URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2010, 18:20

Primarii, consilierii locali şi judeţeni - autori de ilegalităţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul trecut, juriştii Prefecturii Bihor au examinat peste 56.000 de acte normative, din care peste 46.000 de dispoziţii ale primarilor şi preşedintelui Consiliului Judeţean, iar restul de 10.209 hotărâri ale consiliilor locale, respectiv ale Consiliului Judeţean, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, prefectul Gavrilă Ghilea.

Din acest total, în 88 de cazuri au fost întocmite referate cu observaţii de nelegalitate, Prefectura solicitând emitenţilor reanalizarea actelor în vederea modificării, completării sau revocării.

Date la refăcut

În ce priveşte hotărârile de consilii locale, în 20 de situaţii s-a ajuns la revocarea actelor, în 11 cazuri la completarea lor, în alte 11 cazuri hotărârile au fost modificate, iar în analiză se mai află încă 13 acte.

Cu privire la dispoziţiile primarilor şi preşedintelui CJ, prefectul Gavrilă Ghilea a declarat că juriştii instituţiei pe care o conduce au găsit 26 de asemenea acte nelegale: în 5 cazuri dispoziţiile primarilor au fost revocate chiar de către aceştia, în 2 situaţii primarii şi-au modificat dispoziţiile iniţiale, în 16 cazuri şi le-au completat, 3 alte dispoziţii ale primarilor fiind încă în analiza juriştilor.

O decizie extremă a fost nevoit să ia prefectul în cazul a 6 hotărâri de consilii locale şi al unei hotărâri de Consiliu Judeţean. În acest din urmă caz, prefectul a atacat în instanţa de contencios administrativ de la Tribunalul Bihor o hotărâre prin care consilierii judeţeni au vrut să-şi aroge dreptul de a numi componenţa comisiilor de licitare şi de recepţie a lucrărilor publice, deşi prin lege numirea acestora este de competenţa exclusivă a preşedintelui CJ.

Bolojan sub lupă

Prefectul Gavrilă Ghilea a dat detalii jurnaliştilor în ce priveşte cele 3 acte normative atacate de el după emiterea lor de către primarul Oradiei, Ilie Bolojan, respectiv de către Consiliul Local Oradea.

"În privinţa Hotărârii Consiliului Local Oradea privind cuantumul alocaţiei pentru copiii din grădiniţele cu program prelungit, am considerat că nu e corect ca pentru un copil care lipseşte de la grădiniţă din motive medicale părinţii să plătească costul pe zilele în care copiii sunt absenţi", a motivat Ghilea.

De asemenea, prefectul a afirmat că va ataca în instanţă şi Hotărârea Consiliului Local Oradea privind instituirea aşa-numitei taxe de ordine publică, prin care vor fi obligaţi să achite bani în plus la bugetul local comercianţii care vor vinde alcool după ora 23 seara, motivând: "Este incorect să punem încă o taxă specială, mai ales în vremuri de criză, pe patronii de ABC-uri, benzinării şi baruri de hotel ai căror clienţi nu fac niciun fel de stricăciune. Eu n-am văzut ca la aceste magazine să se facă pagube".

Ghilea a mai anunţat că va ataca şi modificarea de către primarul Ilie Bolojan a Regulamentului de parcare în municipiul Oradea, care fusese adoptat prin Hotărâre de Consiliu Local. "Nu s-a respectat legea, pentru că s-a modificat printr-o dispoziţie a primarului o anexă a Regulamentului care a fost adoptat prin Hotărâre de Consiliu", a spus prefectul, explicând că este vorba despre înfiinţarea locurilor de parcare cu durata limitată la 2 ore, ceea ce încalcă drepturile cetăţenilor care deţineau abonamente de parcare în baza cărora îşi puteau parca maşinile în orice parcare, pe timp nelimitat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON