URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2011, 15:23

Prin noua clasificare, Spitalul Municipal Oradea va primi mai mulţi bani de la CAS

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai mulţi bani, mai multe servicii

Managerul Spitalului Municipal Gavril Curteanu din Oradea, dr. Ovidiu Laurean Pop, a anunţat, marţi, că Ministerul Sănătăţii a emis Ordinul prin care această unitate a fost încadrată între cele 14 spitale din întreaga ţară (din care în Bihor sunt cinci) considerate "de înaltă competenţă", în clasa a II-a.

Directorul medical, Ritli Ladislau, a precizat în ce constă importanţa noii clasificări. "Şi până acum spitalele erau clasificate, existau spitale comunale, orăşeneşti, municipale, judeţene, universitare, dar această clasificare nu avea nicio corespondenţă în ce priveşte finanţarea lor. Se întâmpla ca pentru acelaşi caz, pentru aceeaşi boală, un spital orăşenesc să primească mai mulţi bani decât un spital municipal sau judeţean, sau ca un spital municipal dintr-un judeţ să primească, tot pentru acelaşi caz, mai mulţi bani decât alt spital municipal, din alt judeţ. Acum, toate spitalele dintr-o anumită clasă vor primi aceeaşi decontare pentru acelaşi tip de serviciu medical", a explicat Ritli.

Concret, în ceea ce priveşte Spitalul Municipal din Oradea, faptul că a fost încadrat de Ministerul Sănătăţii în clasa a II-a îi va permite să rezolve pe viitor o medie lunară de 2.205 cazuri (faţă de 1.987 până acum), ceea ce înseamnă o creştere cu 10,97%.

De asemenea, a arătat managerul Ovidiu Laurean Pop, pentru fiecare pat Spitalul Municipal va primi lunar o sumă de 5.380,95lei (faţă de 4.725,13 lei media lunară de până acum).

"Din aceste cifre, care sunt relevante pentru specialişti, opinia publică poată să reţină că vom putea trata mai mulţi pacienţi, chiar dacă numărul de paturi a scăzut în comparaţie cu anul trecut", a concluzionat managerul unităţii, care a adăugat că CAS Bihor va trebui să încheie un nou contract de finanţare cu Spitalul Municipal în această lună, astfel încât el să intre în vigoare din iulie.

Oradea, în top

Pop a precizat că pentru a obţine încadrarea în clasa a II-a, Spitalul Municipal a trebuit să facă şi investiţii, asigurând toate liniile de gardă necesare pe specialităţi, şi totodată înfiinţând cabinete în ambulatoriu (policlinică) pentru specializări care înainte nu existau, precum cele pentru diabet zaharat, endocrinologie, chirurgie generală, urologie şi oncologie.

În Oradea funcţionează cinci din cele 14 spitale de clasa a II-a din România: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (ce îngloberază şi fosta Maternitate), Spitalul Clinic Municipal (având comasate şi fostele spitale de Neuropsihiatrie şi de Pneumoftiziologie), Spitalul Avram Iancu (fostul Spital Militar), Spitalul Clinic de Recperare Felix şi Spitalul privat Pelican.

În România funcţionează doar 7 spitale de categorie superioară celor din Oradea, fiind vorba despre câteva institute de cercetare şi universitare din Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Târgu Mureş. Nu toate institutele universitare au obţinut, însă, categoria I la recenta clasificare a spitalelor, majoritatea fiind încadrate în clasa a II-a.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON