URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
23 Mai 2024, 10:20

Poftiți în Țara Moților! Parcul Apuseni își înființează un ecomuzeu, iar bihorenii sunt invitați să-și „expună” obiceiurile și straiele

Poftiți în Țara Moților! Parcul Apuseni își înființează un ecomuzeu, iar bihorenii sunt invitați să-și „expună” obiceiurile și straiele (foto: Florin Coraș)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua Europeană a Parcurilor, marcată anual pe 24 mai, va fi sărbătorită cu fast vineri în Parcul Natural Apuseni, locul ocrotit de lege care se întinde în județele Bihor, Cluj și Alba.

Opt primării de pe teritoriul Parcului Apuseni, inclusiv una din Bihor, vor semna actul de înființare a ecomuzeului Țării Moților, un muzeu în aer liber care luptă pentru conservarea peisajului, dar și a specificului local.

„Este vorba de cinci primării din Alba, două din Cluj și una din Bihor, Buntești. Consiliile locale din aceste comune au adoptat hotărâri care prevăd înființarea ecomuzeului Țara Moților”, a declarat Alin Moș, directorul Administrației Parcului Natural Apuseni, pentru BIHOREANUL.

Primăriile care înființează ecomuzeul își vor asuma un set de principii pe care le vor respecta, pentru conservarea locurilor și a comunităților care le dau unicitatea. Aceste principii vor fi cuprinse într-o cartă pe care toți cei opt primari o vor duce în comunele lor.

Evenimentul de vineri va începe la ora 12, pe platoul Călineasa, locul unde se intersectează județele Bihor, Cluj și Alba și unde, pe lângă semnarea Cartei ecomuzeului, se va dezveli un monument dedicat acestuia (foto). „Acolo am ridicat un monument, o bornă simbol a celor trei județe. Este făcută din lemn de stejar, are trei fețe și pe fiecare față sunt amplasate siglele județului către care e îndreptată, a ecomuzeului și a Parcului Apuseni”, a explicat Moș.

Sărbătoarea continuă apoi cu un program culinar-artistic, în cadrul căruia fiecare județ va organiza o prezentare de bucate tradiționale, gătite la fața locului, și un program folcloric caracteristic zonei, cu prezentarea portului popular.

La eveniment pot participa toți doritorii, singura condiție cerută de organizatori fiind să poarte măcar un obiect de vestimentație specific zonei din care vin. 

Organizatorii transmit că evenimentul nu are nicio tentă politică. La nivel european, tema Zilei Europene a Parcurilor din acest an este „Votează pentru natură”, dar sloganul nu are legătură cu alegerile locale din România.

Articole pe aceeași temă:
Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON