URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iunie 2017, 10:59

Prinţesa războinică: O orădeancă este una dintre cele mai tenace luptătoare de Mixed Martial Arts din Europa

Prinţesa războinică: O orădeancă este una dintre cele mai tenace luptătoare de Mixed Martial Arts din Europa "NE-AM DAT BINE!" În vreme ce alte fete suferă dacă nu le iese machiajul cum ar vrea, Diana se "machiază" cu... pumni. După meciul din Polonia, orădeanca s-a întors acasă cu un ochi vânăt-sângeriu. "Ne-am dat bine! Prefer să lupt, nu-mi place să "dansez" în cuşcă", spune ea, decisă să-şi ia revanşa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru Diana, judo-ul este prea paşnic, iar boxul e cam... de fete. Bruneta şi-a găsit locul în cuşca MMA, unde pumnii, picioarele, coatele şi genunchii sunt "instrumentele" succesului.

Originară din sudul ţării, s-a mutat la Oradea cu un an şi jumătate în urmă pentru a se antrena alături de "Muntele Bihorului", Alexandru Lungu, cunoscutul campion al MMA. Pe urmele lui a pornit şi Diana, luptând într-o gală care a doborât recordurile europene de audienţă…

Diana cea dură

"Mă jucam cu păpuşile, dar mă şi căţăram prin copaci. Firavă n-am fost niciodată", spune Diana Irena Belbiţă, care a crescut lângă Strehaia, judeţul Mehedinţi. La 12 ani, încurajată de o colegă, Diana a început să înveţe judo la Palatul Copiilor. "Voiam doar pentru autoapărare, dar după două săptămâni mergeam la prima competiţie", spune fata.

Cu timpul, a încercat sporturi tot mai dure, pentru a vedea dacă "o ţine". A practicat kickbox şi a intrat în circuitul Unifight, competiţie inspirată de pentatlonul militar rusesc, ieşind campioană naţională şi europeană. De dragul luptelor, la 16 ani s-a mutat în Drobeta Turnu Severin, unde a făcut şi liceul, antrenându-se alături de sensei Constantin Mitroi.

În 2014 a încercat Mixed Martial Arts, unul dintre cele mai dure stiluri de luptă din lume, dar care-i părea predestinat, câştigând primul meci prin KO, într-un minut şi 22 de secunde. "În MMA mănuşile sunt mai mici decât la kickbox. Ne lovim mai tare, simţi pumnii. Sunt permise loviturile de pumni, picioare, coate, în picioare şi la sol", explică tânăra.

Prinţesa şi Lion

Luptătorul Sandu Lungu, campion MMAÎn 2016, Diana a venit la Oradea pentru a se antrena la Centrul de Arte Marţiale Mixte Alexandru Lungu. Deşi e departe de familie şi stă în chirie, nu regretă decizia, căci progresează mult. "Are mai mult curaj ca mulţi bărbaţi. Mă rog de unii de la centrul meu să le programez un meci, pe când Diana se roagă ea de mine. Dacă se va ţine, va fi între cele mai bune din lume", o laudă Sandu Lungu (foto).

Progresul a fost vizibil imediat, fata fiind chemată să lupte în cea mai tare promoţie MMA din Europa, KSW (Konfrontacja Sztuk Walki) din Polonia. În primul meci, disputat în octombrie 2016, a bătut-o fără drept de apel pe reprezentanta ţării gazdă, Katarzina Lubonska, astfel că a fost invitată să lupte pentru centură împotriva unei adevărate "fiare", brazilianca Ariane Lipski, care îşi zdrobise ultimele şase adversare prin KO.

Meciul a avut loc pe 27 mai a.c. pe stadionul din Varşovia, în cea mai mare gală MMA din Europa şi a doua din lume, care a atras 58.000 spectatori. La cântar, Diana a apărut în rol de "Prinţesă războinică", purtând o diademă pe cap şi în braţe o jucărie de pluş, Lion. "Lumea mă întreabă deja dacă-l scot la licitaţie sau dacă îl poate cumpăra de pe internet", zice luptătoarea.

Bătaie să fie!

În finalul luptei, Diana s-a recunoscut învinsă după ce adversara, mult mai experimentată, i-a prins mâna ca în menghină, fiind pe punctul să i-o rupă. "Când intru în cuşcă nu mă joc. Dacă e bătaie, bătaie să fie! Prefer să pierd un meci în care am luptat decât să câştig din noroc unul după ce «dansez» prin cuşcă", zice fata, întoarsă din Polonia cu un ochi vânăt. "Ştiu că nu multe fete ar accepta să se chinuie să-şi deschidă ochiul dimineaţă cu mâna pentru că e prea umflat şi a curs sânge din el", zice Diana. Dar ea este o excepţie...

Nici măcar nu-şi explică întru totul de ce. "Am fost crescută într-un mediu paşnic. Părinţii mei nu s-au certat, nu s-au bătut. Cred că e vorba de competitivitate. Cum un atlet sau un gimnast îşi doreşte tot mai mult în carieră, aşa şi eu vreau să lupt cât mai bine". Aşa că, deşi la început erau speriaţi că fata lor se va alege cu oase rupte, acum părinţii o încurajează. "Ei ştiu că, într-un meci, pot renunţa în orice moment. Avem controale medicale şi înaintea unei lupte, şi după", povesteşte Diana.

"Bătăuşă" cuminte

La 20 de ani, are în palmares opt victorii şi trei înfrângeri în MMA. După refacere, va reintra în sala de antrenament, unde vrea să-şi îmbunătăţească tehnica şi forţa. Deşi "jobul" ei este neobişnuit şi deocamdată, fără sprijinul sponsorilor, nu-i asigură un trai decent, fata vrea să continue, iar pe viitor să lupte în Ultimate Fighting Championship (UFC), cea mai mare promoţie MMA din lume, unde se confruntă vedete precum Conor McGregor şi Ronda Rousey.

În viaţa de zi cu zi, Diana nu prea are timp de altceva, dar nici regrete. "Nu-mi place să mă machiez ori să ies în club. Noi, sportivii, ne distrăm în felul nostru, avem glumele noastre", zice ea. De altfel, băieţii se cam feresc s-o abordeze. "Îmi scriu că m-ar chema la un suc, dar le e frică să nu-i bat. Poate că ar face mişto prietenii de ei şi ar zice că-i apără gagica", glumeşte Diana, adăugând, serioasă, că ea oricum n-ar "sări" la scandal. "Cum un gimnast nu face flic-flac-uri pe stradă, aşa nici eu nu bat lumea din jur". Doar în cuşcă devine războinică...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON