URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2012, 15:45

Primarul Bolojan şi fosta viceprimăriţă Rozalia Biro s-au aşezat primii între poeţii maghiari (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 80-100 de orădeni au participat, joi, la festivitatea de dezvelire a grupului statuar al poeţilor Ady Endre, Juhasz Gyula, Dutka Akos şi Emodi Tamas, desfăşurată în prezenţa primarului Ilie Bolojan şi a viceprimarului Ovidiu Mureşan, dar şi a fostei viceprimăriţe Rozalia Biro, cea care - ca preşedinte al Fundaţiei Partium - a avut iniţiativa realizării operei amplasate pe Corso, între restaurantul Irish şi Liceul Ady Endre.

Într-un discurs lapidar, primarul a menţionat că ansamblul a fost lucrat începând de anul trecut, cu sprijinul financiar al Guvernului de atunci, condus de Emil Boc, care a alocat fondurile necesare la solicitarea şi în urma lobby-ului făcut de parlamentarii UDMR.

"Pentru mine, ca primar al municipiului Oradea, acest ansamblu înseamnă o formă de respect pentru ceea ce a realizat comunitatea maghiară în acest oraş, pentru tot ce înseamnă arhitectura şi cultura acestui oraş, indiferent de vremuri şi de regimurile care au fost. În acelaşi timp, este şi o legătură cu ceea ce va fi, pentru că este un monument interactiv şi pentru că şi cetăţenii pot face parte din el, luând loc pe acest scaun", a spus Bolojan, referindu-se la scaunul pe care orădenii şi turiştii se vor putea aşeza pentru a sta "la masă" cu cei care, în secolul al XIX-lea, întemeiau societatea literară Holnap din Oradea.

După primar s-a adresat asistenţei, în limba maghiară, şi fosta viceprimăriţă Rozalia Biro, iar în final cei doi au depus o coroniţă din crengi de brad, Bolojan cu un tricolor românesc, roşu-galben-albastru, iar Biro cu unul unguresc, roşu-alb-verde.

La finalul festivităţii, care nu a durat mai mult de 15 minute, pe scaunul liber din grupul poeţilor s-a aşezat primarul, la rugămintea fotografilor, iar apoi şi Rozalia Biro, care a făcut o glumă, spunând că a dorit să-l lase "pe domnul primar să încălzească scaunul".

La fel ca şi statuia Reginei Maria, dezvelită în Piaţa Ferdinand de Ziua Oradiei, şi grupul statuar de pe Republicii este supravegheat cu camere video, astfel încât eventualii vandali să poată fi depistaţi şi sancţionaţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
30 Comentarii
birau cimpanzau
bolojane asta e motivul pt care o sa pierzi alegerile, o sa te mai voteze doar ungurii, milogule........
Postat 26 Octombrie 2012, 22:35 de bolovane
Vreun avocat, ong, nimic ?
Exista vreun avocat/ong/etc care simte cu adevarat romaneste si care vrea sa faca cu adevarat ceva, nu sa dea din clanta pe forumuri ? Atunci sa actioneze in instanta si sa incerce sa obtina o sentinta prin care euroii aia ( 80/90 de mii) sa fie recuperati de la culesii locali, in frunte cu biraul bolovan si sa se cumpere pacura/motorina/carbuni, ca vine dreaqului frigul si troica gligor+tiganu+gibonul + culesii au pus (si) cetul pe butuci !
Postat 26 Octombrie 2012, 19:46 de petru
@nail
N-ai inteles absolut nimic din ce vroiam sa zic. Ti-ai imaginat enunturi la care ai dat raspuns. Interesant. Caz de studiat. O intrebare: A zis cineva sa nu pui alea in centru? Am zis sa fie sub o forma atractiva. Interesanta. Nu stiu cum se zice daceste sa intelegi si tu :))) Eu vorbesc despre prostii exprimabile economic. Cu beneficii pentru locuitorii orasului. Turism, creativitate etc. Daca am vreo opinie cu privire la istorie cu siguranta nu aici o fac public. Sa discutam despre istorie cu cine? Folosim termeni de: "frustrati", "slugi" sau "pacat pt mine"? Ce am eu cu ocupatia ungurilor sau continuitatea romanilor? Sincer nu inteleg de ce indrepti discutia spre frustrari. Eu nu sunt frustrat :-) Ti-am citit argumentele dar nu prea sunt pe subiect. Poti sa scrii cu mai mult respect eventual cum respect si eu argumentele tale.
Postat 26 Octombrie 2012, 17:43 de Observer
ioooiiii te
:)) ce mai tragea bolojan la prelate.... vai de capul lor. i-au postat ca pe niste cocalari, cu masa in mijlocul drumului.
Postat 26 Octombrie 2012, 16:57 de tim
@bilibill
ala, probabil se intreba, " te, oare in ce directie o fi drumul spre casa, te ?"
Postat 26 Octombrie 2012, 16:22 de pasw
hahahahaha....
mahmureli... pe ala care tine mana la tampla, il doare mintea.
Postat 26 Octombrie 2012, 16:12 de bilibill
imaginea
cel putin doua statui arata de parca nu ar fi din trecut,unul parca butoneaza' la ceva tel.mobil,automat iti da impresia ca celelat de langa el chiar vorbeste la un tel.mobil,interesanta imagine.
Postat 26 Octombrie 2012, 15:44 de bilibill
@ionel
asa e. asta le va tine ungurilor, de foame si de caldura ! in loc sa se mai repare un drum, o scoala, etc. pt aiurelile ungurilor sunt bani. n-am stiut ca a costa asa de mult, chiciul, caraghiosenia asta.
Postat 26 Octombrie 2012, 15:24 de Rusine bolojan !
@obsever
problema e la tine, frustratule. cand vorbim de Burebista, Decebal sau de romani vorbim de istorie si de continuitatea romanilor pe aceste meleaguri ! Vorbim de cultura si traditii multimilinare. ungurii au navalit in Europa, tarziu. ce au facut cand au ajuns aici, stim cu totii, din pacate pt tine. Oradea, ca asezare, sub o alta denumire, a existat cu mult inaintea migrarii ungurilor in Europa. ca pe urma ungurii, slugile austriecilor au intrat cu japca in Transilvania este o alta problema. asa au facut si in celelalte tari din jur din care pe urma au fost alungati asa cum au fost alungati si din Romania. In consecinta, statuile lui Burebista si Decebal doi din marii strabuni daci, ar trebui sa existe in Oradea. La fel si statuia Avram Iancu, simbol al luptei pt libertate a romanilor din Transilvania, inclusiv a celor din Oradea perioadei de ocupatie ungureasca.
Postat 26 Octombrie 2012, 15:15 de nail
Ti-aui dat arama pe fata, gibonule !
Sa traiesti pana in 2016 si atunci sa vrei un nou mandat ! Promit sa umplu orasul cu aceste poze, nu de alta dar in vara te dadeai cocos la unguri, ca vei face, ca vei drege, ca romanii trebuie sa fie stapani la ei in casa.... erai mai rau ca vadim ! Cand colo tu dadeai aproape 90.000 de euro ( cet-ul n-are bani de incalzire !) ca sa-ti faci poze cu betivii aia patru ! Trebuia sa-l iei pe popa ciosdel si sa-i provocati la o cruce, castigatorii raman la masa, poate scapam dreaqului de voi, incremeneati pe scaune !
Postat 26 Octombrie 2012, 15:14 de ionel
Foarte frumos
este un exercitiu de cultura si estetica, pe care multi circopiteci se incapataneaza sa-l pice de fiecare data. orasul are nevoie de cat mai multe manifestari de expresie artistica pentru a intari potentialul de care se bucura, prin prizma diversitatii culturale, istoriei si pozitiei strategice. la cat mai multe!
Postat 26 Octombrie 2012, 14:32 de sorel
@Oradean... ?
Decat Burebista si Decebal n-au facut nimic pentru Oradea fiindca Oradea pe vremea lor nu exista. Dar pe de alta parte nu inteleg de ce m-ar deranja daca ar avea si ei cate un monument in cenrul orasului DAR MONUMENTE CARE SUNT CREATIVE SI ATRAG OCHIUL SI UNUI NEAMTZ! Iti explic in detaliu ca judecand dupa cum iti incepi frazele mi-e teama ca tu nu ma intelegi. + Mi-ar place statuia lui Regele Ferdinand chiar in P-ta Unirii. EL A AVUT TREABA CU ORADEA. Deci care este problema ta pana la urma? Nu esti multumit de etnia ta sa te iei etnia altora? Ca aia care au probleme cu propria etnie judeca alte etnii. Rezolvati si tu frustrarile si gandeste-te mai bine ce are acest oras mai bun sa aducem buna stare ca nici urmasii tai, daca vor fi, nu vor trai din orgolii! Corect? Hai, la treaba si tu!
Postat 26 Octombrie 2012, 10:17 de Observer
Plange masa
Masa-i goala, puneti pe ea macar o cutie de pantofi goala, poate trecatorii le mai arunca ceva maruntis.
Postat 26 Octombrie 2012, 10:03 de Bachus
soclu iacs
Statuile sunt ok, postamnetul e ca porcu! E clar, in tara asta nu se poate face o treaba ca lumea de la cap la coada.
Postat 26 Octombrie 2012, 08:46 de sergiu
ebihoreanule,
Romanii din Salonta isi pun sperantele in voi.
Postat 26 Octombrie 2012, 07:06 de Oradean
ebihoreanule,
Pe cand un articol despre Salonta, in legatura cu situatia prezentata de com. "Deceneu" ?
Postat 26 Octombrie 2012, 07:03 de Oradean
pt. Deceneu
Subscriu ! Sa-i bata Dumnezeu, pe toti escrocii aia !!! Arda-i focul !!!
Postat 26 Octombrie 2012, 06:50 de pt. Deceneu
Salonta - loc de umilinta romaneasca!
Daca respectul ar fi reciproc la SALONTA liceul romanesc s-ar numi DACIA!!! E propunerea castigatoare si deopotriva BLOCATA URAT DE TOATE PARTIDELE ROMANESTI, PLUS UDMR!!! Noi nu avem voie la simboluri, la cultura, la identitate de neam! Rusine, Dumnezeu sa va pedepseasca in veci pe cei impotriva alegerii legale!!!
Postat 25 Octombrie 2012, 21:31 de Deceneu
porumbei commando
acum armata romana o sa antreneze porumbei de commando, care sa se cace pe noul grup statuar :)
Postat 25 Octombrie 2012, 19:41 de xfiles
Vax Cultura
Adevarata cultura ungureasca este reprezentata pe centura orasului, acolo unde unguroaicele cu limba lor nobila lustruiesc mii de p...le romanesti :)) Aceea e singura dovada de normalitate in folosirea limbii unguroaicelor: cu de 20 lei, eliberare rapida, placere garantata :))))))
Postat 25 Octombrie 2012, 19:33 de Vax Cultura
business
si uite asa, cu asta si cu alte chestuii separatiste isi mai asigura biro un mandat. banu' sa iasa.
Postat 25 Octombrie 2012, 18:08 de lepre udemeriste
pt Oradean
eu cred ca "observer"-minoritaru', se bucura foarte tare si doar cand o vede pe a lui Mihai Viteazul, primul intemeietor al Unirii Romanilor, ca sa numai vorbesc de ceea a lui Avram Iancu, statuie care ar trebui amplasata in fata primariei.
Postat 25 Octombrie 2012, 17:48 de Valhalla-Asgard
@Observer
:)) tu, esti prost ? dar cand vezi statuile romanesti si tricolorul, tot asa esti de vesel si de vioi ? ce zici de statuile lui Burebista si Decebal, cei doi mari conducatori strabuni ai romanilor ?
Postat 25 Octombrie 2012, 17:39 de Oradean
Terasa lui Pentie
Băiat de treabă primarul ăsta. A dărâmat porcăria aia de terasă a lui Pentie şi a pus de un model incomparabil mai bun, urmând ca marele cârciumar să mai facă 12 mese, 12 scaune şi 11 poeţi metalici grizonaţi, ca să aibă clientelă tot timpul, iarnă-vară. Aştept să văd şi halbele pe acele mese, iar pe cele două scaune libere rămase după finalizarea bairamului, din totalul asistenţei, tot primarul şi blonda din vecini să fie.
Postat 25 Octombrie 2012, 17:35 de Carp III
Turism (?)
Ady pentru literatura maghiara e ca si Eminescu pentru literatura romana. Fara ei nu numai aceste doua etnii ar fi, cultural, mult mai saraci. Statuia nu mi se pare o exagerare avand in vedere ca ungurii asociaza Ady de regula cu Oradea. Orasul lui de suflet. Cred ca vor fi unguri din Ungaria care se vor fotografia aici, vor urca in turnul Primariei, vor face turul centrului cand va iesi din santier (sper ca nu peste 20 ani) iar asta va genera venituri din turism. E putin, dar rentabil. Sa nu fim prosti. O parte am putea trai bine din turism. Orasul e frumos, dar uneori este pacat ca e locuit.
Postat 25 Octombrie 2012, 17:31 de Observer
nu acolo!
in mijlocul str. Independentei trebuia sa o puna.
Postat 25 Octombrie 2012, 17:23 de da
ostentativ
asta ii va satura pe unguri ! nu le va mai trebui nici mancare nici apa. nu le va mai trebui nimic. cat mai multe statui unguresti, daca se poate. pe cele romanesti, sa le retrageti, jigodiilor !
Postat 25 Octombrie 2012, 17:08 de com
vai de noi !!!
ha, ha, ha, ha, ha cum stau itari pe Bolojan zici ca are fusta pe el :))))fusta creta pana in pamant :)))) , frumos din partea ungurilor ca noi Roani dragi de noi nu suntem capabili, le dau un zece cu felicitari!
Postat 25 Octombrie 2012, 16:38 de mama ce am ras !!
Bunul simt in varianta romaneasca.
Astept acelasi gest de bun simt din partea ungurilor atunci cand situatia o va impune. Sper sa nu astept degeaba.
Postat 25 Octombrie 2012, 16:25 de SAFE
frumos
Un gest de normalitate! Bravo!
Postat 25 Octombrie 2012, 16:09 de vsk
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON