URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2020, 15:58

Primăria Oradea va construi din fonduri europene un nou spital, destinat secţiei de infecţioase şi secţiei de pneumologie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constatând, în contextul pandemiei de coronavirus care a aglomerat secţiile spitalelor şi care a determinat mutarea şi transformarea unor secţii actuale, că este nevoie de mai multe paturi şi aparatură de specialitate pentru secţiile de infecţioase, Primăria Oradea a iniţiat un proiect pentru construcţia unui corp nou de clădire destinat secţiei de infecţioase, cuplat cu secţia de pneumologie, unitate care să poată să trateze atât afecţiunile respiratorii virale, cât şi pe cele infecţioase, pentru că, aşa cum se ştie, majoritatea infecţiilor virale sunt cu componentă respiratorie.

Actuala pandemie de coronavirus a scos la iveală o serie de necesităţi în organizarea şi configurarea spitalelor care au secţii de boli infecţioase. Prin această nouă unitate spitalicească pe care municipalitatea o va construi se doreşte astfel rezolvarea tuturor carenţelor constatate în această perioadă.

Managerul Gheorghe Carp a vorbit despre toate aceste necesităţi constatate odată cu începerea pandemiei de coronavirus: "Există un principiu medical universal ca un spital de boli infecţioase să aibă cel puţin 30% paturi de rezervă, pentru că atunci când există epidemii, numărul de pacienţi pe secţiile de boli infecţioase creşte exponenţial, valurile epidemice neţinând cont de statistici. O carenţă care s-a evidenţiat cu ocazia acestei epidemii este faptul că spitalele de boli infecţioase nu au asigurate saloane propice izolării pacienţilor, şi aici mă refer la saloane cu presiune negativă, în aşa fel încât agentul viral sau microbian să nu poată intra în spital. O altă carenţă este lipsa secţiilor de terapie intensivă în cadrul spitalelor de boli infecţioase, astfel încât dacă e nevoie de terapie intensivă, pacienţii sunt transportaţi în altă parte, fapt ce perturbă activitatea secţiilor şi scade din eficienţa tratamentului".

Secţiile de pneumologie, precum şi secţia de infecţioase funcţionează în acest moment în clădiri vechi, dar, o dată cu construcţia noului spital, aceste secţii ar urma să fie relocate în noua clădire.

"Noua clădire, care va asigura viitoarea locaţie pentru spitalul de pneumologie, va fi dimensionată în aşa fel încât pneumologia să aibă 100 de paturi destinate inclusiv pacienţilor cu bacil Koch, infecţioasele să aibă 100 de paturi şi 50 de paturi să fie în rezervă, ele putând fi folosite în orice moment în care situaţia o impune, astfel încât în cazul unei viitoare epidemii de afecţiuni respiratorii sau de altă natură să putem face faţă fără a modifica structurile spitalelor, cum s-a întâmplat acum. Ne dorim ca în cel mult două luni să avem studiile de fezabilitate, care să ne permită accesarea de fonduri europene pentru construcţia acestui corp nou de clădire. Aşadar, vom aplica pentru accesarea unor fonduri europene, pentru ca Oradea să aibă în cel mai scurt timp cele mai moderne secţii de pneumologie şi de boli infecţioase din România, cu îndeplinirea tuturor condiţiilor care se cer pentru secolul XXI", a completat managerul Gheorghe Carp.

S-a iniţiat deja contractarea studiului de prefezabilitate şi fezabilitate. Astfel, studiul de prefezabilitate va fi plătit de către spital, urmând ca Primăria Oradea să achite studiul de fezabilitate. Costurile pentru acest spital se vor ridica la aproximativ 25 milioane euro.

"Una din principalele priorităţi pentru Oradea este sănătatea şi continuarea investiţiilor în sistemul sanitar. Numai în ultimii patru ani s-au investit peste 16 milioane de euro în reabilitarea secţiilor din spitale şi achiziţionarea aparaturii de ultimă generaţie. În prezent se lucrează la extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean, care va fi gata în următoarele săptămâni, lucrăm la reabilitarea termică a Spitalului Judeţean, urmează să începem reabilitarea termică şi la Spitalul Municipal pentru creşterea eficienţei energetice. În felul acesta vom face economii mari la termoficare, care ne vor permite să suplimentăm cheltuielile pentru medicamente sau alte servicii.

Vom începe lucrările la noul Ambulatoriu de la Spitalul Judeţean, care va fi dotat cu aparatură de înaltă performanţă, dar şi un laborator de analize medicale robotizat, unic în ţară într-un spital public.

Asta înseamnă că, în următorii doi ani, cele două mari spitale din Oradea ar trebui să arate impecabil, cu spaţiile exterioare şi interioare reabilitate, condiţiile din saloane vor fi mai bune, iar alături de partea de dotări şi medici, vom avea un sistem de bună calitate.

Am atras peste 40 de milioane de lei din fondurile europene alocate pandemiei pentru a dota spitalele din Oradea cu echipamente medicale şi de protecţie, astfel încât, în situaţia în care va creşte numărul de cazuri, să putem asigura populaţiei condiţii decente pentru tratament şi să fim cât se poate de bine pregătiţi pentru perioada următoare.

Sistemul medical nu este perfect, dar cu siguranţă în ultimii ani s-au făcut progrese şi vă asigur că în următorii ani vom continua proiectele de dezvoltare, un proiect extrem de important fiind şi acesta de construire a unui nou spital destinat secţiei de infecţioase şi secţiei de pneumologie, atât de necesare în contextul actual", susţine Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea.

Comandat de PNL Bihor, publicat de SC Bihor Media. Cod mandatar financiar 21200012

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON