URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2012, 15:10

PPMT vrea să intre în Parlament alături de UDMR-işti, pe care însă îi bănuieşte de hărţuirea propriilor simpatizanţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce de la mijlocul anilor '90 şi până în 2004 a fost deputat UDMR, renunţând însă la apartenenţa la Uniune, Szilagyi Zsolt, candidatul PPMT Bihor în colegiul senatorial 1 Marghita, unde se va confrunta cu udemerista Rozalia Biro, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că principalul mesaj pe care îl va transmite în campania ce urmează este faptul că maghiarii trebuie să iasă la vot, să nu mai fie "pasivi", dar totodată nu trebuie să mai voteze doar cu UDMR, pentru că oricum aceasta va intra în Parlament chiar dacă mulţi alegători de etnie maghiară îşi vor da voturile candidaţilor PPMT.

Gata cu monopolul UDMR

"Sperăm că PPMT va reuşi în această campanie, împreună cu UDMR, să mobilizeze electoratul maghiar", a spus Szilagyi, amintind că dacă în 1990 se înregistrau un milion de votanţi maghiari, la ultimele alegeri parlamentare abia au mai fost 400.000.

"Avem o pasivitate destul de mare în rândul populaţiei maghiare, iar ţelul nostru este să o mobilizăm. Dar nu se pune problema ca, votându-ne pe noi, electoratul maghiar să rişte să nu fie reprezentat în Parlament, aşa cum pretinde UDMR, deoarece UDMR oricum intră în Parlament, iar noi vrem să intrăm datorită pragului alternativ, câştigând alegerile în cel puţin trei colegii de senat şi şase pentru Camera Deputaţilor", a spus Szilagyi.

Acesta nu şi-a ascuns, de altfel, nemulţumirea că UDMR induce electoratului maghiar teama că acesta va rămâne fără reprezentare în Legislativ şi că, de aceea, le cere maghiarilor să voteze doar pentru candidaţii UDMR. "Vremea monopartidismului în rândul maghiarilor este depăşită", a spus Szilagyi.

Intimidare "comandată"?

Legat de confruntarea cu UDMR, Szilagyi a vorbit, în premieră, şi despre o acţiune de "intimidare" împotriva simpatizanţilor acestei formaţiuni, mai concret a persoanelor care în urmă cu un an şi jumătate au semnat pentru înfiinţarea PPMT, şi care mai nou sunt convocate la Poliţie şi la Parchete, în mai multe judeţe din Transilvania şi Banat (Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Sibiu, Arad, Timiş, Hunedoara), pentru a da seama de ce au semnat, cine a fost persoana care le-a solicitat semnăturile ori dacă au primit bani în schimbul semnăturilor.

"Eu nu pot să acuz UDMR că se află în spatele acestei acţiuni, dar în judeţul Hunedoara, înainte să fie căutaţi de poliţişti şi de procurori, mulţi dintre cei care au semnat pentru înfiinţarea PPMT au fost căutaţi înainte de maghiari (n.r. - "civili") care i-au întrebat de ce semnează împotriva lui Marko Bela", a spus Szilagyi.

Reprezentantul PPMT a cerut UDMR "să se delimiteze" şi în acelaşi timp a anunţat că va sesiza Ministerul Administraţiei şi Internelor, Consiliul Superior al Maghistraturii, în legătură cu abuzul poliţiştilor şi procurorilor, fiindcă "nu ştim în baza cărei proceduri au făcut aceste acţiuni", dar şi "ambasadele şi instituţiile europene".

Împotriva corupţiei UDMR

La fel ca şi Szilagyi, tânărul Csomortanyi Istvan (foto stânga), care şi-a asumat candidatura în colegiul deputaţial 2 Săcueni, unde se va înfrunta cu preşedintele executiv al UDMR Szabo Odon, a spus că este nemulţumit de modul în care udemeriştii încearcă să-şi păstreze monopolul asupra electoratului maghiar, şi tocmai de aceea el va prezenta în campanie alternativa pe care o oferă PPMT alegătorilor din rândul acestei etnii.

"Foarte mulţi maghiari s-au depărtat de politică văzând în ce hal a ajuns viaţa publică a maghiarilor de la noi. Eu vreau să avem în campanie o dezbatere sinceră despre greşelile pe care le-a făcut UDMR, şi chiar dacă nu avem banii pe care îi are UDMR, vrem să facem o campanie în care să deschidem ochii oamenilor. Principala noastră resursă este deficitul de încredere pe care l-a produs UDMR, care a făcut doar propagandă, fără să se vadă rezultate. Cazuri de corupţie sunt peste tot, inclusiv în comunitatea maghiară, dar noi suntem sătui", a spus Csomortanyi.

Întrebat dacă se aşteaptă ca, la fel ca în alegerile locale, UDMR să câştige voturi împărţind alimente, Csomortanyi a spus că da, şi că va monitoriza asemenea activităţi ilegale, pe care reprezentanţii PPMT le vor sesiza instituţiilor în drept să le cerceteze. El a mai arătat că abuzurile reprezentanţilor UDMR au şi început să se manifeste la fel ca astă-vară. "Primarul din Abrămuţ, la fel ca la alegerile locale, ne-a spus că nu avem (n.r. - reprezentanţii PPMT) ce să căutăm în casa de cultură din comună pentru a ne întâlni cu alegătorii, şi să mergem noi la casa de cultură pe care a făcut-o domnul Tokes", a spus Csomortanyi.

Şi pentru români

Pe de altă parte, cei doi candidaţi ai PPMT au amintit că "pilonii noştri de bază" sunt dorinţa de a reprezenta nu doar comunităţile maghiare, ci şi cele româneşti sau săseşti din Transilvania, "patria noastră comună", militând pentru descentralizare şi federelizare după "modelul german".

"Transilvania a fost mereu motorul dezvoltării economiei româneşti, dar Bucureştiul este un centru de putere ineficient şi corupt (...) Banii transilvănenilor ar fi mai corect gestionaţi de un parlament şi un guvern regional", a spus Szilagyi Zsolt.

La rându-i, Csomortanyi a spus că "nu cred că în comunitatea maghiară corupţia este mai mică, de aceea noi propunem şi un program de transparentizare a cheltuirii banului public". De asemenea, tot pentru a argumenta proiectul PPMT privind descentralizarea şi regionalizarea, Csomortanyi a dat exemplul modului în care banii produşi "într-un loc ar trebui să se întoarcă în acel loc", criticând gestionarea la ANAF Bucureşti a marilor contribuabili din judeţe şi dând exemplul unei companii bihorene de top, RDS, care plăteşte dările la Bucureşti în loc să le achite în Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Romani, la vot!
Exista sansa de a scapa de prostitutia politica promovata de UDMR. Votul din 9 decembrie poate trimite reprezentantii maghiarimii alaturi de cei ai celorlate nationalitati. Romani, la vot!
Postat 03 Noiembrie 2012, 12:55 de SAFE
LA SUPT
O sa intrati la SUPT pe langa parlament
Postat 03 Noiembrie 2012, 08:41 de jean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON