URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2023, 18:15

„Portal” spre alte timpuri în centrul Oradiei. Cum funcționează (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii și turiștii se pot bucura de o experiență interesantă atunci când trec prin Piața Unirii din Oradea: cu ajutorul noilor tehnologii, pot „călători” în trecut! În apropierea Palatului Vulturul Negru, Primăriei Oradea și Bisericii cu Lună au fost instalate panouri care permit descărcarea aplicației de realitate augmentată (AR) „Immersive Oradea”, cu imagini care suprapun peste cele reale unele vechi, ce-i duc pe utilizatori în societatea orădeană a secolelor trecute. 

Aplicația „Immersive Oradea” – care poate fi descărcată gratuit pe smartphone, fie căutată după denumire, fie prin scanarea unui cod QR stampat pe cele trei noi panouri din Piața Unirii – a fost realizată ca un produs turistic și cu bani din Programul de Cooperare Transnațională Dunărea.

„În cadrul acestui proiect, Visit Oradea a creat un produs turistic nou cu scopul de a oferi o experiență imersivă în istoria Pieței Unirii. Astfel, vizitatorii pot descarca gratuit din Apple și Google Store aplicația care îî va transporta în istoria celei mai reprezentative piețe din Oradea – Piața Unirii. Noile tehnologii de tip realitate virtuală și realitate augmentată prezintă istoria celor mai importante clădiri din zona Pieței Unirii, cum au fost ele construite și ce elemente arhitecturale se găseau pe actualul amplasament al celor mai impresionate biserici și palate din piața centrală a orașului”, se arată în raportul Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune pe anul 2022. 

Aplicația este disponibilă în trei limbi: română, maghiară și engleză. „Prezentările voce sunt realizate de către vorbitori nativi, oferind astfel o experiență cât mai autentică. Conținutul a fost realizat alături de istorici locali pentru a se asigura acuratețea informațiilor prezentate utilizatorilor aplicației”, se mai precizează în document. 

Totuși, dacă vor să se bucure de această experiență, turiștii / localnicii trebuie să respecte o procedură în mai mulți pași și să fie atenți la detalii. Astfel, ei trebuie să se apropie de panourile instalate în apropierea Primăriei Oradea, Palatului Vulturul Negru și Bisericii cu Lună, iar apoi să selecteze în aplicația Immersive Oradea lângă care dintre cele trei obiective se află. În continuare, aplicația le va indica să „scaneze în jur”.

Luând în considerare doar indicațiile din app, nu este tocmai clar ce anume din jur trebuie scanat. Este vorba despre zona de pavaj din jurul panoului, astfel încât aplicația să poată determina unde anume în piață se află persoana și să poată afișa imaginile de realitate „suprapusă”.

După scanare, utilizatorii sunt îndemnați să îndrepte camera spre imaginea de pe totem (cu Primăria, Palatul Vulturul Negru sau Biserica cu Lună) și să înceapă incursiunea, cu imagini de tip AR, care-i poartă prin secole de istorie, le arată ce clădiri obișnuiau să existe, de pildă, înainte de construcția Palatului Vulturul Negru sau cum Piața Unirii era un târg popular în care negustorii vindeau tot soiul de produse. 

În cadrul aceluiași proiect au fost achiziționate șase perechi de ochelari VR Oculus Quest 2, „încărcați” la rândul lor cu poveștile din Piața Unirii, ochelari care vor fi folosiți pentru promovarea Oradiei la târgurile de turism, dar vor fi împrumutați și muzeelor din Oradea. 

Bugetul alocat prin Programul de Cooperare Transnațională Dunărea pentru aplicația AR – VR este de 315.000 lei, iar cele șase seturi de ochelari au costat 28.000 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
..................
Doar piata Unirii e Oradea va intreb? Sunt curios de actuuala conducere a primariei de erau ei in urma cu 130 de putere ce mare "fas" ar fi facut, ca de arhitectura lor din zilele noastre suntem scarbiti. Au noroc cu ce au lasat stramosii nostrii, doar ca ei se lauda cu astea de parca ei le-ar fi cladit. Incet incet ei distrug tot farmecul orasului vechi, cu asa zisele regenerari, adica demolari si blocuri noi.
Postat 12 Februarie 2023, 19:48 de adi13
Iată că se poate și altceva decât a bate câmpii despre Oradea de azi.
Fără Oradea de ieri, cea de azi ar fi o mare făsâială. Felicitări realizatorilor acestei aplicații. Perfectibilă dar cu un start bun.
Postat 12 Februarie 2023, 08:14 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON