URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iulie 2021, 08:00

Primăria vs. Natura: Camping şi parcare amenajate fără autorizaţie, în Vadu Crişului, în rezervaţia naturală Defileul Crişului Repede (FOTO)

Primăria vs. Natura: Camping şi parcare amenajate fără autorizaţie, în Vadu Crişului, în rezervaţia naturală Defileul Crişului Repede (FOTO) Linia roşie reprezintă limitele rezervaţiei naturale Defileul Crişului Repede, iar perimetrul încercuit cu albastru este cel în care Primăria Vadu Crişului face acum lucrări
Primăria vs. Natura: Camping şi parcare amenajate fără autorizaţie, în Vadu Crişului, în rezervaţia naturală Defileul Crişului Repede (FOTO) Linia galbenă delimitează Situl Natura2000, cea roşie rezervaţia naturală, iar cea roz şantierul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un teren de circa un hectar de pe malul drept al Crişului Repede, în Vadu Crişului, a fost defrişat şi nivelat, Primăria comunei având intenţia să amenajeze aici o parcare şi un camping pentru turişti.

Lucrările au început însă fără autorizaţie, care, de altfel, ar fi fost şi greu de obţinut, dat fiind că locul se află în cadrul rezervaţiei Defileul Crişului Repede, o zonă de protecţie din Munţii Pădurea Craiului, unde intervenţiile de orice fel sunt interzise.

Imagini transmise BIHOREANULUI de un cititor arată cum zona a fost pregătită pentru amenajări serioase.

Să vină turiştii!

Platoul amenajat de Primăria Vadu Crişului este situat în apropiere de podul rutier pe care aceeaşi instituţie l-a construit în zonă, în 2017, şi care, în mod straniu, se termină în pădure.

Primăria avea intenţia de a construi un drum de la pod până la cascada şi peştera care are numele comunei, dar planurile au fost năruite, deoarece şoseaua ar traversa rezervaţia Defilelul Crişului Repede, lucru interzis de lege.

Pentru ca maşinile turiştilor să nu mai treacă podul şi să oprească la marginea pădurii, primarul Dorel Cosma a decis acum să amenajeze un camping şi o parcare în zona verde aflată înainte de pod, pe malul râului. „Facem o zonă de campare, un loc unde să se oprească turiştii, să nu mai intre în pădure cu maşinile. Am vorbit şi la Judeţ (n.r. Consiliul Judeţean Bihor) şi la ADR (n.r. Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest)”, a declarat edilul pentru BIHOREANUL.

Dorinţa primarului de a crea infrastructură turistică este alimentată de faptul că CJ Bihor reconstruieşte cabana Vadu Crişului de lângă peşteră şi care, pe vremuri, era un punct de atracţie în Imperiul Austro-Ungar.

Cabana Vadu Crisului

Plan reînviat

Ecologiştii susţin că în zonă nu se putea face nicio intervenţie în cadrul natural, tocmai pentru că este pe teritoriul rezervaţiei naturale.

„Primarul a mai vrut să facă acolo lucrări şi le-a abandonat, pentru că i s-a spus că este în rezervaţie şi nu se pot face intervenţii. Singurul mod în care ar putea amenaja un camping într-o rezervaţie naturală e să solicite Ministerului Mediului să scoată acel perimetru din rezervaţie, în urma unui studiu care să confirme că nu prezintă importanţă pentru conservarea naturii”, a declarat pentru BIHOREANUL un specialist de mediu.

Procedura birocratică l-a descurajat pe primar, pe bună dreptate, dar nici nu l-a determinat să renunţe la proiect.

Hărnicie fără autorizaţie

Cosma admite că n-are autorizaţii de la Agenţia Naţională pentru Arii Protejate, pentru lucrările demarate acum. „N-am nicio autorizaţie, la ce să-mi trebuiască? N-am construit nimic. Am făcut numai curăţenie, am tăiat tufişuri, spini şi vreo doi plopi uscaţi, care ar fi căzut peste linia de cale ferată, cum a mai căzut într-o noapte. Mai sunt vreo patru la fel”, a spus primarul, revoltat că rigorile prevăzute de lege pentru conservarea naturii îl îngrădesc.

„Să vină Ariile Protejate să facă curăţenie, atunci, şi să delimiteze clar rezervaţia, să ştim unde putem face ceva şi unde nu. E mai bine dacă las spini, şerpi şi mizerie acolo? Să mă amendeze, dacă cred că am făcut rău că am făcut curăţenie!”, a declarat edilul.

El se arată nemulţumit şi de faptul că în comuna vecină, Şuncuiuş, s-a putut amenaja chiar și o plajă pe malul Crişului Repede. „Bine că în Şuncuiuş se poate face orice, numai la Vadu Crişului nu”, a mai spus Cosma. Explicaţia - spun specialiştii - este că zona plajei din Şuncuiuş se află pe teritoriul sitului Natura 2000 Defileul Crişului Repede, nu şi al rezervaţiei naturale cu acelaşi nume.

Plaja Gradia

Diferenţa între sit şi rezervaţie

Chiar dacă amândouă instituie reguli de conservare pentru mediul înconjurător, siturile Natura 2000 şi rezervaţiile naturale sunt entităţi distincte, chiar dacă uneori se suprapun.

Siturile Natura 2000 au fost desemnate în mod special pentru a proteja zonele esențiale pentru specii sau habitate protejate la nivel european, pentru că sunt amenințate, vulnerabile, rare sau endemice.

Pe de altă parte, rezervațiile naturale, parcurile naționale sau alte arii protejate la nivel național sau regional sunt create exclusiv în temeiul legislației naționale sau regionale.

În imaginea de mai jos, linia galbenă delimitează Situl Natura2000 Defileul Crişului Repede, cea roşie rezervaţia naturală cu acelaşi nume, iar cea roz şantierul Primăriei Vadu Crişului:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Are dreptate primarul din Vad
Iahim, fiecare generatie e capabila sa distruga sau sa construiasca. Dar hai sa nu dam in extrema propagandistica ca in 12 ani nu mai exista viata pe pamant ca ne facem de ras.
Postat 24 Iulie 2021, 00:36 de unu
Incã nimic nu este pierdut
Moise a avut nevoie de 40 de ani pânâ a reusit sã schimbe structura si mentalitatea poporului si a început crearea unui popor disciplinat, condus de legi. Noi, dupã 30 de ani de la sansa schimbãrii avem încã, din pãcate multi care nu constientizeazã cã poate suntem generația care trebuie să salveze omenirea. Rolul poate fi inconfortabil, dar aceasta este situatia. Cel puțin avem încă șanse să salvăm planeta. Este posibil ca generațiile viitoare să nu mai aibă nicio șansă.
Postat 23 Iulie 2021, 16:49 de iahim
Rezervația de idioți mai găsit?
Perfect de acord mai nou orice faci orice buruiana tai orice piatra miști imediat vine ong ul lu peste că e ba sit ba rezervația ba pe mama dracu blocăm construcția de autostrăzi că au găsit ceva idioți tot felul de lilieci urși bondari rândunici și mai nou nuci, stejari etc deviem drumul de la Livada că au gasit o colonie de liliecii care ajuta enorm la dezvoltarea localitati daca ne luăm după ăștia ajungem la sapa de lemn nu mai facem nimic rămânem cu lilieci mâine poimâine nu mai poți tăia nici urzicile din fata casei că sunt protejate .
Postat 23 Iulie 2021, 13:30 de sss
Rezervație națională, fără nici o rezervă!
Mai bine nu ne apucam de construit nici o autostradă, să protejăm flora și fauna națională! Pentru o rezervație desăvârșită scoatem tractoarele de pe ogoare, luăm fiecare câte o sapă de lemn, și exclamăm fericiți: Ecce homo sapiens!
Postat 23 Iulie 2021, 08:57 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON