URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 25 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Pentru că era acuzat de Occident că pune pumnu-n gură poporului, Ceaușescu a convocat o mare adunare populară în care să le dea vești proaste românilor. Prin asta spera ca lumea să se revolte și să vadă și capitaliștii că la noi e democrație și sunt proteste împotriva politicii partidului. I-a anunțat că salariile se reduc la jumătate și se dublează orele de muncă. Oamenii, în loc să protesteze, au scandat „Ceaușescu - PCR”.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
06 August 2021, 17:40

Prefectura cere instituțiilor publice din Bihor să soluționeze petițiile și cererile de informații după lege

Prefectura cere instituțiilor publice din Bihor să soluționeze petițiile și cererile de informații după lege (foto generic, sursa www.vscompany.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vi s-a întâmplat să vă adresați unei instituții și să nu primiți un răspuns în termenul legal? Sau să vi se răspundă „pe lângă” la solicitare? Pentru că este o practică frecventă, prefectul Dumitru Țiplea a trimis tuturor primăriilor și celorlalte instituții publice din județ o adresă prin care atenționează că acestea trebuie să... respecte legea.

Obligații legale

Prefectura Bihor a anunțat, printr-un comunicat, că a emis o circulară în atenția instituțiilor și autorităților publice locale în care le solicită „să respecte normele legale privind modul de soluționare a petițiilor și cererilor adresate de către persoanele fizice și juridice”.

În document sunt amintite prevederile legale imperative privind termenele pentru răspuns. Astfel, orice instituție este obligată să răspundă solicitanților care depun petiții (prin OUG 27/2002 privind soluționarea petițiilor sau prin Legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public) în termen de cel mult 30 de zile sau de cel mult 45 de zile de la data înregistrării petiției în cazul unor petiții consecutive, termenul curgând de la data înregistrării primei petiții. Termenul de răspuns poate fi prelungit cu cel mult 15 zile și doar în baza unui referat justificativ, iar petentul trebuie notificat cu privire la prelungire în termen de 30 de zile.

De asemenea, autoritățile și instituțiile publice au obligația să răspundă în scris la solicitarea informațiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcție de complexitatea, volumul lucrărilor documentare și de urgența solicitării.

Dacă durata necesară pentru identificarea informației publice solicitate depășește 10 zile, răspunsul trebuie comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiția înștiințării acestuia în scris despre acest fapt, în termen de 10 zile.

Refuzul comunicării informațiilor solicitate trebuie motivat și comunicat de autoritățile și instituțiile publice în termen de 5 zile de la primirea petițiilor sau cererilor.

Doar petitiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare a petiționarului nu se iau în considerare și se clasează.

Solicitarea informațiilor de interes public se poate realiza și în format electronic.

„Prima noastră îndatorire”

Totodată, în informarea Prefecturii se atrage atenția că respectarea formulei de adresare, respectarea termenului de răspuns și, în special, motivarea temeinică a soluțiilor comunicate solicitanților sunt „condiții esențiale ce stau la baza unei comunicări corecte și transparente cu cetățenii care apelează la sprijinul și îndrumarea instituțiilor și autorităților publice”.

„Răspunsurile transmise petenților trebuie să fie clar fundamentate și lămuritoare, indiferent dacă sunt favorabile sau nefavorabile. Prima noastră îndatorire este să ajutăm cetățenii”, a transmis prefectul Dumitru Țiplea.

Insistența acestuia pentru ca instituțiile publice să respecte reglementările legale privind soluționarea petițiilor și cererilor de furnizare a informațiilor publice survine în condițiile în care, de ani întregi, acestea ignoră obligațiile legale, adesea inclusiv în relația cu presa, atunci când jurnaliștii solicită informații de interes publice. De multe ori, instituțiile nu răspund în termenul legal, nu răspund deloc sau trimit răspunsuri care ocolesc temele în legătură cu care presa solicită informații.

Frână „de sus” la transparență

Luna trecută, tot pentru a crește gradul de transparență a instituțiilor publice, prefectul de Bihor a trimis tuturor primăriilor și consiliilor locale o circulară prin care le pune în vedere că au obligația de a transmite și online ședințele consiliilor locale, demersul său fiind „copiat” și de prefectul județului Maramureș.

Secretarul de stat responsabil în Ministerul Administrației și Internelor de relația cu prefecții, Irina Alexe, i-a impus prefectului de Maramureş, însă, suspendarea actului „până la noi clarificări”, fără a invoca vreo prevedere legală care să fi fost încălcată prin solicitarea de a crește transparența administrațiilor publice.

Așa cum BIHOREANUL a informat, după decizia secretarului de stat, filiala Bihor a Corpului secretarilor generali de comune i-a sugerat și prefectului din Bihor că ar trebui să-și anuleze circulara privind transmiterea online a ședințelor de consilii locale, pe motiv că acest lucru ar încălca autonomia locală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
De Ghita/Ghiuri contra nu ducem lipsa
Sunt destui d'astia prin oras/judet, care ar face orice numai sa nu mearga bine treburile. Orice numai sa bage bete-n roate. Unii au fost si pe la conducerea judetului, iar dupa ei potopul...
Postat 07 August 2021, 20:23 de B90
KP
La cata anti-reclama faci aici , cred da tu stai aplecat in partea opusa fundului, probabil AUR, SOSOACA , LASCA , esti ceva de genul
Postat 07 August 2021, 20:06 de Sandu2100
Măi, Pinochio "săndel", eu întotdeauna stau în poziție de drepți.
Poate că-i mai greu de înțeles asta pentru tine, care ești tot timpul aplecat în așteptarea fundului vreunui lider PNL, ca să nu pierzi ocazia sărutului de serviciu. Asta-i și diferența dintre noi, tu slugarnic și îndoit de spate și de minte, eu drept și pregătit să dau căte un picior în fund "neterminaților".
Postat 07 August 2021, 08:44 de KP
KP
Tu ar trebui sa stai in pozitie de drepti
Postat 06 August 2021, 20:49 de Sandu2100
Prefectul-marionetă cere, primarii și directorii de deconcentrate iau poziție de drepți. ????
Prin spatele vorbelor, se vede rânjetul celor care au "înregistrat" cererea. Urmează răspunsurile, care mai de care mai hilare, pe care "momâia" de la prefectură le va parcurge până la final de mandat. La așa prefect, așa batjocură. Tu, ca prefect, ceri ca și când ai apela la bunăvoință? Ești prost? Asemenea probleme se rezolvă trimițând "inspectorii" în control, oriunde apar sesizări de neconformitate. Iar dacă această problemă devine frecventă într-un loc, bagă-i legea în gură celui vinovat și suspendă-l în secunda doi. Apoi, n-ai decât să-l lași să fiarbă în suc propriu, până pricepe că legea e pentru toți aceeași.
Postat 06 August 2021, 19:50 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7068 RON
  • 1 EUR = 4.9464 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON