URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
23 Februarie 2024, 14:27

Primăria și Spitalul Județean din Oradea au obținut încă 22 milioane lei din bani europeni pentru noi dotări și un centru de perfecționare la Maternitate

Primăria și Spitalul Județean din Oradea au obținut încă 22 milioane lei din bani europeni pentru noi dotări și un centru de perfecționare la Maternitate foto generic, arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Suplimentarea de la 15 la 20 de paturi a capacității compartimentului ATI Neonatologie, dotarea cu echipamente a 5 paturi, crearea unui centru de formare pentru medici și derularea unui program de screening pentru depistarea retinopatiei și malformațiilor cardiace la nou-născuții prematur la Maternitatea din Oradea urmează să fie finanțate din bani europeni, în baza unui proiect al Primăriei și Spitalului Județean.

Proiectul a fost depus pe componenta C12 – Investiția specifică I2.3a – secții de terapie intensivă pentru nou-născuți, valoarea lui totală fiind de 22,194 milioane lei (fără TVA), din care finanțarea nerambursabilă este de 21,694 milioane lei, a informat, vineri, Primăria Oradea.

Municipalitatea a anunțat semnarea contractului de finanțare, adică obținerea fondurilor pentru proiectul lansat în luna aprilie a anului trecut.

Prin implementarea lui, arată administrația municipală, „va crește siguranța actului medical, contribuind la scăderea morbidității și mortalității micilor pacienți vulnerabili”.

Proiectul are mai multe componente, una vizând dotarea cu 5 paturi noi de terapie intensivă neonatală și aparatura medicală aferentă, precum și modernizarea dotărilor existente la 5 paturi ale compartimentului de terapie intensivă neonatală. De asemenea, acesta va fi dotat și cu aparatură pentru screening, destinată depistării precoce la nou-născuții prematur a retinopatiei și malformațiilor cardiace.

O altă parte importantă a proiectului vizează înființarea unui centru de training și formare în domeniul neonatologiei, ceea ce va contribui la îmbunătățirea formării continue a cadrelor medicale pentru tratarea pacienților nou-născuți în stare critică. Centrul va avea o suprafață utilă de 253,12 mp și va fi amenajat la subsolul clădirii Policlinicii din Calea Clujului nr. 50, urmând să fie dotat  cu trei săli de simulare, o cameră de control și o sală de curs.

Comunicatul municipalității precizează că deja a fost lansată licitația pentru proiectarea și execuția a lucrărilor, data limită pentru depunerea ofertelor de către firmele interesate fiind 18 martie. „Totodată, sunt în curs de pregătire și caietele de sarcini pentru achiziția dotărilor din cadrul acestui proiect”, a mai precizat Primăria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON