URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Primarul Bolojan, despre referendum: "Nu cred că a fost un vot anti-Bolojan!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când pierzi, nu pierde lecţia, spune un proverb tibetan. Convins că a tras învăţăturile din eşecul referendumului pentru fuziunea între Oradea şi Sînmartin din 10 mai, Ilie Bolojan vrea să pregătească mult mai bine consultarea publică din 14 iunie. 

Nevoit să majoreze prezenţa la vot orădenilor de la 19,68% la peste 30% pentru ca scrutinul să poată fi validat, primarul Oradiei reintră săptămâna aceasta în campanie electorală. "Vom face zilnic 4, 5, 6, câte întâlniri va fi posibil. O să îi îndemnăm să meargă să voteze, indiferent cum. Pe 10 mai lucrurile depindeau şi de alegătorii din Sînmartin, acum unificarea depinde numai de orădeni", spune Ilie Bolojan.

Neîncrederea în politicieni

- Referendumul pentru fuziunea cu Sînmartin a căzut din cauza prezenţei la urne mult sub aşteptări a alegătorilor orădeni. Cum vă explicaţi absenteismul masiv şi unde credeţi că aţi greşit?

- În primul rând, cred că dacă am fi avut un dialog cu mai mulţi orădeni am fi avut o prezenţă mai bună. Am alocat însă o bună parte din campanie pentru Sînmartin, ca să le explicăm oamenilor că nu se va întâmpla nimic rău dacă spun "da" fuziunii. În al doilea rând, poate nu am reuşit să le explicăm orădenilor ce câştigă, nu neapărat direct, din acestă unire. Toate acestea au venit pe fondul neîncrederii alegătorilor în politicieni. Când cineva din lumea politică propune un proiect e puţin probabil ca oamenii să îl îmbrăţişeze. Credibilitatea noastră este grav afectată de ce se întâmplă în ultimii ani în lumea politică.

- Respingerea referendumului este primul eşec major al dvs. A fost un vot anti-Bolojan?

- Nu este primul meu eşec major. Amintiţi-vă europarlamentarele de anul trecut când, tot aşa, erau discuţii că scorul prost al partidului i se datorează primarului. Probabil că unii oameni sunt supăraţi pe primar, nu este exclus să nu fi mers la vot şi din acest motiv, dar nu există o legătură directă între percepţia legată de administraţie şi un vot sau altul. Nu cred că a fost un vot anti-Bolojan. Vom putea să judecăm acest lucru după 14 iunie, situaţie în care, cu o informare mai bună, vom vedea dacă prezenţa la vot creşte sau nu creşte.

O campanie corectă

- Cum se explică diferenţa enormă între cei 90% care s-au declarat în sondaje în favoarea unificării şi cei sub 20% prezenţi la vot? Vă aşteptaţi la o prezenţă atât de redusă?

- Sondajele au arătat două tendinţe. Pe de o parte, faptul că 80% din populaţia oraşului este favorabilă uniunii, lucru confirmat la vot. Pe de altă parte, într-adevăr, din sondaj apărea o prezenţă peste 30%, care nu s-a confirmat. Asta nu înseamnă decât că între părerea bună despre un proiect şi mersul la vot este totuşi este o distanţă. Nu totdeauna cetăţenii care răspund la întrebare chiar fac ceva după aceea...

- Nu credeţi că aţi dus o campanie greşită, cu multe concepte vagi de genul "dezvoltare" şi "creştere economică", în detrimentul unor propuneri concrete pentru orădeni?

- Eu cred că a fost o campanie corectă. Le-am explicat orădenilor că, cu cât oraşul are o masă economică mai mare, populaţie, companii, investiţii, cu atât numărul de locuri de muncă creşte şi cresc şi salariile. Apoi, mai multe locuri de muncă înseamnă venituri sporite la buget, ceea ce ne permite să rezolvăm mai multe dintre problemele oraşului. Aceasta a fost logica acestei campanii şi aceasta este logica fuziunii. Pot fi de acord că lucrurile puteau fi spuse în propoziţii mai simple, dar conceptul de campanie nepolitizat, fără temă etnică şi fără promisiuni gratuite, a fost corect.

Nu doar industrie, ci şi turism

- În campanie aţi avut cel puţin cinci întâlniri zilnice cu oamenii. Cum au reacţionat ei la ideea unificării?

- Reacţia a fost foarte bună. Nu am avut niciun fel de critici. Discuţiile care au avut loc după prezentarea proiectului au fost legate în principal de lucrurile în neregulă din zona în care domiciliau. În Ioşia, de exemplu, cetăţenii erau supăraţi pe organizarea de şantier din strada Barcăului. Am explicat că oriunde am muta-o ar fi un deranj, dar tot au fost nemulţumiţi. Toate problemele au fost punctuale, nu legate de referendum...

- De ce credeţi că Oradea nu se mai poate dezvolta singură?

Oradea se mai poate dezvolta singură, însă există nişte reguli ale dezvoltării. Dacă le respecţi oraşul se va dezvolta mult mai repede, dacă nu le respecţi va rămâne în urmă faţă de ritmul de dezvoltare al altor oraşe. Noi doar în ultimii doi ani am avut un ritm de creştere de 7% a PIB-ului şi doar în aceşti ani am depăşit Clujul sau Timişoara, care în ultimii 15 ani s-au distanţat foarte mult. Tocmai de aceea este importantă fuziunea. Toate studiile spun că trebuie să îţi pui în valoare avantajele competitive ca să te dezvolţi. E vorba de centrul istoric şi de Cetate, un patrimoniu unic în această parte de lume, şi de patrimoniul natural al apei geotermale, concentrat ca exploatare în Băile Felix şi Băile 1 Mai. Dacă vom pune aceste atuuri în valoare, oraşul nu se va dezvolta doar pe industrie, ca astăzi, ci şi pe turism. Vor apărea mai multe locuri de muncă, mai multe oportunităţi şi vor creşte salariile.

Calcule egoiste

- Din ce motiv credeţi că se opun UDMR şi PSD?

- Faptul că unele conduceri de partide nu îmbrăţişează ideea referendumului nu are legătură cu electoratul, ci doar cu nişte calcule egoiste. Azi comunitatea maghiară are o pondere de 24,9%, dacă Sînmartinul se va uni cu Oradea va scădea la 23,9%, procent care însă nu schimbă nimic. Or, dacă oraşul se dezvoltă, prosperitatea se va împărţi tuturor orădenilor, indiferent de naţionalitate sau de religie. În cazul PSD a fost o atitudine ambivalentă: unii din lideri au spus electoratului să nu voteze, dar au postat pe Facebook că au votat. Sunt tot decizii legate de calcule pe termen scurt, fără legătură cu dezvoltarea oraşului, şi poate şi frustrările personale ale unora.

- Cum explicaţi opoziţia SCT Felix?

- SCT Felix nu s-a pronunţat public ca fiind împotrivă dar, din ce ştim, le-a recomandat angajaţilor să nu meargă la vot. Atitudinea este paradoxală, pentru că este principalul beneficiar al fuziunii. Pe de o parte, unificarea va însemna o reducere a impozitelor cu 175.000 euro încă de anul viitor, iar pe de cealaltă parte dezvoltarea staţiunii va avantaja companiile cu capacitate hotelieră mare. Probabil şi acolo a fost vorba de calcule care nu au nicio legătură cu o viziune pe termen lung.

- Cum interpretaţi refuzul alegătorilor de etnie maghiară de a participa la vot? Reproşaţi acest lucru partenerilor din UDMR?

- Sunt două explicaţii. Pe de o parte, trebuie să comunici cât mai bine cu locuitorii Oradiei, indiferent de etnia lor. Cu cât îi explici mai bine electoratului maghiar raţiunea fuziunii, cu atât reacţionează mai pozitiv. Pe de altă parte, când nu există o miză directă pentru comunitatea maghiară, de genul susţinerii candidaţilor UDMR la Consiliul Judeţean sau la Primărie, prezenţa e mult redusă. Trebuie să înţelegem că, dacă oamenilor li se spune că prin scăderea ponderii comunităţii o să-şi piardă din drepturi, normal că nu îmbrăţişează acest proiect. De aceea nu reproşez nimic, nimănui. Am discutat cu conducerea UDMR şi au spus de la început că nu vor susţine unificarea pentru că scade ponderea comunităţii maghiare. Atât!

Regulile dezvoltării

- În ce măsură credeţi că a contat zvonul că nu veţi mai candida pentru al treilea mandat? Unii pot zice că viitorul edil, dacă va fi de la PSD sau UDMR, va refuza finalizarea fuziunii...

- Nu are nicio legătură dezvoltarea oraşului Oradea cu faptul că voi mai candida sau nu. Dacă oraşul se dezvoltă, persoana primarului devine prea puţin importantă. Dacă oraşul merge rău, atunci primarul contează foarte mult, pentru că poate influenţa scoaterea căruţei din noroi. Astăzi Oradea este pe drumul bun. Indiferent cine va fi primar, în următoarele cicluri trebuie doar să respecte nişte reguli ale dezvoltării. Asta înseamnă o infractuctură de transport cât mai bună, căci 70% din exporturile noastre se duc către UE, iar pe drumuri proaste companiile au costuri suplimentare şi nu mai sunt competitive. Mai înseamnă legături mai bune în Zona Metropolitană, pentru că forţa de muncă începe să devină o problemă şi angajaţii trebuie să ajungă în oraş repede şi cu costuri mici. În plus, cu cât un oraş este mai bine legat de o zonă care se dezvoltă, cu atât şi el se dezvoltă mai mult. Trebuie să ne legăm la zona de dezvoltare major europeană, care înseamnă nordul Italiei, Germania, sudul Marii Britanii, de aceea Aeroportul este o condiţie obligatorie. Alte lucruri importante sunt: încurajarea capitalului local, atragerea de investiţii în oraş şi valorificarea avantajelor competitive, cum ar fi Cetatea, centrul istoric, apa geotermală... Săptămâna trecută, domnul viceprimar Istvan Huszar a primit o vizită a conducerii regiunii Hajdu Bihar şi a staţiunii Hadjuszoboszlo. Au vizitat Cetatea, au văzut oraşul şi s-au declarat interesaţi să aducă turiştii să viziteze Oradea. Aşa, aceştia îşi prelungesc şederea cu o zi sau două, făcând staţiunea Hadjuszoboszlo mai atractivă. Deci ei înţeleg aceste lucruri, iar noi nu le înţelegem cu Băile Felix la 3 kilometri de oraş! E clar că putem deveni un competitor puternic, iar ei ştiu asta!

- Veţi mai candida?

- Nu doresc să răspund la această întrebare pentru că, într-adevăr, ar putea să influenţeze referendumul din 14 iunie.

Logica turului II

- Ce le răspundeţi celor care vă acuză de risipă pentru cheltuielile cu referendumul?

- Cheltuielile făcute cu organizarea referendumului au fost aprobate de Consiliul Local. O să facem o informare pe această temă în zilele următoare, nu este niciun fel de secret. Nu pot depăşi 100.000 euro. Nu este o sumă foarte mică, dar raportat la miza dezvoltării oraşului este nesemnificativă.

- Cum aţi ales data de 14 iunie pentru organizarea celui de al doilea referendum?

- Există o raţiune. Am avut un referendum valid la Sînmartin şi am avut un referendum cu un "Da" majoritar, dar fără să atingem pragul minim prevăzut de lege, la Oradea. Era logic să încercăm să avem un tur II, pentru că este clar că problema a fost de mobilizare la vot. Data de 14 iunie a fost aleasă să nu fie prea târziu în vară, când e perioadă de concedii, dar nici prea devreme, ca să putem respecta prevederile legale care cer minim 20 de zile între data aprobării şi cea a organizării referendumului. Apoi, lucrurile trebuie făcute într-o anumită logică. Dacă această fuziune cu Sînmartinul trece şi se văd rezultatele pozitive, mult mai uşor va trece şi fuziunea cu Oşorheiului de anul viitor. Dacă nu va trece, atunci în mod clar sunt puţine şase de reuşită...

- Deci credeţi că a doua oară va fi cu noroc...

- Nu e vorba de noroc. E vorba de a-i face pe orădeni să înţeleagă că este un pas foarte mare în dezvoltarea oraşului. Sunt convins că, dacă le vom explica mult mai multor cetăţeni aceste lucruri, vor înţelege că votul lor este important.

- Un pronostic?

- În mod cert, cel puţin două treimi din cei care se vor prezenta la vot vor răspunde cu "Da". În ce priveşte prezenţa, sper să sper să depăşească 30% din totalul alegătorilor.

Resurse limitate

- Ce le veţi spune locuitorilor din Episcopia şi Podgoria, ale căror străzi vor fi modernizate mai târziu dacă investiţiile vor fi orientate prioritar spre Sînmartin?

- Oraşul are nişte resurse limitate. Ca să aibă resurse mai mari pentru a asfalta străzile de pământ, trebuie să creeze un mediu economic care genereze mai multe venituri. Prin fuziunea cu Sînmartin se vor crea mult mai multe locuri de muncă, bazate în special pe turism şi industriile conexe, şi vom încasa mai mulţi bani care ne vor permite să rezolvăm mai repede problemele oraşului.

- Ce garanţii aveţi că, dacă referendumul va fi validat, unificarea va fi legiferată de Parlament?

- E simplu: nu există niciun motiv să nu fie legiferat!

- Ce se va întâmpla dacă nici al doilea referendum nu va fi validat din lipsă de cvorum? Cine şi cum va deconta eşecul?

- Eu sunt învăţat cu nişte reguli ale răspunderilor din oraş. Dacă lucrurile sunt bune este meritul tuturor, când lucrurile ies prost este vina primarului. Prin urmare, trageţi concluziile...

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolele:

Referendum x 2: Cât va costa referendumul organizat pe 14 iunie pentru unirea Oradiei cu Sînmartinul

Nepăsarea Mare: Care sunt cauzele absenteismului masiv al orăşenilor ce a dus la invalidarea referendumului?

Numai Mang e consecvent: Liderul PSD Bihor îi ameninţă cu excluderea pe şefii de deconcentrate care vor merge la referendum

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
@gigi1
Cine a facut afirmatia ca primarul ar trebui sa stabileasca salariul pe care "investitorii strategici" ar trebui sa-l plateasca? Eu am spus ca primarul face declaratii aberante cu privire la faptul ca DOAR PENTRU CA ORADEA S-AR UNI CU SINMARTIN, in fata usii primarului s-ar incolona investitorii care ar dori sa vina cu orice pret in parcul industrial, sa faca concurenta actualelor firme si sa ofere salarii mai mari!!! NU exista asa ceva! Nici un investitor nu va veni doar pentru ca ssuprafata Oradiei l-a depasit pe cel al Clujului sau pentru ca populatia a crescut cu 9.000 de oameni. Acestea sunt aberatii si informatii care nu corespund realitatii!!! Vad ca insisti pe tema FC Bihor fara ca macar sa ai habar de situatia reala. Daca tot esti asa de expert in ceea ce se intampla in afara tarii, presupun ca stii in ce conditii vine cineva sa investeasca intr-o echipa de fotbal? Prima conditie este legata de stadionul pe care echipa in cauza ar urma sa dispute meciurile de acasa. Daca nu stiai pana acum, Stadionul "Iuliu Bodola" este proprietatea Consiliului Local Oradea!!! De ani de zile, investitori mai mari sau mai mici, cu bani mai multi sau mai putini, au facut numeroase demersuri pentru a prelua echipa FC Bihor. In cateva cazuri s-a ajuns la finalizarea negocierilor in proportie de 98%, dar datorita actualului primar, pe numele lui Ilie Bolojan, preluarea echipei de un investitor a esuat. Primarul nu a fost de acord, printre altele cu concesionarea stadionului pe o perioada mai lunga de timp. Nici un om cu capul pe umeri nu ar investi zeci si sute de milioane intr-o echipa de fotbal daca nu ar avea certitudinea ca stadionul ii va apartine pe durata derularii contractului si nu se va putea intampla ca din diferite motive proprietarul stadionului sa nu mai permita accesul pe stadion, cum in iubita noastra tarisoara s-au intamplat nenumarate astfel de cazuri. Intr-adevar, mintea mea nu poate pricepe de ce nu s-a optat pentru o solutie care ar fi rezolvat problema turbogiratiei, la momentul cand s-a realizat "chestia" care exista acum. Tu, foarte probabil nu ai de-a face cu acea turbogiratie sau foarte probabil nici macar nu locuiesti in Oradea, pentru ca altfel "mintea mea nu poate sa priceapa" de ce insisti pe ideea ca aglomeratia din zona a aparut si exista doar datorita blocajului din centrul orasului, cand orice sofer oradean si mai mult de atat orice oradean care circula cu mijloacele de transport in comun in acea zona, poate confirma faptul ca aglomeratia a existat inaintea turbogiratiei, iar situatia s-a complicat si mai mult chiar dupa predarea noii realizari. De la bun inceput soferii au constatat ca situatia nu s-a inbunatatit, ci dimpotriva s-a inrautatit. La momentul respectiv nu exista nici o alta lucrare in derulare. Pe langa faptul ca incerci sa contrazici unele din motivele reale pentru care oradenii l-au ignorat pe Bolojan si probabil il vor ignora si pe 14 iunie, apreciez faptul ca ai gasit doar 3 motive de care sa te legi din cele 12 enumerate!
Postat 22 Mai 2015, 09:42 de Sabau
@sabau
1.Faptul ca bolojan abereaza cu investitorii asta nu insemna ca trebuie ca cineva sa contrazica niste aberatii. Nu primariile stabiles salariile . 2.nicaieri in europa civilizata nu se dau bani echipelor sportive. cel mult primariile plates un manager bun a sa atraga fonduri si investitori pentru o echipa. Doar in romania se poate intampla acest lucru : craiova, iasi, galati, ploiesti si toti primarii sunt anhetati acum. Dar in mintea ta @sabau es o nebuloasa.Ai dedus tu ca ma opun ajutoarelor sociale. 3.mintea ta de "ultras" nu poate pricepe ca aglomeratia mare e si din cauza santierelor. nimeni nu a contestat ca si inainte era aglomeratie , doar ca proportia este diferita. Raman la aceeasi parere despre tine.....
Postat 22 Mai 2015, 07:23 de gigi1
@gigi1
1. Legat de investitori tocmai contrazici ceea ce sustine Bolojan respectiv ca vor veni investitori mai "bogati" care vor oferi salarii mai mari. Investitorii care au venit si vor sa vina in Oradea o fac pentru forta de munca ieftina si facilitatile oferite de primarie. Oradea NU este atractiva nici acum si nu are cum sa devina atractiva pentru investitori doar pentru ca vezi doamne s-a unit cu o comuna. 2.De ce ar trebui sa dea primaria pani unei echipe de fotbal? Pentru acelasi considerent pentru care da o gramada de bani pe abonamentele gratuite oferite pensionarilor, cu specificarea ca fotbalul poate furniza publicitate orasului. Cu logica ta, primaria nu ar trebui sa plateasca nici ajutoate sociale. Cei nevoiasi sa merga sa caute mancare prin gunoaie sa se descurce, pentru ca tu contribuabil nu doresti acest lucru. 3. Aglomeratia pe portiunea Gara - Crisul - Centru civic nu exista doar de cand se reface P-ta Unirii. Aceasta problema exista de peste 10 ani iar artificiul numit "turbogiratie" nu a rezolvat sub nici o forma problema circulatiei in zona. Posibil ca sunt praf dar eu macar stiu despre ce vorbesc, stiu ca daca s-ar face un referendum pentru FC Bihor, prezenta ar fi de peste 60%, iar prezenta ar fi si mai mare daca tema referendumului ar fi turbogiratia, respectiv sa se realizeze unirea cu Sinmartin sau sa se solutioneze problema turbogiratiei. Apropo de cine se afla in negura timpului, domnul primar Bolojan a reusit din nou o afacere ilegala, prin asocierea cu RDS RCS! Asta da pricepere, competenta si experienta administrativa! Bravo!
Postat 21 Mai 2015, 22:36 de Sabau
Bolojan
Cu toate "bubele" lui, Ilie Bolojan e departe cel mai eficient primar al orașului Oradea. Nu e un tip populist (cel puțin, nu ca alții) și, de regulă, tace și face. Că nu le poate face pe toate și asta e adevărat. Că poate nu vrea să facă unele chestii pe care le-ar putea face, na, omu-i om, nu dumniezău (asta, ca să nu-l compar cu Dumnezeu). Oradea poate deveni mai mare și-și poate dezvolta turismul - o șansă unică, după mintea mea. E incredibilă, tot după mintea mea, prostia de care dau dovadă unii, mai cu seamă cei ce nu vor referendum din cauza primarului... Și eu sunt supărat pe primar - și chiar am motive serioase pentru că nu a rezolvat o problemă majoră a străzii pe care locuiesc în ciuda nenumăratelor petiții trimise la primărie - însă chiar atât de idiot nu sunt să-mi tai singur craca de sub picioare... Nu-i nimic; sunt destui și-n locul meu.
Postat 21 Mai 2015, 22:10 de Shogun
neoliticul
@sabau am si eu cateva intrebari: 1. In Tm, CJ, SB, BV primaria impune investitorilor e salarii sa dea angajatilor? Asta este calitatea investitorilor care au venit in Oradea . De *. Mai mult ca sa dea terenuri apropae mocca nu prea mai ai ce sa le dai. 2. De ce o primarie trebuia sa dea bani unei echipe sportive? Eu nu sunt de acord. Sunt contribuabil si eu. 3. daca incepea oricine altcineva refacerea pietei unirii nu se bloca cirulatia? indiferent de culoarea politica la un moment dat incepea refacere samd. Prietene iesi din negura timpului si vino cu observatii pertinente.Esti praf
Postat 21 Mai 2015, 19:55 de gigi1
Draga...
..Ilie..!Cu FCBihor ce ai domnule?Nu suporti fotbalul?Este un sport de barbati dle primar..Nu votam acest referendum,tu ai idei fixe..tarcuri de caini si gunoi,podulete,giratii..Ceri un vot de incredere?Te tine domnule primar????NNNNUUUUUUUUUUUUU pt referendum...care-i baiul?Te oftici Ilie????
Postat 21 Mai 2015, 16:42 de grigore
A fost un vot strict anti-maidanezul de Birtin !!!
Când eşti "câine turbat" şi vrei tot timpul să muşti pe cineva, nu te aştepta la "mângâieri" din partea "oamenilor" !!! Altfel spus, esenţa comportamentului unui edil trebuie să stea în a acţiona, permanent şi nu ocazional, în favoarea cetăţenilor acelei localităţi, nicidecum împotriva lor ... căci, inevitabil, se adună la un moment dat tot "respectul reciproc" !!!
Postat 21 Mai 2015, 14:24 de WinDos
pentru TDS
Ai dreptate! Faci ce vrei dom`le! Poti sa iti faci si statuie daca vrei!
Postat 21 Mai 2015, 12:54 de RaulFoica
Pe cuvantul tau bai civitas
De ce sa asigur 30/00 Du-te tu de cate ori vrei...hahahaha fIX PROBLEMA MEA CE FAC
Postat 21 Mai 2015, 12:51 de Tinas
80 % au fost anti-Bolojan,dovada o veti avea pe 14 iunie.
Platformele virtuale ,cum este si cea de fata ,sunt spatii de feedbak al cetatenilor la actiunile autoritatilor, reflecta opinia necenzurata a oradenilor exprimata rapid , direct si s-ar impune mai eficient decat audientele sau dezbaterile publice.Chiar mai mult ,exista posibilitatea de a fi luat " pulsul"prin reactiile celorlalti participanti .Nu-mi explic care oradean poate sa fie deranjat de o parere a altui concitadin care se exprima legat de niste organe sau exponentii lor.Cum poti sa fii atacat, jignit si injurat ,ca la usa cortului de un alt oradean " de bine " pentru ca pozitia ta nu este in asentimentul unei institutii precum primaria sau primarul ? Aceste persoane" de bine "... propaganda "pro" Bolojan sau .... orice intreprinde primaria , ce nu-si dezvaluie identitatea din motive ce ne sunt binecunoscute , ataca din pozitia " viteazului " anonim repetand obsesiv aceleasi texte ipocrite cu iz de spalare de creieri : " nu vor dezvoltarea urbei ! ", " niste tarani, puturosi, burtosi,leniosi ! ", "fac jocul partidelor :UDMR,PSD,PDL !"Ce oradean ,de bun simt,este deranjat de o alta opinie,cand aceasta este personala si este adresata cu tinta,cu subiect si predicat ? Cu regret constat ca locul unor confruntari de idei a fost ocupat de cu totul alt soi de manifestare de catre " corpul propagandei primariei " , activisti " zelosi in slujba primarului care prin aceste exprimari il demonetizeaza in si mai mare masura pe Bolojan.Revin si arat ca in conditiile in care primarul Bolojan nu este nici pe departe garantul unei bune gestionari ale tuturor avantajelor pe care le-ar putea oferi o unificare cu Sanmartinul ( avantaje de ale caror realitate nu suntem edificati ) ne abtinem in continuare. Dorinta de unificare va veni la momentul oportun de jos in sus si nicidecum sub aceasta administratie indoielnica.
Postat 21 Mai 2015, 12:48 de platona
RĂSUCIREA
@RaulFoica și dreptate am! BOLOJAN a recunoscut-o ÎN CLAR(există probele, diferite interviuri și afirmații publice). Că BOLOJAN s-a răsucit numai el știe de ce(iar eu pot bănui!)
Postat 21 Mai 2015, 12:44 de TDS
NU
@RaulFoica NEVER! După umilințele la care am fost supus de FILIP, BOLOȘ, BOLOJAN, NICIODATĂ!
Postat 21 Mai 2015, 12:40 de TDS
pentru TDS
Dom`le, sunt subiectiv, dar cred ca la varsta pe care o aveti ar trebui sa va lasati de procese, reclamatii, certuri, scandaluri, etc, etc....! Indiferent ca aveti sau nu dreptate!
Postat 21 Mai 2015, 12:34 de RaulFoica
@Sabau
"il ignoreaza" ??
Postat 21 Mai 2015, 11:57 de acesta
Oradenii vor boicota si referendumul din 14 iunie
Oradenii l-au ignorat, il ignoreaza si-l vor ignora si pe 14 iunie 2015 pe domnul primar Ilie Bolojan, pentru aroganta, antisemitismul si discriminarea cu care trateaza cetatenii municipiului Oradea. In Sinmartin au votat in favoarea unirii cei apropiati PNL si cei care au un venit minim, care spera ca promisiunile oradenilor vor deveni realitate si va curge miere si lapte pe strazile proaspat asfaltate. In Oradea pe cine doreste sa convinga primarul??? Pe locuitorii cartierelor cu strazi ca in evul mediu? Pe locuitorii minoritatii maghiare care au temeri justificate in ceea priveste respectarea drepturilor garantate de Constitutie? (vezi incidentul cu placuta pe noul pod care ar fi trebuit sa fie montata din oficiu de primarie) Pe locuitorii care dispun de un autoturism si pierd zilnic zeci de minute in turbogiratia din centrul orasului? Pe microbistii din Oradea care nu mai au nici o speranta sa vada FC Bihor la treaba alaturi de echipe mari si probabil nici nu va mai exista? Pe Oradenii care lucreaza in Parcul Industrial si care in proportie de 75% au salarii cuprinse intre 650 si 750 lei, oameni care s-au lamurit de ceea ce inseamna un investitor? Pe zecile de mii de parinti care au copii si care sunt obligati sa plateasca pentru abonamentul copiilor, in timp ce pensonarii care nu au obligatia zilnica sa se deplaseze cu mijloacele de transport in comun, beneficiaza de gratuitate, avand un venit minim garantat? Pe zecile de mii de pensionari carora li s-a retras dreptul de a utiliza infrastructura Strandului Iosia, in anumite zile, Gratuit? Pe locuitorii municipiului Oradea, care de regula in weekend, constata ca din robinete curge apa infestata, de culoare maronie, atat cea rece cat si cea calda? Pe oradenii care sunt nevoiti sa circule pe jos sau sa apeleze la taxiuri pe ruta Centru - Gara CFR - Parcul Olosig, ori de cate ori ploua mai serios? Pe oradenii care isi fac probleme pentru iarna 2015-2016, dat finnd falimentul probabil al CET Oradea? Pe oradenii care ar urma sa plateasca taxe si impozite mult peste cele practicate in posibilele noi cartiere (Sinmartin, Baile Felix, Baile 1 Mai), unde conditiile sunt incomparabil peste cele din unele cartiere ale Oradiei? Probabil ca mai sunt si alte lucruri care ar putea fi incluse pe lista de mai sus. Din pacate pentru initiatorii referendumului, lista de mai sus reprezinta o sinteza a problemelor reale ale locuitorilor municipiului Oradea, acestea fiind prioritati care asteapta solutii urgente, iar Referendumul si unirea comunei Sinmartin sunt plasate la sfarsitul acestei liste. Daca domnul primar va reusi totusi sa convinga locuitorii municipiului Oradea ca referendumul si unirea sunt mai importante iar banii cu care s-ar putea solutiona problemele din lista de mai sus trebuie investiti in Sinmartin, Baile Felix si Baile 1 Mai, fara vreo garantie si un termen aproximativ de amortizare si producerea de beneficii reale, merita un premiu de excelenta si eu v-oi fi printre primele persoane care il vor felicita!
Postat 21 Mai 2015, 11:51 de Sabau
BIHOREANUL
@marius_ro: măcar puteai pune și tu URL-ul care să conducă la Bihoreanul!
Postat 21 Mai 2015, 11:48 de TDS
url
Revin cu URL-ul: http://goo.gl/ZbhFbW
Postat 21 Mai 2015, 11:45 de marius_ro
@RaulFoica
Dacă ai timp și chef de lectură, iti recomand &s=print&sr=articol&id_articol=224854.html sa înțelegi ce-l roade pe TDS.
Postat 21 Mai 2015, 11:43 de marius_ro
ALTA
@RaulFoica: o altă "problemă personală"! De mai bine de un an îi sesizez lui Bolojan că ar trebui să organizeze concurs pentru ocuparea postului de arhitect șef! NU VREA! Pentru că în fapt preferă să păstreze în preajmă o penelistă devotată care îi execută ordinele. "Problemă personală", NU?
Postat 21 Mai 2015, 11:27 de TDS
UN FEL DE..
@RaulFoica: eu am spus "un fel de problemă personală"! Spre exemplu eu vreau să fiu martor într-un proces ÎN FAVOAREA CONSILIULUI LOCAL! Mă rog de un an de zile la Bolojan să fiu propus MARTOR și nu vrea! De ce? Pentru că el doar mimează că vrea să câștige acel proces(nu are ce face, suma de 1.500.000 E care face obiectul procesului a fost dispusă de Camera de Conturi a județului Bihor)și nu are nevoie de un MARTOR care l-ar ajuta sigur, sigur SĂ CÂȘTIGE! Iar adversarul(un influent agent economic), dacă ar pierde,...........înlocuiește tu punctele de suspensie cu ceea ce crezi că se potrivește! Cea de-a doua "problemă personală" este că într-o anumită situație, deși ani de zile a clamat altceva,BOLOJAN s-a răsucit ÎN FAVOAREA aceluiași agent economic! Dacă răsucirea nu exista nu aș fi câștigat NIMIC(poate doar satisfacție). De aceea am spus că am "un fel de problemă personală"!
Postat 21 Mai 2015, 11:19 de TDS
TDS
Auzi, draga TDS, din moment ce ai o problema personala cu BOLO, mai poti sa fii obiectiv referitor la ce face? Te comporti ca un adolescent gelos ca l-a inselat gagica! Vezi sa nu ajungi la extrema! Pentru binele tau ti-o spun!
Postat 21 Mai 2015, 10:52 de RaulFoica
EXPLICAȚII
@RaulFoica Deja m-am săturat eu câte explicații am tot dat! O mai fac o dată!1. NU M-A ZVÂNTURAT BOLOJAN DE NICĂIERI! 2. AM UN FEL DE PROBLEMĂ PERSONALĂ CU BOLOJAN(pe care, ce să vezi, o și cunoaște!), asta MĂ FACE SĂFIU FOARTE VOCAL! DAR PĂREREA DESPRE UNIFICARE AR FI FOST ACEEAȘI ȘI DACĂ NU EXISTA ACEASTĂ PROBLEMĂ SĂ ZICEM PERSONALĂ!
Postat 21 Mai 2015, 10:45 de TDS
Concediat? TDS ??
Nenea(Tanti) TDS pe tine te-a zvanturat Bolo de pe vreun post de esti asa aprig impotriva lui? Ca mi se pare ca nu esti impotriva proiectelor ci e o chestie personala la dumneata
Postat 21 Mai 2015, 10:41 de RaulFoica
TRANZACȚIE CU ORĂDENII?
Poate ne explică(sau comentează) DICTATORUL 1. Cum se pot crea noi locuri de muncă în turism în urma UNIFICĂRII? Apa geo-termală este tot atâta(un fel de a spune că e tot mai puțină), capacitatea stațiunii rămâne aceeași, în stațiune toți operatorii sunt privați(deci ei trebuie să facă investițiile!) 2. De ce insistă cu legarea de sudul Marii Britanii(același lucru l-a spus și în așa numita dezbatere televizată de la Digi24!)? 3. De ce se îmbată cu apă rece în privința Cetății și centruljui istoric? O să dea turiștii buluc să vadă o Cetate relativ leșinată sau un centru istoric făcut praf în care oricum valoare arhitectonică au trei clădiri Palatul greco catolic, Palatul Vulturul Negru și Teatrul Regina Maria! Palatul V.N. poate fi văzut în forma originală la Milano, Teatrul în Germania, deci de ce ar veni turiștii pentru așa ceva? Turiștii români din Felix evident vor veni dar vin și acum în Oradea, chiar ne-unificată! 4. Referendum TURUL 2! De parcă REFERENDUM-urile se organizează în tururi! 5. Cheltuielile cu REFERNEDUM-ul au fost aprobate de CLO! Adică de Mălan, Vulcu, Lascu, Felea, Tău, Dulca, Negrean, Dan Octavian, Manea, Pușcaș și Câmpan. Eu sper să fie verificat Bugetul de către Camera de Conturi a județului Bihor(în special așa numitul Concert al REFERENDUM-ului!) 6. Răspuns neconvingător pentru cei din Episcopia și Podgoria 7. Orădenii NU SUNT firma IMPACT să cazi la pace cu ei pentru intereseul propriu! TRANZACȚIILE(aprobate, ce să vezi, tot de CLO)merg în altă parte. Merg până se prinde cineva ce e cu ele!
Postat 21 Mai 2015, 10:00 de TDS
Tinas
@Tinas: Du-te la vot si voteaza ce vrei. In rest, iti racesti tastatura de pomana. Sau tu doar critici si dai like-uri din spatele monitorului? E plin de lameri dinastia Cosmine.
Postat 21 Mai 2015, 08:48 de OradeaCivitas
????
Asta nu pricepe sau nu vrea sa priceapa???
Postat 21 Mai 2015, 08:24 de Tinas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON