Preşedinta verzilor din Bihor, Mihaela Bodonea, a fost reţinută de procurorii DNA Oradea, şi urmează să fie prezentată la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă sub acuzaţia de folosire a influenţei în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite.
Potrivit unui comunicat al instituţiei, Bodonea a pretins de la mandatarul filialei Bihor a Forţei Civice 11.010 euro ca să cedeze jumătate din cele 650 de locuri în secţiile de votare din judeţul Bihor, câte au revenit verzilor din judeţ în urma tragerii la sorţi de la Biroul Electoral Judeţean Bihor.
Procurorii DNA spun că Bodonea a purtat negocierile în perioada aprilie - mai 2014. În prima fază, în urma discuţiilor, preşedinta Partidului Verde a acceptat să cedeze 50 de locuri, în schimbul sumei de 100 lei/loc, în comisiile secţiilor de votare.
"Fiind interesaţi de toate cele 651 de locuri la care partidul inculpatei avea dreptul în comisiile secţiilor de votare, martorul denunţător i-a oferit inculpatei suma de 150 de lei/loc, care a şi acceptat oferta, comunicându-i totodată că va face demersuri astfel încât partidului reprezentat de martor să-i fie distribuite minim 50% din locuri în comisiile secţiilor de votare, respectiv minim 325 de locuri", se arată în comunicatul DNA.
Listele privind compunerea comisiilor fiecărei secţii de votare urmau a fi depuse la Biroul Electoral Judeţean până în ziua de duminică, 18 mai 2014.
Pe 17 mai, însă, în urma denunţului făcut de mandatarul Forţei Civice, Bodonea a fost prinsă în flagrant când a primit suma de 6.500 euro, în schimbul a 192 de locuri în secţiile de votare de pe raza judeţului.
Cu aceeaşi ocazie, spun procurorii, Bodonea a promis şi că, în perioada imediat următoare, va mai atribui, în schimbul sumei de 150 lei/loc, încă cel puţin 100 de locuri de membri în comisiile de supraveghere a secţiilor de votare.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI - Direcţia Judeţeană de Informaţii Bihor.
Contactat de reporterul BIHOREANULUI, Radu Pentie jr., preşedintele filialei judeţene a formaţiunii politice conduse de ex-premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi, totodată, candidat la alegerile europarlamentare, susţine că denunţul a fost făcut pentru a opri astfel de practici.
"Noi dorim într-adevăr să urmărim procesul electoral, însă nu în acest mod. Astfel de tranzacţii se întâmplă de foarte mult timp şi nu este corect", a declarat Pentie, refuzând să facă alte comentarii pe marginea cazului.
Mihaela Bodonea a avut primele apariţii publice în politica bihoreană în 2010, când a devenit preşedinta Partidului Verde Bihor. Absolventă a Facultăţii de Drept din Cluj Napoca, dar fără a-şi prezenta un CV sau o experienţă profesională care să o recomande, Bodonea s-a remarcat la prima conferinţă de presă susţinută doar pentru că s-a luat de un ziarist orădean, pe care l-a acuzat că are un "zâmbet ironic".
Ulterior, Bodonea s-a mai exprimat public doar când a anunţat excluderea din partid a lui Horea Vuşcan, cel care era până atunci şeful filialei orădene a PV Oradea şi despre care femeia spunea că nu poate lucra în echipă.
Până în 2013, Mihaela Bodonea a rămas absentă din peisajul politic local. Anul trecut, însă, s-a împăcat cu Vuşcan şi au anunţat renaşterea Partidului Verde Bihor, organizând şi un protest anti gaze de şist. De atunci, însă, şefa PV Bihor n-a mai avut nicio apariţie publică şi nicio iniţiativă anunţată.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.