Judecătoria Oradea a pronunţat, vineri, sentinţa într-un dosar în care patroana fabricii de materiale de construcţii Eurobeton, Viorica Luca, e acuzată că s-a împroprietărit în fals pe 5,4 hectare de teren - 1,2 hectare aparţinând cetăţeanului grec Pedros Ciobanidis, precum şi alte 3,2 hectare din domeniul public al Oradiei.
Concret, Luca a cumpărat suprafeţe ieftine, care au fost "multiplicate" apoi şi mutate din pix în CF-urile unor zone mult mai scumpe de un complice al femeii, topograful Calamar Francisc, documentele fiind avizate în final de consilierul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Florian Gug Şipoş, şi el inculpat în dosar.
Aşa s-a ajuns în situaţia în care, cu un titlu de proprietate emis pentru un teren extravilan de 1,8 hectare şi cu o valoare infimă, de doar 12.000 lei, Luca să se întăbuleze pe trei terenuri, totalizând 5,4 hectare, din care două terenuri - de 3,6 hectare - aveau o valoare imensă. Doar suprafaţa din spatele Eurobeton, de pildă, a fost revândută apoi unor dezvoltatori imobiliari cu 1,6 milioane de euro!
Ancheta în caz, pornită în 2006, a fost finalizată în 2010, când procurorii au dispus trimiterea în judecată a celor trei, Viorica Luca fiind acuzată de instigarea la fals şi abuz în serviciu a topografului Calamar Francisc şi a consilierului OCPI Florian Şipoş Gug, pentru participaţie improprie la faptele acestora şi pentru uz de fals. Totodată, în cazul lui Calamar şi Şipoş, procurorii au reţinut în plus fals în înscrisuri şi abuz în serviciu.
Prima sentinţă în caz a venit abia acum, după 4 ani de dezbateri, şi este una extrem de grea pentru protagonişti. Viorica Luca a fost condamnată la 8 ani de detenţie, la fel şi consilierul OCPI Florian Gug Şipoş. În cazul funcţionarului, instanţa a dispus şi o pedeapsă accesorie, interzicându-i să profeseze ca inginer topograf pe durata executării pedepsei cât şi ulterior, timp de 5 ani, ca pedeapsă complementară.
În cazul topografului Calamar Francisc, judecătorii au fost mai îngăduitori, acesta fiind condamnat la 6 ani de închisoare cu executare. Însă la fel ca şi Gug, Calamar nu poate să profeseze nici în timpul detenţiei şi nici ulterior, pentru o perioadă de 5 ani.
Judecătorii au dispus, de asemenea, desfiinţarea documentelor false, dispunând "restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor".
De asemenea, Luca, Gug şi Calamar au fost obligaţi să plătească daune morale în sumă de 50.000 euro în favoarea cetăţeanului grec, respingând însă pretenţiile civile formulate de cele 42 de persoane care au cumpărat terenurile de la escroacă dar şi cele formulate de Comisia Locală pentru aplicarea Legii fondului funciar şi Municipiul Oradea prin primar.
Sentinţa Judecătoriei Oradea nu este definitivă, putând fi atacată, prin apel, în termen de 10 zile de la comunicare, iar procesul se va relua la Curtea de Apel Oradea.
Până atunci, însă, judecătorii au dispus menţinerea sechestrelor asiguratorii aplicate pe averile celor trei inculpaţi, pentru ca aceştia să nu le poată înstrăina.
În paralel cu acest proces, Viorica Luca mai are un dosar tot în dezbaterea Judecătoriei Oradea, deschis tot pentru o escrocherie imobiliară, care a provocat municipiului un prejudiciu de 1,5 milioane de euro. În respectivul caz, Luca e acuzată că, cu complicitatea unei foste funcţionare de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Eugenia Pop, în prezent referentă - suspendată a Primăriei Oradea, a "furat" 4,4 hectare în zonele cele mai scumpe ale oraşului, pe care ulterior le-a înstrăinat.
Citiţi despre învârtelile afaceristei din Sânmartin în articolele Ţepară cu tupeu şi Madam Parcelă: Cum s-a împroprietărit, în fals, o escroacă pe 4,4 hectare de teren în zonele rezidenţiale ale Oradiei
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.