URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
11 Februarie 2023, 18:15

„Portal” spre alte timpuri în centrul Oradiei. Cum funcționează (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii și turiștii se pot bucura de o experiență interesantă atunci când trec prin Piața Unirii din Oradea: cu ajutorul noilor tehnologii, pot „călători” în trecut! În apropierea Palatului Vulturul Negru, Primăriei Oradea și Bisericii cu Lună au fost instalate panouri care permit descărcarea aplicației de realitate augmentată (AR) „Immersive Oradea”, cu imagini care suprapun peste cele reale unele vechi, ce-i duc pe utilizatori în societatea orădeană a secolelor trecute. 

Aplicația „Immersive Oradea” – care poate fi descărcată gratuit pe smartphone, fie căutată după denumire, fie prin scanarea unui cod QR stampat pe cele trei noi panouri din Piața Unirii – a fost realizată ca un produs turistic și cu bani din Programul de Cooperare Transnațională Dunărea.

„În cadrul acestui proiect, Visit Oradea a creat un produs turistic nou cu scopul de a oferi o experiență imersivă în istoria Pieței Unirii. Astfel, vizitatorii pot descarca gratuit din Apple și Google Store aplicația care îî va transporta în istoria celei mai reprezentative piețe din Oradea – Piața Unirii. Noile tehnologii de tip realitate virtuală și realitate augmentată prezintă istoria celor mai importante clădiri din zona Pieței Unirii, cum au fost ele construite și ce elemente arhitecturale se găseau pe actualul amplasament al celor mai impresionate biserici și palate din piața centrală a orașului”, se arată în raportul Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune pe anul 2022. 

Aplicația este disponibilă în trei limbi: română, maghiară și engleză. „Prezentările voce sunt realizate de către vorbitori nativi, oferind astfel o experiență cât mai autentică. Conținutul a fost realizat alături de istorici locali pentru a se asigura acuratețea informațiilor prezentate utilizatorilor aplicației”, se mai precizează în document. 

Totuși, dacă vor să se bucure de această experiență, turiștii / localnicii trebuie să respecte o procedură în mai mulți pași și să fie atenți la detalii. Astfel, ei trebuie să se apropie de panourile instalate în apropierea Primăriei Oradea, Palatului Vulturul Negru și Bisericii cu Lună, iar apoi să selecteze în aplicația Immersive Oradea lângă care dintre cele trei obiective se află. În continuare, aplicația le va indica să „scaneze în jur”.

Luând în considerare doar indicațiile din app, nu este tocmai clar ce anume din jur trebuie scanat. Este vorba despre zona de pavaj din jurul panoului, astfel încât aplicația să poată determina unde anume în piață se află persoana și să poată afișa imaginile de realitate „suprapusă”.

După scanare, utilizatorii sunt îndemnați să îndrepte camera spre imaginea de pe totem (cu Primăria, Palatul Vulturul Negru sau Biserica cu Lună) și să înceapă incursiunea, cu imagini de tip AR, care-i poartă prin secole de istorie, le arată ce clădiri obișnuiau să existe, de pildă, înainte de construcția Palatului Vulturul Negru sau cum Piața Unirii era un târg popular în care negustorii vindeau tot soiul de produse. 

În cadrul aceluiași proiect au fost achiziționate șase perechi de ochelari VR Oculus Quest 2, „încărcați” la rândul lor cu poveștile din Piața Unirii, ochelari care vor fi folosiți pentru promovarea Oradiei la târgurile de turism, dar vor fi împrumutați și muzeelor din Oradea. 

Bugetul alocat prin Programul de Cooperare Transnațională Dunărea pentru aplicația AR – VR este de 315.000 lei, iar cele șase seturi de ochelari au costat 28.000 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
..................
Doar piata Unirii e Oradea va intreb? Sunt curios de actuuala conducere a primariei de erau ei in urma cu 130 de putere ce mare "fas" ar fi facut, ca de arhitectura lor din zilele noastre suntem scarbiti. Au noroc cu ce au lasat stramosii nostrii, doar ca ei se lauda cu astea de parca ei le-ar fi cladit. Incet incet ei distrug tot farmecul orasului vechi, cu asa zisele regenerari, adica demolari si blocuri noi.
Postat 12 Februarie 2023, 19:48 de adi13
Iată că se poate și altceva decât a bate câmpii despre Oradea de azi.
Fără Oradea de ieri, cea de azi ar fi o mare făsâială. Felicitări realizatorilor acestei aplicații. Perfectibilă dar cu un start bun.
Postat 12 Februarie 2023, 08:14 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON