URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Octombrie 2017, 15:48

Procesul dintre OTL şi angajaţi s-a rupt în două: Compania trebuie să dovedească paguba reclamată de 210.000 lei/zi

Procesul dintre OTL şi angajaţi s-a rupt în două: Compania trebuie să dovedească paguba reclamată de 210.000 lei/zi foto: generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor a amânat, vineri, procesul în care conducerea societăţii de transport local cere instanţei să constate ilegalitatea grevei spontante declanşate de angajaţi, obligarea oamenilor să renunţe la protest şi să reia activitatea, dar şi să plătească daune de 210.000 de lei pentru fiecare zi de protest.

Acţiunea OTL SA a fost "ruptă" în două, după ce, chiar înaintea şedinţei de judecată, conducerea companiei a depus o precizare în care anunţa că, având în vedere faptul că oamenii şi-au reluat activitatea, renunţă la cererea care viza obligarea acestora să renunţe la protest şi să revină la muncă.

Ca atare, instanţa va judeca separat cererea de renunţare la judecată, în data de 9 noiembrie, în timp ce acţiunea principală - cea privind declararea grevei ca ilegală şi obligarea angajaţilor la despăgubiri - va fi dezbătută în data de 7 decembrie.

Până atunci, societatea va trebui să detalieze în ce constă paguba reclamată, defalcat pe categorii de beneficii nerealizate, inclusiv legat de cei 90.000 de călători menţionaţi ca fiind pierduţi într-o zi de grevă. Totodată, completul format din trei judecători a solicitat contractele individuale de muncă ale oamenilor, contractul colectiv de muncă şi regulamentul intern al societăţii, pontajele, planificările şi fişa colectivă de prezenţă, în original.

"Să nominalizaţi persoanele care au reluat activitatea în seara zilei de 18 noiembrie şi pe cele care au fost în concedii, delegări, concedii medicale sau orice altă formă legală de absenţă în zilele de 17 şi 18 noiembrie", a mai cerut una dintre judecătoare.

Solicitarea a venit după ce unul dintre pârâţi, Juhasz Janos, reprezentant al Sindicatului din OTL SA, a afirmat în faţa instanţei că printre cei reclamaţi se numără şi persoane care se aflau în zile libere ori concediu, ba chiar şi foşti salariaţi sau persoane care, de fapt, au fost prezenţi la lucru în cele două zile de grevă.

În plus, potrivit lui Juhasz, conducerea companiei nu i-a trecut pe lista "ilegaliştilor" pe şefi. "La protest au participat şi şefi de serviciu, maiştri. Pe listă nu apar, doar noi, muncitorimea", a acuzat Juhasz.

E şi cazul unei femei de serviciu, Maria Lingurar, care, deşi a lucrat în zilele de 17 respectiv 18 noiembrie, s-a trezit dată în judecată. "Sunt singura din secţia unde lucrez. Mi s-a zis că aşa a vrut directorul", a spus femeia în faţa instanţei.  

Atât ei, cât şi celorlalţi pârâţi din proces, judecătoarele le-au cerut să-şi formuleze punctele de vedere în scris până la următorul termen de judecată, pe 7 decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON