URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 August 2017, 16:01

Prime nedorite: Doar 4 bihoreni au cerut AJOFM banii pentru "prima chirie"

Prime nedorite: Doar 4 bihoreni au cerut AJOFM banii pentru 'prima chirie' foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şomerii bihorenii nu se înghesuie să ceară subvenţiile introduse în ultimul an de Ministerul Muncii tocmai pentru a-i stimula să se angajeze.

Potrivit unei informări transmise de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor la cererea BIHOREANULUI, până la data de 17 august, doar patru bihoreni au solicitat prima de relocare prevăzută de Ordonanţa 60/2016.

Aşa-numita "prima chirie" poate fi încasată de acei şomeri înregistraţi în baza de date a AJOFM care se mută la o distanţă mai mare de 50 de kilometri, pentru a se încadra în muncă. Pentru asta, ei pot primi, timp de maxim 36 de luni, 85% din valoarea chiriei, dar nu mai mult de 900 de lei lunar. "Din cele patru persoane care au solicitat această primă, trei s-au stabilit la Oradea şi una este o persoană care a plecat la Timişoara şi care a înregistrat cererea aici, dar va primi banii de la AJOFM Timiş", a declarat directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba, pentru BIHOREANUL.

De altfel, presa din Bucureşti a scris că, la nivel naţional, programul "Prima chirie", lansat în urmă cu două luni, este un eşec: doar 15 şomeri din toată ţara au cerut aceşti bani.

Nici restul primelor oferite şomerilor de Ministerul Muncii nu prind prea bine. De pildă, prima de instalare, în valoare de 12.500 de lei, care se acordă şomerilor din oraşele şi comunele cu grad de sărăcie 3 şi 4 (24 în judeţul Bihor) care se angajează într-o altă localitate, a fost cerută de doar 3 persoane. Din acestea, două sunt şomeri care se mută în Bihor din afara judeţului, iar a treia este o femeie care se mută de la Budureasa la Oradea.

Ceva mai multă căutare are prima de încadrare, prin care şomerilor din aceleaşi 24 de unităţi administrative-teritoriale li se decontează cheltuielile de navetă, cu 0,5 lei pe kilometru. 53 de bihoreni au cerut AJOFM Bihor aceşti bani. Cele 24 de comune sau oraşe sunt: Abram, Abrămuţ, Balc, Batăr, Borod, Budureasa, Cherechiu, Ciumeghiu, Curtuişeni, Diosig, Drăgeşti, Marghita, Finiş, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Răbăgani, Tinca, Săcueni, Şimian, Şoimi, Lăzăreni, Aleşd şi Valea lui Mihai.

Potrivit AJOFM Bihor, până acum s-au mai plătit 466 de prime de activare, adică bonusul de 500 de lei oferit oricărui şomer neindemnizat care îşi găseşte un loc de muncă, şi 16 prime pentru absolvenţi, în cuantum tot de 500 de lei, dedicate tinerilor care au terminat liceul sau facultatea, s-au înregistrat ca şomeri şi şi-au găsit un loc de muncă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Îți trebe
Peste o sută de acte și adeverințe inclusiv de la....angajator.Ce angajator?dacă omu e șomer.Ne îmbată guvernele cu apă rece.
Postat 21 August 2017, 07:33 de crisan
Cand nu convingi ci bonus, dai si cu malus/penalizare
Daca nu merge cu binele, sa se mai adauge si partea cu raul: nu se mai plateste somaj celor care refuza mai mult de x joburi, cum a propus AlDE mi se pare.
Postat 21 August 2017, 01:24 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON