URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2020, 15:11

Primul caz de Covid-19 confirmat în rândul dascălilor din Universitatea din Oradea: un profesor de la Facultatea de Protecţia Mediului

Primul caz de Covid-19 confirmat în rândul dascălilor din Universitatea din Oradea: un profesor de la Facultatea de Protecţia Mediului Soţii Claudia şi Adrian Timofte (foto) susţin că au respectat cu stricteţe regulile anti-Covid-19 (sursa foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai mulţi studenţi ai Facultăţii de Protecţia Mediului din Oradea vor face cursurile exclusiv online, timp de două săptămâni, după ce un profesor de-al lor a fost confirmat cu Covid-19.

Este vorba despre Adrian Timofte, directorul Departamentului de Silvicultură, care le predă studenţilor din anul III şi IV de la specializarea „Silvicultură”, respectiv masteranzilor din anii I şi II de la programul „Valorificarea durabilă a resurselor pădurii”.

Primele simptome: dureri abdominale şi febră

Profesorul este acum internat în spital, pentru un set complet de analize, dar starea sa fizică este bună. „Vineri seară a acuzat dureri abdominale şi a avut febră, am crezut că e o problemă de apendice sau colecist. Nici nu ne-am pus problema de Covid, pentru că nu îl durea gâtul, nu tuşea. Am mers la un consult medical, dar pentru a putea fi internat, a făcut un test rapid de detecţie Covid-19. Rezultatul a fost pozitiv, deşi se spune că aceste teste au o acurateţe undeva la 80%. A refăcut testul sâmbătă la Boli Infecţioase, ocazie cu care l-am făcut şi eu, iar pentru Adi s-a confirmat că este infectat, mie mi-a ieşit negativ”, a declarat marţi, pentru BIHOREANUL, soţia profesorului, Claudia Timofte, la rândul ei cadru didactic al Universităţii din Oradea.

Cei doi soţi susţin că au respectat cu atenţie toate normele de prevenire a îmbolnăvirii cu Covid-19. „Noi, familia Timofte, am respectat normele în vigoare! Însă cum procedăm dacă cei din jurul nostru nu o fac? Ne îmbolnăvim, da! Sunt cei care nu cred în Covid, cei care în ședințe nu poarta mască, cărora Covid-ul li se pare o prostie, care nu-și asumă nicio responsabilitate! Trist, însă adevărat”, a scris şi pe Facebook Claudia Timofte.

Întrebată dacă bănuieşte că soţul ei s-ar fi infectat la muncă, în Universitate, profesoara nu a dat un răspuns franc. “Aştept şi eu cu interes rezultatele anchetei epidemiologice”, a mai spus Timofte. În schimb, a mai precizat că soţul ei i-a contactat pe toţi colegii dascăli din facultate, recomandându-le să-şi facă testul de Covid-19.

Colegii, nicio restricţie

Decanul Facultăţii de Protecţia Mediului, Ioan Chereji, a declarat, însă, că toţi colegii lui Timofte susţin că au purtat măşti. „Nu a intrat niciun cadru didactic în izolare, deoarece toţi spun, în declaraţii semnate, că au purtat mască în facultate şi au folosit dezinfectanţi”, a declarat decanul pentru BIHOREANUL.

Drept urmare, singura decizie luată de conducerea facultăţii a fost de suspendare a cursurilor cu participare fizică pentru studenţii care s-au întâlnit în ultima săptămână cu Timofte, şi de dezinfectare a spaţiilor din facultate.

Primul caz

Acesta este primul caz de îmbolnăvire cu Covid-19 în rândul cadrelor didactice ale Universităţii din Oradea, din datele raportate rectorului Constantin Bungău. „Conform procedurii prevăzute de lege, DSP Bihor trebuie să ne notifice când se confirmă o îmbolnăvire în rândul cadrelor didactice sau studenţilor. Până acum, nu am primit astfel de informare”, a declarat rectorul.

Acesta nu exclude însă că, dat fiind numărul mare de cadre didactice al Universităţii, să mai fi existat îmbolnăviri în timpul vacanţei, care să nu fi fost comunicate instituţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Halal facultate cu media 6 ai si bursa si fara taxa.
Noroc cu colegii lui amaratul asta ca nu vin la scoala, lipsind cu nesimtire.
Postat 20 Octombrie 2020, 22:33 de scarbit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON