URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2018, 18:14

Președintele Iohannis a chemat partidele la consultări pe legile justiției: ”Nu vreau un pact cu PSD”. Dragnea și Tăriceanu, pe poziții total diferite

Președintele Iohannis a chemat partidele la consultări pe legile justiției: ”Nu vreau un pact cu PSD”. Dragnea și Tăriceanu, pe poziții total diferite foto: precidency.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, pentru miercuri, liderii principalelor partide politice, pentru discutarea legilor justiţiei.

HotNews.ro notează că, veniţi separat la discuţii, Liviu Dragnea (PSD) şi Călin Popescu Tăriceanu (ALDE)  s-au situat pe poziţii total diferite în privinţa ideii şefului statului privind o înţelegere între partide pentru rediscutarea legilor justiţiei.

Şeful PSD a afirmat că nu se poate vorbi de un pact pe justiţie și că nu este necesar ca legile justiției să fie rediscutate, în vreme ce colegul său de alianță, Călin Popescu Tăriceanu, a vorbit despre un consens între partide pentru modificarea legilor Justiţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat înainte de consultări că nu vrea "un pact cu PSD", ci să fie mediator astfel încât partidele să ajungă la o înţelegere pentru rediscutarea legilor Justiţiei.

Legi îmbunătăţite

Primii care au intrat la discuţiile cu şeful statului au fost cei de la PSD. Delegaţia a fost condusă de Liviu Dragnea, din alai făcând parte și Robert Cazanciuc, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Şerban Nicolae.

Potrivit site-ului HotNews.ro, care redă principalele declaraţii ale liderilor politici, anterior întâlnirii, preşedintele Iohannis a subliniat că legile justiţiei, "în forma în care sunt ele azi trebuie regândite, îmbunătăţite".

"Obiectivul meu e să avem legile corectate şi să garantăm independenţa Justiţiei. E nevoie de mai multe lucruri: reluarea ciclului legislativ, dar nu oricum. E nevoie de o legiferare responsabilă, transparentă. Pentru asta e nevoie de discuţii, transparenţă, discuţii cu CSM. Pe partea politică avem nevoie de o înţelegere pentru a relua acest ciclu legislativ. Avem opinia finală a Comisiei de la Veneţia, cel mai autorizat organ în materie de Justiţie. Acele recomandări trebuie luate foarte, foarte în serios. Sunt gândite pentru a ne ajuta", a spus Iohannis.

"Eu nu vreau niciun pact cu PSD, dar cred că s-a înţeles greşit. Îmi doresc în aceste consultări să fiu văzut ca un mediator. Îmi doresc ca ei să se înţeleagă între ei, să se reia discuţiile pe legile Justiţiei. Ce s-ar putea obţine e o înţelegere politică între partidele politice. 

Dragnea reclamă abuzuri

La rândul său, președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că „a fost o discuţie relativ aşezată, în care domnul preşedinte ne-a exprimat punctul dumnealui de vedere, în sensul că ar trebui reluat procesul legislativ”. ”Nu e nevoie, în opinia noastră, pentru că există deja OUG 92, care intră în procedură parlamentară şi care cuprinde recomandările Comisiei de la Veneţia. Noi nu am respins niciodată o discuţie despre sistemul de justiţie din România. Dimpotrivă, a fost un obiectiv asumat, pentru că am decis din 2016 să nu facem greşeala să ne facem că nu vedem ce se întâmplă în România, că nu vedem abuzurile în sistemul de justiţie din România. Nu putem să ne facem că există nişte protocoale secrete, toxice, care au parazitat instituţii importante ale statului, care au fost folosite de unele forţe oculte”, a spus Dragnea.

Acesta a mai precizat că i-a lăsat șefului statului „un set de 10 principii pe care le urmărim noi şi un set de 7 întrebări”.

„Nu putem să ne angajăm într-o discuţie serioasă dacă nu dăm nişte răspunsuri la întrebări importante, dacă nu ţinem cont de ce se întâmplă cu efectele abuzurilor. I-am lăsat preşedintelui 10 principii şi un set de 7 întrebări la care ar fi foarte bine dacă ar vrea să ne dea răspuns. (...) Domnul Iohannis putea să fie mediator până acum, nu noi am alimentat ura, dezbinarea, scandalul pe marginea scandalului pe legile Justiţiei. Doar că am rezistat la aceste jigniri, atacuri violente, mergând pe atingerea obiectivelor”, a adăugat el. 

„Eu nu am vorbit de pact. Am înţeles că nici domnul preşedinte nu a vorbit de un pact. Dacă principiile pe care le-am prezentat azi vor fi însuşite de cineva, sigur că putem discuta, nu de un pact pe legile justiţiei, ci pe un acord care să refacă încrederea sistemului de justiţiei din România, care să garanteze că nu vor mai fi abuzuri în România. La un asemenea acord tot timpul suntem gata să punem umărul. Nu putem pentru fiecare lege care se discută în Parlament să facem un acord politic. Preşedintele ne-a spus că nu a avut ideea unui pact”, a arătat Dragnea.

HotNews notează că, printre principiile enunţate de liderul PSD se numără lustraţia magistraţilor care au fost colaboratori ai serviciilor de informaţii și au pus în aplicare protocoalele secrete prin încălcarea Constituţiei şi a legilor în vigoare. 

Președintele PSD a precizat că nu vor fi preluate toate recomandările Comisiei de la Veneţia, dând ca exemplu înfiinţarea secţiei speciale pentru magistraţi.

De asemenea, în privinţa pensionării anticipate a magistraţilor, Dragnea a spus că aceasta a fost o recomandare a CSM şi trebuie văzut dacă se ţine cont mai mult de CSM sau de Comisia de la Veneţia.

„Să cădem de acord”

La rândul său, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a părut mai împăciuitor.

„Preşedintele a afirmat că încearcă să încerce o mediere între partide, astfel încât problemele legate de Justiţie să-şi găsească  rezolvare. Cred că e util să încercăm să cădem de acord şi să găsim un consens asupra modificării legilor justiţiei. Discuţiile trebuie să pornească de la anumite premise: să cădem de acord asupra unei definiţii a statului de drept. În opinia noastră se bazează pe un set de reguli care protejează drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Dacă această definiţie comună e acceptată, putem să pornim cu dreptul mai departe. Trebuie scoase la lumină prtocoalele secrete, abrogarea lor. Cred că persoanele care au semnat aceste protocoale nu mai au credibilitatea necesară să ocupe funcţii în justiţie. E necesară o Comisie pentru adevăr”, a spus Tăriceanu.

Acesta a adăugat că este pentru acceptarea unei colaborări oneste cu instituţiile europene, iar în ce privește colaborarea cu PSD, a adăugat că „alianţa funcţionează foarte bine”. „Legile Justiţiei vor reveni în parlament. Această discuţie poate fi tranşată prin votul majorităţii sau printr-un consens al partidelor şi eu cred că aşa e mai bine.  Dacă vrem să calmăm lucrurile o soluţie desirabilă ar fi aceasta”, a arătat Tăriceanu.

Vor reluarea dezbaterilor

Președintele PNL, Ludovic Orban, a spus că, în cadrul întâlnirii, PNL a susținut reluarea dezbaterilor pe legile Justiţiei, codurilor penale. „Să se ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, ale CCR. Să existe o voinţă politică extrem de clară privind independenţa Justiţiei. România e într-un punct de cotitură. Obsesia lui Dragnea de a scăpa de puşcărie, obsesia ultraşilor din PSD şi ALDE, a făcut un rău imens României”, a punctat Orban.

„E momentul ca toţi cei care au crezut că pot să calce în picioare tratatul UE, drepturile şi liberatăţile cetăţenilor, independenţa Justiţiei, trebuie să se trezească. (...) Sunt convins că şi în partidul de guvernământ sunt destui parlamentari care gândesc ca noi şi nu în interesul obscur al lui Liviu Dragnea”, a adăugat el.

Liderul USR, Dan Barna, a spus, la rândul său, că i-a solicitat președintelui, în perspectiva unei remanieri, să nu accepte un ministru al Justiţiei care nu-şi asumă implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia în legislaţie.

Cât privește UDMR, președintele Kelemen Hunor a spus că „raportul Comisiei de la Veneţia are câteva caracteristici interesante”. „Lipseşte o comparaţie cu celelalte state europene. Ar fi fost bună o astfel de comparaţie. În UE nu există o practică uniformă: sunt state în care şeful statului are un rol important în numiri. Este importantă independenţa Justiţiei.Pe cele trei legi ale justiţiei, pe cele opt sugetii, câteva au fost rezolvate prin OUG. Rămân în discuţie câteva aspecte, inclusiv pensionarea anticipată”, a spus Kelemen.

Acesta a punctat că Uniunea este deschisă „la orice discuţie pe aceste teme legate de legile justiţiei, dar să nu fie afectată independenţa Justiţiei”. „În privinţa codurilor, există o decizie a CCR, trebuie să aşteptăm motivarea. Dacă va fi o dezbatere parlamentară, noi suntem deschişi la toate sugestiile”, a mai adăugat liderul UDMR.

De asemenea, el a adăugat și că ”în 2005, Comisia de la Veneţia a dat un raport pozitiv pe statutul minorităţilor şi de atunci toată lumea tace”. „Comisia de la Veneţia e folosită doar când cineva are un interes. Ar trebui să ajungem să luăm în serios şi acel raport făcut acum 13 ani”, a spus Kelemen Hunor. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON