URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 31 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 17 martie 2023 Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația de funcționare a societății de asigurare Euroins, aspect foarte discutat în spațiul public. Cu toate acestea, nici comunicatele oficiale, nici știrile de presă nu prezintă întreaga realitate a acestui act, astfel încât se pot crea confuzii în practică, majoritatea fiind, evident, profitabile statului, care „scapă” de niște datorii.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
18 Iulie 2011, 12:57

Prevederile Noului Cod Civil VI: Condiţiile de încheiere a căsătoriei, valabile de la 1 octombrie 2011

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întrucât la 1 octombrie va intra în vigoare Noul Cod civil care va unifica toate prevederile dreptului privat abrogând actualul Cod al familiei, voi prezenta în următoarele săptămâni, pe scurt, noutăţile pe care acesta le aduce cu privire la căsătorie, astăzi începând cu condiţiile de încheiere a căsătoriei.

Aşa cum am arătat săptămâna trecută, logodna, deşi va fi legiferată de la 1 octombrie 2011, nu va constitui o condiţie preliminară a încheierii căsătoriei, ci va fi facultativă - mai simplu: nu eşti obligat să te logodeşti înainte de căsătorie.

Referitor la condiţiile căsătoriei, în primul rând este de precizat faptul că, potrivit noii reglementări căsătoria se poate încheia dacă viitorii soţi au împlinit vârsta de 18 ani. Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul. Cu autorizarea instanţei, dată pe baza actelor medicale, va putea fi încuviinţată, prin excepţie, şi căsătoria între rude de gradul al IV-lea.

Căsătoria se încheie între bărbat şi femeie prin consimţământul personal şi liber al acestora. Noul cod prevede că este interzisă căsătoria între persoane de acelaşi sex.

De asemenea, se prevede expres că nu sunt recunoscute în România căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini. Totodată, statul român nu recunoaşte parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini.

Viitorii soţi pot conveni să îşi păstreze numele dinaintea căsătoriei, să ia numele oricăruia dintre ei sau numele lor reunite. De asemenea, spre deosebire de legislaţia actuală, de la 1 octombrie se va permite ca un soţ să poată să îşi păstreze numele de dinaintea căsătoriei, iar celălalt să poarte numele lor reunite.

La momentul încheierii căsătoriei, viitorii soţi au posibilitatea să îşi aleagă un alt regim matrimonial decât actualul regim al «comunităţii de bunuri». Prezentarea acestora va fi făcută săptămâna viitoare.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nume casatorie
Eu ma casatoresc luna viitoare. Imi doresc sa port numele sotului alaturi de al meu, dar el nu vrea sa ia numele meu. Daca imi pastrez acum in august numele meu dupa 1 octombrie imi voi putea face un alt buletin pentru a avea un nume nou compus din al meu si al sotului? Ar implica sa fac ceva special in aceasta privinta? Va multumesc!
Postat 21 Iulie 2011, 15:00 de Raluca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5545 RON
  • 1 EUR = 4.9485 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON