URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 06 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Printre miturile perpetuate la nesfârşit despre poporul nostru drag şi nepereche, cel al îndemânării şi priceperii la treburile practice este în Top 3. Suntem harnici ca nimeni alţii, ne pricepem la orice şi găsim soluţii geniale de evitare a soluţiilor din manuale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Cu mai mult de un deceniu în urmă, stabileam cu redacţia BIHOREANULUI apariţia în cadrul săptămânalului a unei rubrici intitulate sugestiv "Avocatul bihoreanului". De atunci şi până astăzi, aproape în fiecare săptămână, la început doar în ziar, iar odată cu dezvoltarea segmentului online şi în mediul virtual, am scris despre subiecte din mediul juridic despre care am apreciat că sunt de interes pentru publicul larg.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").
16 Octombrie 2018, 08:15

Prinşi între ziduri: Toamna Orădeană a demonstrat că Cetatea este prea înghesuită pentru evenimente de asemenea amploare (FOTO)

Prinşi între ziduri: Toamna Orădeană a demonstrat că Cetatea este prea înghesuită pentru evenimente de asemenea amploare (FOTO) FESTIVAL CU "SARDINE". În serile de sâmbătă şi duminică, claustrofobii n-au avut ce căuta în Cetate. Curtea principală a fost plină ochi, iar la un moment dat, sâmbătă seară, sute de oameni n-au fost lăsaţi să intre din cauza supraaglomerării (foto: Visit Oradea)
Prinşi între ziduri: Toamna Orădeană a demonstrat că Cetatea este prea înghesuită pentru evenimente de asemenea amploare (FOTO) CHEF CU MĂSURĂ. Din cauza crăpăturilor apărute în zona albă a Pieţei Unirii, municipalitatea a decis să nu mai organizeze festivaluri ce presupun instalarea în acea zonă a unor scene şi standuri şi, deci, "călcarea" dalelor cu maşini grele. Piaţa centrală mai găzduieşte însă evenimente mai mici, cum a fost concertul dedicat Zilei Oradiei, cu scena montată departe de zona cu probleme...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe lângă mâncarea bună şi concertele atrăgătoare, Toamna Orădeană le-a oferit anul acesta participanţilor şi multă înghesuială. Cam ca-n tramvaiele OTL, dimineaţa...

Asta, pentru că cele mai atractive momente ale festivalului, inclusiv concertele Carla`s Dreams şi Holograf, s-au ţinut în Cetate, nu şi în Piaţa Unirii, prohibită pentru evenimentele de amploare, chiar dacă tocmai pentru asta a fost amenajată. Se pare, totuşi, că orădenii vor mai avea ce să facă aici...

Ca sardinele

Între 4 şi 7 octombrie a avut loc o nouă ediţie a Toamnei Orădene, cel mai aşteptat eveniment de peste an în oraş. Programul a fost bogat, cu mâncăruri tradiţionale şi exotice, parc de distracţii şi concerte susţinute de invitaţi precum Carla`s Dreams, Holograf, Antonia, Irina Rimes şi Şuie Paparude. Distracţia a costat bugetul public aproape 1 milion de lei. Spre deosebire de anii precedenţi, cele mai multe şi mai atractive momente au fost programate în Cetate, devenită locaţia principală. Au fost organizate mici evenimente cu artişti stradali şi pe Vasile Alecsandri, precum şi o piesă de teatru în aer liber, jucată în Piaţa Unirii, fără scenă.

Deşi festivalul a avut succes, adunând zeci de mii de oameni în cele patru zile, a avut şi mari hibe. Cea mai supărătoare, înghesuiala! Cetatea s-a dovedit un spaţiu prea strâmt pentru un festival de o aşa amploare. În serile de sâmbătă şi duminică orădenii au stat precum sardinele în curtea principală, unde era amplasată scena, iar o plimbare dintr-o parte în alta a curţii era o adevărată încercare.

Ca la Ierusalim

Pe deasupra, sâmbătă seară au fost minute bune în care spectatorii au fost ţinuţi la intrarea principală în Cetate fiindcă nu mai aveau... loc. În final au fost lăsaţi să intre, dar nu direct în zona scenei, ci îndrumaţi s-o ia la dreapta pentru a ocoli Corpul I înainte de a ajunge în zona din spate a curţii.

Duminică a fost şi mai plin în Cetate, dar, spre deosebire de seara precedentă, organizatorii au delimitat fluxuri de intrare-ieşire cu garduri metalice, ceea ce a dus la evitarea blocajelor. Doar în prima curte, la concertul Carla`s Dreams au fost 13-14.000 de oameni.

Nu puţini s-au plâns de înghesuială. La finalul festivalului, după focul de artificii, la poarta principală s-a aşteptat 15-20 de minute pentru ieşire, fapt ce l-a făcut pe un orădean neaoş să spună: "Zici că suntem la poarta Ierusalimului în vremea Cruciadelor". Din fericire, cum orădenii sunt mai domoli de felul lor, nu s-au înregistrat incidente.

Plimbări pe bolovani 

"Una dintre probleme a fost că orădenii nu sunt obişnuiţi să folosească ambele porţi de acces în Cetate, ci doar pe cea principală. Altfel, la orice concert mare se stă înghesuit", spune Mihai Jurca (foto), preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), cea care a organizat Toamna Orădeană.

Dificultatea accesului n-a fost însă singura nemulţumire a petrecăreţilor. Mulţi s-au plâns şi de faptul că în curtea Palatului Princiar, unde au fost standurile cu mâncare şi unde nu s-au finalizat lucrările de reabilitare, platoul era umplut cu pietre de dimensiuni mari, fapt care a făcut plimbarea inconfortabilă.

Preşedintele APTOR, Mihai Jurca, spune că în curtea interioară a Cetăţii s-au făcut teste pentru montarea unei podele de tip "portafloor", folosită şi pe Cluj Arena pentru protejarea gazonului la Untold Festival. "Deşi nu este o soluţie ieftină, am fi dispuşi să o facem. Din păcate, nu funcţionează, căci e nevoie de o suprafaţă plană, altfel se desprind acele bucăţi de podea", explică Jurca.

De asemenea, din lipsa spaţiului, parcul de distracţii pentru copii a fost mic, cu doar două caruseluri şi un trenuleţ electric, astfel că părinţii şi micuţii au trebuit să stea la cozi pentru câteva minute de distracţie.

Alungaţi din Piaţă 

Cetatea a devenit locaţia principală a Toamnei Orădene după ce Primăria a scos evenimentele mari din Piaţa Unirii, deoarece la începutul acestui an dalele albe din piatră trani din dreptul Palatului Vulturul Negru au crăpat, în vară fiind parţial înlocuite.

Din 2016, când a fost finalizată, după o investiţie de peste 4 milioane euro, Piaţa Unirii a devenit un loc popular printre orădeni, găzduind cu succes evenimente precum Toamna Orădeană, târguri de Crăciun şi de Paşte, plus Street Food Festival şi altele.

Deşi înainte de reabilitare, edilii "vindeau" Piaţa ca fiind un loc anume pentru evenimente, s-au răzgândit rapid astă-vară, fără a spune nimănui, decizia fiind aflată de jurnalişti "pe surse". Motivul? Asocierea de constructori români şi italieni care a realizat Piaţa Unirii a transmis municipalităţii că va înlocui pe propria-i cheltuială dalele distruse, cu condiţia ca evenimentele mari să nu continue în piaţă întrucât garanţia de 10 ani este valabilă pentru un spaţiu pietonal, nu pentru unul care să suporte maşini, utilaje şi scene masive.

"Am fost în teren cu constructorii. Ne-au spus că acele crăpături în piatră au apărut din cauza greutăţii mari a maşinilor şi macaralelor care au intrat în zonă ca să instaleze scene şi standuri la evenimente. Din punctul lor de vedere, asta depăşeşte termenii garanţiei, emise pentru o zonă pietonală", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Stâlpi de protecţie 

Culmea este, însă, că au apărut crăpături şi în piatra din ansamblul Duiliu Marcu, în jurul statuii lui Mihai Viteazul, unde în mod sigur nu au intrat maşini! E drept, aici sunt mult mai mici, dar asta arată că materialul folosit la pavare nu are o rezistenţă suficientă. Mircea Mălan, care a supervizat proiectul de reabilitare, respinge ipoteza: "Piaţa nu a fost proiectată pentru trafic greu. Materialul este suficient de rezistent pentru un spaţiu pietonal".

Viceprimarul spune că Primăria a comandat bolarzi din piatră, adică mici stâlpi, care să fie montaţi pentru a bloca accesul rutier în zona "albă" a Pieţei. "Dacă după montarea acestora şi înlocuirea dalelor crăpate vor continua să apară fisuri de anvergura asta, e clar că vorbim despre calitatea materialului. Dar constructorii susţin că nici vorbă de aşa ceva", zice Mălan.

Deocamdată, nici el şi nici primarul Ilie Bolojan (foto) nu pot spune cu exactitate când vor repara constructorii Piaţa Unirii. "Se vor face lucrările treptat, treptat, când vor începe şi cele la Piaţa Ferdinand şi vor veni meşterii în Oradea", afirmă Bolojan.

Crăciun tot în Piaţă

Chiar şi aşa, Bolojan promite că evenimentele vor continua şi în piaţa centrală. "Concertele se vor organiza în Piaţa Unirii, în Cetate şi, după ce se termină parcarea Independenţei, pe platoul de acolo", spune primarul Oradiei.

Doar că Piaţa Unirii va găzdui anumite tipuri de evenimente, de dimensiuni mai mici, scenele şi standurile urmând să fie amplasate fie în partea centrală, fie înspre strada Avram Iancu, în zonele fără probleme. Un exemplu a fost concertul folcloric organizat vinerea trecută, de Ziua Oradiei, unde organizatorii au montat o scenă mică în mijlocul pieţei, cu faţa spre Vasile Alecsandri, iar căsuţele cu mâncare şi băutură în dreptul Palatului Moskovits. Ce-i drept, a fost un eveniment la care Bolojan a ţinut mult!

APTOR plănuieşte în continuare evenimente atractive în Piaţa Unirii, doar că va folosi alte spaţii decât cele sensibile. Spre exemplu, Târgul de Crăciun 2018 se va ţine în piaţa centrală, doar că înspre Avram Iancu, dar şi pe Vasile Alecsandri, în timp ce Toamna Orădeană 2019 are şanse mari să fie ţinută atât în Cetate, cât şi în Piaţa Unirii. Căci, de una singură, prima locaţie e prea mică, iar cea de-a doua prea... sensibilă.


PARTY LA PIAŢĂ
Second-hand şi muzică

Directorul Administraţiei Domeniului Public Oradea, Liviu Andrica, a anunţat săptămâna trecută o nouă posibilă locaţie pentru anumite evenimente mari: Piaţa 100, unde vor fi mutaţi comercianţii de maşini şi vechituri din actuala piaţă Ocska.

În noua piaţă (foto), întinsă pe 8,3 hectare, există un spaţiu larg fără construcţii, care, crede Andrica, ar fi ideal pentru concerte, expoziţii de utilaje şi concursuri auto sau moto: "Analizând desfăşurarea evenimentelor în Cetate, am constatat un aflux mare de doritori care vor să asculte muzică. Ne gândim că şi în această locaţie, unde nu există activitate de lunea până vinerea, am putea organiza spectacole".

Propunerea n-a fost primită bine în mediul online, mai mulţi orădeni considerând că o piaţă de vechituri ar fi nepotrivită pentru evenimente. Un alt minus este faptul că nu se poate ajunge pe jos până la piaţă, ci doar cu maşina.

Deşi recunoaşte că Andrica n-a discutat cu el această propunere, Mihai Jurca consideră şi el că piaţa ar putea fi folosită pentru anumite evenimente. "Nu am fost încă acolo, dar poate fi o variantă viabilă pentru concerte cu 40-50.000 de spectatori, căci nu avem în oraş un astfel de platou liber", spune şeful APTOR. Deci, orădenii se pot aştepta şi la petreceri la piaţă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Soricel
Ahahahaha
Postat 16 Octombrie 2018, 19:49 de Sandu1206
ligheanul
@Sandu1206: A reapărut obsedantul....Ahahahaha!
Postat 16 Octombrie 2018, 18:04 de soricel
crisdumi
Bacalaureat cu litera mare? Offf, cat de debil esti. Te-as face prost dar nu meriti. Mai bine te fac psd-ist cu 8 clase . Sunteti o sleahta de oi proaste pe care Livache le mana cum si cat vrea. PS Tu profesor? Hmmm, un circopitec ca tine nici sef de cusca la zoo nu poate fi. Te pup, pa pa
Postat 16 Octombrie 2018, 16:13 de elev
Ahahahaha
La piața cu voi . Sa nu stricați marcajele când mergeți la concert
Postat 16 Octombrie 2018, 15:13 de Sandu1206
... elev, stai jos, ești prost !?!
... ai voie să te adresezi profesorului tău doar după ce treci Bacalaureatul !?! Apoi ... test suplimentar de gramatică !?!
Postat 16 Octombrie 2018, 14:06 de CrisDumi
haos
O singura intrebare: ce s-ar fi intamplat daca in cetate ar fi izbucnit un incendiu la care ar fi trebuit sa intervina pompierii? Si inca una: ce s-ar fin intamplat daca un posibil incendiu s-ar fi intins la tarabe, scena sau cladirile din curte cu aceea masa mare de oameni blocata? Sper ca te trec fiori la acest gand bolovane!
Postat 16 Octombrie 2018, 13:05 de User anonimizat
sau/sau(crisdumi)
Prostache.....sau esti chior sau esti debil ! Iti spun eu, e inghesuiala, organizarea e perfecta.. Nu crapa nimic, trust me, crapi tu de ciuda ca ceva merge bine. PS Gradenele se folosesc la altceva, esti insa prea oligofren ca sa sti la ce. Te pup, pa pa.
Postat 16 Octombrie 2018, 12:44 de elev
Nici vorbă de înghesuială, vi de proastă organizare !?!
Le e frică edililor că o să crape și Cetatea, precum piața Unirii ... ceea ce ar fi "cireașa de pe tort" în topul distrugerilor ultimului deceniu al orașelor țării !?! Acum se caută variante ... din lac în puț. Cel mai bine ar fi să se mute evenimentele pe dealul Ciuperca, că ar tasa terenul în mod natural și s-ar asigura gradenele spectatorilor pentru cea mai mare scenă europeană ... !?!
Postat 16 Octombrie 2018, 10:08 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0503 RON
  • 1 EUR = 4.8784 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON