URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
18 Iulie 2011, 12:57

Prevederile Noului Cod Civil VI: Condiţiile de încheiere a căsătoriei, valabile de la 1 octombrie 2011

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întrucât la 1 octombrie va intra în vigoare Noul Cod civil care va unifica toate prevederile dreptului privat abrogând actualul Cod al familiei, voi prezenta în următoarele săptămâni, pe scurt, noutăţile pe care acesta le aduce cu privire la căsătorie, astăzi începând cu condiţiile de încheiere a căsătoriei.

Aşa cum am arătat săptămâna trecută, logodna, deşi va fi legiferată de la 1 octombrie 2011, nu va constitui o condiţie preliminară a încheierii căsătoriei, ci va fi facultativă - mai simplu: nu eşti obligat să te logodeşti înainte de căsătorie.

Referitor la condiţiile căsătoriei, în primul rând este de precizat faptul că, potrivit noii reglementări căsătoria se poate încheia dacă viitorii soţi au împlinit vârsta de 18 ani. Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul. Cu autorizarea instanţei, dată pe baza actelor medicale, va putea fi încuviinţată, prin excepţie, şi căsătoria între rude de gradul al IV-lea.

Căsătoria se încheie între bărbat şi femeie prin consimţământul personal şi liber al acestora. Noul cod prevede că este interzisă căsătoria între persoane de acelaşi sex.

De asemenea, se prevede expres că nu sunt recunoscute în România căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini. Totodată, statul român nu recunoaşte parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini.

Viitorii soţi pot conveni să îşi păstreze numele dinaintea căsătoriei, să ia numele oricăruia dintre ei sau numele lor reunite. De asemenea, spre deosebire de legislaţia actuală, de la 1 octombrie se va permite ca un soţ să poată să îşi păstreze numele de dinaintea căsătoriei, iar celălalt să poarte numele lor reunite.

La momentul încheierii căsătoriei, viitorii soţi au posibilitatea să îşi aleagă un alt regim matrimonial decât actualul regim al «comunităţii de bunuri». Prezentarea acestora va fi făcută săptămâna viitoare.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nume casatorie
Eu ma casatoresc luna viitoare. Imi doresc sa port numele sotului alaturi de al meu, dar el nu vrea sa ia numele meu. Daca imi pastrez acum in august numele meu dupa 1 octombrie imi voi putea face un alt buletin pentru a avea un nume nou compus din al meu si al sotului? Ar implica sa fac ceva special in aceasta privinta? Va multumesc!
Postat 21 Iulie 2011, 15:00 de Raluca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON