URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
11 Decembrie 2023, 13:35

Președintele CNAS, Andrei Baciu, demisionează în ziua audierii la DNA în dosarul achiziției de vaccinuri anti-Covid

Președintele CNAS, Andrei Baciu, demisionează în ziua audierii la DNA în dosarul achiziției de vaccinuri anti-Covid Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Andrei Baciu, președintele CNAS, și-a anunțat luni demisia din această funcție, în ziua în care a fost chemat la DNA pentru audieri în dosarul achiziției de mult prea multe vaccinuri anti-Covid.

Baciu a fost secretar de stat în Ministerul Sănătății în mandatul fostului ministru Vlad Voiculescu, precum și vicepreședinte al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid.

„Cu sufletul deschis”

Anunțul privind demisia a fost făcut de Andrei Baciu printr-o postare pe Facebook, înainte de a se prezenta la DNA pentru a fi audiat în dosarul achiziției de vaccinuri în care deja au fost puși sub acuzare, săptămâna trecută, foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, ambii pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, și fostul premier Florin Cîțu, pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

În mesajul său, Andrei Baciu afirmă că are încredere în sistemul de justiție și că, medic fiind, a pus mereu pe primul loc binele pacienților, demisia sa fiind una de onoare.

„Astăzi mă adresez vouă cu sufletul deschis și cu credința nestrămutată în valorile onoarei și integrității. Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, am luat decizia de a-mi înainta demisia de onoare din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Aleg să îmi înaintez demisia de onoare datorită angajamentului meu față de principiile etice și morale în care cred și pe care le-am susținut întotdeauna, și nu dintr-o obligație legală. Am încredere deplină în actul de justiție, convins fiind că adevărul și dreptatea vor prevala”, a scris acesta.

Baciu, care era secretar de stat în Ministerul Sănătății, apare în referatul procurorilor DNA pentru că a primit atribuții de ministru și drept de semnătură după ce Florin Cîțu l-a revocat din funcție pe Vlad Voiculescu.

Prejudiciu: 1 miliard de euro

DNA a deschis încă de anul trecut un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid, săptămâna trecută formulând primele puneri sub acuzare împotriva foștilor miniștri Vlad Voiculesu și Ioana Mihăilă, precum și a fostului premier Florin Cîțu.

DNA susține că în 2021 cei doi foști miniștri au făcut demersuri și au semnat documente, iar fostul șef al Guvernului le-a aprobat, pentru ca România să cumpere mai multe doze de vaccin decât erau necesare. Ei ar fi făcut asta în ciuda faptului că strategia lansată în 2020 de Comisia Europeană privind dezvoltarea, fabricarea și distribuirea vaccinurilor, care propunea o abordare centralizată pentru achiziția de vaccinuri și care a presupus negocierea de către CE a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri, în numele statelor membre, avea o așa numită clauză de "opt-out", astfel că ţările nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În acest context, afirmă procurorii, cei doi foști miniștri ai Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi inițiat memorandumuri aprobate ulterior de premierul de atunci, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantități de 52 de milioane de doze de vaccin Pfizer. Procurorii DNA susţin că astfel prejudiciul în această anchetă este de 1 miliard de euro. 

Aceste demersuri, mai spune DNA, s-ar fi desfășurat în condițiile în care suspecții ar fi știut că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane.

UPDATE: Urmărit penal

Procurorii DNA au anunțat luni după amiaza că au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul Andrei Baciu, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, în dosarul vaccinurilor anti-Covid.

„Suspectul Baciu Romică Andrei, la data faptelor având funcția de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi susținut un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim - ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer. Suspectul Baciu Romică Andrei ar fi întreprins demersurile menționate mai sus în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”, spun procurorii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
restul?
Mai urmeaza si ala in geaca de piele si Arafat. Pe aia cand ii cheama?
Postat 11 Decembrie 2023, 14:05 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON