URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2018, 14:33

Pompierii, către organizatorii de petreceri de Revelion: Nu înghesuiţi oamenii în localuri!

Pompierii, către organizatorii de petreceri de Revelion: Nu înghesuiţi oamenii în localuri! foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a preveni producerea unor situaţii de urgenţă în spaţiile în care se organizează petreceri de Revelion, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor a transmis o serie de sfaturi pentru organizatorii şi participanţii la aceste evenimente.

În primul rând, numărul persoanelor participante nu trebuie să depăşească capacitatea maxim admisă a localului. Culoarele şi căile de evacuare trebuie să fie libere, marcate şi iluminate corespunzător, iar mijloacele de apărare împotriva incendiilor trebuie să funcţioneze.

De asemenea, pompierii recomandă utilizarea corespunzătoare a instalaţiilor electrice de iluminat şi forţă aferente clădirilor, evitându-se suprasolicitarea acestora sau supradimensionarea siguranţelor fuzibile din tablourile electrice. Organizatorii petrecerilor trebuie să întocmească şi să afişeze planuri de evacuare a persoanelor şi bunurilor materiale, iar folosirea aparatelor electrice pentru pregătirea preparatelor culinare se va face cu respectarea strictă a normelor de exploatare.

Amplasarea maşinilor de gătit, grătarelor, aragazurilor, cuptoarelor şi a celorlalte utilaje care degajă temperaturi ridicate, la o distanţă de cel puţin 1,5 metri faţă de elementele combustibile ale construcţiilor sau de materialele combustibile din încăperi.

Mijloacele pirotehnice nu trebuie folosite în spaţii închise, iar în locaţiile izolate din zona montană este necesară asigurarea unei rezerve de hrană, apă, medicamente şi dotarea cu generatoare de curent şi carburant suficient în locaţiile izolate din zona montană.

Turiştilor cazaţi în locaţiile unde se organizează mese festive de Revelion, pompierii le recomandă ca, din primele momente ale cazării, să identifice căile de acces şi evacuare în caz de incendiu, iar în spaţiile de cazare, să nu folosească consumatori electrici improvizaţi şi să nu modifice destinaţia circuitelor electrice existente. De asemenea, în spaţiile de cazare nu se fumează.

În fine, pompierii le reamintesc bihorenilor şi că trebuie să supravegheze permanent copiii şi să le vorbească despre pericolul de incendiu. Orice incendiu observat trebuie anunţat de urgenţă la numărul 112.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Interesant...
E limpede că este imperativa atentionarea ! Mai ramane de verificat numărul de persoane/mp,în biserici.(oare au..."dezlegare"? )
Postat 30 Decembrie 2018, 17:05 de Nofan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON