URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2016, 18:39

Primăria: Oradea este oraşul cu cei mai puţini câini fără stăpân din România, sunt circa 50 pe străzi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectorii Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea şi reprezentanţii Administraţiei Domeniului Public au luat oraşul la pas pentru a actualiza situaţia câinilor fără stăpân din Oradea şi pentru a întocmi o hartă detaliată cu distribuţia acestora pe raza municipiului.

Potrivit unui comunicat transmis luni de biroul de presă al municipalităţii, inspecţia s-a derulat la mijocul lunii februarie, iar ea a vizat inclusiv prezentarea teritoriului Oradiei, evaluarea numărului de câini fără stăpân, atât sterilizaţi, cât şi nesterilizaţi, şi planificarea acţiunilor de capturare a acestora.

"Astfel, s-a constatat că în municipiul Oradea există 50 de câini fără stăpân, dintre care circa 10% sunt sterilizaţi şi microcipaţi, iar 90% sunt câini recent abandonaţi de stăpânii lor", arată comunicatul.

Mircea Stejeran, şeful Serviciului Lucrări şi Servicii Publice din cadrul Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea, a precizat că în perioada următoare, câinii vor fi duşi la Adăpostul Grivei, "obiectivul nostru fiind  să limităm în Oradea până aproape de zero numărul câinilor fără stăpân".

"Trebuie să precizez că, făcând o comparaţie cu alte oraşe din România, Oradea are cei mai puţini câini fără stăpân din ţară. Facem un apel către cetăţenii care nu mai doresc să îşi întreţină câinii că este de preferat - şi chiar sunt rugaţi de Primăria Oradea - să anunţe Serviciul pentru ridicarea câinilor fără stăpân, decât să îi abandoneze la marginea oraşului. Numărul de telefon al acestui serviciu este 0726.126.891, de luni până vineri, între orele 8:00 – 16:00", a spus Stejeran.

Reprezentanţii municipalităţii au mai arătat că numărul redus al câinilor fără stăpân din Oradea se datorează programului de microcipare şi sterilizare a populaţiei canine, început în 2013. Obiectivul acestui program a fost ca până în 2016, Oradea să devină un oraş fără câini comunitari, mai amintesc reprezentanţii Primăriei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
@detectiv
Fara sa intru in polemici cu tine, m-am adaptat la comentariul tau, pareai a fi pe langa subiect. Daca esti cunoscator atunci solutia ar trebui sa-ti fie evidenta: trebuie sa dispara 2 generatii (cu indulgenta spus 2), adica a celor care aruncau puii de caini si pisici in Cris sau Peta, precum si a copiilor lor, care au "beneficiat" de educatia respectiva. Nu generalizez totusi. Mai sunt si exceptii. Problema cainilor abandonati va disparea atunci cand se va inversa raportul de forte: vor fi exceptii cei ce vor abandona animalele. Atentie la cum va educati copii. Poate se face primavara si cu o floare. @TDS, cand au venit cei de la SOS Dogs in Oradea, pe strazi erau 5-6 mii de caini. In 3-4 ani, pe strazi erau 500, numarati de politia locala. Sunt date, pot fi verificate. Din punctul meu de vedere ei au dus greul. Fara eutanasieri, cu exceptia animalelor bolnave, fara sansa de vindecare, doar adoptii si sterilizari in masa.
Postat 08 Martie 2016, 22:08 de Kid
@TDS Sa vb pe bune acuma
Daca te uiti putin pe net o sa afli o gramada de cazuri de oameni atacati pe strada de caini. Nu cred ca e bine sa avem caini pe strada. Au fost oameni maturi atacati, cine a fost iresponsabil in acel caz? Pe mine m-au atacat (am scapat fara ,muscaturi pt ca ma gasit niste pietre, altfel nu stiu cu se termina) in zona Str Closca-Crisan, acolo sunt haite intregi. Eu nu am vorbit de nici o metoda, doar de nevoia de a rezolva problema. Ti se pare anormal sa te plimbi in siguranta pe strada? Mie nu. Unde crezi ca gresesc? Nu am dreptul sa fiu revoltat pt faptul ca era sa fiu muscat?
Postat 08 Martie 2016, 21:21 de detectiv
!!!!!!!!!
@Kid : Bolojan e la putere de OPT ani ! Nu cred ca in 2008 problema cainior era rezolvata ! @detectiv : eu nu candidez ! Cand voi candida imi vei citi programul...
Postat 08 Martie 2016, 21:08 de TDS
@ Kid lu peste & @TDS
Bravo!!! Iti plesneste capul de destept ce esti. Ti se pare ca ai spus ceva nou, crezi ca nu stie toata lumea de unde vin cainii? Da o solutie, lumineaza-ne inteligentu lu' peste. Esti bun si tu de gura, acum te poti culca linistit ca te-ai afirmat. @TDS "Rezolvarea cred ca este alta decat cea gasita de Bolojan ! " Te rog sa ne spui rezolvarea pe care o stii, si pe care Bolojan nu vrea sa o aplice. Mi se pare ca seamana cu planu secret de dezvoltare PSD.
Postat 08 Martie 2016, 21:04 de detectiv
Mentalitatea bat-o vina sau poate interesul?
TDS, bolojan a "primit" un oras cu problema cainilor comunitari rezolvata de cei de la SOS Dogs. El nu a rezolvat nimic. El sau cei din jurul lui i-au indepartat pe cei de la SOS Dogs, unul din motive find de ordin pecuniar. Cica era prea mare finantarea data fundatiei mai sus amintite. Sunt curios care ar fi "reducerea" de cheltuieli in acest caz. Dupa mine cheltuielile PMO sunt de cel putin 5-6 ori mai mari. Dar e o pura estimare. S-ar putea sa gresesc si raportul sa fie mai mare. Tu ce ai alege daca ai fi corect si cinstit? Cazul 1: fundatie finantata majoritar de un englez+problema cainilor comunitari rezolvata+caini in viata. Cazul 2: cheltuiala mai mare finantata integral de PMO+problema cainilor comunitari rezolvata prin eutanasiere cu metode gen ieftin si cat mai dureros+scandal cu condamnari.
Postat 08 Martie 2016, 21:00 de Kid
GRANNY
@detectiv: Copilul meu NU AR fi fost nesupravegheat nici macar in parc ! Puteau exista si alte pericole , nu numai cainii ! De-aia insotea bunica acel cppil ! Dar ea a stat la taclale ! Si " vina " a picat pe caini ! Evident si mie imi pare rau ca Ionut a fost o victima pura ! Totusi , bunica....
Postat 08 Martie 2016, 18:58 de TDS
ASA E!
@kid : Ai perfecta dreptate ! Locul cainilor nu este strada ! Rezolvarea cred ca este alta decat cea gasita de Bolojan !
Postat 08 Martie 2016, 18:53 de TDS
@detectivu' lu peste
Cainii sunt pe strada din cauza oamenilor. Punct. Pui nedoriti ajung in strada pt ca oamenii nu vor sau nu-si permit sa-si sterilizeze animalele. Mai sunt si cazurile de caini batrani sau bolnavi care desi si-au facut datoria fata de stapani sunt la fel, aruncati in strada. Deci pana la urma tot omul e de vina. Nu crezi?
Postat 08 Martie 2016, 16:31 de Kid
Mare adevar...
Pe strada sunt 50, pe trotuar, dupa cum ne prezinta si imaginea, sunt multi. @TDS Daca era copilul tau in cauza, oare ce parere aveai? Lasa teatrul la o parte. Nu cred ca esti chiar asa cum se pare, daca vrei sa dai in Bolojan nu ma deranjeaja, dar daca faci parte din grupul care doarme cu caine in pat, apoi...chiar ai o problema de perceptie a realitatii. Nu avem nevoie nici macar de un caine pe strada (sau daca avem, da-mi un singur motiv pt care e nevoie de caini hoinari pe strada).Punct.
Postat 08 Martie 2016, 11:44 de detectiv
@TDS
Serios? Eu nu iti doresc sa fii "iresponsabil" si sa treci pe langa o haita de caini salbaticiti, pentru ca atunci sigur vei aprecia ce s-a facut in Oradea in privinta cainilor vagabonzi.
Postat 08 Martie 2016, 09:45 de User anonimizat
vai de noi
Stejerean !!!ai ajuns sa numeri caini ....bravo...
Postat 08 Martie 2016, 08:35 de Tinas
SI BUNICA ?
@vasyion : Copilul de cinci ani a murit din cauza unei bunici iresponsabile care nu l-a supravegheat ! Celalalt caz nu-l stiu , deci nu ma pronunt !
Postat 08 Martie 2016, 07:28 de TDS
Cui ii este dor...
Cui ii este dor de cainii vagabonzi, sa mearga la Sibiu, in orasul model al Romaniei, acolo problema cainilor nu a fost rezolvata niciodata. Daca imputinarea cainilor s-a realizat prin microcipare şi sterilizare, care e problema voastra? Costurile? Dar costurile tratamentului si traumele psihice suferite de cei muscati? Au fost copii, batrani omorati de caini. Sau cainele "simte"? A simtit ca copilul de cinci ani este om rau si de aia l-a omorat. Sau o batrana gasita eviscerata pe camp pentru ca a vrut sa scurteze drumul spre sat?
Postat 08 Martie 2016, 07:11 de vasyion
si cat costa grija asta fata de caini?
si costurile nu ni le prezinta nimeni?
Postat 07 Martie 2016, 21:39 de onuta
BIETI CATEI !
Pe strada 50 de bieti catei care cersesc un colt de paine ! Javrele sunt in alta parte !
Postat 07 Martie 2016, 19:21 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON