URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2016, 21:19

Prima dezbatere a candidaților la Deputăție: PSD-ista Adelina Coste, variațiuni pe tema traseismului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima dezbatere organizată între candidaţii la Deputăţie din Bihor şi desfăşurată marţi a înregistrat chiulul reprezentanţilor ALDE, preşedintele organizaţiei judeţene Traian Bodea lipsind cu desăvârşire după ce îşi confirmase participarea şi chiar a provocat începerea cu întârziere a ostilităţilor datorită impresiei că doar va întârzia, dar şi lipsa oricăror "inhibiţii" ale uneia dintre cele mai cunoscute traseiste din Bihor, Adelina Coste, care candidează din partea PSD după ce a reprezentat din poziţii de top Guvernul Boc (PDL).

Cine se aseamănă se adună

La dezbatere au participat doar patru reprezentanţi ai celor zece formaţiuni care spun că aspiră să intre în Parlament, şi anume PSD - prin Coste, PNL – prin deputatul Ioan Cupşa, UDMR – prin Szabo Odon, tot deputat, şi USR – prin notarul Silviu Dehelean.

În sala de conferinţe a hotelului Caro, unde a avut loc dezbaterea, publicul a fost alcătuit din susţinători ai candidaților, aşezaţi după simpatii. Partea stângă a fost ocupată de PSD-işti precum Ana Maria Tiron, Mircea Gelu Budău (fost, şi el, vicepreşedinte al PDL) ori Valentina Butişcă, alături de aliaţii din UDMR, care au avut de altfel cea mai numeroasă galerie, formată din figuri ca Szabo Jozsef, administratorul public al judeţului Bihor, Bimbo Szuhai Tibor, director în cadrul Administraţiei Domeniului Public Oradea, fostul consilier local Ritli Csongor, consilierul judeţean Gergo Bedo etc.

De partea cealaltă, pe dreapta, au fost simpatizanţii şi membri ai USR, între care avocatul Cristian Rusu (candidat, la rându-i, la Senat), Alex Flora, preşedintele organizaţiei judeţene, Mihai Ţenţ, Nadia Pal ori fostul realizator radio Flavius Bunoiu. De la PNL, Cupşa a avut în public o singură persoană, pe Dumitru Ţiplea, fost şef al Cancelariei Prefectului Ilie Bolojan.

Adelina, alegere certă

În prima parte a întâlnirii, când candidaţii au fost invitaţi să arate ce legi vor propune dacă vor fi aleşi, Adelina Coste a surprins prin siguranţă, afirmând că nu are nicio îndoială că va fi aleasă, deoarece candidează "din partea celui mai mare partid din România", şi a continuat susţinând că va face aşa încât "în 30 de zile" toate promisiunile PSD să fie puse în practică, de la anularea oricărui impozit pe salariile sub 2.000 lei şi scăderea de la 16% la doar 10% a impozitului pe salariile peste 2.000 lei până la adoptarea legii "start-up-urilor".

După ea, Szabo a spus că va lucra pentru legea descentralizării aşa încât Oradea să fie centru de regiune şi pentru reformarea educaţiei aşa încât ulterior legea să nu mai fie schimbată 10 ani.

Silviu Dehelean a promis modificarea legii electorale în sensul scăderii numărului de semnături pentru participarea în alegeri, scăderea pragului electoral şi introducerea votului electronic, dar şi reforma achiziţiilor publice pentru ca acestea să poată fi monitorizate, depolitizarea funcţiilor publice şi adoptarea unei legi a composesoratelor.

Liberalul Ioan Cupşa a enumerat ca priorităţi simplificarea legislaţiei, deoarece în prezent "avem peste 100.000 de acte normative care ne complică viaţa", adaptarea legii educaţiei la cerinţele pieţei muncii prin întărirea şcolilor profesionale, liceelor tehnologice şi universităţilor tehnice, modificarea Codului Fiscal pentru cotă unică de 16% pentru TVA, impozite şi contribuţii de asigurări sociale, precum şi îmbunătăţirea Legii Cadastrului general.

Fericită în PSD

Tot Adelina Coste s-a remarcat şi când a trebuit să răspundă atât moderatorului, jurnalistul Călin Corpaş, cât şi contracandidatului de la USR, cu privire la trecutul ei PDL-ist. Chestionată de jurnalist dacă este de părere că ar fi mai bună în Camera Deputaţilor decât fostul ei şef de la Prefectură, Gavrilă Ghilea, Coste a răspuns fără ezitare că da, "pentru că îmi cunosc potenţialul", adăugând despre perioada cât a fost şefă a Cancelariei prefectului Ghilea şi subprefect al Guvernului Boc că "au fost patru ani frumoşi", dar că acum, în calitate de PSD-istă, "ştiu ce trebuie să facă PSD pentru a îndrepta greşelile" guvernării portocalii. "Să înţelegem că sunteţi mai fericită decât când eraţi în PDL?", a mai întrebat-o moderatorul, răspunsul fiind, din nou, fără nicio ezitare: "cu mult mai fericită".

O întrebare "despre integritate" i-a pus actualei PSD-iste şi reprezentantul USR Silviu Dehelean: "Când aţi fost cea adevărată, în 2009, când susţineaţi măsurile Guvernului Boc, care tăia salariile, sau acum, când v-aţi găsit veleităţi de stânga şi vreţi să tăiaţi impozite şi concomitent să creşteţi salariile, punând în pericol bugetul?". Încă o dată, Coste a răspuns fără să tresară, cu o frază stas. "Eu totdeauna am fost cea care sunt dintotdeauna", a spus fosta PDL-istă, adăugând că "PSD mi-a recunoscut experienţa politică şi profesională".

Szabo, mama şi nevasta

Moderatorul a încercat să-i întindă o capcană UDMR-istului Szabo Odon, întrebându-l - în condiţiile în care are dublă cetăţenie – care îi este "patria dvs de suflet" şi cum îi poate asigura pe etnicii nemaghiari că i-ar reprezenta "cu aceeaşi tragere de inimă" ca pe unguri. Săgeata nu şi-a atins însă ţinta, întrucât după ce, voit sau nu, i s-a adresat de două ori cu apelativul "domnule Haragoş" (n.r. – Octavian Haragoş, realizator de emisiuni la Digi 24 Oradea), l-a contrazis afirmând că nu are cetăţenie ungară, gândindu-se s-o ceară, mai în glumă, mai în serios, abia după ce va avea şi al şaselea copil.

"Îmi iubesc ţara în care trăiesc, dar îmi iubesc şi naţia", a făcut Szabo o declaraţie de amor atât României, cât şi Ungariei, continuând cu o comparaţie din familie: "Mama care mi-ar cere s-o iubesc mai mult decât îmi iubesc soţia nu poate fi mamă, nici soţia care mi-ar cere s-o iubesc mai mult decât pe mama nu mi-ar putea fi soţie". Concluzia? "Naţia din care fac parte să nu-mi ceară niciodată să mă lepăd de ţara în care trăiesc, şi nici ţara în care trăiesc să nu-mi ceară să mă dezic de naţia mea", a spus Szabo, fără a preciza – totuşi – dacă mama este Ungaria şi soţia România sau invers...

Agerpresul bihorean

Candidaţii s-au mai contrat şi între ei într-o a doua parte a întâlnirii, când în prim-plan au fost aceeaşi Adelina Coste şi deputatul PNL Ioan Cupşa. Acesta a întrebat-o pe reprezentanta PSD dacă recunoaşte "adevărul unor cifre" ce arată că în guvernarea Cioloş a scăzut semnificativ şomajul şi a crescut nu doar numărul locurilor de muncă, cu peste 150.000 din care doar 12.000 în sectorul public, ci şi economia şi veniturile salariaţilor.

Evident, Coste a răspuns că nu, replicând că Guvernul Cioloş înseamnă fix ce spun liderii PSD, adică "zero absorbţie de fonduri, zero sprijin pentru bolnavi, zero ajutor pentru bebeluşi" şamd. Replica lui Cupşa? "O campanie construită pe minciuni trebuie sancţionată".

Pe de altă parte, UDMR-istul Szabo Odon a spus că "este greu să pui întrebări" unor politicieni cu care s-ar putea să colaboreze, întrebându-i pe reprezentanţii PNL şi USR de ce au pus numele şi chipul lui Cioloş pe pliantele electorale, în condiţiile în care acesta nu candidează.

În fine, reprezentantul USR, Silviu Dehelean l-a întrebat pe Szabo despre rolul său în cheltuirea a 558.000 euro pentru un site al unei aşa-zise agenţii de ştiri a Consiliului Judeţean în mandatul de preşedinte al fostului şef al CJ şi al UDMR Bihor Alexandru Kiss, Szabo susţinând însă că pe de o parte nu s-a ales cu nici un euro din sumă, iar pe de alta făcându-i vinovaţi pe foştii preşedinţi ai CJ Radu Ţîrle şi Cornel Popa de faptul că agenţia de ştiri nu funcţionează ca "un Agerpres bihorean".

Nişte "tonomate"

În final, candidaţii la Deputăţie au fost lăsaţi să-şi transmită mesajele, fiecare încercând să reproducă sau să rezume linia propriului partid. "Mă adresez bihorenilor, să vină toţi la vot, să îndrăznească să creadă în România, să îndrăznească în PSD", a spus Adelina Coste, mulţumindu-se să reproducă mots-a-mots lozinca partidului, în timp ce liberalul Cupşa a spus că-i îndeamnă pe bihoreni ca în momentul votului să-şi aducă aminte că "faptele fac diferenţa" şi să se gândească, de pildă, la diferenţele uriaşe între oraşe precum Oradea, Cluj, Braşov – conduse de primari liberali – şi oraşe din judeţele conduse de PSD-işti, precum Teleorman ori Vaslui.

Silviu Dehelean a constatat amar că "nu mai era nevoie să mă conving că cei care au făcut politică în ultimii 26 de ani trebuie schimbaţi", amintind şi el sloganul USR – "În sfârşit ai cu cine", iar Szabo Odon a spus că UDMR va duce în Parlament "seriozitatea şi toleranţa", revendicând însă şi ca "ceea ce s-a promis la Alba Iulia în 1918 să nu fie doar o promisiune neonorată şi după 100 de ani", în 2018.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Frumos
Foarte frumos, isi pot face oamenii o parere prin comparatie. Sunt cuirioasa care e opinia jurnalistilor prezenti la intalnire, cine li s-a parut mai bun. E distractiv ca o doamna care a facut parte din staful de implementare a masurilor d-lui Boc este varful de lance al azi al PSD-ului.
Postat 23 Noiembrie 2016, 20:25 de Iolanda
@
Nu stiu ce sa zic, nu stiu ce sa fac la alegeri. Unii fura, dar promit ca dau si la fraieri (PSD), unii fura, dar nu dau nimic la nimeni (PNL), usr, alde, pur, pmp sunt partide trecatoare cum au fost unpr sau ppdd; cu cine sa votez? Ma mai gandesc, ma mai sfatuiesc. L-am votat pe Constantinescu in 1996 si mi-a parut rau apoi; L-am votat pe Iliescu in 2000 sa nu iasa Vadim si mi-a parut rau; L-am votat pe basescu in 2004 si 2009, iar in mai 2010 imi venea sa imi tai degetele de nervi si suparare pe el; L-am votat pe Iohannis in 2014 sa nu iasa Ponta, dar deja imi pare rau (ca l-am votat pe neamt, nu ca nu a iesit Ponta, ca sigur imi parea si mai rau). Mai sunt 2 saptamani jumate, dar sigur orice votez o sa imi para rau.
Postat 23 Noiembrie 2016, 16:06 de moise
RASPUNS
@elev: Nu mi-am propus un expozeu ( care să mai fie și...frumos ). Am relatat niște aspecte. Nu vei vota PSD ? Fiecare votează cum crede ! Doar nu o să ne dăm în cap unul altuia pentru cum votăm. Fiecare vine cu argumente ( nici nu contează neapărat soliditatea lor ) și...votează !
Postat 23 Noiembrie 2016, 08:30 de TDS
Arata-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti...
Cam asa s-a desfasurat aceasta dezbatere a candidatilor , alaturi de "sustinatori"gen insotitori: Ana Maria Tiran!?!?!?! Vai si amar, pe mana cui ne lasam!
Postat 23 Noiembrie 2016, 08:08 de carlos
Si totusi.....NU
@TDS. Frumos expozeul domniei tale. Totusi mult prea hoti, mult prea de mincinosi, mult prea "nevertebrati" ca sa votez cu ei. In consecinta...NU voi vota PSD.
Postat 23 Noiembrie 2016, 07:27 de elev
INTREBARE
Silviu Dehelean e fiul lu' tac-su'? Ca la " notarasi " ( dar si la medici ) se cam transmite !
Postat 22 Noiembrie 2016, 22:28 de TDS
DRAGOSTE LA ZERO GRADE
@elev: Eu sunt CENZURAT de catre TOTI ! Desi simpatizant de stanga NU POT sa o simpatizez pe Adelina ! NU POT ! Mi-a facut RAU direct ! Ca sa nu mai vorbesc despre cealalta japita pedelista , Don Pedro ! Ambii M-AU FURAT ! La PROPIU ( ca sa fiu CORECT, Pedro 99% ). A venit apoi Bolojan ! Bolojan mi-a furat o SATISFACTIE ( 100% ). Asadar in acest moment SUNT INTERZIS pe FB de catre: 1. Bolojan 2. PNL Bihor 3. Alina Gorghiu Isar 4. Florica Chereches 5. PMO 6. USR 7. Adelina Marina Coste 8. Florin Alin Birta 9. Gavrila Ghilea 10. Sebastian Lascu Poate am uitat pe cineva ! Surprinzator dar INCA nu sunt interzis de Mircea Malan ( cu care am fost TAIOS dar nu necivilizat ) si nu sunt interzis nici de Cristian Puscas ( la cate i-am spus putea sa o faca desi nu am spus MINCIUNI ). Poate tocmai asta ii deranjeaza, ca scriu adevaruri? Poate da! Stie deja toata lumea ca inversunarea mea porneste de la fapte concrete, stie toata lumea ca durerea mea cea mare este ca Ilie Gavril Bolojan a sustinut timp de 5 ani ceea ce am sustinut eu DAR M-A TRADAT ( ce foloase putea trage in urma mea dar...). Si totusi ce fac eu? Sunt " OBLIGAT " sa votez PSD ( fara sa ma oblige NIMENI ) dar la C.D. nu pot sa o fac pe motiv de...Ade ! Mi-a venit o idee: daca Ade ma deblocheaza pe FB votez si lista PSD la C.D.
Postat 22 Noiembrie 2016, 22:22 de TDS
madama Coste
Madama, as dori sa ne povestesti un pic de cenzura comentariilor nefavorabile pe care partidul penalilor PSD o face pe facebook. Si tu ( retine, dumneata sau dumneavoastra e prea mult) si ceilalti penali ( nb, e un termen juridic !) care va faceti propaganda acolo taiati tot ce nu va convine. Ca deh, sunteti puri, cinstiti si neprihaniti(te). Asa-i mangule ?
Postat 22 Noiembrie 2016, 21:44 de elev
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON