URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 16 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La un meci de baschet în care se joacă finala campionatului, cu trofeul pe masă, abia de strângem 5.000 de spectatori în Oradea Arena. La întrecerile de polo, e lucru mare dacă se duc 500 de privitori. Dar la un meci de liga a III-a de fotbal se bulucesc 10.000 de spectatori și, sunt convins, numărul ar fi fost mai mare dacă lipsa locurilor de parcare și condițiile precare de pe stadion nu i-ar fi țintuit în fotolii pe mulți alți suporteri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
23 Mai 2024, 10:20

Poftiți în Țara Moților! Parcul Apuseni își înființează un ecomuzeu, iar bihorenii sunt invitați să-și „expună” obiceiurile și straiele

Poftiți în Țara Moților! Parcul Apuseni își înființează un ecomuzeu, iar bihorenii sunt invitați să-și „expună” obiceiurile și straiele (foto: Florin Coraș)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua Europeană a Parcurilor, marcată anual pe 24 mai, va fi sărbătorită cu fast vineri în Parcul Natural Apuseni, locul ocrotit de lege care se întinde în județele Bihor, Cluj și Alba.

Opt primării de pe teritoriul Parcului Apuseni, inclusiv una din Bihor, vor semna actul de înființare a ecomuzeului Țării Moților, un muzeu în aer liber care luptă pentru conservarea peisajului, dar și a specificului local.

„Este vorba de cinci primării din Alba, două din Cluj și una din Bihor, Buntești. Consiliile locale din aceste comune au adoptat hotărâri care prevăd înființarea ecomuzeului Țara Moților”, a declarat Alin Moș, directorul Administrației Parcului Natural Apuseni, pentru BIHOREANUL.

Primăriile care înființează ecomuzeul își vor asuma un set de principii pe care le vor respecta, pentru conservarea locurilor și a comunităților care le dau unicitatea. Aceste principii vor fi cuprinse într-o cartă pe care toți cei opt primari o vor duce în comunele lor.

Evenimentul de vineri va începe la ora 12, pe platoul Călineasa, locul unde se intersectează județele Bihor, Cluj și Alba și unde, pe lângă semnarea Cartei ecomuzeului, se va dezveli un monument dedicat acestuia (foto). „Acolo am ridicat un monument, o bornă simbol a celor trei județe. Este făcută din lemn de stejar, are trei fețe și pe fiecare față sunt amplasate siglele județului către care e îndreptată, a ecomuzeului și a Parcului Apuseni”, a explicat Moș.

Sărbătoarea continuă apoi cu un program culinar-artistic, în cadrul căruia fiecare județ va organiza o prezentare de bucate tradiționale, gătite la fața locului, și un program folcloric caracteristic zonei, cu prezentarea portului popular.

La eveniment pot participa toți doritorii, singura condiție cerută de organizatori fiind să poarte măcar un obiect de vestimentație specific zonei din care vin. 

Organizatorii transmit că evenimentul nu are nicio tentă politică. La nivel european, tema Zilei Europene a Parcurilor din acest an este „Votează pentru natură”, dar sloganul nu are legătură cu alegerile locale din România.

Articole pe aceeași temă:
Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON