URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 FEBRUARIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vedem că pasajul Decebal începe să capete contur pe planșetă. Imagini frumoase, pomi  din belșug, clădiri dichisite și lifturi pentru pietoni. Însă nu trebuie să fii mare meșter în construcții, ci doar șofer care tranzitează zona, ca să-ți dai seama că există niște greșeli care, în loc să ne ușureze, ne vor face viața și mai grea...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cu nu mulți ani în urmă, în epoca Dragnea, din motive lesne de înțeles, politice, depopularea României era comparată cu cea a Siriei, țară zguduită de un sângeros și îndelungat război civil. Peste 4 milioane de sirieni s-au refugiat în acei ani prin lume, iar românii, cu o estimare de peste 1,5 milioane de expatriați din 1990 până atunci, urmau pe locul al doilea. Fără ca la noi să fi avut loc, totuși, un război civil.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Probele medicale ar putea fi trimise cu drona de la Spitalul Județean la laboratorul din Rogerius. Ce părere aveți despre inițiativă?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 16 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre extrem de importantă, prin care, cel puțin pentru viitor, se repară unele nedreptăți evidente. În concret, Instanţa Supremă a stabilit că, în ipoteza unei privări de libertate în cursul unui proces penal finalizat prin soluţie definitivă de achitare, fără ca nelegalitatea măsurii privative de libertate să fi fost stabilită, soluţia de achitare este suficientă prin ea însăşi pentru acordarea de despăgubiri persoanei private de libertate şi, ulterior, achitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie.
30 Noiembrie 2022, 14:49

Politicienii vor să pună ONG-urile cu botul pe labe: Un proiect de lege, susținut și de doi senatori din Bihor, va limita contraatacul societății civile

Politicienii vor să pună ONG-urile cu botul pe labe: Un proiect de lege, susținut și de doi senatori din Bihor, va limita contraatacul societății civile (sursa foto: declic.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

160 de organizații non-guvernamentale au transmis o scrisoare deschisă către parlamentarii care au promovat un proiect de lege pe care îl consideră în totală disonanță cu legislația europeană și care, dacă va fi aprobat, va limita posibilitatea societății civile de deschide procese împotriva unor decizii ale autorităților.

Susținut și de senatorii bihoreni Florian Bodog (PSD) și Arina Moș (PNL), proiectul de lege prevede, printre altele, că un ONG nu va putea contesta în instanță o investiție a Statului fără o cauțiune de 1% din valoarea ei, dar nu mai mult de 50.000 de lei, și că membrii consiliului director al ONG-ului răspund personal pentru actele atacate în instanță.

ONG-urile sunt de vină!

Modificarea legislativă pe care o susțineți pornește de la o premisă care este, pe cât de eronată, pe atât de revoltătoare, cu privire la activitatea ONG-urilor. Aflăm, astfel, din expunerea de motive care însoțește propunerea legislativă, că România nu are autostrăzi ori hidrocentrale pentru că ONG-urile atacă acte administrative. Așa încât, bine ar fi ca ele să nu se amestece în mecanismele de verificare a legalității construcției de autostrăzi sau hidrocentrale sau a altor proiecte de construcții, cum ar fi cele imobiliare, iar, dacă totuși îndrăznesc să o facă, să plătească garanții de până la 50.000 de lei. Expunerea de motive pornește de la teza că ONG-urile acționează cu rea-credință, o inovație juridică care arată felul în care, după 30 de ani, parlamentarii inițiatori înțeleg rolul și rostul ONG-urilor în apărarea interesului public”, se arată în scrisoarea deschisă a asociațiilor și fundațiilor.

Semnatarii consideră că această propunere legislativă „încalcă grav accesul la justiție, dreptul la asociere și limitează serios misiunea organizațiilor neguvernamentale de a proteja interesul public”, arătând că introducerea răspunderii patrimoniale a membrilor consiliului director pentru orice prejudiciu cauzat terților, în cazul în care acțiunea a fost respinsă prin hotărâre judecătorească definitive, este un abuz. Pentru un reprezentant al administrației publice, de exemplu, nu există răspundere individuală, în cazul unei decizii definitive care constată nelegalitatea unui act administrativ.

Se vor aplica retroactiv

De asemenea, proiectul legislativ impune ca o organizație să poată ataca în instanță un act administrativ doar dacă are minimum 2 ani activitate și dacă poate dovedi că „a urmărit în mod activ scopurile menționate în statut care au legătură cu actul administrativ atacat”, un criteriu considerat de societatea civilă, pe bună dreptate, ca fiind foarte subiectiv.

Mai mult, toate aceste măsuri vor avea efect retroactiv, așa că se vor aplica și proceselor aflate pe rol, ceea ce, din nou, ONG-urile consideră abuziv.

„Modificările propuse vizează orice demers în instanță pe care îl pot face organizațiile, inclusiv acționarea în instanță a autorităților pentru încălcări ale legii, cum ar fi nerespectarea reglementărilor cu privire la transparență și participare publică”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

„În ansamblul ei, propunerea legislativă pe care ați legitimat-o prin semnătura dumneavoastră duce la îngrădirea unor drepturi fundamentale și contravine principiilor de funcționare ale unui stat democratic. Faptul că organizațiile neguvernamentale pot apela la instanțe pentru a împiedica eventuale încălcări ale legii face parte din dinamica sănătoasă a unei societăți în care mecanismele de control ale puterii funcționează. Or, propunerea legislativă încearcă tocmai să dezechilibreze și mai tare raportul de putere între instituțiile publice și spațiul civic, lucru de neconceput într-un stat democratic”, au mai transmis ONG-iștii.

Asalt asupra ONG-urilor

Proiectul legislativ vine la o săptămână după ce Parlamentul a votat o altă inițiativă legislativă care restrânge dreptul organizațiilor neguvernamentale de a contesta în instanță documentații de urbanism, din motive ce țin, de exemplu, de impactul negativ asupra mediului.

Mai precis, ONG-urile vor avea la dispoziție doar 30 de zile pentru a ataca în instanță autorizații de construire și documentațiile de urbanism suspecte că au fost emise ilegal, iar pentru contestarea planurilor urbanistice zonale sau generale termenul a fost redus de cinci ori, de la 5 ani la un an.

„Este de ordinul evidenței că acest proiect de lege sancționează organizația nonguvernamentală care aduce în discuție în mod judicios nelegalitatea actelor administrative (de vreme ce acțiunile acesteia sunt admise) și protejează autoritățile publice care emit acte nelegale”, se arată într-o petiție online inițiată de asociația Declic și care a adunat peste 17.000 de semnături.

Prin această petiție, președintelui Klaus Iohannis i se cere să nu promulge această lege.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Era și cazul...
Nu se poate că tot felul de neica nimeni sa pună frana dezvoltări țări aparărand vezi doamne interesul cetățenilor ,de fapt apărând interesul diverselor grupuri care îi și finanțează ,practic au ajuns diverse ong uri sa fie deasupra intereselor statului și legilor, instituții ale statului hărțuite prin instanțe și în imposibilitatea de a-și face însuși atribuțiile pentru care au fost înființate de la lilieci ,urși peștișori ,vrăbiuțe...... ,totul e protejat in curând toată țara o sa devină arie protejată nu mai putem mișcă nimic fara aprobarea ong urilor.
Postat 30 Noiembrie 2022, 17:26 de sss
inspiratie si traducere, pusa in aplicare in contextul romanesc
si puteti copia si plagia exemple din alte tari care s-au confruntat cu problema asta, dar studiati inainte diferite modele, si aplecati urechea si la democratie, popor si critici, care va pot da votul din nou in cativa ani.
Postat 30 Noiembrie 2022, 16:14 de unu
parlamentarilor, fiti mai buni
veniti cu versiunea 2 a legii, mergeti inapoi in comisii si rescrieti altfel
Postat 30 Noiembrie 2022, 16:11 de unu
bune intentie, proasta punere in aplicare
se poate rescrie legea sa faci procesul aprobarilor marilor investitii mai rapid, si TREBUIE, e nevoie de asta, dar fara sa lovesti in toate ONG-urile, chiar si in cele serioase sau care ridica ocazional probleme Reale.
Postat 30 Noiembrie 2022, 16:10 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5747 RON
  • 1 EUR = 4.9022 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON