URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2023, 13:35

Președintele CNAS, Andrei Baciu, demisionează în ziua audierii la DNA în dosarul achiziției de vaccinuri anti-Covid

Președintele CNAS, Andrei Baciu, demisionează în ziua audierii la DNA în dosarul achiziției de vaccinuri anti-Covid Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Andrei Baciu, președintele CNAS, și-a anunțat luni demisia din această funcție, în ziua în care a fost chemat la DNA pentru audieri în dosarul achiziției de mult prea multe vaccinuri anti-Covid.

Baciu a fost secretar de stat în Ministerul Sănătății în mandatul fostului ministru Vlad Voiculescu, precum și vicepreședinte al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid.

„Cu sufletul deschis”

Anunțul privind demisia a fost făcut de Andrei Baciu printr-o postare pe Facebook, înainte de a se prezenta la DNA pentru a fi audiat în dosarul achiziției de vaccinuri în care deja au fost puși sub acuzare, săptămâna trecută, foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, ambii pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, și fostul premier Florin Cîțu, pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

În mesajul său, Andrei Baciu afirmă că are încredere în sistemul de justiție și că, medic fiind, a pus mereu pe primul loc binele pacienților, demisia sa fiind una de onoare.

„Astăzi mă adresez vouă cu sufletul deschis și cu credința nestrămutată în valorile onoarei și integrității. Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, am luat decizia de a-mi înainta demisia de onoare din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Aleg să îmi înaintez demisia de onoare datorită angajamentului meu față de principiile etice și morale în care cred și pe care le-am susținut întotdeauna, și nu dintr-o obligație legală. Am încredere deplină în actul de justiție, convins fiind că adevărul și dreptatea vor prevala”, a scris acesta.

Baciu, care era secretar de stat în Ministerul Sănătății, apare în referatul procurorilor DNA pentru că a primit atribuții de ministru și drept de semnătură după ce Florin Cîțu l-a revocat din funcție pe Vlad Voiculescu.

Prejudiciu: 1 miliard de euro

DNA a deschis încă de anul trecut un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid, săptămâna trecută formulând primele puneri sub acuzare împotriva foștilor miniștri Vlad Voiculesu și Ioana Mihăilă, precum și a fostului premier Florin Cîțu.

DNA susține că în 2021 cei doi foști miniștri au făcut demersuri și au semnat documente, iar fostul șef al Guvernului le-a aprobat, pentru ca România să cumpere mai multe doze de vaccin decât erau necesare. Ei ar fi făcut asta în ciuda faptului că strategia lansată în 2020 de Comisia Europeană privind dezvoltarea, fabricarea și distribuirea vaccinurilor, care propunea o abordare centralizată pentru achiziția de vaccinuri și care a presupus negocierea de către CE a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri, în numele statelor membre, avea o așa numită clauză de "opt-out", astfel că ţările nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În acest context, afirmă procurorii, cei doi foști miniștri ai Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi inițiat memorandumuri aprobate ulterior de premierul de atunci, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantități de 52 de milioane de doze de vaccin Pfizer. Procurorii DNA susţin că astfel prejudiciul în această anchetă este de 1 miliard de euro. 

Aceste demersuri, mai spune DNA, s-ar fi desfășurat în condițiile în care suspecții ar fi știut că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane.

UPDATE: Urmărit penal

Procurorii DNA au anunțat luni după amiaza că au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul Andrei Baciu, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, în dosarul vaccinurilor anti-Covid.

„Suspectul Baciu Romică Andrei, la data faptelor având funcția de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi susținut un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim - ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer. Suspectul Baciu Romică Andrei ar fi întreprins demersurile menționate mai sus în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”, spun procurorii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
restul?
Mai urmeaza si ala in geaca de piele si Arafat. Pe aia cand ii cheama?
Postat 11 Decembrie 2023, 14:05 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON