URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
17 Martie 2016, 08:44

Primul şef al SRI, Virgil Măgureanu, ar fi vrut să cumpere CET II folosindu-se de o scrisoare bancară falsă

Primul şef al SRI, Virgil Măgureanu, ar fi vrut să cumpere CET II folosindu-se de o scrisoare bancară falsă foto: satmareanul.net
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primul şef al Serviciului Român de Informaţii, Virgil Măgureanu, ar fi vrut să cumpere CET-ul II din Oradea, dezafectat, folosindu-se de o scrisoare bancară falsă în valoare de 1 milion de euro.

Informaţia apare în contextul acuzaţiilor făcute recent la DNA de fosta sa noră, Alina Măgureanu, împreună cu fostul director general al firmei lui Măgureanu, Ghiulbenghian Florin Mihai, acum preşedinte al Fundaţiei Europene pentru Buna Guvernare şi Prevenirea Coruptiei –EurHONEST.

Scrisoare cu probleme

Denunţul a fost publicat miercuri de site-ul voceatransilvaniei.ro, iar potrivit acestuia, Măgureanu, în calitate de administrator al societăţii Afinul, o fabrică de procesare fructe şi legume, ar fi vrut să "ţepuiască" Termoelectrica (deţinătorul CET II), împreună cu un asociat. În 2013, fabrica, ridicată în satul Giurtelecul Hododului (la graniţa dintre judeţele Satu Mare şi Sălaj) cu ajutorul unor fonduri europene, ajunsese să aibă dificultăţi financiare.

"În a doua jumătate a anului 2014, aflându-se într-o gravă criză financiară, Măgureanu Virgil i-a contactat pe Rizel Iancu, proprietar real al SC S AVDI ZEDEK Internaţional SRL, şi pe Barbu Tiberiu, consultant financiar, solicitându-le să găsească orice soluţie de finanţare a SC Afinul SRL. Astfel, Măgureanu Virgil i-a solicitat lui Rizel Iancu să îi obţină instrumente bancare ce puteau fi folosite la obţinerea de către SC Afinul SRL a unor noi credite, ştiind că respectivele instrumente bancare sunt false. În acest sens, Măgureanu Virgil împreună cu Iancu Rizel au încercat să cumpere CET Oradea, societate aflată în lichidare cu lichidator desemnat Muşat şi Asociaţii, emiţând către BCR o scrisoare de garanţie bancară în valoare de 1 milion de euro din partea unei entităţi nebancare", se arată în denunţul lui Ghiulbenghian Florin Mihai.

Acesta susţine că, odată cu apariţia problemelor legate de confirmarea scrisorii de garanţie bancară, Măgureanu chiar i-ar fi solicitat să ia legătura cu avocatul lichidatorului "şi să încerc rezolvarea situaţiei"." Când am avut certitudinea faptului că Rizel Iancu a încercat să folosească instrumente bancare falsificate, l-am informat pe Măgureanu Virgil privind falsurile şi i-am solicitat să oprească orice colaborare cu Rizel Iancu", se arată în denunţul lui Ghiulbenghian Florin Mihai.

Un nou parc industrial

După cum BIHOREANUL a mai scris, CET II a fost vândut în octombrie 2015, pentru suma de 7,1 milioane euro plus TVA în cadrul unei licitaţii la care s-a înscris un singur ofertant, asocierea Aloref Alba Iulia şi Ascom International, care urmează să valorifice materialele obţinute din demolarea fostei centrale, va ecologiza terenul şi va pune bazele unui parc industrial.

Licitaţiile organizate pentru vânzarea CET II au pornit iniţial de la o valoare de circa 60 milioane euro, pentru ca în lipsa unui ofertant preţul să coboare treptat până la cele 7,1 milioane euro cu care a şi fost vândut.

Pe de altă parte, Vocea Transilvaniei mai scrie că Alina Măgureanu le-a mai povestit procurorilor anticorupţie şi că fostul ei socru ar fi obţinut în 2009, în urma unor intervenţii, un credit de aproape 3 milioane de euro. În alte denunţuri, aceasta vorbeşte despre implicarea lui Măgureanu în înţelegeri pe care le consideră ilegale cu persoane publice precum Elan Schwartzenberg, Crin Antonescu, Traian Băsescu sau Liviu Dragnea. 

În denunţuri apare şi numele guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care ar fi intervenit pe lângă două bănci pentru a-l ajuta pe Măgureanu. Între altele, fosta noră a primului şef al SRI a susţinut şi că Dragoş Dobrescu şi Elan Schwartzenberg l-ar fi omorât pe fostul şef de cabinet a lui Blejnar, Codruţ Marta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bolojan face vrea dar ...
@pinonel Auuu! Ma tem ca ai dreptate, Bolojan face ce vrea cu noi, dar nu si cu cei din partid, pana la urma tot o da el in bara, cu cat trece mai mult timp cu atat aduna mai multe neregului.
Postat 17 Martie 2016, 15:34 de detectiv
Ok, acum la subiect:
DE CE S_A RETRAS PRIMARIA ORADEA (citeste primarul!) DE LA LICITATIE?! NOI NU STIAM SA INZECIM BANII?! E adevarat ca a primit sarcina de la partid sa lase ,,culoar" cui trebuie?! Daca e asa, atunci sa-l voteze sefii din capitala!
Postat 17 Martie 2016, 15:09 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON