Tribunalul Bihor a amânat, vineri, procesul în care conducerea societăţii de transport local cere instanţei să constate ilegalitatea grevei spontante declanşate de angajaţi, obligarea oamenilor să renunţe la protest şi să reia activitatea, dar şi să plătească daune de 210.000 de lei pentru fiecare zi de protest.
Acţiunea OTL SA a fost "ruptă" în două, după ce, chiar înaintea şedinţei de judecată, conducerea companiei a depus o precizare în care anunţa că, având în vedere faptul că oamenii şi-au reluat activitatea, renunţă la cererea care viza obligarea acestora să renunţe la protest şi să revină la muncă.
Ca atare, instanţa va judeca separat cererea de renunţare la judecată, în data de 9 noiembrie, în timp ce acţiunea principală - cea privind declararea grevei ca ilegală şi obligarea angajaţilor la despăgubiri - va fi dezbătută în data de 7 decembrie.
Până atunci, societatea va trebui să detalieze în ce constă paguba reclamată, defalcat pe categorii de beneficii nerealizate, inclusiv legat de cei 90.000 de călători menţionaţi ca fiind pierduţi într-o zi de grevă. Totodată, completul format din trei judecători a solicitat contractele individuale de muncă ale oamenilor, contractul colectiv de muncă şi regulamentul intern al societăţii, pontajele, planificările şi fişa colectivă de prezenţă, în original.
"Să nominalizaţi persoanele care au reluat activitatea în seara zilei de 18 noiembrie şi pe cele care au fost în concedii, delegări, concedii medicale sau orice altă formă legală de absenţă în zilele de 17 şi 18 noiembrie", a mai cerut una dintre judecătoare.
Solicitarea a venit după ce unul dintre pârâţi, Juhasz Janos, reprezentant al Sindicatului din OTL SA, a afirmat în faţa instanţei că printre cei reclamaţi se numără şi persoane care se aflau în zile libere ori concediu, ba chiar şi foşti salariaţi sau persoane care, de fapt, au fost prezenţi la lucru în cele două zile de grevă.
În plus, potrivit lui Juhasz, conducerea companiei nu i-a trecut pe lista "ilegaliştilor" pe şefi. "La protest au participat şi şefi de serviciu, maiştri. Pe listă nu apar, doar noi, muncitorimea", a acuzat Juhasz.
E şi cazul unei femei de serviciu, Maria Lingurar, care, deşi a lucrat în zilele de 17 respectiv 18 noiembrie, s-a trezit dată în judecată. "Sunt singura din secţia unde lucrez. Mi s-a zis că aşa a vrut directorul", a spus femeia în faţa instanţei.
Atât ei, cât şi celorlalţi pârâţi din proces, judecătoarele le-au cerut să-şi formuleze punctele de vedere în scris până la următorul termen de judecată, pe 7 decembrie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.