URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
11 Martie 2024, 12:24

Premieră în România: operație pe creier prin... pleoapă! (FOTO)

Premieră în România: operație pe creier prin... pleoapă! (FOTO) Foto: MApN / Daniel Iancu / Spitalul Militar „dr. Carol Davila”
Premieră în România: operație pe creier prin... pleoapă! (FOTO) Foto: MApN / Daniel Iancu / Spitalul Militar „dr. Carol Davila”
Premieră în România: operație pe creier prin... pleoapă! (FOTO) Foto: MApN / Daniel Iancu / Spitalul Militar „dr. Carol Davila”
Premieră în România: operație pe creier prin... pleoapă! (FOTO) Foto: MApN / Daniel Iancu / Spitalul Militar „dr. Carol Davila”
Premieră în România: operație pe creier prin... pleoapă! (FOTO) Foto: MApN / Daniel Iancu / Spitalul Militar „dr. Carol Davila”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premieră medicală în România: la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „dr. Carol Davila” din capitală a avut loc prima operație pe creier prin pleoapă.

„La finele anului trecut, caracterul minim invaziv al intervențiilor care țin de chirurgia epilepsiei a depășit o nouă barieră”, a anunțat duminică Ministerul Apărării Naționale (MApN) pe pagina de Facebook.

Intervenția a avut loc în cazul unui pacient de 49 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral ischemic major și crize de epilepsie încă din copilărie.

„Când a ajuns în atenția echipei medicale, frecvența crizelor era de aproximativ 3-4 pe săptămână. Echipa de neuroepileptologi a conceput un plan de chirurgia epilepsiei care propunea rezecția polului temporal, nucleului amigdalian și hipocampului. Dacă planul ar fi fost greșit, pacientul ar fi avut tulburări severe de memorie, fapt ce îi putea afecta sever calitatea vieții. S-a stabilit că cea mai bună opțiune pentru acest caz era un abord care nu a mai fost încercat până acum în România, printr-o incizie utilizată strict în chirurgia oculoplastică, la nivelul pleoapei stângi”, explică informarea MApN.

Intervenția a durat 6 ore și a avut nevoie de pregătiri serioase.

„Pregătirea a fost realizată în prealabil prin reconstrucții tridimensionale și exersată atât în mediul virtual în repetate rânduri, cât și în cadrul unor cursuri de disecție specializate ce au avut loc în Barcelona, Spania”, explică MApN.

Din primele date, operația a fost o reușită.

„La trei luni de la intervenție, frecvența crizelor a scăzut de la trei-patru pe săptămână la... nici una în trei luni!”, mai spune comunicatul.

Informarea mai subliniază că definiția de „caz vindecat” presupune absența acestor crize timp de doi ani de la intervenție.

În tot acest timp, pacientul va rămâne atent monitorizat de către echipa de neuroepileptologie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON