URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Februarie 2023, 18:15

„Portal” spre alte timpuri în centrul Oradiei. Cum funcționează (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii și turiștii se pot bucura de o experiență interesantă atunci când trec prin Piața Unirii din Oradea: cu ajutorul noilor tehnologii, pot „călători” în trecut! În apropierea Palatului Vulturul Negru, Primăriei Oradea și Bisericii cu Lună au fost instalate panouri care permit descărcarea aplicației de realitate augmentată (AR) „Immersive Oradea”, cu imagini care suprapun peste cele reale unele vechi, ce-i duc pe utilizatori în societatea orădeană a secolelor trecute. 

Aplicația „Immersive Oradea” – care poate fi descărcată gratuit pe smartphone, fie căutată după denumire, fie prin scanarea unui cod QR stampat pe cele trei noi panouri din Piața Unirii – a fost realizată ca un produs turistic și cu bani din Programul de Cooperare Transnațională Dunărea.

„În cadrul acestui proiect, Visit Oradea a creat un produs turistic nou cu scopul de a oferi o experiență imersivă în istoria Pieței Unirii. Astfel, vizitatorii pot descarca gratuit din Apple și Google Store aplicația care îî va transporta în istoria celei mai reprezentative piețe din Oradea – Piața Unirii. Noile tehnologii de tip realitate virtuală și realitate augmentată prezintă istoria celor mai importante clădiri din zona Pieței Unirii, cum au fost ele construite și ce elemente arhitecturale se găseau pe actualul amplasament al celor mai impresionate biserici și palate din piața centrală a orașului”, se arată în raportul Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune pe anul 2022. 

Aplicația este disponibilă în trei limbi: română, maghiară și engleză. „Prezentările voce sunt realizate de către vorbitori nativi, oferind astfel o experiență cât mai autentică. Conținutul a fost realizat alături de istorici locali pentru a se asigura acuratețea informațiilor prezentate utilizatorilor aplicației”, se mai precizează în document. 

Totuși, dacă vor să se bucure de această experiență, turiștii / localnicii trebuie să respecte o procedură în mai mulți pași și să fie atenți la detalii. Astfel, ei trebuie să se apropie de panourile instalate în apropierea Primăriei Oradea, Palatului Vulturul Negru și Bisericii cu Lună, iar apoi să selecteze în aplicația Immersive Oradea lângă care dintre cele trei obiective se află. În continuare, aplicația le va indica să „scaneze în jur”.

Luând în considerare doar indicațiile din app, nu este tocmai clar ce anume din jur trebuie scanat. Este vorba despre zona de pavaj din jurul panoului, astfel încât aplicația să poată determina unde anume în piață se află persoana și să poată afișa imaginile de realitate „suprapusă”.

După scanare, utilizatorii sunt îndemnați să îndrepte camera spre imaginea de pe totem (cu Primăria, Palatul Vulturul Negru sau Biserica cu Lună) și să înceapă incursiunea, cu imagini de tip AR, care-i poartă prin secole de istorie, le arată ce clădiri obișnuiau să existe, de pildă, înainte de construcția Palatului Vulturul Negru sau cum Piața Unirii era un târg popular în care negustorii vindeau tot soiul de produse. 

În cadrul aceluiași proiect au fost achiziționate șase perechi de ochelari VR Oculus Quest 2, „încărcați” la rândul lor cu poveștile din Piața Unirii, ochelari care vor fi folosiți pentru promovarea Oradiei la târgurile de turism, dar vor fi împrumutați și muzeelor din Oradea. 

Bugetul alocat prin Programul de Cooperare Transnațională Dunărea pentru aplicația AR – VR este de 315.000 lei, iar cele șase seturi de ochelari au costat 28.000 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
..................
Doar piata Unirii e Oradea va intreb? Sunt curios de actuuala conducere a primariei de erau ei in urma cu 130 de putere ce mare "fas" ar fi facut, ca de arhitectura lor din zilele noastre suntem scarbiti. Au noroc cu ce au lasat stramosii nostrii, doar ca ei se lauda cu astea de parca ei le-ar fi cladit. Incet incet ei distrug tot farmecul orasului vechi, cu asa zisele regenerari, adica demolari si blocuri noi.
Postat 12 Februarie 2023, 19:48 de adi13
Iată că se poate și altceva decât a bate câmpii despre Oradea de azi.
Fără Oradea de ieri, cea de azi ar fi o mare făsâială. Felicitări realizatorilor acestei aplicații. Perfectibilă dar cu un start bun.
Postat 12 Februarie 2023, 08:14 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON