URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2023, 09:20

Povești revigorate: Ai cărți vechi și nu știi ce să faci cu ele? Află cum se pot recicla volumele în Oradea!

Povești revigorate: Ai cărți vechi și nu știi ce să faci cu ele? Află cum se pot recicla volumele în Oradea! DONAȚI, NU ARUNCAȚI! Dacă au cărți vechi prin case, de care ar vrea să scape, orădenii nu trebuie să umple pubelele cu ele. Volumele pot ajunge pe rafturile bibliotecilor din județ sau într-un anticariat caritabil care, cu banii vânduți, sprijină copiii silitori
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o lume care pune un accent tot mai mare pe sustenabilitate şi reducerea deşeurilor, orădenii, ca toţi "cetăţenii" lumii, ar trebui să opteze pentru refolosire ori de câte ori au ocazia. Inclusiv când au nevoie să-şi golească locuinţele de cărţi care nu le mai sunt de folos.

Orădenii au şi soluţii la îndemână: volumele vechi pot fi donate Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai sau "salvatorilor de cărţi", adică voluntarilor unui ONG care deţin singurul anticariat caritabil din Oradea.

Fără excepţie

Indiferent că se confruntă cu un spaţiu limitat sau pur şi simplu vor să facă loc altor cărţi, orădenii pot ajunge în situaţia de a căuta cum să se descotorosească de vrafuri de volume pe care deja le-au răsfoit sau care nu le suscită interesul. Pentru alţii ar putea fi utile, aşa că niciun volum n-ar trebui să ajungă la gunoi. În plus, există şi un argument ecologist: fiecare carte s-a tipărit cu sacrificiul unui copac.

Dacă nu vor să le comercializeze sau n-au cui să le vândă, orădenii le pot dona. Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" primeşte, fără excepţie, orice donaţie de carte. "Avem o colegă care preia toate donaţiile care vin de la cititori. Le sortăm, iar dacă sunt titluri valoroase, din care avem puţine exemplare, cum s-a mai întâmplat, le aşezăm la raft", explică directoarea Ancuţa Şchiop (foto).

Nimic nu se pierde

Biblioteca nu aruncă la gunoi nicio carte. "Ne bucurăm de fiecare dată când cititorii vin spre noi cu volume. Ne doare să ştim că ar putea ajunge deşeuri", zice directoarea. 

Dacă primesc de la donatori volume pe care deja le au în inventar în suficiente exemplare, bibliotecarii aplică alte soluţii. De exemplu, le distribuie colegilor din satele Bihorului, care  adesea au în grijă un fond de carte incomplet, aşa că pentru ei orice cadou tipărit este binevenit.

Dacă volumele nu se pretează pentru a fi dăruite altor instituţii, bibliotecarii orădeni tot nu le abandonează. "Dacă nu le putem distribui în judeţ, le folosim la diferitele ateliere pe care le derulăm cu copiii sau le oferim gratuit cititorilor, aşezându-le pe o masă pe care o avem în holul nostru central, special cu acest scop", explică Şchiop. Oricine poate să ia acasă cărţile anume puse aici de bibliotecari, fără reţinere!

Anticariat caritabil 

Şi Biblioteca Universităţii din Oradea primeşte donaţii, însă este mai selectivă, acceptând doar titluri care ar putea fi folositoare studenţilor ori profesorilor. 

În schimb, tot fără excepţie, primeşte cărţi asociaţia Salvatorii de Cărţi, fondată de orădenii István Lőrincz şi Krisztina Bota. De ani de zile, István (foto) strânge cărţile pe care alţi locuitori ai oraşului le-ar arunca la gunoi, pentru că este convins că niciun scriitor nu merită această pedeapsă. În plus, colectează cărţile vechi şi cu gândul la cei care nu-şi permit să-şi cumpere unele noi.

Telefonic, la numărul 0721.003.851, oricine îl poate chema pe István să-i ridice cărţile vechi de acasă, pe care bărbatul le duce apoi într-un spaţiu închiriat pe strada Evreilor Deportaţi nr. 55 şi pe care l-a transformat într-un anticariat caritabil. "Vindem toate cărţile la preţuri de câţiva lei, iar banii rămaşi după ce plătim chiria, îi folosim în scop caritabil", explică István.

Bani pentru educaţie

Cotrobăind în sediul anticariatului sau pe pagina de Facebook "Multe cărţi - Anticariat caritabil", curioşii pot descoperi volumele salvate din casele orădenilor şi preţurile lor, majoritatea costând 4 lei bucata. De pildă, sunt disponibile o sumedenie de cărţi necesare elevilor (de autori precum Mircea Eliade, Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Tudor Arghezi, Vasile Alecsandri, Duiliu Zamfirescu etc.), dar şi volume scrise de autori străini. Şi multe altele...

Periodic, anticariatul organizează şi zile de reduceri, când toate cărţile se vând la jumătate de preţ. Aşadar, cu puţini bani, oricine îşi poate asigura ceva de citit.

Cu banii astfel strânşi până acum, "salvatorii de cărţi" au sprijinit numeroşi copii orădeni. "În general, banii îi dăm în zona de educaţie", zice István. De pildă, le plăteşte meditaţii unor elevi care nu îşi permit această pregătire suplimentară, iar altora le cumpără cărţi pe care trebuie sau vor să le citească. 

"Regula noastră este că nu expunem cazurile pe care le sprijinim, pentru că nu vrem să facem pe nimeni să se simtă prost", spune orădeanul. Important pentru el este să-şi atingă scopul de a salva cărţi şi, poate, destine...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cărțile din casă nu se dau.
Nici împrumutate nu-i de bine, cu atât mai puțin să renunți la ele.
Postat 26 Noiembrie 2023, 09:37 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON