URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2023, 20:52

Presa românească, în pericol: Concedieri masive la Libertatea, Cătălin Tolontan pus pe liber. Reacțiile organizațiilor care sprijină jurnalismul

Presa românească, în pericol: Concedieri masive la Libertatea, Cătălin Tolontan pus pe liber. Reacțiile organizațiilor care sprijină jurnalismul (Sursa foto: Libertatea.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul pentru Jurnalism Independent şi Active Watch au transmis miercuri o reacţie şi mesaje de solidaritate faţă de jurnaliştii de la publicaţiile Libertatea şi Gazeta Sporturilor. Reacţia lor vine după ce Ringier România a anunţat tot miercuri că va concedia 20% dintre jurnaliştii de la Libertatea.

Printre primii afectaţi din redacţia Libertatea se numără inclusiv Cătălin Tolontan, directorul editorial, Iulia Roşu, redactor-şef adjunct, şi Camelia Stan, editor la versiunea tipărită a cotidianului.

Această controversată decizie a Ringier vine în urma unui conflict editorial, provocat după ce echipele de la Gazeta Sporturilor şi Libertatea au cerut conducerii trustului elveţian garanţii pentru practicarea unui jurnalism etic şi în interes public.

Mai multe organizaţii ale societăţii civile, reprezentanţi din industria de publicitate, personalităţi publice, cititori şi chiar Consiliul Naţional al Audiovizualului s-au alăturat jurnaliştilor în semn de solidaritate, precum şi Centrul pentru Jurnalism Independent şi Active Watch. 

Reacţia Ringier a fost de a îndepărta iniţial conducerea Gazetei Sporturilor, concediindu-l pe redactorul-şef Cătălin Ţepelin, apoi pe Cătălin Tolontan şi, la începutul acestei săptămâni, pe redactorul-şef adjunct Dan Udrea. Acum a venit rândul ziarului Libertatea să fie afectat de măsurile acestei companii...

"Decizia abruptă şi agresivă a Ringier văduveşte spaţiul mediatic al României de vocea uneia dintre cele mai active şi eficiente echipe de jurnalism de investigaţie, într-o perioadă extrem de importantă pentru democraţie, în contextul super-anului electoral din 2024. Într-o ţară în care încrederea în mass-media scade din cauza complicităţilor dintre politic, business şi unele entităţi media care au rupt de mult punţile cu publicul şi cu interesul public, libertatea de la Libertatea a fost, în ultimii ani, o excepţie lăudabilă şi o garanţie că jurnalismul în interes public se poate face şi în vremuri tulburi", se arată în reacţia CJI şi Active Watch.

Organizațiile subliniază că jurnaliştii acţionează în interesul cetăţenilor, nu în favoarea companiilor sau a politicienilor. Ei adresează întrebări dificile caselor de pariuri sau firmelor imobiliare, pe când Ringier vrea doar să vândă publicitate.

Centrul pentru Jurnalism Independent şi ActiveWatch susţin că jurnaliştii de la Libertatea şi Gazeta Sporturilor au acţionat corect refuzând să transforme publicaţiile lor în vehicule de propagandă pentru industria jocurilor de noroc, aşa cum au dezvăluit că li s-a cerut de către reprezentanţii Ringier.

Compania şi-a justificat decizia de miercuri invocând scăderea vânzărilor ediţiei tipărite şi anunţă că va evalua situaţia, dar prima măsură a fost concedierea, iar apoi evaluarea. Totuşi, Cătălin Tolontan şi Iulia Roşu nu aveau responsabilităţi care să se limiteze exclusiv la ediţia tipărită.

"În momentul concedierii, Iulia Roşu l-a întrebat pe Dan Puica, CEO Ringier România, dacă „ştii în ce constă munca mea?”. Directorul general i-a răspuns că „nu”, conform redactorului-şef adjunct", a relatat Libertatea, miercuri. Schimbul de replici reflectă astfel dimensiunile abuzive ale acestor concedieri.

Compania nu a prezentat public cifre care să ateste deficitul financiar şi modul în care Cătălin Tolontan, Iulia Roşu sau ceilalţi 15 jurnalişti concediaţi ar fi generat deficitul comercial, deoarece aceasta nu se încadra în atribuţiile lor. Responsabilitatea jurnaliştilor este de a furniza informaţiile necesare publicului.

Datorită echipelor de la Libertatea şi Gazeta Sporturilor, românii au fost informaţi despre diverse subiecte precum HexiPharma, colapsul în domeniul asigurărilor, abuzuri ale aleşilor locali şi poliţiei, drepturile grupurilor vulnerabile şi alte subiecte de interes public. Publicațiile conduse de Tolontan au avut curajul să investigheze şi să scrie despre companiile puternice care cumpără tăcerea prin publicitate, chiar şi atunci când acestea plăteau pentru spaţii publicitare în paginile acestor ziare.

Aceste momente demonstrează cât de crucial este sprijinul publicului pentru jurnalism. Fără susţinerea şi implicarea publicului, jurnalismul rămâne la discreţia celor puternici din societate, avertizează organizațiile de media.

Centrul pentru Jurnalism Independent şi ActiveWatch își exprimă, în finalul luării de poziție, dezamăgirea faţă de modul în care Ringier încalcă principiile de independenţă editorială pe care le proclamă public şi se declară solidare cu jurnaliştii de la Libertatea şi Gazeta Sporturilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
georgemarian
Nu a murit nimeni din cauza lipsei de tratament adecvat sau alte alea, au fost de toate. Dar au murit din cauza anti-vaccinistilor. Ne-vaXXinatii lui cap de porc o sa răspândească ciuma.
Postat 07 Decembrie 2023, 13:27 de Sandu2100
Sandu 2019
Ești cam in urmă cu știrile: au murit mulți din cauza lipsei de tratament adecvat: lipsei de antibiotice, lipsei de condiții igienice sanitare, din cauză că au fost ținuți în pampers cu ușile deschise, din cauza intubării forțate cu rupere mecanică a traheei prin presiunea necorespunzătoare a aparatelor de ventilație ( la care nu trebuia să se ajungă dacă erau tratați), stresului psihic cauzat de autorități, din cauza protocolului artificial și nerealist cu medicamente cu grave efecte secundare ( abdominale, disfuncții de organe etc.), prin întreruperea forțată a medicației curente la pacienții cu diabet și boli cardiace etc. Tocmai medicii specialiști din toată lumea, implicați inclusiv în cercetare, secventiere ARN etc. ne-au recomandat să nu ne vaccinăm cu petarde și fumigene experimentale. Nu regretăm nici 0%. Ascultă tu de medicii tăi că noi ascultăm de medicii noștri! Și cei mai mulți n-au efecte adverse azi, 07.12.2023, pt că au ascultat de medicii care trebuie. Și nu doar de medici sau de ingineri etc. trebuie sa asculți, mai ai și minte. Nu uita să o folosești! Nu strică! PS: 2000 de cazuri de rujeolă= epidemie? Pe bune? Da ce garanție ai că un procent mare nu-s vaccinați?
Postat 07 Decembrie 2023, 12:06 de georgemarian
Presa românească, în pericol
Nu ma pronunt, s-au facut bani din presa in tara asta. Ce vreau sa spun e ca si consumatorul de presa e in pericol. Pericol de a nu mai consuma. De ce? Revolutia IT, 4G, 5G permite "flood"-area cu tone de dejectii, numite reclame, vrei, nu vrei. Mai nou, pe mobil, pornesc 2 ferestre cu clipuri publicitare, de nu mai poti citi, orice-ai face... Dai "X", se deschide fortat o noua pagina, care te duce direct in rahatul de care voiai sa scapi.Cica n-ai apasat bine... Are si publicitatea limitele ei, dar cred ca deja e prea mult. Sunt multe persoane care au o pita/afacere/sursa de venit si scriu zilnic pe cite un blog personal, pro bono. Informatie free, de dragul de a share-ui cu restul comunitatii, pentru feedback. Pe vremuri, te faceai (si) ziarist, ca meseria de scriitor nu era destul de "rewarding" financiar, te costau editarea,tiparirea,publicarea. Acum lucrurile s-au inversat. Scriem ca sa facem bani, cit de multi si cit de repede, cu orice pret, scriem orice, oricum...
Postat 07 Decembrie 2023, 11:33 de excalibur
georgemarian
Mulți au murit pt ca au ascultat de anti-vaccinisti. Mai rău in Romania avem acum epidemie de Rujeola, datorită unor idioți care cred ca vaccinul e periculos părinții nu-și vaccinează copii și peste ani de zile se va vedea efectele când o sa avem o populație bolnavă. Eu sunt vaccinat am și pedigree și nu regret. Tu nu ești doctor nu ești virusolog, tu îți bați joc de tine prin inconștiență, din păcat unii de ăștia ca tine.
Postat 07 Decembrie 2023, 10:21 de Sandu2100
2023 -2009 = ?
Neutryno esti defazat rau - probabil din cauza batrinetii... Bihoreanul a facut parte din grupul Mediapro pina in anul 2009!! Vezi ce usor e sa fii prost [informat] daca nu cauti informatii nici macar pe site-ul unde te pishi pubic? Iar ca tine alte zeci de mii de creiere umede de la putregai. Du-te pun pe foc ca se stinge!
Postat 07 Decembrie 2023, 09:58 de TanarSiNelinistit
RE: 2023 -2009 = ?
Mulțumim pentru precizările făcute în numele nostru. Și pentru faptul că, spre deosebire de alții, sunteți atent la ce citiți :)
Postat 07 Decembrie 2023, 11:54 de Moderator
@TanarSiNelinistit
Probabil ca tineretea te face sa-i ataci badaraneste pe altii, cand fix tu esti cel cu bagajul mic. Bihoreanul este parte din grupul Media Pro, cauta in site-ul asta sau pe net daca te descurci. Asa ca treaba cu proprietarii cade, cea cu datul afara ramne, scrisul la comanda nu stiu, inca e in verificari acest lucru...
Postat 07 Decembrie 2023, 09:39 de Neutryno
TanarSiNelinistit
...a uitat probabil, datorită amneziei, cum Tontolan recomanda sus și tare vaccinarea forțată că "singur soluție" medicală furnizată cu un ser experimental băgat pe gât de bogătașii lumii. NIMENI din cei care nu s-au vaccinat NU regretă acest lucru. ABSOLUT NIMENI! PS: La țară va fi tot timpul mai frumos ca la oraș si încălzirea pe lemne va fi tot timpul la modă!
Postat 07 Decembrie 2023, 09:35 de georgemarian
Salvarea - Jurnalist actionar
Iertati-i pe stupizii care au facut primele doua comentarii... mai mult nu se poate la ei, ca nu e de unde, viata la tara e grea mai ales iarna... Adevarul e crud - patronii de ziare/radio/tv pot sa-ti dea angajatii afara cind vor ei... Exceptie fac acele cazuri [putine] in care jurnalistii sunt si proprietarii sau actionarii firmei care administreaza acea entitate de presa... Academia Catavencu era patronata de jurnalisti... Ziarul Bihoreanul din cite stiu are ca proprietari ai firmei tot jurnalisti din redactie si uite ca nimeni nu-i concediaza...
Postat 07 Decembrie 2023, 09:06 de TanarSiNelinistit
Motiv de sărbătoare
Facem petrecere când dispar toate aceste cozi de topor care nu fac altceva decât să dezinformeze și sa manipuleze. Mint, merg pe senzațional publică contra cost. Dentologie 0
Postat 07 Decembrie 2023, 08:51 de CivisUlpianum
Dacă s-ar închide cu totul
... n-am avea nimic de pierdut. Ba din contră, doar de câștigat. Cât despre Tolontan, este doar o unealtă a securiștilor. Se știe oricum că i se va pregăti un mic trust că să poată "presta" in continuare. Presa, in mare parte, nu este un obiect de informare, ci doar o unealtă de control a maselor, că și TV-ul de altfel. Oamenii mănâncă ceea ce li se servește. Puțini sunt care refuză mâncarea contaminată.
Postat 07 Decembrie 2023, 06:54 de georgemarian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON