţii partenere, prezentarea instituţiilor de provenienţă, precum şi definitivarea planului de lucru al proiectului, cu stabilirea unor termene definitive de realizare a activităţilor în proiect şi a sarcinilor fiecărui partener.

În prima zi de lucru a întâlnirii, participanţii s-au prezentat, oferind atât informaţii despre poziţia pe care o deţin în cadrul instituţiei reprezentate de ei şi despre rolul în proiect, precum şi o descriere sumară a instituţiei acestora. De asemenea, au fost oferite informaţii despre localităţile şi ţările de provenienţă.

În cea de a doua zi de lucru, pentru a facilita mediatizarea proiectului, a fost organizat un reportaj în direct de către radioul regional, la care au participat coordonatorii din cele patru şcoli partenere şi elevi ai şcolii gazdă. Apoi s-au stabilit datele următoarelor întâlniri şi activităţile de urmează a fi organizate. După-amiază a urmat o scurtă vizitare a localităţii şi a împrejurimilor.

Următoarea întâlnire, la care vor participa 3 profesori şi 6 elevi din şcoala noastră, va avea loc în februarie 2019. În cadrul acelei întâlniri, elevii noştri vor lua contact cu sistemul de învăţământ suedez şi vor practica sporturi de iarnă.

Prof. Sandor Traier, coordonatorul proiectului

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON