URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2022, 19:00

Producătorii bihoreni pot folosi de Crăciun, în premieră, food truck-urile cumpărate pentru ei de Consiliul Județean (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Târgul de Crăciun organizat de Primăria Oradea este primul eveniment la care vor fi folosite trei din cele patru autorulote achiziționate de Consiliul Județean pentru sprijinirea producătorilor bihoreni interesați să comercializeze produse tradiționale.

Utilizarea food truck-urilor nu va fi însă gratuită, ci taxată, iar dacă va exista concurență se va organiza chiar și o licitație pentru închirierea lor.

Pentru produse alimentare și băuturi

Potrivit unei informări a CJ Bihor, Agenția de Dezvoltare Durabilă Bihor, din subordinea administrației județene, a lansat miercuri o procedură de închiriere pentru trei din cele patru food truck-uri achiziționate în scopul promovării produselor tradiționale, în baza unui proiect din 2018 derulat în parteneriat cu Administrația Domeniului Public din subordinea Primăriei Oradea.

Rulotele vor fi închiriate pentru a fi utilizate în cadrul ediției din acest an a Târgului de Crăciun din Oradea. Două dintre ele, de tip „food trailer model BH1”, vor fi închiriate pentru comercializarea de produse alimentare semiprocesate, procesate, ambalate sau neambalate (miere, zacuscă, mezeluri, brânzeturi, uleiuri, produse de artizanat sau manufactură etc), iar a treia, de tip „drinks trailer model BH2”, pentru comercializarea de băuturi alcoolice și non alcoolice (palincă, vin, sucuri, bere etc).

Cu condiții

CJ Bihor subliniază că există cerințe pe care „comercianții trebuie să le respecte cu strictețe, în fiecare zi a evenimentului”, și anume programul agreat cu organizatorul Târgului de Crăciun (APTOR - Visit Oradea), precum și orarul de funcționare, și să se asigure că vor avea cantități suficiente de produse pentru a fi puse în vânzare pentru întreaga perioadă a Târgului.

De asemenea, comercianții trebuie să dețină documente de proveniență și de conformitate a calității pentru toate produsele vândute, precum și „să asigure expunerea estetică a produselor și afișarea în mod vizibil a prețurilor, care nu pot fi modificate pe durata evenimentului”.

Contra cost

Prețul (taxa) de închiriere și ocupare a food truck-urilor Agenției de Dezvoltare Locală a pentru activități comerciale desfășurate în cadrul Târgului de Crăciun a fost stabilit la 150 lei/comerciant/autorulotă/zi + TVA, la care se adaugă o taxă de instalare de 400 lei + TVA.

De asemenea, fiecare comerciant trebuie să asigure o garanție de 10.000 lei/food truck, pentru acoperirea eventualelor daune pe care le-ar putea produce proprietarului, ca de pildă distrugeri sau neprezentarea la târg.

În fine, fiecare comerciant va achita și consumul de electricitate în food truckul său, pe baza citirii contoarelor.

Licitații, în funcție de concurență

Operatorii interesați au la dispoziție o perioadă scurtă (23-27 noiembrie) în care se pot înscrie pentru închiriere, detalii suplimentare putând obține de la ADD Bihor, persoana de contact fiind directorul Agenției, Vitalyos Barna (telefon 0728.094.166). Câștigătorii vor fi anunțați în data de 29 noiembrie.

În cazul în care vor exista mai multe solicitări pentru același amplasament, departajarea se va face printr-o licitație are urmează a fi organizată de ADD Bihor în data de 29 noiembrie, la ora 11.00, precizează CJ Bihor. Licitația se va desfășura după regula licitației competitive, iar câștigător va fi cel care oferă prețul cel mai mare și care corespunde cerințelor din punct de vedere estetic și al produselor comercializate.

Autorulotele au fost cumpărate în cadrul proiectului „Îmbunătățirea ocupării forței de muncă în județul Bihor, Oradea și Hajdúbőszőrmény prin dezvoltarea infrastructurilor cu potențial local”, finanțat prin Programul Transfrontalier România – Ungaria, cu suma de 1,29 milioane lei plus TVA.

Detalii privind regulamentul și documentele necesare înscrierii:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON