URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
30 Decembrie 2018, 14:33

Pompierii, către organizatorii de petreceri de Revelion: Nu înghesuiţi oamenii în localuri!

Pompierii, către organizatorii de petreceri de Revelion: Nu înghesuiţi oamenii în localuri! foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a preveni producerea unor situaţii de urgenţă în spaţiile în care se organizează petreceri de Revelion, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor a transmis o serie de sfaturi pentru organizatorii şi participanţii la aceste evenimente.

În primul rând, numărul persoanelor participante nu trebuie să depăşească capacitatea maxim admisă a localului. Culoarele şi căile de evacuare trebuie să fie libere, marcate şi iluminate corespunzător, iar mijloacele de apărare împotriva incendiilor trebuie să funcţioneze.

De asemenea, pompierii recomandă utilizarea corespunzătoare a instalaţiilor electrice de iluminat şi forţă aferente clădirilor, evitându-se suprasolicitarea acestora sau supradimensionarea siguranţelor fuzibile din tablourile electrice. Organizatorii petrecerilor trebuie să întocmească şi să afişeze planuri de evacuare a persoanelor şi bunurilor materiale, iar folosirea aparatelor electrice pentru pregătirea preparatelor culinare se va face cu respectarea strictă a normelor de exploatare.

Amplasarea maşinilor de gătit, grătarelor, aragazurilor, cuptoarelor şi a celorlalte utilaje care degajă temperaturi ridicate, la o distanţă de cel puţin 1,5 metri faţă de elementele combustibile ale construcţiilor sau de materialele combustibile din încăperi.

Mijloacele pirotehnice nu trebuie folosite în spaţii închise, iar în locaţiile izolate din zona montană este necesară asigurarea unei rezerve de hrană, apă, medicamente şi dotarea cu generatoare de curent şi carburant suficient în locaţiile izolate din zona montană.

Turiştilor cazaţi în locaţiile unde se organizează mese festive de Revelion, pompierii le recomandă ca, din primele momente ale cazării, să identifice căile de acces şi evacuare în caz de incendiu, iar în spaţiile de cazare, să nu folosească consumatori electrici improvizaţi şi să nu modifice destinaţia circuitelor electrice existente. De asemenea, în spaţiile de cazare nu se fumează.

În fine, pompierii le reamintesc bihorenilor şi că trebuie să supravegheze permanent copiii şi să le vorbească despre pericolul de incendiu. Orice incendiu observat trebuie anunţat de urgenţă la numărul 112.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Interesant...
E limpede că este imperativa atentionarea ! Mai ramane de verificat numărul de persoane/mp,în biserici.(oare au..."dezlegare"? )
Postat 30 Decembrie 2018, 17:05 de Nofan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON