URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Septembrie 2017, 10:21

Primăria Oradea ia în calcul varianta achiziţionării unei a doua turbine pe gaz pentru CET

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Investiţiile în sistemul centralizat de termoficare vor continua. Primăria orădeană ia în calcul varianta achiziţionării unei a doua turbine pe gaz pentru CET.

"Societatea Termoficare a comandat un studiu de fezabilitate din care să rezulte care este valoarea investiţiei necesare pentru modernizarea Grupului I, format dintr-o turbină şi un cazan vechi de peste 50 de ani, dar şi la cât s-ar ridica costurile unei turbine noi care să le înlocuiască", a declarat, marţi, viceprimarul Mircea Mălan.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, Grupul I, conceput după o tehnologie depăşită şi uzat moral, ar putea să necesite investiţii de circa 10 milioane de euro pentru a putea fi menţinut în funcţiune conform standardelor de mediu şi în regim de eficienţă, fapt pentru care ar fi de preferat ca oraşul să investească într-o instalaţie nouă.

"Cea mai bună variantă va trebui să o stabilească studiul de fezabilitate. Dacă se va ajunge la concluzia că este necesară o nouă sursă, studiul va trebui să precizeze şi capacitatea acesteia", a spus viceprimarul.

S-ar plăti singură

Simulările făcute de angajaţii Termoficare au arătat că prin achiziţia a încă unei turbine pe gaz, la jumătate din capacitatea celei existente în CET, oraşul şi-a îmbunătăţi siguranţa termică prin scoaterea din uz a turbinei şi cazanului vechi şi şi-ar amortiza singură investiţia.

"Din aprecierile noastre, noua sursă ar putea fi achiziţionată printr-un credit şi-ar rambursa ratele şi dobânzile din veniturile pe care le produce din producţia de energie energie termică şi electrică şi i-ar mai şi rămâne oraşului venituri de circa 3 milioane de euro pe an", a declarat Mălan.

Potrivit edilului, studiul de fezabilitate urmează să fie finalizat în circa o lună de zile. "În oricare dintre variante, lucrările vor fi scoase la licitaţie în circa două luni de zile", a spus Mălan.

Un CET în modernizare

Actualul CET pe gaz al oraşului are în centru o turbină General Electric în valoare de 18,8 milioane euro, cu o capacitate de producţie de 47 MW electric pe oră şi 53 MW termic pe oră.

Ţinut în funcţiune tot timpul anului, utilajul produce energie termică necesară vara pentru producţia de apă caldă, iar iarna pentru căldură, dar şi energie electrică pe care Termoficare o vinde, câştigând suplimentar şi din bonusul de cogenerare acordat de stat.

Toamna, când temperaturile coboară la 3 grade Celsius, este pus în funcţiune şi cazanul pe gaz preluat din vechiul CET, a cărui modernizarea sau înlocuire este pusă acum în discuţie. Cazanul cu turbina aferentă produc electricitate şi furnizează oraşului energie termică de încă 70 MW pe oră.

Suplimentar, iarna sunt pornite, pe rând, încă două cazane cu apă fierbinte (CAF), fiecare cu o capacitate de câte 116 MW termic pe oră. Acestea sunt lăsate la urmă pentru că, producând doar apă fierbinte, sunt mai puţin rentabile decât turbina pe gaz şi cazanul pe gaz al vechiului CET.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
bihoreanoradean
cate centrale? luand in considerare si unele subventii balbe si alte cele. cate 2 bucati de familie se puteau oferi. (Familie = 3 persoane) asa ca NO COMMENT
Postat 27 Septembrie 2017, 18:06 de Christa
OMG
Numa in europa de est rusia pakistan si bangkadesh o sa vezi CET-uri. Restul au fiecare centrala lor pe gaz. Dar la noi inca nu este gaz peste to asa ca mai asteptam . Da doamne. Mai rau sa nu fie. No nu-i bai. Prosti suntem. Cu mine in frunte ca le permitem la guvernanții de după '89
Postat 20 Septembrie 2017, 23:33 de sandu1200
trebuie sa corectati ceva in titlu
"achiziţionării a unei a doua turbine"
Postat 20 Septembrie 2017, 11:27 de unu
Lux de Oradea
Sunt curios cat din afacerea asta cu reactoare turbo + gaz e in interesul oradenilor si cat e bussines? Cu banii cheltuiti pe noua centrala s-ar fi dotat fiecare locuinta din Oradea cu centrale pe gaz, furnizorul de gaze avand tot interesul sa faca racordarea! Dar hei! In felul asta nu mai era nici un biznis pentru baietii destepti din primarie si s-ar fi numit si ajutor social pe deasupra.. Ceea ce nu vrem.. Si la urma urmei decat sa plateasca o caldura scumpa data cu pipeta, fiecare oradean ar face un efort sa-si monteze o centrala pe gaz.. Da nu-i bai! Se vor bucura de gaz taranii din Osorhei, Sanmartin si probabil Santandrei, in vreme ce oradenii vor contribui la greu pentru bussinesurile primariei.
Postat 20 Septembrie 2017, 10:54 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON