URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
02 Octombrie 2022, 14:58

Primăria Oradea cumpără fosta mănăstire Immaculata, în care a funcționat Liceul Sanitar. Care e suma cerută de proprietar (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ședința de joi, Consiliul Local Oradea și-a dat acordul ca orașul să cumpere clădirea fostei mănăstiri romano-catolice „Immaculata”, de pe strada Primăriei nr. 13, unde a funcționat ani buni Liceul Sanitar.

În prezent, proprietara imobilului este Compania fiicelor de caritate Sfântul Vincențiu de Paul, care, potrivit documentelor atașate hotărârii, cere pentru clădire și teren suma de 2,7 milioane de euro.

Construcția cu un etaj are o suprafață totală de 2.288 mp, a fost ridicată între anii 1850 și 1860, iar terenul care face parte din aceeași proprietate se întinde pe mai bine de 4.000 de mp.

Nu este cert că prețul cerut de Companie va fi și cel final. Potrivit hotărârii Consiliului Local, deocamdată Primăria Oradea doar își exercită dreptul de preemțiune, urmând ca detaliile tranzacției să trebuiască aprobate printr-o altă hotărâre.

Nu se știe nici ce planuri are municipalitatea cu acest imobil, în ședința CL nefăcându-se nicio remarcă pe acest subiect.

Grădiniță, apoi școală de moașe

Aflată pe lista monumentelor istorice, fosta mănăstire a fost retrocedată Companiei fiicelor de caritate Sfântul Vincențiu de Paul în anul 2004. Orădenii o cunosc însă ca fostul Liceu Sanitar.

Istoricul Peter I. Zoltan a scris în cartea sa, „Clădirile monumente istorice din Oradea”, că mănăstirea a fost ridicată în amintirea logodnei dintre împăratul Franz Jozsef şi împărăteasa Elisabeta. Fondator a fost canonicul Fogarassy Mihaly, care mai târziu a devenit episcop.

La acea vreme, jumătatea secolului XIX, terenul a fost donat de o văduvă din Oradea, care a primit promisiunea că mănăstirea va găzdui o grădiniță. Măicuțele vincențiene se îngrijeau de copii, iar tot ele s-au ocupat ulterior și de școala elementară înființată aici.

În anul 1948, în această clădire a fost înființată școala sanitară de stat, sub conducerea doctorului Mozes Karoly. Primele înscrise au fost 48 de eleve care au fost pregătite pentru a deveni surori de naștere, adică moașe.

Imobilul și-a păstrat destinația de școală sanitară până în anul 2011. În prezent, acolo funcționează, în chirie, o școală privată.

Vezi mai jos hotărârea de Consiliu Local:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
?!
De ce nu o confisca primaria prin hotarare de consiliu local si cu o justa despagubire stabilita de un ,,expert" anevar?! Sa le dea acolo, 30/40 euro/mp, cat primesc pulenii cand li se darama casele pt. a se face parcari!
Postat 03 Octombrie 2022, 05:43 de pinonel
KP aka mama Omida
Doar in capul tău se întâmplă asta
Postat 02 Octombrie 2022, 20:34 de Sandu2100
Degeaba e monument istoric, că nu va conta pentru tâlhari imobiliari ai PNL.
Vor găsi ei soluția de a lăsa imobilul în nelucrare, o vreme, apoi o vor incendia sau vor reuși să-i dea o altă încadrare, invocând faptul că e degradată clădirea și că nu merită consolidată. Că pune în pericol trecătorii sau că i-a căzut tencuiala pe niște vizitatori ocazionali. După care vor vinde clădirea pe bani de nimic, pentru ca niște dezvoltatori imobiliari să dea locului o altă destinație, locativă și/sau comercială. Așa că, vom sta cu ochii pe tâlhari și vom monitoriza ca municipalitatea să nu-și bage nasul în patrimoniul istoric al urbei, așa cum a făcut cu Palatul Episcopal Greco-Catolic și cu Hala Pieței Cetate.
Postat 02 Octombrie 2022, 17:24 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON