URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2018, 14:32

Preşedintele PPMT, Szilágyi Zsolt: „Nu ai de ce să fii mândru de un guvern plin de gafe. Au divizat România mai mult ca oricând”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Szilágyi Zsolt, a criticat, joi, conducerea UDMR, pentru susţinerea necondiţionată a guvernului PSD, a cărui politică nu este în beneficiul comunităţii maghiare, lăudând, în schimb, alianţele regionale ale administraţiilor locale, bazate pe solidaritatea interetnică şi zonală, care „reprezintă viitorul”.

Într-o conferinţă de presă organizată la Oradea, Szilágyi a declarat că România este "doar formal o ţară de top", imaginea diferind mult de realitate. „Suntem membrii UE, membrii NATO, ne pregătim de preşedenţia UE. Dar acest Guvern a reuşit să divizeze ţara mai mult ca oricând, nu există un consens. Nu poţi fi mândru de Guvernul care conduce România. Suntem fără buget, zguduiţi de scandaluri de corupţie, ne ruşinăm pentru gafele lor”, a declarat liderul PPMT. 

În plus, a spus tot el, guvernul PSD a dovedit că este unul vădit antimaghiar. „Aici mă refer la declaraţiile fostului premier Tudose, la situaţia Facultăţii de farmacie în limba maghiară din Târgu-Mureş, la refuzul de a restitui, chiar şi acum, după aproape 30 de ani, imobilele bisericeşti, la nerespectarea unor drepturi elementare”, explică Szilágyi. 

În acest context, a remarcat liderul PPMT, este de neînţeles faptul că UDMR acordă aproape necondiţionat susţinere Guvernului. „Această colaborare este veche, încă din anii 90, de pe vremea când PSD era condus de Viorel Hrebenciuc, şi protocoalele dintre cele două formaţiuni au tot fost reînnoite. Noi am cerut să se facă publice în întregime, să putem vedea dacă sunt doar în interesul unor grupuri, sau al întregii comunităţi maghiare. Pentru că nu pare să se fi schimbat în bine ceva”, a declarat Szilágyi. 

Pe de altă parte, însă, preşedintele PPMT a salutat noile alianţe regionale ale primarilor. „Acei primari gândesc responsabil, au realizat că accesarea directă a fondurilor, fără birocraţia centralizată, este un lucru de nepreţuit. Iar mie nu mi se pare nimic reprobabil în a fi mândru că eşti ardelean, moldovean, bucovinean, cu toate că în anumite discursuri politice, a unor oameni cu gândire îngustă, acest sentiment de apartenenţă regională este ridiculizat, discreditat, infantilizat. Iată dovada că asta este viitorul: solidaritatea interetnică şi solidaritatea regională”, a spus liderul PPMT, aducând ca exemplu a lipsei de preocupare din partea guvernelor pentru dezvoltarea regiunilor situaţia autostrăzii Transilvania. „Noi am plătit-o deja, chiar foarte scump, şi tot nu există. Prin intermediul acestor alianţe regionale, poate o vom vedea terminată”, a mai arătat Szilágyi. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
zic
Eu aș fi scris nearticulat...MEMBRI ...mi-o iau....
Postat 20 Decembrie 2018, 20:59 de prostea
La canal cu voi
După părea mea aceste partide Udmr si Ppmt ar trebui mutate în Ungaria ,sigur s ar descurca mai bn acolo si ar avea toate drepturile. Ungurilor de ce mai stati aici in Romania daca nu va convine nimic? La gara cu voi si via Ungaria...
Postat 20 Decembrie 2018, 20:34 de Adrian_Preda
BORATOM.....
ai luat-o rau de tot pe miriste. Guvernul Alde Udmr Psd incearca sa scape Romania de teroarea neomarxista a lui soros. adica exact ce face Domnul Orban in Ungaria. BORATOM.... incearca sa te gindesti la binele maghiarilor si al romanilor, NU A LUI soros. ERTED ??
Postat 20 Decembrie 2018, 14:49 de DIAVOLESCU
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON