URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
06 August 2021, 17:40

Prefectura cere instituțiilor publice din Bihor să soluționeze petițiile și cererile de informații după lege

Prefectura cere instituțiilor publice din Bihor să soluționeze petițiile și cererile de informații după lege (foto generic, sursa www.vscompany.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vi s-a întâmplat să vă adresați unei instituții și să nu primiți un răspuns în termenul legal? Sau să vi se răspundă „pe lângă” la solicitare? Pentru că este o practică frecventă, prefectul Dumitru Țiplea a trimis tuturor primăriilor și celorlalte instituții publice din județ o adresă prin care atenționează că acestea trebuie să... respecte legea.

Obligații legale

Prefectura Bihor a anunțat, printr-un comunicat, că a emis o circulară în atenția instituțiilor și autorităților publice locale în care le solicită „să respecte normele legale privind modul de soluționare a petițiilor și cererilor adresate de către persoanele fizice și juridice”.

În document sunt amintite prevederile legale imperative privind termenele pentru răspuns. Astfel, orice instituție este obligată să răspundă solicitanților care depun petiții (prin OUG 27/2002 privind soluționarea petițiilor sau prin Legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public) în termen de cel mult 30 de zile sau de cel mult 45 de zile de la data înregistrării petiției în cazul unor petiții consecutive, termenul curgând de la data înregistrării primei petiții. Termenul de răspuns poate fi prelungit cu cel mult 15 zile și doar în baza unui referat justificativ, iar petentul trebuie notificat cu privire la prelungire în termen de 30 de zile.

De asemenea, autoritățile și instituțiile publice au obligația să răspundă în scris la solicitarea informațiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcție de complexitatea, volumul lucrărilor documentare și de urgența solicitării.

Dacă durata necesară pentru identificarea informației publice solicitate depășește 10 zile, răspunsul trebuie comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiția înștiințării acestuia în scris despre acest fapt, în termen de 10 zile.

Refuzul comunicării informațiilor solicitate trebuie motivat și comunicat de autoritățile și instituțiile publice în termen de 5 zile de la primirea petițiilor sau cererilor.

Doar petitiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare a petiționarului nu se iau în considerare și se clasează.

Solicitarea informațiilor de interes public se poate realiza și în format electronic.

„Prima noastră îndatorire”

Totodată, în informarea Prefecturii se atrage atenția că respectarea formulei de adresare, respectarea termenului de răspuns și, în special, motivarea temeinică a soluțiilor comunicate solicitanților sunt „condiții esențiale ce stau la baza unei comunicări corecte și transparente cu cetățenii care apelează la sprijinul și îndrumarea instituțiilor și autorităților publice”.

„Răspunsurile transmise petenților trebuie să fie clar fundamentate și lămuritoare, indiferent dacă sunt favorabile sau nefavorabile. Prima noastră îndatorire este să ajutăm cetățenii”, a transmis prefectul Dumitru Țiplea.

Insistența acestuia pentru ca instituțiile publice să respecte reglementările legale privind soluționarea petițiilor și cererilor de furnizare a informațiilor publice survine în condițiile în care, de ani întregi, acestea ignoră obligațiile legale, adesea inclusiv în relația cu presa, atunci când jurnaliștii solicită informații de interes publice. De multe ori, instituțiile nu răspund în termenul legal, nu răspund deloc sau trimit răspunsuri care ocolesc temele în legătură cu care presa solicită informații.

Frână „de sus” la transparență

Luna trecută, tot pentru a crește gradul de transparență a instituțiilor publice, prefectul de Bihor a trimis tuturor primăriilor și consiliilor locale o circulară prin care le pune în vedere că au obligația de a transmite și online ședințele consiliilor locale, demersul său fiind „copiat” și de prefectul județului Maramureș.

Secretarul de stat responsabil în Ministerul Administrației și Internelor de relația cu prefecții, Irina Alexe, i-a impus prefectului de Maramureş, însă, suspendarea actului „până la noi clarificări”, fără a invoca vreo prevedere legală care să fi fost încălcată prin solicitarea de a crește transparența administrațiilor publice.

Așa cum BIHOREANUL a informat, după decizia secretarului de stat, filiala Bihor a Corpului secretarilor generali de comune i-a sugerat și prefectului din Bihor că ar trebui să-și anuleze circulara privind transmiterea online a ședințelor de consilii locale, pe motiv că acest lucru ar încălca autonomia locală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
De Ghita/Ghiuri contra nu ducem lipsa
Sunt destui d'astia prin oras/judet, care ar face orice numai sa nu mearga bine treburile. Orice numai sa bage bete-n roate. Unii au fost si pe la conducerea judetului, iar dupa ei potopul...
Postat 07 August 2021, 20:23 de B90
KP
La cata anti-reclama faci aici , cred da tu stai aplecat in partea opusa fundului, probabil AUR, SOSOACA , LASCA , esti ceva de genul
Postat 07 August 2021, 20:06 de Sandu2100
Măi, Pinochio "săndel", eu întotdeauna stau în poziție de drepți.
Poate că-i mai greu de înțeles asta pentru tine, care ești tot timpul aplecat în așteptarea fundului vreunui lider PNL, ca să nu pierzi ocazia sărutului de serviciu. Asta-i și diferența dintre noi, tu slugarnic și îndoit de spate și de minte, eu drept și pregătit să dau căte un picior în fund "neterminaților".
Postat 07 August 2021, 08:44 de KP
KP
Tu ar trebui sa stai in pozitie de drepti
Postat 06 August 2021, 20:49 de Sandu2100
Prefectul-marionetă cere, primarii și directorii de deconcentrate iau poziție de drepți. ????
Prin spatele vorbelor, se vede rânjetul celor care au "înregistrat" cererea. Urmează răspunsurile, care mai de care mai hilare, pe care "momâia" de la prefectură le va parcurge până la final de mandat. La așa prefect, așa batjocură. Tu, ca prefect, ceri ca și când ai apela la bunăvoință? Ești prost? Asemenea probleme se rezolvă trimițând "inspectorii" în control, oriunde apar sesizări de neconformitate. Iar dacă această problemă devine frecventă într-un loc, bagă-i legea în gură celui vinovat și suspendă-l în secunda doi. Apoi, n-ai decât să-l lași să fiarbă în suc propriu, până pricepe că legea e pentru toți aceeași.
Postat 06 August 2021, 19:50 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON