URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2011, 12:57

Prevederile Noului Cod Civil VI: Condiţiile de încheiere a căsătoriei, valabile de la 1 octombrie 2011

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întrucât la 1 octombrie va intra în vigoare Noul Cod civil care va unifica toate prevederile dreptului privat abrogând actualul Cod al familiei, voi prezenta în următoarele săptămâni, pe scurt, noutăţile pe care acesta le aduce cu privire la căsătorie, astăzi începând cu condiţiile de încheiere a căsătoriei.

Aşa cum am arătat săptămâna trecută, logodna, deşi va fi legiferată de la 1 octombrie 2011, nu va constitui o condiţie preliminară a încheierii căsătoriei, ci va fi facultativă - mai simplu: nu eşti obligat să te logodeşti înainte de căsătorie.

Referitor la condiţiile căsătoriei, în primul rând este de precizat faptul că, potrivit noii reglementări căsătoria se poate încheia dacă viitorii soţi au împlinit vârsta de 18 ani. Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul. Cu autorizarea instanţei, dată pe baza actelor medicale, va putea fi încuviinţată, prin excepţie, şi căsătoria între rude de gradul al IV-lea.

Căsătoria se încheie între bărbat şi femeie prin consimţământul personal şi liber al acestora. Noul cod prevede că este interzisă căsătoria între persoane de acelaşi sex.

De asemenea, se prevede expres că nu sunt recunoscute în România căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini. Totodată, statul român nu recunoaşte parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini.

Viitorii soţi pot conveni să îşi păstreze numele dinaintea căsătoriei, să ia numele oricăruia dintre ei sau numele lor reunite. De asemenea, spre deosebire de legislaţia actuală, de la 1 octombrie se va permite ca un soţ să poată să îşi păstreze numele de dinaintea căsătoriei, iar celălalt să poarte numele lor reunite.

La momentul încheierii căsătoriei, viitorii soţi au posibilitatea să îşi aleagă un alt regim matrimonial decât actualul regim al «comunităţii de bunuri». Prezentarea acestora va fi făcută săptămâna viitoare.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nume casatorie
Eu ma casatoresc luna viitoare. Imi doresc sa port numele sotului alaturi de al meu, dar el nu vrea sa ia numele meu. Daca imi pastrez acum in august numele meu dupa 1 octombrie imi voi putea face un alt buletin pentru a avea un nume nou compus din al meu si al sotului? Ar implica sa fac ceva special in aceasta privinta? Va multumesc!
Postat 21 Iulie 2011, 15:00 de Raluca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON