URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iunie 2014, 12:11

Procesul de şantaj al avocaţilor Sava se judecă la secret!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Dosarul în care soţii Ioan şi Daniela Sava sunt acuzaţi de şantaj la adresa judecătoarei Crina Muntean, de la Tribunalul Bihor, se va judeca la secret. Curtea de Apel Oradea a aprobat, joi,  cererea părţii vătămate, care a susţinut că, dacă procesul ar fi public, i-ar afecta viaţa privată. 

Afectaţi la intimitate

În cererea depusă la instanţă, Muntean a invocat prevederile articolului 352 alineatele 3,4,5 din Codul de procedură penală, potrivit cărora procesul se poate desfăşura cu uşile închise, dacă judecarea în şedinţă publică ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnităţii sau vieţii intime a unei persoane, intereselor minorilor sau al justiţiei. Totodată, ea a cerut ca procesul să se desfăşoare în absenţa ei. "Subsemnata  solicit să dispuneţi judecarea cauzei, pe tot parcursul, în şedinţă nepublică având în vedere că aspecte importante ale cauzei îi vizează pe cei trei copii minori ai mei cât şi în raport de calitatea mea de magistrat în cadrul Tribunalului Bihor", se precizează în cerere. 

Solicitarea a fost susţinută în sala de şedinţe şi de procurorul şef al DNA Oradea, Ciprian Man, care a invocat și faptul că, în timpul urmăririi penale, soţii Sava ar fi dus o campanie de denigrare atât a părţii vătămate cât şi a lui ca anchetator.

De cealaltă parte, avocatul Alexandru Lele, apărătorul Danielei Sava, a cerut respingerea cererii, motivând că „în dosar se discută multe probleme de principiu, ce trebuie să ajungă la urechile publicului". „Acest dosar la asta se referă la dreptul la liberă exprimare. Nu are niciun substrat penal dosarul, partea vătămată a ajuns în această situaţie din cauza zelului procurorului. Aici nu se pun în discuţie probleme de morală şi nici interesele copiilor nu sunt afectate", a spus Lele.

Degeaba, însă. Cererea Crinei Muntean a fost aprobată de judecătoarea Gabriela Ţarcă, astfel că jurnaliştii au fost invitaţi să iasă din sală, iar de la următorul termen procesul se va desfăşoare în şedinţă nepublică.

Şantajaţi cu internetul

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, avocaţii Daniela şi Ioan Sava au fost trimişi în judecată în primăvară, pentru şantaj, într-un controversat dosar întocmit de DNA Oradea, în care cei doi au fost anchetaţi pentru că ar fi încercat să o discrediteze pe judecătoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor prin intermediul unui mesaj lăsat pe forumul unei publicaţii online.

Potrivit DNA, prin mesajele respective, Ioan Sava şi soţia sa, Daniela, ar fi încercat să o intimideze pe judecătoarea Muntean, delegată să autorizeze interceptările telefonice în dosarele penale. Scopul? „Un folos pentru persoanele implicate în acte de corupţie ori care au comis alte infracţiuni grave, marea majoritate fiind prieteni de-ai inculpaților", consideră procurorii.

Anchetatorii susţin că cei doi avocaţi ar fi dezvoltat o adversitate la adresa instituţiilor anticorupţie şi a colaboratorilor acestora după ce, la începutul anului 2012, procurorii DNA i-au trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, într-un dosar în care sunt acuzaţi că i-ar fi cerut unui client 7.000 de euro ca să-i „cumpere" o sentinţă favorabilă de la Curtea de Apel Oradea.

„Ai şi tu copii şi nu ştii ce te aşteaptă..."

În condiţiile în care judecătoarea Crina Muntean, ca preşedintă a secţiei penale din Tribunalul Bihor, a autorizat solicitările de interceptare făcute de procurorii DNA Oradea, Sava a perceput-o ca pe un colaborator al anchetatorilor săi, motiv pentru care, zic procurorii, ar fi sprijinit apariţia unor articole denigratoare la adresa ei pe site-ul publicaţiei coordonate de jurnalistul Nicolae Pop, care îi este client, căci la rândul lui are probleme cu justiţia.

Articolele au creat posibilitatea postării unor comentarii negative şi denigratoare la adresa judecătoarei. Unul dintre ele, postat pe 8 noiembrie anul trecut, a constituit punctul de plecare pentru ancheta DNA. „Ţine-o tot aşa că ai şi tu copii şi nu ştii ce te aşteaptă. La ce faci o să-ţi meargă foarte bine la câte vieţi ai distrus. Sfânta sărbătoare de azi să nu te uite!", scria o anume „colegă".

Citiţi detalii, în articolele:

Avocaţii Daniela şi Ioan Sava, trimişi în judecată de procurorii DNA Oradea pentru şantaj

Şantaj sau răzbunare? Acuzată că ameninţă o judecătoare, soţia avocatului Sava se dă geloasă!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
nu te las in pace
CENZURAT
Postat 26 Iunie 2014, 17:42 de porcu
nu esti corecta
crina de ce te dai corecta, maisti cind ai rezolvat dosarul lui stube si ai incasat 50 000 de euro.....sau cum te ai luat terenul pe izvorului, nu de la primarie...mai lasavrajala ca o cazi din bratele securistilor maiputin
Postat 17 Iunie 2014, 12:06 de viorel
suna o grefiera
sunt in fata palatului de justitie . Nu reusesc sa copiez lista verdictelor . Dar nu conteaza , tot scriu eu ceva . Mi-este greu sa copiez . Nu ma ajuta cineva ? cu drag , sunt tanti mama lui nelutu
Postat 15 Iunie 2014, 21:46 de Nicu
pt tdss
CENZURAT
Postat 08 Iunie 2014, 22:15 de maruta
?
.... sunt de aceeasi parere ca ,....... nu intamplator a fost ales, judecatorul care sa judece, la CAO, Tarca, se stie ca, ....... este prietena cu ..... Crina Munteanu - -culise -
Postat 07 Iunie 2014, 13:38 de culise ?!?!?!?
Oare?
CENZURAT
Postat 07 Iunie 2014, 13:18 de TDS I
@barta
Ha? Cine? Lele? Era procuror pe atunci nu avocat. Din ce cauza populatia stimeaza atat de mult pe unii care dupa ce toata viata duc o lupta "contra infractorilor" (politisti si procurori) devin brusc... aparatori ai infractorilor? Si ce a facut lele? i-a terfelit pe toti prin ziarul ala de seara... hahahaha si a patit ceva?
Postat 07 Iunie 2014, 04:21 de Bulzan
imi pare rau
CENZURAT
Postat 06 Iunie 2014, 13:41 de cuc
numai la noi se poate de toate
sintemi singura tara din europa,unde directia nationala anticoruptie si-a pus judecatori sa judece in favoria lor.....vai de capul nostru,nustiu cum pot dormi noaptea ce-i doi judecatori de la judecatoria oradea este vorba de racolta si domna....care racolta a venit de la coada vaci din alesd sa se afirme...dar nu stie ce cacat mare are la cur stie el de spaga acum 3 ani de 30 000 de euro....baiat adevarat
Postat 06 Iunie 2014, 11:22 de vasile
dragi oradenii
trebuie sa va scriu acesta persoana a condamnat un om la comanda, un proces care a durat 11 ani si un om care a fost arestat in acel dosar de 8 ori.in timpul arestului i sa cerut de catre procururo moldovan sal bage in puscarie pe avocatul lele...acesta femie ia distrus familia la un om din oradea fara sa fie vinovat , nu a fost administrator de firma.....ia distrus toate probele ,,,,,,,,,,,,este fffffff adevarata ca este judecatoarea dnalui,dar si judecatorul racolta tot al dnaului este......
Postat 05 Iunie 2014, 20:28 de barta
E crina muntean infpormatoare?!
Problema doamnei muntean isi are izvorul in trecut. Se pare ca domnia sa ar fi semnat oaresce hartii, mai precis ceva angajament(e). N-ar fi nici prima si nici ultima dintre judecatorii oradeni. Florin Murg sau Maria Galeş sunt alti judecatori de la instantele oradene dovediti ca fiind turnatori/colaboratori ai securitatii. Asa ca daca d-na munteanu a semnat pactul cu diavolul, dl procurar man ciprian stie si are si hartia, asa explicandu-se ,,celeritatea"dnei muntean in a rezolva favorabil cererile celor de la dna.
Postat 05 Iunie 2014, 15:59 de dna
asteptati
Sava o sa dea in gat multi judecatori si multi avocati...
Postat 05 Iunie 2014, 12:51 de sorin
At
Dece tov pt acest mafiot sunt alte legi rusine justiției locale o gasca de mafioti ,pile si relații sa ai in Oradea si esti magistrat
Postat 05 Iunie 2014, 12:23 de Ww
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON