URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2014, 18:04

PPMT-istul Csomortanyi cere clasarea urgentă a Morii Emilia ca monument istoric

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul de organizare pe zona Partium al Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Csomortanyi Istvan, consideră că Moara Emilia poate fi încă salvată, fie şi parţial, chiar dacă demolarea construcţiei edificate în 1884 a început de două săptămâni.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată luni, Csomortanyi a prezentat istoria ultimilor 14 ani a clădirii din strada Mihai Viteazu nr. 4, acuzând atât indolenţa a nu mai puţin de şapte instituţii publice în a căror competenţa era protejarea imobilului, cât şi felul în care un ONG condus de consilierul UDMR Zarkozi Zoltan, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor din Bihor, deşi la un moment dat părea să fi dorit salvarea Morii Emilia, a abandonat în chip bizar demersurile începute în acest sens.

Putea fi protejată legal

"Problemele cu Moara Emilia au început în 2000", a spus Csomortanyi, cu trimitere la anul în care Primăria a vândut clădirea firmei SC OCC Tex SRL, condusă de Ovidiu Copil, pe atunci consilier local (acum consilier judeţean, tot din partea PSD).

Amintind că noul proprietar a declarat constant că nu era interesat de reabilitarea imobilului construit în 1884 de evreul Jakab Weinberger, deşi acesta putea fi clasat ca monument istoric industrial, Csomortanyi a spus că în 2011 acesta "a pornit primele demersuri pentru a obţine o autorizaţie de demolare-desfiinţare". Pentru că Moara se află în perimetrul "ansamblului urban centrul Oradiei", era nevoie totuşi de avizul prealabil al Comisiei zonale a monumentelor istorice de la Cluj, care a dat un aviz negativ, ceea ce l-a pus pe proprietar în imposibilitatea de a obţine avizul de demolare-desfiinţare.

Reclamaţie retrasă

Reprezentantul PPMT a arătat că tot în 2011, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor din Bihor, condusă de consilierul UDMR Sarkozi Zoltan a depus la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Bihor o cerere pentru ca Moara Emilia să fie clasată ca monument istoric, solicitarea fiind transmisă Ministerului Culturii, la Secretariatul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. "Conform Legii 422 din 2001, privind monumentele istorice, din acel moment clădirea a devenit protejată ca şi cum ar fi fost deja clasată ca monument, dar numai pe un an. Totuşi, proprietarul a început demolarea ei, chiar dacă a tăgăduit că ar fi persoana în spatele demolării", a arătat Csomortanyi.

În acelaşi an, PPMT a depus la Poliţie o plângere cu privire la acest fapt, având în vedere că demolarea fără aviz a unui monument era infracţiune, fără însă a primi, nici până în prezent, vreun răspuns cu privire la soluţionarea plângerii.

Cert e că între timp, tot Fundaţia lui Sarkozi a retras cererea pentru clasarea ca monument istoric a Morii Emilia, "ceea ce este o tâmpenie, pentru odată pornit, nimeni nu mai poate opri demersuri de acest fel", a spus Csomortanyi, întrebându-se "de ce au mai făcut cererea de clasare cei de la Fundaţie?".

Protejare prin demolare

Reprezentantul PPMT a spus că o altă structură cu "un comportament ciudat" a fost în cazul Morii Emilia Inspectoratul de Stat în Construcţii, care a lucrat "tot aşa, pentru proprietar, în privinţa demolării", deoarece a concluzionat că "clădirea era într-o stare aşa degradată că nu mai putea fi clasată ca monument istoric".

"Păi, de când depinde clasarea ca monument istoric de starea unei clădiri? Aşa, şi Colosseum-ul din Roma ar trebui demolat pentru că este într-o stare de degradare avansată! De fapt, Inspectoratul de Construcţii, ca măsură de protejare, a indicat demolarea ei!", a spus Csomortanyi.

Comisie "relaxată"

Şeful PPMT a mai spus că în 2013, printr-o Hotărâre de Guvern, de monumentele din Bihor nu s-a mai ocupat Comisia zonală de la Cluj, care era alcătuită din specialişti autentici şi puţin dispuşi la compromisuri, ci s-a alcătuit o altă comisie, cu sediul la Oradea, care este "mult mai relaxată şi este formată din nouă persoane despre care am o părere bine conturată, dar mai bine tac". Nici această comisie nu a făcut nimic pentru clasarea Morii Emilia ca monument istoric, aşa că după un an, când a expirat perioada în care clădirea era protejată prin simpla apartenenţă la "ansamblul urban centrul Oradiei", a început să fie demolată, de data aceasta cu acte în regulă, adică în baza unui aviz favorabil şi a unei autorizaţii de demolare-desfiinţare.

"Acum, cine doreşte poate să cumpere cărămizi de epocă, cu 70 de bani bucata", a spus Csomortanyi, precizând că deja a fost demolată mai bine de jumătate din clădire.

Ultima şansă

Chiar şi în al 12-lea ceas, reprezentantul PPMT spune că măcar o parte din vechea Moară Emilia poate fi încă salvată, în baza unui articol din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, ce prevede posibilitatea clasării în regim de urgenţă a imobilului în categoria monumentelor, "din oficiu sau la solicitarea unor persoane interesate".

"Noi (n.r. - PPMT) suntem persoane interesate, astfel că astăzi depunem la Direcţia de Cultură o solicitare de urgenţă, şi o să vedem în următoarele trei zile dacă se va proteja clădirea şi se va opri demolarea", a spus Csomortanyi Istvan. "Nu-mi fac iluzii (n.r. - că demersul va reuşi), dar avem această datorie faţă de urmaşii noştri, să nu spună că nu am făcut tot ce era posibil", a mai adăugat acesta.

În final, reprezentantul PPMT a numit "cele şapte instituţii" care "au pasat problema de la una la alta" în acest caz: Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu, Ministerul Culturii, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, Primăria Municipiului Oradea, Arhitectul-Şef al judeţului Bihor, Inspecţia de Stat în Construcţii şi Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor, "care deşi este un ONG, este finanţată din banii publici".

Totodată, Csomortanyi a amintit că PPMT este preocupată şi de soarta pasarelei pietonale de lângă Gara CFR, în legătură cu care se teme că va fi dezafectată la construirea viitorului drum expres din strada Ecaterina Teodoroiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Vreau să cumpere rinichi
Bună ziua, Nu vrei sa cumperi un rinichi sau pe care doriți să-și vândă rinichiul? Ești în căutarea pentru o oportunitate de a vinde rinichi pentru bani din cauza pauză financiar în jos și nu știu ce să fac, atunci contactati-ne astăzi și vă vom oferi sumă bună pentru rinichi. Numele meu este Doctor COLLINS Sunt un nefrolog la CENTRU MEDICAL VANTAGE. Nostru Clinica este specializata in chirurgie rinichi și, de asemenea, avem de a face cu de cumpărare și transplantul de rinichi, cu un un donator corespunzător de viață. Ne sunt situate în India, Turcia, Nigeria, SUA, Malaezia. Dacă sunteți interesați în vânzarea sau cumpărarea de rinichi, vă rugăm să nu ezitați să contactati-ne prin e-mail. E-mail: infovantagemedicalcentre@gmail.com. Cele mai bune urări. Dr. Collins
Postat 23 Mai 2014, 07:05 de Dr Collins
Pe care doriți să-și vândă rinichiul pentru ban
Pe care doriți să-și vândă rinichiul pentru bani, sunteți în căutarea pentru o modalitate de a cumpăra sau de a vinde un rinichi. Aici este o oportunitate pentru tine să-și vândă rinichiul pentru un pret bun. Contactati-vie medical astăzi. E-mail: vinemedical@live.com Cardinalul Linus
Postat 10 Martie 2014, 17:03 de cardinal linus
Jomortanul minte
E curios cum numai boului jomortan ii pasa de "monument" !!! Toate institutiile statului au spus pas. E o cladire fara nici o importanta istorica si arhitectonica. A fost a STATULUI iar acum e proprietate privata. Daca era interesanta pt stat, sigur nu o videa. Daca avea valoare pe vremea cand tinea de primarie cu viceprimar u.d.m.r se facea ceva acolo. Dar de mai bine de 30 de ani cladirea a fost parasita de stat. Asa ca e curios cum numai un p8la bleaga are impresii de mare istoric, arhitect, artist plastic. E dus cu sorcova. Alo Spitalul 6 , a evadat un pacient !!!
Postat 18 Februarie 2014, 18:34 de Curiosso
@ioanye din fundul Asiei
Fosforel, ai auzit de Mongolia ? Mars.
Postat 18 Februarie 2014, 15:44 de Gheorghe
ioanye
Mai "gheroghe" dar tu de unde ai venit? Ca oradean nu esti, nici macar nu esti din Ardeal. De ce nu mergi inapoi la tigania ta de unde ai venit?
Postat 18 Februarie 2014, 14:28 de ioanye
vai,vai..
alt pulitruc ,ruda cu Dabija...ba fratiut moara asta are stapin ,propietar care o demoleaza in urma avizelor obtinute...!Igen papagushule...!
Postat 18 Februarie 2014, 13:43 de gheorghe
pt un bou
Demagogule daca ne gandim cum gandesti ca dictatorii comunisti si nazisti cu colectivizarea vinovatiei inseamna ca si voi romanii santeti raspunzator pt deportarea si uciderea celor 350-300 000 de evrei din restul Romaniei din timpul guvernului lui Ion Antonescu . Politicienii si conducatori vostrii si Colosseul din Roma ar demola din interes personal ..... In 2011 s-a fost depus plangerea la politia monumentelor si nu azi s-au trezit . Minciuna, demagogia., hotia si ura o agreati ?
Postat 18 Februarie 2014, 00:47 de Frank Loyd Wright
PPMT s-a trezit pe cand e demolata toata sandramaua
Pana acum au stat la taifas cu UDMR iar acum s-au trezit a lui Tokes ca acolo se poate vinde caramida bucata cu bucata la targ la Viena!
Postat 17 Februarie 2014, 22:19 de MIND
@ciomârtan
Linişte măh **!!! Voi comentaţi, după ce i-aţi trimis la gazat pe vechii proprietari mozaici..... Atâta ipocrizie doar de la voi se putea să vină... Cu scârbă profundă
Postat 17 Februarie 2014, 20:41 de Pişta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON