URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2009, 16:54

Popa contra Popa

Popa contra Popa SERVESC PATRIA! Acuzat că şi-a folosit profesia pentru a-şi rezolva un conflict personal, agentul Hadrian Popa (foto) dă faptei o interpretare proprie. "Oricine poate sesiza o neregulă unor poliţişti, care să o sancţioneze. Chiar şi alt poliţist!", se apără subofiţerul, convins că, deşi le-a cerut camarazilor să-i răzbune iubita, nu şi-a făcut "decât datoria"
Popa contra Popa CHERCHEZ LA FEMME... În spatele fiecărui bărbat puternic se spune că se află o femeie puternică. Pentru că n-a vrut să plătească o banală amendă, Patricia Silaghi (foto) i-a adus logodnicului său dizgraţia şefilor şi o "tinichea" la dosar
Popa contra Popa MARTIN PĂŢITUL. Ioan Martin (foto), controlorul amendat la comanda agentului Hadrian Popa, nu este pentru prima oară victima celor pe care i-a prins fără bilete. Anul trecut, el a fost înjunghiat cu cuţitul de un tânăr, fiind nevoit să suporte cinci operaţii la mâna stângă. Aşa că, amenda căpătată din cauza logodnicei poliţistului poate fi considerată floare la ureche
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dintr-o nimica, un tânăr poliţist orădean şi-a periclitat cariera şi a pus în mişcare mai multe instituţii grele ale statului, până inclusiv şi Guvernul, în frunte cu premierul Boc.

Totul a pornit de la o banalitate care a căpătat proporţii ca un bulgăre de zăpadă ce se rostogoleşte la vale. Întrucât controlorii i-au prins logodnica fără bilet, poliţistul şi-a pus colegii să-l taxeze şi ei pe unul din "răufăcători", astfel că slujbaşul OTL s-a ales cu o amendă de 540 de lei fiindcă nu avea două triunghiuri reflectorizante şi trusă medicală, nu-şi pusese centura şi acoperise geamurile maşinii cu folie fumurie. La rându-le, şi controlorii l-au reclamat pe poliţist pentru abuz de funcţie. Pe de altă parte, ca să-l apere, colegii poliţistului afirmă că acesta e pedepsit, de fapt, fiindcă s-a luat de cine nu trebuie, făcându-i dosar penal pentru conducere în stare de ebrietate unuia dintre amicii şefului Poliţiei.

Fapt divers

În mod normal, incidentul de la care a pornit scandalul nu avea loc în presă decât la rubrica Fapte Diverse, iar protagoniştilor le-ar fi fost redate cel mult iniţialele. "În data de 19 iunie, în jurul orei 12.30, orădeanca S.P. a fost găsită de controlorii OTL circulând fără bilet cu autobuzul pe linia 14, fiind amendată cu 20 de lei", ar fi fost tot ce se putea reţine dacă eroina nu s-ar fi ambiţionat să-şi arate muşchii. Adică epoleţii propriului logodnic.

04 Patricia (mare).jpgCe s-a întâmplat la acea dată relatează, în varianta personală, Patricia Silaghi (foto), care a scris o petiţie de 7 pagini, trimisă presei şi, concomitent, la Parchetul Bihor, la Comisia de abuzuri a Camerei Deputaţilor, la cabinetul ministrului de Interne Dan Nica, precum şi la cel al premierului Emil Boc.

Sub sechestru

Potrivit plângerii, după ce a coborât din autobuz lângă restaurantul Oituz, studenta a fost "acostată de patru bărbaţi". Aceştia "miroseau puternic a alcool şi s-au prezentat ca fiind controlori OTL, fără a avea uniformă sau însemne distinctive şi fără a fi prezentat nicio legitimaţie". Bărbaţii i-au cerut biletul sau abonamentul, însă fiindcă deja coborâse, femeia i-a refuzat. "În acel moment am fost sechestrată şi reţinută împotriva voinţei mele".

Fiindcă era în întârziere la ITM, unde avea treabă, Patricia spune că a deschis geanta să le arate totuşi abonamentul cu reducere pentru studenţi pe care îl deţinea. "Aveam la mine 1.500 lei şi 700 euro, iar unul dintre presupuşii controlori mi-a cerut 20 de lei pentru a mă lăsa să plec. Am refuzat, fiind apoi agresată fizic şi verbal, lovită peste mână, trasă şi împinsă, adresându-mi-se cuvinte şi expresii jignitoare pe care nu le pot reproduce".

"Intrată într-o panică foarte mare" şi "cu teama să nu fiu tâlhărită", Patricia şi-a sunat logodnicul, pe agentul Hadrian Popa, de la Poliţia Rutieră. Venit în ajutor, acesta le-a cerut controlorilor să se tempereze, dar fără a se lăuda că este poliţist. Cum cei patru nu au cedat, bărbatul a sunat la 112, însă echipajul sosit la faţa locului "n-a făcut absolut nimic", astfel că tinerii s-au dus să-i reclame pe controlori la sediul OTL. Aici, şefa Biroului Exploatare, Elena Balog, i-ar fi înapoiat abonamentul reţinut "pe nedrept" de controlori, însă a refuzat să le divulge numele acestora, astfel încât să nu-i poată reclama pentru "gravele infracţiuni comise": sechestrare, lipsire de libertate, ofensă, lovire...

Numai că, spre deosebire de Silaghi, controlorul Victor Laurenţiu afirmă că femeia a inventat povestea cu abonamentul. "Nu ne-a arătat niciun abonament şi, logic, nu aveam cum să i-l reţinem. La control a zis că avea bilet, dar nu l-a perforat fiindcă ar fi fost stricate aparatele din autobuz. Abia apoi a făcut rost de un abonament, despre care noi am aflat ulterior că era falsificat".

Repulsie de Poliţie

04 Martin.jpgCert e că în aceeaşi zi, pentru a se "răcori", agentul Hadrian Popa şi-a sunat colegii de la Poliţia Rutieră, cerându-le să-l amendeze pe unul dintre controlori, pe care îl văzuse urcându-se în maşina personală. Cel sancţionat, Ioan Martin (foto), zice că abia a ieşit din sediul OTL că pe Aleea Salca îl şi aştepta un echipaj. "M-au amendat cu 5,4 milioane şi mi-au luat talonul pentru că aveam folii fumurii pe geamuri, nu aveam decât un triunghi reflectorizant, nu aveam trusă medicală şi nu mi-am pus centura. Mi-am dat seama că poliţistul s-a ţinut de cuvânt când ne-a ameninţat că o să ne pară rău".

Reclamaţia făcută de controlori împotriva agentului Popa a fost luată la verificat de ofiţerul Aurel Cioflan, de la Inspecţia Internă a Poliţiei. "Acesta m-a citat ca martor, dar în loc să ia act că am fost victima unei agresiuni, nu a fost interesat decât de sancţionarea logodnicului meu", spune Patricia Silaghi. Aceasta susţine că a fost batjocorită, atât de Cioflan, cât şi, apoi, de şeful Poliţiei Bihor, Liviu Popa. "Domnul Cioflan a strigat la mine, mi-a adresat cuvinte şi expresii jignitoare. Când am ieşit din birou am început să plâng, nu-mi venea să cred că un organ de poliţie poate vorbi aşa cu un cetăţean".

Patricia afirmă că la ieşire s-a întâlnit cu logodnicul şi, amândoi, au intrat la şeful Poliţiei, la cererea acestuia. Numai că, oribilă surpriză, şi Liviu Popa a fost bădăran. "A strigat la noi, adresându-ne cuvinte şi expresii jignitoare, ameninţându-l pe logodnicul meu că îl va muta la postul din comuna Şinteu". Aşa că "am plecat, fiind într-o stare de teamă şi panică foarte mare, nemaiîntâlnită vreodată, chiar mai mare decât în momentul sechestrării de cei patru controlori".

Şef ultragiat

Oricât de halucinant devenise totul, Patricia Silaghi şi-a continuat lupta, depunând la Parchet o plângere împotriva controlorilor, pentru sechestrare, lipsire de libertate şi loviri, dar şi împotriva inspectorului Cioflan, pentru purtare abuzivă şi insulte. Iar petiţia privind conduita şefului a trimis-o ministrului Dan Nica şi premierului Emil Boc însuşi.

Pentru că gluma s-a îngroşat, şi comisarul şef Liviu Popa a decis să reacţioneze. "Mă gândesc să mă sesizez pentru ultraj", spune acesta, susţinând că subofiţerul a fost cel care a întins coarda. "A intrat vârtej la mine în birou şi m-a luat tare: ", spune comandantul, explicând de unde vine treaba cu minciuna femeii. "Ancheta Inspecţiei Interne a relevat că Silaghi Patricia, la trei zile după ce fusese prinsă fără bilet, şi-a procurat un abonament antedatat cu data de 16 iunie, reuşind să convingă o angajată a OTL că numai aşa îl putea deconta, dacă i-l scrie retroactiv. Acum, n-avem încotro şi trebuie s-o cercetăm şi pe casieriţă, pentru fals. Deşi mi-e milă de ea, că-i văduvă şi are cinci copii".

Cât despre agentul Hadrian Popa, comisarul şef Liviu Popa e categoric: "Nu-i normal ca poliţiştii să-şi regleze conturile uzând de uniformă! Şi să fim serioşi! Nici eu n-am ştiut că şoferii trebuie să aibă două triunghiuri reflectorizante. Chiar dacă fapta este contravenţie, cei de la Rutieră puteau să nu-l amendeze pe controlor, ci să-i dea un avertisment".

"Bă, p...!"

04 Hadrian.jpgAbordat de BIHOREANUL, agentul Hadrian Popa (foto) a negat că i-ar fi ameninţat pe controlori, dar a recunoscut că le-a cerut colegilor să-i "repereze" onoarea. "Am văzut că acel controlor avea o maşină cu folii fumurii, neomologate, şi l-am sunat pe un coleg să-i spun că dacă vrea poate să-l amendeze. Dar ăsta nu-i abuz. Chiar şi aflat în timpul liber, un poliţist poate sesiza orice neregulă altor poliţişti, pentru a o sancţiona", susţine agentul. Iar colegul a fost blând cu controlorul: "Amenda i-a dat-o pentru folie, iar pentru că nu purta centură şi pentru lipsa trusei medicale şi a triunghiurilor reflectorizante i-a dat doar avertisment. Se poate verifica procesul-verbal".

Subofiţerul consideră că este şi el o victimă, a mai-marilor Poliţiei. "Nu e corect să-mi cheme logodnica drept martor într-o anchetă împotriva mea, despre care pe mine nici nu m-au anunţat. Şi nici să fim batjocoriţi de şefi nu se poate. Nu zic ce limbaj a avut domnul Liviu Popa. Că din nu m-a scos, chiar în faţa femeii cu care o să mă căsătoresc. Nu de-aia mi-e şef, ca să mă umilească", a spus Hadrian Popa. "De fapt, eu plătesc pentru altceva. Aşa cum eu sunt acuzat că m-am răzbunat, şi pe mine se răzbună acum alţii...", a "aruncat" în final agentul, refuzând însă să dea, "deocamdată", orice alt detaliu.

Anti-blat răzbunat

Ce n-a vrut să spună el a dezvăluit, sub acoperirea anonimatului, un alt poliţist de la Rutieră, care afirmă că Hadrian Popa a plătit îndrăzneala de a nu fi acoperit, acum aproape două luni, un accident comis la beţie de un amic sus-pus al şefului Poliţiei. Popa i-a deschis dosar penal directorului unei instituţii publice, care izbise cu maşina de serviciu o Dacie după ce nu a oprit la stop.

"Baştanul avea 0,75 miligrame de alcool la litrul de aer expirat (n.r. - limita legală fiind de 0,40 mg/l). Când l-au dus la Spitalul Judeţean să-i ia şi probe de sânge, în curte era deja un şef din Poliţie, iar la poartă aştepta chiar managerul spitalului, Florian Bodog, care voia să recolteze personal probele, deşi, conform procedurilor, recoltarea sângelui o face medicul de gardă. Rezultatul analizelor a confirmat că directorul vinovat era beat: la prima recoltare avea 1,15 la mie alcool în sânge (n.r. - limita maximă este de 0,80 la mie) iar la a doua, luată după o oră, avea 1,05 la mie", spun sursele din Poliţie.

Cu fiece amănunt adăugat, povestea se dovedeşte tot mai complicată, cu protagonişti şi fapte cât se poate de penale. Un poliţist pune alţi poliţişti să-i "ardă" duşmanii personali, iar morala nu poate fi alta decât că în orice conflict cu un om al legii e mai înţelept să cedezi dacă nu vrei ca acesta să te urmărească pe unde şi cum nici nu gândeşti. Pe de altă parte, oricât de vinovat se dovedeşte a fi agentul care şi-a pus colegii în slujba propriei logodnice, ipoteza că acum ar fi pedepsit fiindcă la rându-i a pedepsit pe cine nu trebuia este şi ea de urmărit. O vor face, probabil, destinatarii petiţiilor scrise de Patricia Silaghi, care poate nici nu şi-a dat seama ce ghem va deşira.

Asta dacă nu cumva, între timp, totul se va încheia ca la noi, cu concluzia că subofiţerul abuziv nu era deloc vinovat, iar asta ca nu cumva să reiasă că şeful Poliţiei l-a prigonit fiindcă, la rându-i, avea de plătit tot o poliţă personală...


PERSECUTAT
Şefu' rău

01 Liviu Popa.jpgŞeful Poliţiei susţine că l-a luat la ochi pe agentul Hadrian Popa mai de mult, fiindcă "a făcut prostii încă de la transferarea sa de la Poliţia de Frontieră". "Când lucra la Postul din Criştior, deşi instituţia îi achita compensaţia bănească pentru plata chiriei, agentul nu şi-o plătea, fiind reclamat de localnicii la care a stat", zice comisarul şef Liviu Popa (foto).

Agentul Popa susţine, însă, că superiorul său îl confundă. "Eu n-am ajuns la Poliţia Rutieră prin transfer de la Poliţia de Frontieră, ci după ce am absolvit şcoala de agenţi la Cluj. Am fost repartizat la Criştior deşi agenţii angajaţi din surse externe (n.r. - dintre civili) din zona Beiuşului au primit posturi la Oradea", spune Hadrian Popa, făcând aluzie la zona de unde provine şeful Poliţiei. "Am plătit chiria la timp şi integral, pot dovedi cu acte de la Finanţe. Îmi pare rău să o spun, dar domnul Liviu Popa mă calomniază, iar asta nu are dreptul să facă doar pentru că mi-e şef. Şi pentru şefi există reguli", zice agentul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON