URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Ţepară cu tupeu

Ţepară cu tupeu PENAL, DAR RENTABIL. Învârtelile imobiliare au fost profitabile pentru Viorica Luca (foto), care a încasat milioane de euro pe terenuri luate cu japca în zonele cele mai scumpe din Oradea şi vândute. Din banii obţinuţi, femeia şi-a ridicat un adevărat domeniu (fundal) în Băile 1 Mai, în spatele hotelului Ceres. Până şi aici a tras o "ţeapă", înghiţind 1,5 hectare dintr-un teren al Muzeului Ţării Crişurilor
Ţepară cu tupeu O DOAMNĂ, CE PANA MEA... Deşi pozează în doamnă cu pretenţii, Viorica Luca (foto) a reacţionat ca un boschetar atunci când a fost întrebată de reporter despre dosarul ajuns pe rolul Judecătoriei Oradea. "Îmi vine să-ţi trag o flegmă", a fost răspunsul individei, iritată de faptul că lumea nu-i înghite braşoavele cu pretinsul război pe care îl poartă cu "mafia pământurilor". Cine sunt mafioţii? Evident, procurorii şi poliţiştii care au îndrăznit să o şicaneze
Ţepară cu tupeu RANCH-UL LUCA. Domeniul familiei Luca din Băile 1 Mai, de pe dealul din spatele Hotelului Ceres, ascuns în spatele unor garduri înalte de 2 metri, e printre puţinele proprietăţi ce au scăpat de sechestrul pe care, în urmă cu 3 ani, procurorii l-au aplicat pe bunurile mobile şi imobile în scopul recuperării prejudiciului şi al plăţii despăgubirilor care vor fi dispuse de judecători. Ulterior, printr-o decizie a Curţii de Apel Oradea, sechestrul a fost ridicat în parte, însă procesul a fost notat pe colile CF ale terenurilor aflate în litigiu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În martie 2006, Petros Ciobanidis, un cetăţean româno-grec depunea o plângere la Parchetul Oradea. Omul tocmai se întorsese în România, după vreo 10 ani de absenţă, şi a descoperit că pe terenul său din capătul Cartierului Nufărul au răsărit nu mai puţin de 30 de vile.

Ceea ce iniţial a părut o eroare topografică, ulterior s-a dovedit una din cele mai mari escrocherii imobiliare comise în ultimii ani la Oradea, autoarea fiind Viorica Luca, o "damă cu pretenţii" din Sânmartin, patroana fabricii de materiale de construcţii Eurobeton. Printre victimele femeii se numără chiar şi Primăria Oradea, care a rămas fără o halcă de 2 hectare de teren în zona CET II şi îi cere acum escroacei un milion de euro despăgubiri!

Uite terenul, nu e terenul

Petros Ciobanidis şi-a cumpărat terenul de 1,2 hectare, ce începe la circa 200 de metri de sensul giratoriu de la capătul cartierului Nufărul, în 1993. La vremea respectivă locuia în Grecia şi venea rar în România, însă era convins că a făcut o afacere bună, iar în timp valoarea proprietăţii va creşte.

În 2005, s-a întors cu gândul să-şi deschidă un restaurant pe terenul cumpărat şi a angajat un topograf ca să îi delimiteze proprietatea. Nu mică i-a fost, însă, mirarea să constate că pe tarlaua pentru care avea acte în regulă erau postaţi nu mai puţin de 39 de noi proprietari, cu vilele de rigoare cu tot. Încercând să afle ce s-a întâmplat, Ciobanidis a bombardat Primăria Oradea şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) cu petiţii.

Cum nimeni nu părea să ştie ce s-a întâmplat, şi-a luat avocat şi i-a dat în judecată pe toţi intruşii. Aşa a aflat că nici măcar nu e singurul "dezproprietărit". Alte trei persoane care avuseseră terenuri în aceeaşi zonă ceruseră deja anularea a 41 de contracte de vânzare cumpărare încheiate pentru proprietăţile lor. Iar numele cel mai vehiculat în spatele actelor era cel al patroanei fabricii de materiale de construcţii Eurobeton, Viorica Luca. Intuind că la mijloc e o ilegalitate, grecul a sesizat Parchetul.

Scara buclucaşă

În prima fază, procurorii au crezut că la mijloc e doar o eroare topografică determinată de faptul că, până în 1996, titlurile de proprietate pentru terenurile din extravilanul localităţilor aveau înscrise cote părţi la scară extrem de extinsă, de 1/10.000, indicându-se numărul de tarla, parcela şi cota de teren din parcelă, fără să se specifice exact locul pe care îl ocupă în teren proprietatea.

În parte, au avut dreptate. Din verificări a reieşit că în unele cazuri, Comisia de aplicare a legilor fondului funciar nu a consultat harta cadastrală a oraşului şi a împărţit parcelele paralel cu şoseaua, şi nu cu canalul colector, aşa cum prevede harta cadastrală. În consecinţă, terenurile respectivilor s-au suprapus peste alte suprafeţe care aveau deja proprietari.

Pe lângă asta, însă, procurorii au descoperit că suprapunerea proprietarilor pe parcelele din Nufărul a fost generată şi de falsificarea unor acte prin care aproximativ 6 hectare de teren din spatele Aeroportului Oradea, ajunse în proprietatea Vioricăi Luca, au fost "teleportate" în celălalt capăt al oraşului.

Dintr-o parte în alta

Cum a fost posibil? Pentru a se face întăbularea pe numerele cadastrale noi, proprietarul trebuie să apeleze la un topograf care, în situaţia titlului la scara de 1/10.000, întocmeşte documentaţia cadastrală şi stabileşte locul terenului în parcela mare, fără a-l suprapune pe altă porţiune pe care există deja documentaţie cadastrală şi întăbulare.

În cazul de faţă, însă, Viorica Luca a făcut o altă manevră. Femeia avea o evidenţă a terenurilor rămase libere din oraş, obţinută din interiorul OCPI şi îşi ochise parcelele care o interesau din Nufărul, însă nu avea de gând să şi plătească pentru ele. Aşa că a cumpărat de la un bătrân din Oradea, Kosztelni Istvan, pe bani de nimic, un teren de pe un titlu de proprietate la aceeaşi scară de 1/10.000, însă din zona Aeroportului.

Apoi, şi-a angajat pe bani buni un topograf, pe Calamar Francisc, care a inserat în documentaţia cadastrală faptul că terenului din zona Aeroportului i-ar corespunde numerele cadastrale ale parcelelor din Nufărul. Iar în final, cu noile documente s-a prezentat la notarul Ilie Drăgoiu, cerând să întocmească actul de vânzare-cumpărare.

Sigur, pentru întreaga operaţiune, Luca şi topograful trebuiau să aibă complicitatea unui lucrător al OCPI, unde noul proprietar al terenurilor urma să fie înscris în cartea funciară. Deşi funcţionarii sunt obligaţi să verifice cu atenţie dacă documentaţia topografului corespunde cu evidenţele cadastrale, pentru a nu suprapune proprietăţile, inginerul Florian Gug Şipoş, cel care şi-a pus semnătura pe actele Vioricăi Luca, a trecut cu uşurinţă peste nereguli.

Luca Viorica.jpgDe trei ori stăpână

Evident, lucrurile s-au petrecut nu fără motiv - au decis procurorii, care, în decembrie 2006, au dispus începerea urmăririi penale împotriva celor trei, dar şi a notarului Drăgoiu, cel care a legalizat contractul de vânzare-cumpărare fără să verifice veridicitatea datelor cuprinse în documentele prezentate de către aceasta.

Ilegalităţile femeii nu s-au oprit însă aici. Din cercetările ulterioare, procurorii au descoperit că, folosind un titlu de proprietate emis pentru un teren de 1,8 hectare din pădurea Ciheiului, Luca s-a mai împroprietărit pe încă alte două terenuri, de aceeaşi suprafaţă fiecare. La prima parcelă ochită a folosit aceeaşi metodă ca în cazul Kosztelni, cu ajutorul topografului, care a întocmit documentaţii false şi a "multiplicat" terenul din pădurea Cihei şi lângă şoseaua Oradea-Sânmartin.

A doua oară s-a folosit de o copie a aceluiaşi titlu, în care a inserat de-a dreptul numărul cadastral al unei parcele tot de 1,8 hectare, din zona CET II, ochită în spatele firmei Eurobeton, patronate de ea şi de soţul ei, Liviu Luca. Aşa s-a ajuns în situaţia în care cu un titlu de proprietate emis pentru un teren extravilan de 1,8 hectare şi cu o valoare infimă, de 12.000 de lei, Luca să se întăbuleze pe trei terenuri de aceeaşi suprafaţă, din care două cu o valoare imensă. Suprafaţa din spatele Eurobeton, de pildă, a fost vândută de soţul escroacei unor dezvoltatori imobiliari cu 1,6 milioane de euro!

Vândute prin intermediari

Procurorii au stabilit că toate terenurile pe care Viorica Luca s-a înstăpânit în urma falsurilor au fost vândute la scurt timp după întocmirea actelor de proprietate. Unele au fost trecute întâi pe numele unor rude (soţul Liviu, fiul Ionuţ şi fiica Mădălina), asociaţi (Traian Meşter, asociatul ei în barul Nuc Exim din Biharia) sau angajaţi (Maria Bârlău, respectiv Cornelia Mandachi, vânzătoare la barurile pe care Luca le administrează în Oradea). Aceştia au donat apoi proprietăţile firmei de intermedieri imobiliare Iomavi, patronate tot de Luca, ori le-au revândut direct, unor cumpărători de bună credinţă.

Cert este că, pentru terenul din zona CET II, proprietatea oraşului, Primăria Oradea s-a şi constituit parte civilă în dosar şi pretinde despăgubiri de 1,1 milioane de euro. Nici Petros Ciobanidis nu se lasă mai prejos, solicitând despăgubiri civile şi morale de 15 milioane de lei, iar ceilalţi 70 de proprietari "călcaţi" de femeie îi cer, la rândul lor, despăgubiri totalizând 2 milioane de euro. Sumele nu reprezintă, însă, nici jumătate din cele peste 9 milioane de euro încasate de Luca în urma vânzării terenurilor furate.

Anchetă cu peripeţii

În ciuda numeroaselor probe găsite de anchetatori împotriva ei, Viorica Luca a negat permanent acuzaţiile şi a replicat obraznic la toate solicitările făcute de procurori, poliţişti, ori de părţile vătămate pentru a lămuri povestea. Femeia nu s-a sfiit să solicite primarului orădean în scris ca funcţionarii instituţiei să n-o mai şicaneze cu povestea terenurilor, iar pe procurori i-a anunţat din start să nu o deranjeze pentru că nu îşi însuşeşte calitatea de "inculpat".

Ba mai mult, pe 19 februarie 2007, când anchetatorii au decis să o reţină, femeia a dispărut de acasă, fiind descoperită o zi mai târziu, la scurt timp după emiterea mandatului de arestare, în spital. Se internase "de urgenţă" sub pretextul unor probleme cardiace. Medicii au stabilit, însă, că, de fapt, nu avea decât o cădere de calciu, motiv pentru care a fost luată de pe patul de spital şi mutată în Arestul Poliţiei Bihor, unde a stat o săptămână, măsura fiind înlocuită, pentru o lună, cu interdicţia de a nu părăsi ţara.

Hoaţa strigă hoţii

Imediat ce a ieşit din arest, Viorica Luca a început o adevărată cruciadă împotriva procurorilor, poliţiştilor şi judecătorilor implicaţi în cauzele ei, pe care i-a recuzat şi reclamat fără nicio excepţie la procurorul general al României, acuzându-i de abuz, "politică penală represivă, gen inchiziţional, scăpată de sub controlul statului". Magistraţii care au dat dreptate victimelor sale au fost făcuţi "necompetenţi, un pericol public pentru statul de drept, pentru serviciul public pe care îl exercită, fiindcă există riscul să producă şi alte victimizări în cazul justiţiabililor de bună credinţă".

Declarându-se victimă a "mafiei imobiliare din Oradea" reprezentată de revoluţionarii şi specialiştii agronomi, nişte "căpuşe şi profitori ai tranziţiei" care primiseră teren în zona ei de acţiune, Luca i-a reclamat pentru fals şi uz de fals pe Vasile Diniţă, soţul procuroarei Viorica Diniţă de la Parchetul Bihor, şi pe Sebastian Viorel, ambele personaje controversate, acuzate că şi-au arogat în fals titlul de revoluţionar.

N-a scăpat de reclamaţii nici grecul căruia, culmea, afacerista îi luase pământul şi care la vremea respectivă era reprezentat de avocata Aurica Poenariu, soţia fostului preşedinte al Tribunalului, cu care Luca se războia şi în particular, din cauza unor vecinătăţi în Băile 1 Mai. Femeia nu s-a sfiit s-o înjure pe avocată ca la uşa cortului chiar în sala de judecată. "Du-te, nebuno, şi te tratează! Nu vezi că ai probleme psihice? Cine îţi dă dreptul să-mi vorbeşti aşa? Cine te crezi, dezaxato!", aşa şi-a gratulat Luca adversara în faţa judecătorilor, în momentul în care aceasta a catalogat-o "infractoare".

Amânări peste amânări

Cert e că toate reclamaţiile Vioricăi Luca au fost respinse, aşa că, disperată că nu poate opri ancheta, femeia s-a reorientat. Încercând să încâlcească şi mai rău povestea, Luca a aruncat vina pe vânzătorii şi notarii cu care a lucrat - Ilie Drăgoiu, Sofia Doina Mihai, Florin Pană şi Cornel Gârba - şi pe care i-a acuzat că, vezi Doamne, ar fi indus-o în eroare cu ocazia întocmirii actelor de vânzare-cumpărare. Adică ea ar fi fost curată ca lacrima, iar ei i-au băgat terenurile şi falsurile pe gât!

Procurorii au stabilit, însă, că "inculpata cu rea-credinţă a formulat respectiva sesizare penală", iar notarii nu ar avea nicio vină, nici măcar Drăgoiu, cel care a legalizat cele mai evidente falsuri, deoarece aceştia nu aveau de unde şti că actele de proprietate prezentate în faţa lor erau false.

Tertipurile femeii - culmea, reprezentantă locală a Comisariatului pentru Societatea Civilă, adică apărătoare a drepturilor omului şi luptătoare împotriva corupţiei şi birocraţiei - au prelungit ancheta demarată împotriva ei. Reclamată la conducerea Comisariatului de unul din proprietarii de terenuri furate, ONG-ul a decis suspendarea ei din funcţie până la finalizarea procesului şi reprimirea doar în condiţiile achitării definitive.

Începe procesul

La tărăgănarea dosarului au contribuit, însă, şi expertizele cerute pentru stabilirea prejudiciului, în urma cărora cazul s-a plimbat de la Parchetul Oradea la cel judeţean, iar apoi la DNA, pentru ca, în final, în 2008, să ajungă înapoi la procurorii orădeni care, zilele trecute, au dat verdictul, prin rechizitoriu: "Viorica Luca a obţinut ilegal terenurile, a premeditat şi pus la cale cu viclenie toate operaţiunile, urmărind obţinerea frauduloasă a acestora".

Viorica Luca a fost trimisă în judecată pentru instigarea la fals şi abuz în serviciu a topografului Calamar Francisc şi a consilierului OCPI Florian Şipoş Gug, pentru participaţie improprie la faptele acestora şi pentru uz de fals. Totodată, cei doi funcţionari, despre care procurorii au aflat că se cunosc de pe vremea când erau colegi la Exploatarea Minieră Voivozi, vor răspunde pentru fals în înscrisuri şi abuz în serviciu.

Niciunul nu a recunoscut că ar fi comis ilegalităţile cu bună ştiinţă şi pe bani, venind cu tot soiul de explicaţii bâlbâite. Şipoş, de pildă, a dat vina pe neglijenţă. Calamar, în schimb, în prima fază nu şi-a amintit cum au ajuns numerele false în actele întocmite de el, pentru ca apoi să declare că a comis doar "o eroare", neverificând solicitarea clientei sale, ca în final să spună că doar a "corectat" titlul care ar fi fost emis greşit pe numele lui Luca.

Chestionată de BIHOREANUL pe marginea afacerilor ei penale, Viorica Luca a folosit aceeaşi stratagemă ca în faţa anchetatorilor şi a victimelor sale. Văzând că snoavele cu mafioţi nu au succes, a trecut la înjurături şi jigniri. Trecând peste expresiile triviale, în totală antiteză cu atitudinea de aristocrată arborată şi cu accesoriile "de fiţe" cu care se împopoţonează, Luca a refuzat să dea vreo explicaţie coerentă, pe motiv că nu are nimeni dreptul să o ia la întrebări pentru faptele sale. Asta mai rămâne, însă, de văzut...


DONAŢIE DIN INTERES
Au ţepuit şi Muzeul

O altă afacere dubioasă pusă la cale de Viorica Luca este modul în care şi-a extins proprietatea din Băile 1 Mai cu 1,5 hectare, în zona denumită Pădurea Stelară, fostă proprietate a Muzeului Ţării Crişurilor. Operaţiunea a fost dezvăluită recent de preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, şi nu a fost încă cercetată de organele penale.

Terenul a fost făcut plocon femeii chiar de directorul muzeului, Aurel Chiriac, în schimbul unei suprafeţe similare, de la ieşirea din Băile Felix, spre Hidişel, şi cu o valoare infinit mai mică, pentru că e într-o pantă şi, în plus, are statut de teren arabil, extravilan.

Interpelat pe marginea dezavantajosului schimb, Chiriac a spus că el a fost, de fapt, o formă de recunoştinţă, deoarece suprafaţa pe care Muzeul o deţine în Băile 1 Mai ar fi ajuns în posesia instituţiei mulţumită soţilor Luca. Cei doi mijlociseră o donaţie de 10 hectare de teren de pe păşunea din Oşorhei către Muzeu, teren pe care ulterior Muzeul l-a schimbat cu Romsilva pe cel din 1 Mai, cedând, ca un soi de comision de succes, o parte soţilor Luca.

BIHOREANUL a aflat însă că mărinimia soţilor Luca ascunde, pe lângă interesul personal vădit, şi o înşelăciune. Ei nu au avut terenul din Oşorhei, ci doar i-au convins pe localnici să îl doneze oferindu-le ca "avans" lănţişoare, brăţări şi inele, oamenii fiind asiguraţi că vor fi despăgubiţi ulterior, lucru care însă nu s-a întâmplat până azi.


"Era foarte insistentă pentru întocmirea fiecărei lucrări şi avea o bază de date în format digital, pe care a obţinut-o de la Oficiul de Cadastru, cu situaţia la zi a ocupării terenurilor, aşa că a cerut amplasarea terenurilor în anumite locuri, bine determinate"

Topograf Calamar Francisc, inculpat


"Nu pot explica de ce acele documentaţii au fost vizate de inginerul Şipoş. În mod normal şi legal, trebuiau respinse"

Minel Ghincea, fost director al Oficiului de Cadastru, martor în proces

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
31 Comentarii
ioana
viorica luca este satana cu chip de femeie asta ar merita taiata si pus sare pe ea si pe respectivul liviu luca hotii rominiei hotiii striga hotii si la ora actuala sint in libertate si inca manevrele le merg foarte bine merita batuti bine astia ca doar legea nu face nimik oricum !!!!coruptia nu mai este in floare ie un lan intreg. nenorocitii astia si neamu lor trebe ras dupa fata pamintului au luat pinea de la gura saracilor sa se poata distra ei bine in vile de lux si masini de mii de euro vestea buna ie ca ii sau cam terminat banii la zdreanta dracului
Postat 21 Aprilie 2013, 18:49 de erdei
so ia naiba
si pe mine ma tepuit individa asta sper sa nu poata anchide ochi pana nu va spune ce a facut
Postat 23 Iulie 2011, 18:06 de sas ana
intrebare
Eu nu vreau sa comentez doar o intrebare am daca puteti sa ne ajutati .Este o firma numita SC Agrotrans Srl au intabulat ilegal o gramada de pamanturi in satul Sisterea Deci fara nici o hartie (contract de vanzare cumparare sau alte forme legale cu care putea sa ajunga in proprietatea dumnealor)Si eu miam dat seama din intamplare ca pamantul soacrei nu mai este a lui ca sa intabulat,pe urma am cumparat o bucata de pamant de la un vecin neam dus la notar pt intabulare ,raspunsul dupa cateva ore "nu se poate intabula pt ca este intabulata pe SC Agrotrans srl.Fiti buni spunetim care este organul care se ocupa de asemenia cazuri.In afara de judecatorie ca judecata costa bani nervi si timp Multumesc anticipat
Postat 28 Iulie 2010, 15:26 de Borsi l
AUTOFENTA
Va este frica ziaristi incompetenti si corupti?!?! Credea-ti ca pune botu la santajul vostru? Nu imi explic de ce o femeie asa desteapta ca ea a stat de vorba cu voi?!?!?
Postat 19 Iunie 2010, 21:30 de un cunoscut
CORUPTA
De ce ai sters comentariul cu numerele tale de telefon? Voi posta mesajul de cate ori il vei sterge doamna Gal, sau, nu vrei sa fii contactata? Poate ti se comanda articole scumpe si interesante!
Postat 12 Iunie 2010, 20:47 de gherila anticoruptie
nu inteleg
laura gal cand ne vei scrie un articol cu camapania electorala cati banii s au spalat ai nasul de securista....da i drumul cati patroni sunt falimentati acum realizez cum ii sanatajati: cotizezi, nu cotizezi noi te falimentam de dam in presa.......hai fa un bine judetuluyi ca nu ti fac nimic nu te musca unde nu ti place.........daca esti asa cum iti e porecla scrie ardei nu i lasa sa scape....fraudarea alegeilor electorale, cumpararea posturilor inclusiv in judecatori, primari, scoli....nu te tine .....ha, ha, ha REALITATEA TV te intrece dar te tii buna rau.....upps
Postat 30 Mai 2010, 18:51 de interesant
Laura Gal???
Laura Gal??? Colaboratoare a politiei si securitatii; cum altfel se explica obraznicia se care da dovada? Cum traiesti asa gandesti...
Postat 27 Mai 2010, 17:04 de rusine
revolutionari
Acesti revolutionari primesc pensie de 40milioane lei pt. ca au participat la revolutie...
Postat 26 Mai 2010, 15:06 de vasile
revolutionarii oradeni
Cine din Oradea a auzit de revolutionarii oradeni impuscati Dinita Vasile si Sebastian Viorel care au primit fiecare cate 1 ha de teren intravilan cadou de la Primaria Oradea plus spatii comerciale pe care le-au vandut cu cate 250000euro?
Postat 26 Mai 2010, 13:21 de Radu
o adevarata aristocrata
Peste ,,garduri inalte de 2 metri" o vad mereu lucrand in gradina cu mainile imbatranite de munca. Nu imi amintesc de cand o cunosc sa o fi vazut vreodata imbracata cu ostentatie. ,,Atitudinea de aristocrata" o mosteneste de la bunica ei; iar pt. cine o cunoaste ea este o aristocrata.
Postat 24 Mai 2010, 15:39 de Maria din Haieu
,,accesorii de fete"
Ce vrea sa spuna ziarista cu ,,accesoriile de fite cu care se impopotoneaza"?
Postat 24 Mai 2010, 15:33 de maria
cine este laura gal!
"De buna credinta, m-am intalnit cu ziaristii Florin Ciucas si Laura Gal, "pionierii" mediatizarii vicioase a cazului, le-am explicat si dovedit cum s-a realizat manirea. Nu aveam inca nici un motiv sa cred ca au participat cu buna stiinta la intoxicarea opiniei publice.Pentru niste ziaristi care ar fi dorit sa informeze corect si sa apere un interes public legitim – acela al respectarii legii si procedurilor in anchetele penale – copia dosarului ascuns la politie, oprit din traseul spre instanta si folosit ca mijloc de constrangere pentru a obtine in mod nelegal probe in acuzare, ar fi constituit o mina de aur. Au promis ca vor remedia ce au distrus si le-am dat o copie a respectivului "dosar ascuns", depus oricum si in dosarul aflat atunci inca la procurorul Mitica Nicusor, in apararea lui Dacian.Ziaristii Ciucas si Gal de la saptamanalul "Bihoreanul", agentia Mediafax si cotidianul "Adevarul" nu numai ca nu aveau de gand sa-si dreaga fapta, ci au perseverat in rau, incalcand cele mai elementare norme de deontologie gazetareasca.
Postat 17 Mai 2010, 17:29 de wow
cine este laura gal?!
Doi jurnalisti de la "Bihoreanul, mana-n mana cu mafia PSD" de Alexandru Lele Gazeta de Oradea Luni, 6 februarie 2006, 0:00 Beneficiarul principal a fost o anume Laura Gal, redactor la saptamanalul "Bihoreanul" si corespondent la "Adevarul", care semnala, imediat, in editia de luni, 24 decembrie 2001, "arestarea finului procurorului Lele, care a primit 1.000 de marci pentru nasul sau", chit ca Dacian nu a cerut si nu a primit nici un ban, iar Miu nu a avut curaj sa-si duca marsavia pana la capat si nu a emis mandat de arestare.
Postat 17 Mai 2010, 17:27 de wow
auzi TEPARA cu tupeu
dar pe cine a intepat in primul rand grecul sa dea in judeacata statul roman ca ei iau dat terenuriile, eu daca as fi in locul ei v as da in jutecata p[entru hartuire si abuz profesional sau as lasa natura sa lucreze abuzurii se mai fac si in alte moduri perfect naturale toti avem slabiciuni......dati in judecata NATURA............ce titlu tepara cu tupeu, pentru prima data vad cine scrie:LAURA GAL ziarista tanara, acum inteleg seful va ia pe post de cobaii sa scrieti ce vreti sunteti tineri dar DOBITOCI ati terminat Dreptul tanara ziarista? ar trebui........altfel nu avetii nici un viitor, copii dvs. vor fi mandri de mama lor.....sper sa ajunga sa va cunoasca, sa va faca tepara cu tupeu la critici nesabuite..........D_ZEU sa va ajute tanara generatie de COBAI !
Postat 17 Mai 2010, 16:22 de ce titul
m-am prins......
În sfârşit, m-am prins...... Reiese din articol aşa de clar...... Deci, această DOAMNĂ, a intrat în conflict cu procurori şi alte "elemente" de la Tribunalul Bihor........care au vrut ei acest teren...., obişnuiţi să îl primească gratis de la infractorii şi criminalii pe care îi fac scăpaţi........ Aşa se explică suferinţele şi umilinţele la care a fost expusă şi în continuare este hăituită această familie de onoare a acestui oras.!
Postat 17 Mai 2010, 14:50 de ORADEAN
DENIGRATORII......
Cum îţi permiţi tu, ziaristă ignorantă să o numesti "excroacă" pe această DOAMNĂ ? Ai cumva o sentinta judecătorească prin care i se dovedeşte vre-o excrocherie???? Se vede de la o poştă că sunteţi plătiţi să o denigraţi, să încercaţi să influienţaţi procesul în care este târâtă de adevăraţii excroci care , ştiindu-se vinovaţi, încearcă pe orice cale să găsească un ţap ispăşitor, şi vă plătesc şi pe voi, pe unii dintre voi, să aruncaţi cu noroi în oamenii cinstiţi....Cât i-aţi cerut să nu publicaţi acest articol ? De ce nu scrieţi mai bine despre asta.! Ne credeţi proşti.....RUŞINE SĂ ÎŢI FIE ZIARISTO CORUPTĂ CE EŞTI !!!!!
Postat 17 Mai 2010, 14:20 de ORADEAN
SANATATE Doamna
sa raspunda cei vionavati adica sistemul bugetar si BIROCRATIA , mama cata mita si spaga se cere pentru orice proiect in Bihor, cati v ati lovit de ele cati ati facut ceva in BIHOR? vorbiti dar sa stiti ca sa construiesti ceva nimeni nu te baga in seama iti cer cu tupeu dar daca te opui fie renunti fie esti manjit si umilit........CEI care comenteaza negativ nu au facut nimic in viata lor cei care fac sunt vinovayi intodeauna pentru ca au facut si altora le a luat sansa sa faca.......ha,ha, mentalitate de gaini pe graunte(banii)....sanatate sa aveti Doamna, eu va consider o luptatoare care supravietuieste intr un sistem bugetar si birocrtic bolnav.........sa dea D-zeu sa ajunga toti sa l cunoasca, si sa umble pe strazi vorbind singuri...........sa simta adevarul pe pielea lor......ha, ha, ha macar sa faca ceva , nu sa barfeasca!
Postat 16 Mai 2010, 09:23 de anca
en garde
Comentariile anterioare(cele pozitive)se pare ca le-a scris Adi Mester confidentul la bine si la greu al acestei escroace,sau poate Clepe ori Calu toti comisari ai soc.civile.pe viitor o vom ajuta pe ziarista cu niste informatii certe despre aceasta gasca de ticalosi care au crezut ca falsurile nu vor fi descoperite.
Postat 13 Mai 2010, 23:24 de scaramouche
bravoo
eu cred ca procurorii si judecatorii sunt cei mai corupti oameni . probabil nu mai aflam nimic daca le dadea cat au cerut ca sa nu vb. mai consider ca bine a facut doamna asa zis infractoare e de admirat pt ca noi avem niste papitoi care nu controleaza nimic si asa te trezesti fara de proprietate. ce vina are ea dac i s-a inlesnit asta.
Postat 13 Mai 2010, 16:51 de aer
pretena lu' Livia Bara ;)
Asta chiar ca e o tepara, dar daca va dadea spaga pe care sigur i-ati cerut-o, n-ati mai fi scris ;) Ca tot asa a platit si Livia Bara, si Beni Rus, si Marcel Barbut, si altii ;) I-ati cerit prea mult ? :))))) P.S. O sa stergeti si comment-ul asta ? :)))))
Postat 08 Mai 2010, 21:20 de Marean care este
o luptatoare adevarata -OTEL
felicitari si multa sanatate DOAMNA sunteti o femeie puternica si sincer daca erati vinovata erati arestata de mult .......D-zeu nu iti da mai mult decat poti DUCE Ca povara ! ati demonstrat ca sunteti o luptatoare si nu va inchinati decat legii, recomand pe acesta cale sa nu uitati sa luptati si sa va aparati de oamenii care vor sa va umileasca .........este bine sa cunoastem sistemul care ne judeca dar sa nu uitam sa aramanem SANATOSI doar prin lupta putem ea ne da forta si ne caleste.....sa nu renuntati la lupta.
Postat 08 Mai 2010, 09:56 de felicitari
rusine
"mutată în Arestul Poliţiei Bihor, unde a stat o săptămână, măsura fiind înlocuită, pentru o lună, cu interdicţia de a nu părăsi ţara." cata bataie de joc, de ce nu ati toacat o frate nu i ati rupt mainiile nu va e rusine sleata de gunoaie bugetare cum sa arestezi un om asa ce vrei sa i faci sa l intimidezi, daca numai o sapatamana ati tinut o de ce nu ati tinut o in continuare pentru ca nu e vinovata, este ff clar ce se intampla femeie nu a corupt, ulii au aflat ca are grosul cu banii si asteptau cotizatii..........nu trebuie sa fi mare destept sa sti ca nimeni nici medicii nici functionarii publici nu fac nimic fara mita chiar daca legea o condamna, DOAMNA da ti statul in judecata aveti castig de cauza pentru daune materiale si de sanatate, ati facut acesti banii cinstit dar nu conteaza mergeti pana la CEDO "dati le lor banii " ajungeti la ei dar nu acestui sistem BOLNAV.....dati si ziarul in judecata, mizeria asta de presa e scandalos ce se intampla eu inteleg sunt uni mai isteti altii mai salbi dar avem o legislatia care trebuie urmarita sa se respecte, dar nu cu pretul sanatatii ati fost tratata ca un infractor periculos , criminal, e rusinos ce se intampla.
Postat 06 Mai 2010, 22:12 de cetateanul roman
dar are dreptate cum sa i spuna infractoare in instanta!!!!!!!!!!
Femeia nu s-a sfiit s-o înjure pe avocată ca la uşa cortului chiar în sala de judecată. "Du-te, nebuno, şi te tratează! Nu vezi că ai probleme psihice? Cine îţi dă dreptul să-mi vorbeşti aşa? Cine te crezi, dezaxato!", aşa şi-a gratulat Luca adversara în faţa judecătorilor, în momentul în care aceasta a catalogat-o "infractoare". care este injuratura? "NEBUNO"= (o) face pe nebunul = a-și acorda o importanță exagerată, a fi mereu mândru, cu nasul pe sus, nemulțumit./(Om) lipsit de judecată dreaptă, de rațiune; (om) nesocotit, necugetat, nechibzuit. " DEZAXATO"= DEZAXÁT adj. v. dezechilibrat, tulburat, zdruncinat. apropo avocatii sunt verifiacti periodic sau o data la 5 ani la cap dar nu numai ei si judecatori, magistrati, procurorii, politia, PRIMARUL....vb serios lucram cu oamenii apti dpdv medical sau cu oamenii pe jumatate sau deloc sanatosi.......radem , radem dar nu e de gluma sunt handicapati cu dizabilitati de rationament
Postat 06 Mai 2010, 22:03 de wow
grecoteiu' pixului
ar fi interesant de aflat in ce conditii a cumparat pamant langa oradea grecoteiul cu nas subtire pe care, in traducere libera, il cheama petru ciobanu. te pomenesti ca e vb de un machidon grecizat, care a venit sa faca bani pe spatele romanilor, luandu-le pamantul pe bani de tigari! precis ca are si o bagaboanta romanca, mult mai tanara, care il stoarce de bani. si nu numai....
Postat 06 Mai 2010, 21:19 de oradean
rusine
"Deşi funcţionarii sunt obligaţi să verifice cu atenţie dacă documentaţia topografului corespunde cu evidenţele cadastrale, pentru a nu suprapune proprietăţile, inginerul Florian Gug Şipoş, cel care şi-a pus semnătura pe actele Vioricăi Luca, a trecut cu uşurinţă peste nereguli. " dar superiori ce au facut!!!!!!!!!!!!!!!! au mancat din ciolan, JOS BUGETARII NICI 25 % nu ar trebui sa raman in functii salariul minim nimic in plus sa transpire si si merite banii, niste larve asa s au imultit dar munca nimic..........RUSINE! la doresc MAGISTRATIILOR SI JUDECATORIILOR sa ajunga Sa si judece numai rudele pana la gradul 4 de ce sa ajungem noi bataia lor de joc din cauza unui sistem bolnav BUGETAR>>>>LARVE!!!!!!!!!!! va inmultiti ca larvele dar cine va mai da de mancare.........RUSINE. TRAIASCA TRAIAN BASESCU sa faca curatenie cu voi la privat sa simtiti si voi catusele voastre...........se invarte roata.
Postat 06 Mai 2010, 20:50 de rusine
in 1993 se putea sa cumperi teren
in 1993,imediat dupa revolutie puteai face orice ce,deci ,cu un notar destept se putea cumpara teren si de catre un cetatean strain,inca nu se vorbea in acei ani de aderarea la CE,si se puteau face tot soiul de manevre,ganditi-va,eram liberi,pana sa se ia cateva hotarari importante,a ce se poate face si a ce nu se poate face in ROMANIA LUI ILIESCU,au mai trecut ceva ani,unii au profitat si au cumparat ce au putut,apoi incetul cu incetul s-a introdus controlul statului ILIESCIAN,asupra a tot ce misca in ROMANIA!Asta e o parere,se poate sa nu fie corecta,dar ganditi, si casele nationalizate s-au cumparat,desi nu trebuia ca PRIMARIA sa dea voie sa se cumpere pentru ca legea care a permis cumpararea s-a pus in aplicare in 1996,iar Lg 112,a aparut in 1995!
Postat 06 Mai 2010, 19:54 de quiltiman
Cat ?
Cam cat ati luat pentru articol doamna Gal ? Pe langa faptul ca este scris intr-un mod abject si lipsit de minimum de profesionalism ati facut un bine Fam. Luca . Cei care ii cunosc s-au prins din primele randuri care este intentia .
Postat 06 Mai 2010, 18:16 de Vladimir
cam trasa de par
Grecu era proprietar din 1993? Stiti ca inainte de aderarea Romaniei la UE,cetatenii straini nu puteau fi proprietari de terenuri? Nu credeti ca sunteti cam subiectivi in acest articol! Nu zic ca doamna nu e infractoare, ca este... dar totusi... grecu e un pic mincinos, mai ales avocata acestuia. Ar fi bine sa ii bage pe amandoi intr-o celula sa mai depaneze amintiri!
Postat 06 Mai 2010, 17:04 de mda
eu pot explica
"Nu pot explica de ce acele documentaţii au fost vizate de inginerul Şipoş. În mod normal şi legal, trebuiau respinse"e ff simplu ati prejudiciat persoane care au avut incredere in profesionalismul dvs...................dar s a dovedit o mica abuscada pentru a putea supravietuii in conditiile unei economii de piata nula ca potential........deci sa nu uitam ca sustinem un sistem bolnav care trebuie sa primesca salarii si sa si intretina familii, este inacceptabil sa intretinem "CIUMA sociala" care ne omoara in final ne ia sanatatea, sa raspunda penal toti cei care fac asemenea prejudicii sa starpim aceasta infectie.....nu putem fii toti saraci, mai sunt si oamenii bogatii in ce vor investii in proiecte scrise pe acte dar in final sunt ESCROCII!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 06 Mai 2010, 13:58 de anca
wow
*sanatate=societate
Postat 06 Mai 2010, 13:51 de anca
vai mie..ce tupeu
auleu dar cat timp respecti legea si faci demersuriile legale cu persoane autorizate tot beneficiarul raspunde? mama dar eu nu mai inteleg nimic de ce ne impuneti atata birocratie ca in final cel inselat este propietarul nu PRIMARIA nici grecul ce eu ca cetatean ma simt in pericol intr o sanatate BOLNAVA la propriu.......cum s a ajuns la intabulare ilegala? cine verifica incopetenta salariatiilor din sistemul public, cine? NIMENI si in concluzie prost sa fi noroc sa ai .........asa nu merge se incalca drepturiile omului ff DRASTIC cei care face ceav platesc impozite ajung infractorii din cauza BIROCRATIEI prcatic a a capanelor instituite de institutiile publice care totusi sun salariatii nostri cine ii i la raspundere? eu personal inclin sa nu mai am incredere nici in primar, nici in Justitie, nici in cel care imi este vecin..........drept urmare nu mai aruncati cu pietre ca s ar putea sa va treziti in puscarie, este ff important sa ramai sanatos sa pui accent pe sanatate, cand ai milioane de euro ce trebuia sa faca sa i doneze statului, obligati cetatenii sa i dea sistemului, practic nu mai avem voie sa investim, sa facem o afacere ca gata esti escroc, te ai imogatit peste noapte.
Postat 06 Mai 2010, 13:48 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON