URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
21 Decembrie 2018, 16:46

„Povestea palatelor orădene”: A fost lansat primul album al palatelor simbol din oraş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Albumul "Povestea palatelor orădene" este, aşa cum îi spune numele, o culegere de poveşti şi fotografii ale celor mai importante palate ale oraşului, dar şi imobile ori încăperi mai puţin cunoscute, despre care nici orădenii nu ştiu prea multe. Cartea a fost realizată de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor (Oradea Heritage) cu sprijinul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea şi a fost lansată joi seară la librăria Cărtureşti, din incinta complexului Lotus. 

O carte cerută de turişti

"Turiştii sunt încântaţi de palatele noastre, dar un singur reproş au avut, şi anume că acestea nu se regăsesc, împreună într-un album. Acesta a fost imboldul care a dus la naşterea albumului «Povestea palatelor orădene». Pe lângă acestea, a fost şi ambiţia Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, mai nou Oradea Heritage, care şi-a propus din vară să prezinte atât în mediul online, cât şi în formă scrisă munca pe care o face în programul de reabilitate a faţadelor", a mărturisit coordonatorul proiectului, Angela Lupşea.

Aceasta a mai ţinut să precizeze faptul că albumul nu ar fi putut vedea lumina tiparului dacă palatele nu ar fi fost reabilitate şi dacă proprietarii acestor imobile nu ar fi înţeles că lucrările sunt esenţiale pentru oraş.

Informaţiile scrise în album au fost luate din alte cărţi despre istoria arhitecturală a Oradiei, precum volumul "Trei secole de arhitectură", de Peter I. Zoltan, sau lucrări ale criticului de artă Ramona Novicov care, de pildă, a scris despre Casa Roth, un imobil mai puţin prezentat în cărţi. 

Palatele "secrete", dezvăluite

Pentru că este un album, "Povestea palatelor orădene" pune accentul pe poze, unde Oradea şi palatele sale sunt ilustrate în diferite momente ale zilei. Încă de la început, vârful turnului Primăriei este surprins pe timp de ceaţă. "Partea de fotografie este cea spectaculoasă în album, pentru care îi mulţumim Larisei Birta, care este realizatoarea imaginilor", a precizat Lupşea.

Ultimul capitol este compus din mai multe interioare mai puţin vizibile, despre care poate nici orădenii nu ştiu prea multe, ca de pildă Sălile Vigadó ale Palatului Vulturului Negru, foarte bogate în ornamente.

O prezentare aparte se intitulează chiar "Palatele ascunse de pe strada Republicii", unde cititorii fac cunoştinţă cu Casa Stern (în care a trăit muza lui Ady Endre), Palatul Darvassy ori Palatele Gerliczy.

De asemenea, cartea cuprinde prezentări şi fotografii cu Palatul Poynár, Palatul Stern, Palatul Sztarill sau Palatul Moskovits Miksa, iar o altă cameră impozantă prezentată este Sala cu Grifoni din Cetate.

Va urma

De precizat că în album nu se regăsesc toate palatele orădene, urmând ca în viitor să existe şi o nouă ediţie a acestui volum, cu alte imobile reabilitate, desigur, pe măsură ce aceste lucrări se vor încheia.

Albumul a fost editat de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, conceptul grafic este realizat de agenţia de publicitate Globencer, iar fotografiile de Larisa Birta. 

Cartea este disponibilă atât în librăria Cărtureşti din magazinul Lotus Center, cât şi în toate punctele de informare, mai exact chioşcurile amplasate în oraş. Preţul unui album este de 50 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON