URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2021, 19:52

Prefectura Bihor intervine pentru protejarea descoperirilor arheologice din Lugașu de Jos după ce Direcția pentru Cultură a „uitat”, iar Primăria comunei le-a periclitat (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La trei zile după ce BIHOREANUL a dezvăluit că un grup de pasionaţi a descoperit într-o pădure din Lugaşu de Jos vestigiile unei cetăţi dacice, unice în această parte a ţării, dar şi că Direcţia pentru Cultură a "omis" să se asigure că locul va fi protejat şi că Primăria comunei chiar l-a distrus, Prefectura Bihor ia primele măsuri. Mai multe instituţii, inclusiv Poliţia şi Jandarmeria, au primit în acest sens sarcini de la prefectul Dumitru Ţiplea.

Potrivit unei informări transmise de Prefectură, la sediul acestei instituţii a avut loc miercuri o şedinţă de lucru având ca scop tocmai "protejarea descoperirilor arheologice din zona Urvind, unice în judeţul Bihor".

Instituţii "pe invers"

Aşa cum BIHOREANUL a scris în exclusivitate, într-o pădure din satul Urvind, comuna Lugaşu de Jos, cinci pasionaţi de istorie au descoperit în vara şi în iarna anului trecut, folosind detectoare de metale pentru a căror utilizare au autorizaţii speciale, obiecte aparţinând cel mai probabil unei aşezări dacice, între care un tezaur de podoabe şi colane din argint, monede din argint şi bronz, unelte şi obiecte din fier şi bronz, precum şi bucăţi de ceramică şi alte obiecte, încă neidentificate.

Cu toate că autorii descoperirilor au anunţat autorităţile, aşa cum au mai făcut şi în trecut de fiecare dată când au găsit asemenea obiecte de patrimoniu, Direcţia pentru Cultură nu a înştiinţat Primăria comunei oficial, în scris, că are obligaţia să asigure protejarea şi chiar paza locului descoperirilor, iar primarul Sorban Levente, care este şi preşedintele Asociaţiei de pădurit şi păşunat Silvana, a permis ca această asociaţie să continue activităţi de defrişare în locul respectiv, care - potrivit fotografiilor şi relatărilor descoperitorilor - a fost parţial distrus, fiind nivelat cu buldozerul, pentru amenajarea unui drum forestier, şi acoperit cu trunchiuri de copaci.

Protecţie cu Poliţia

Potrivit comunicatului dat publicităţii de către Prefectura Bihor, la o întâlnire "convocată cu celeritate de către prefectul Dumitru Ţiplea" pe această temă au participat reprezentanţi ai instituţiilor abilitate în cercetarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului: reprezentanţi ai Direcţiei pentru Cultură Bihor, Muzeului Ţării Crişurilor, Direcţiei Silvice, Gărzii Forestiere, Inspectoratului de Poliţie al judeţului şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.

"Prefectul a solicitat celor prezenţi evaluarea situaţiei din teren, în vederea adoptării unor măsuri urgente privind protejarea descoperirilor arheologice, vechi de peste 2000 de ani", se arată în comunicat.

Concret, au fost adoptate următoarele "măsuri cu efect imediat": implementarea unor măsuri de conservare în teren constând în ridicări topografice şi delimitarea zonei de către specialişti ai Direcţiei pentru Cultură; evaluarea zonei de către o echipă a Gărzii Forestiere care, în funcţie de concluzii, va propune suspendarea totală sau parţială a exploataţiei forestiere efectuate de Asociaţia de pădurit şi păşunat Silvana; constituirea unui grup de lucru format din arheologi ai Direcţiei pentru Cultură şi Muzeului Ţării Crişurilor, însoţirea în teren a echipelor de specialişti de către un echipaj al Jandarmeriei şi informarea oficială a Poliţiei din Lugaşu de Jos cu privire la supravegherea zonei; monitorizarea zonei în care au fost descoperite vestigiile de către echipaje mixte ale Poliţiei şi Jandarmeriei, precum şi finanţarea de către Muzeul Ţării Crişurilor a primei etape din procesul de studiere a arealului în care au fost făcute descoperirile.

Cu necunoscute

De asemenea, Prefectura a decis şi emiterea unei circulare către toate unităţile administrativ-teritoriale privind obligaţiile ce revin autorităţilor locale în cazul unor descoperiri arheologice pe teritoriul lor, prefectul transmiţând că "autorităţile şi instituţiile cu competenţe în domeniu au obligaţia legală şi morală de a proteja şi valorifica aceste descoperiri unice la nivelul judeţului".

Totuşi, comunicatul dat publicităţii de către Prefectură nu informează dacă au fost ori vor fi luate măsuri legale de sancţionare atât a şefei Direcţiei pentru Cultură Bihor, Adriana Ruge, care a admis pentru BIHOREANUL că timp de 10 luni nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a înştiinţa oficial Primăria comunei Lugaşu de Jos asupra obligaţiei de a proteja şi păzi locul descoperirilor, cât şi a primarului Sorban Levente, care a permis sau chiar încurajat distrugerea locului respectiv.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Vestigiile unei cetati dacice vs. udemeristi
Dar pe linie de partid (UDMR), a primit Sorban asta, vreo sanctiune pt ca a bagat buldozerul pt situl arheologic respectiv, in loc sa-l protejeze ? Vezi sa nu. Poate vreo medalie.
Postat 02 Mai 2021, 08:34 de B90
Felicitari prefecturii Bihor
Rusine Sorban
Postat 29 Aprilie 2021, 01:14 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON