URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 August 2016, 12:48

Nu vor acasă! Mulţi orădeni mutaţi în străinătate cred că în România nu au şanse de izbândă fără pile şi şpagă

Nu vor acasă! Mulţi orădeni mutaţi în străinătate cred că în România nu au şanse de izbândă fără pile şi şpagă BIG LIKE. Pasajele supraterane construite pe centură sunt pentru mulţi orădeni mutaţi în străinătate printre cele mai bune investiţii din Oradea. Însă cei mai mulţi dintre ei preferă să circule pe ele doar în vacanţă, iar în restul anului să le laude... pe Facebook (foto: Amazing Visuals)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fiecare 5 minute şi 27 de secunde, un român se mută din ţară, fenomen pregnant şi în Bihor. Statisticile arată că, în ultimii 25 de ani, 14.000 de bihoreni au luat drumul străinătăţii, iar cei mai mulţi dintre ei sunt astăzi în Italia, Spania sau SUA.

Primarul Ilie Bolojan şi-a propus să-i aducă acasă pe orădenii emigraţi. Profitând de faptul că mulţi dintre ei îşi petrec vacanţele aici, edilul vrea să organizeze special pentru ei seminarii prin care să-i convingă să devină antreprenori în oraşul natal. Deziderat care, însă, pare că va deveni greu realitate, pentru că mulţi dintre orădenii care au plecat nu găsesc motive serioase să vină acasă altfel decât în concediu...

Orădeni în cifre

Miercurea trecută, de Ziua Diasporei Româneşti, consilierul local Dacian Palladi (foto) a ţinut o prezentare în sala mare a Primăriei pe tema migraţiei românilor din ultimul sfert de veac. Palladi a citat date oficiale care arată că 5 milioane de români locuiesc azi în străinătate. Cei mai mulţi lucrează în construcţii, agricultură, gospodării private cu angajaţi sau în servicii hoteliere şi restaurante, unde în medie sunt plătiţi cu 10 euro pe oră.

Printre străini s-au stabilit 13.990 de bihoreni, din care 8.673 orădeni. La fel ca şi ceilalţi români, ei câştigă în medie 19.200 euro pe an, iar datele statistice arată că 64% dintre ei economisc într-un an 8.000 euro. Un simplu calcul matematic arată că, în 12 luni, cei 5.500 de orădeni de afară pun deoparte 44 de milioane euro.

Investiţi aici!

Cum în Oradea doar directorii din multinaţionale câştigă 10 euro pe oră, adică salariul mediu al muncitorilor din străinătate, este lesne de înţeles că aceşti orădeni nu vor reveni acasă ca să îşi caute locuri de muncă. "Diaspora nu se întoarce ca angajat, ci revine ca angajator", a precizat Palladi.

Tocmai de aceea, primarul Ilie Bolojan (foto), prezent şi el la eveniment, a anunţat că şi-a propus să-i convingă pe orădenii de afară să investească acasă. Edilul vrea ca an de an, în luna august, când de regulă "stranierii" vin în vacanţă la Oradea, Primăria să organizeze special pentru ei atât concerte sau alte evenimente culturale, cât şi seminarii pe teme de business. "Este important să facă o investiţie aici şi nu în altă ţară", a spus Bolojan.

Ar veni, dar fără pile... 

Liviu Curta (foto) este unul dintre orădenii pe care Bolojan i-ar vrea acasă. Mutat de 15 ani în Ibiza, Spania, bărbatul are acolo o firmă de construcţii, înfiinţată după ani buni în care el însuşi a lucrat ca muncitor. Prezent şi el la prezentarea de la Primărie, antreprenorul a apreciat ideea edilului.

"Mulţi ar vrea să-şi crească aici copiii. Şi eu aş veni, dar am o nesiguranţă. Acolo am muncit din greu pentru banii pe care-i am şi nu am certitudinea că aici, dacă aş munci, aş câştiga la fel". Liviu este convins că multe din instituţiile româneşti caută motive ca să amendeze firmele, în loc să caute soluţii la problemele acestora, aşa că preferă să rămână "afară".

La fel crede şi Claudiu Monea, un orădean mutat de câţiva ani în Danemarca, unde lucrează ca zugrav şi nu se plânge deloc de cât câştigă. "Dacă vin în România să-mi încep o afacere, mă îngroapă rapid autorităţile cu taxe şi hârţogării", spune tânărul de 29 de ani.

În plus, mulţi dintre cei plecaţi sunt convinşi că în Oradea, ca-n toată România, şpaga şi pilele sunt obligatorii la fiecare pas, de la o banală consultaţie medicală la orice problemă birocratică, dar şi că aici fără a face parte dintr-un partid politic nu au nicio şansă de succes.

Paradoxuri de Oradea

"Expaţii" mai au, însă, un of. "Pe străzile Oradiei văd mai multe maşini luxoase decât în Ibiza", spune Liviu Curta. De ce se ţin orădenii atât de nealcoşi şi, în acelaşi timp, se plâng de salariile mici, i se pare de-a dreptul de neînţeles...

Numai dorul de casă, dorinţa unei familii reunite şi avântul pe care l-a luat Oradea în ultimii ani îi mai fac pe orădenii emigraţi să cadă pe gânduri. "De fiecare dată când vin acasă văd ceva nou construit. Centura şi pasajele supraterane arată super!", spune Andreea, o tânără mutată în Arabia Saudită. Ca şi ea cred şi alţii, care laudă şi Piaţa Unirii, dealul Ciuperca ori reamenajările din pieţele agroalimentare. Cine ştie, poate mai multe asemenea progrese i-ar convinge mai uşor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
Oradea e pe ultimul loc.
Asta datorita udemereului si Manglitorului. Astia au franat si franeaza cat pot dezvoltarea orasului si a judetului, incercand favorizarea celor din pusta.
Postat 25 August 2016, 09:06 de Control_Room
Sabotaje
Dezvoltarea orasului, implicit a aeroportului, mai nou se incearca si sabotarea transportului privat bihorean de catre udemeristi si anexa lor pesedistii, reprezinta piedici in calea dezvoltarii orasului. Astia vor ca toti banii sa mearga "la ungaria", "tara mama". Cine ar vrea sa se intoarca in Oradea in astfel de conditii ? Dupa cum vedem nimeni.
Postat 25 August 2016, 08:38 de Valhalla-Asgard
Nepotisme, pile, numirile pe criteriu politic in anumite institutii. Vezi OTL, etc.
Lipsa concursurilor si a transparentei pt ocuparea unor posturi publice si multe altele de acest gen, reprezinta si ele obstacole in calea intoarcerii oradenilor acasa.
Postat 25 August 2016, 08:32 de Valhalla-Asgard
Vama
De intors in tara ma pot intoarce si am folosit Budapesta ca varianta de fiecare data incat Timisoara, Cluj, Bucuresti sunt mult mai scumpe, plus ca necesita si timp de condus. Insa as prefera sa evit vama Bors printre altele. Ultima data cand am fost in tara prin 2014 am stat in vama sa ni se verifice pasapoartele. Nu am avut nicio problema, insa a trebuit sa ma duc la toalela. Pardon...latrina. Nu avea nici usa in balamale, zburau mustele si arata de parca era un vis urat de Cernobal. Oriunde am umblat prin lume, nu am vazut asa ceva. Poate numai la greci, insa acolo am preferat sa "ud" iarba pe afara. In vama Bors cu vamesii langa tine e mai greu. Asa ca dragi romani/oradeni - cu totii am prefera sa aterizam cu avionul pe Oradea ca niste oameni civilizati. Insa nu suntem inca acolo. Right!?
Postat 25 August 2016, 08:24 de linux4ever
Orasul se modernizeaza cu bani europeni, dar salariile sunt intre cele mai mici din tara.
Primarul Blolojan isi face treaba, cu toate ca este sabotat de udemeristi si de Mang cu pesedistii lui. Pesedistii bihoreni sunt o anexa a udemeristilor, asta gratie impostorului(dovedit) Mang. Ceea ce nu poate sa faca primarul este sa-i oblige pe patroni sa dea salarii decente. Nu se intorc la salariile din Oradea, nici macar oradenii care lucreaza in Cluj, Arad, Timisoara sau Bucuresti. Ce sa mai vorbim de cei care lucreaza in occident.
Postat 25 August 2016, 08:22 de Valhalla-Asgard
Romanisme
Doar o nota la partea cu masinile tari... Un lucru observat in peste 10 ani de strainatate, e ca romanul se imbraca elegant, la moda. Este...asa o chestie de Romania - un standard social sa te imbraci bine. Parte din standardul social e sa ai "masina tare", telefon pe masura, ceas de ceas, bratari, cruci si deja vad manelisti la orizont. Din nou o chestie de mentalitate si o idee sadita de universul inchis din Romania. Pe langa asta in mentalitatea romanului e sa se planga tot timpul. Romania e in multe cazuri un popor de asistati. Si mai vad cozile de 1 decembrie la fasole si carnati care mi se par aberante... Tipic romanesc. E greu de explicat. Cand scoti nasul peste granita, vezi ca lucrurile nu stau asa defel. Zilele nationale nu se serbeaza cu cozi imense la mancare. Oamenii isi duc de mancare si se distreaza, flutura steaguri, se bucura cu familiile in aer curat. Iar daca o spunem pe cea dreapta, putine tari din lume au ziua nationala iarna. Ce alta idee mai pocita decat sa ai ziua nationala pe timp de frig? Nu poti face nimic, iti tai venele si numai la fasole te gandesti si cum sa ajungi mai repede acasa. SUA, Franta isi serbeaza zilele nationale vara. Stiu ei de ce. Romanii in schimb pe langa ca nu sunt practici, sunt si prosti. Si mai au si un imn care nu il stie niciun om simplu de la cap la coada. Vezi articole pe temele amintite. Mentalitatea...
Postat 25 August 2016, 08:18 de linux4ever
@domujunior
Atitudinea de laid back tinerilor o vei observa cam peste tot in Occdent, In UK si Italia mai ales, poate intr-o masura mult mai mare decat in Oradea (in UK pot sa traiasca din ajutoare sociale iar in Italia ii mai tin parintii). Nu in Oradea sau Romania s-au inventat nepotismele. Daca vrea cineva chiar vrea sa vina in Oradea o poate face usor via Budapesta, Debretin sau Cluj.
Postat 25 August 2016, 08:09 de Cleopard
Subscriu!
Sunt total de acord cu ideile spuse de "conationalii" mei plecati in afara. Eu sunt plecat din tara din 2006 si vad diferente enorme la cum arata Oradea fata de cum a aratat. Nu prea sunt mizerii pe jos decat in zone izolate. Orasul e cu adevarat curat!!! Insa multe lasa de dorit. De la pile, mita, nepotism, sistemul facut sa te mulga, birocratie, partidele politice care fac jocul si multe altele care nu isi au locul intr-o societate normala. Din nou precizez ca vad o schimbare pozitiva in aspectul orasului, dar care nu se reflecta in buzunarul omului simplu. Iar daca toti astia din Diaspora suntem plecati, suntem plecati din cauza mizeriei care inca apasa greu in Romania. Si cand spun mizerie, nu ma refer neaparat la lipsa banilor, ci la sistemul care l-au pangarit oamenii. Dupa '89, Romania avea o sansa unica de a iesi din mizerie. Insa mentalitatea e de vina - mentalitate care nu s-a schimbat pana in ziua de azi. In 27 de ani ar fi trebuit ca lucrurile sa se schimbe mai rapid. Alte state au reusit insa sa ne depaseasca. Polonia e un exemplu clar. Mai toate tarile au depasit Romania in UE, insa Romania se lauda cu cea mai mare crestere economica bazata de consum stimulat de injectia de capital de la Diaspora. Nicidecum o crestere economica datorata economiei interne. Unde suntem si unde vrem sa fim, unde ne indreptam? Oare chiar e bine sa ne intoarcem "acasa"??? La ce?
Postat 25 August 2016, 08:08 de linux4ever
o parere
Salutari tuturor, Sunt nascut in Oradea si ma mandresc cu asta. Locuiesc in strainatate dar urmaresc cu interes ce se intampla aici. Fiindca imi pun sperantele ca odata ma voi intoarce acasa. Nu as face asta momentan fiindca vad ca motivele pentru care am plecat sunt inca prezente: nepotismele, necompetitivitatea (atitudinea 'laid back' a tinerilor) si politicienii care ar face orice doar sa fie in folosul lor si nu al comunitatii (ma refer aici la toate partidele). Bineinteles ca sunt si lucruri bune. Cand ma intorc acasa (in vizita) nu mai vad orasul prafuit, plin de gunoaie si gropi in asfalt pe care l-am parasit in 2009. In schimb vad un oras cochet fara sa fie multe diferente fata de orasul in care locuiesc acum. Mereu cand vorbesc despre Romania cu strainii pe care ii intalnesc aici le zic de Oradea si ma mandresc cu orasul meu natal. Dar de fiecare data lumea ma intreaba cum pot sa ajunga in Oradea. Iar eu trebuie sa las capul in jos de rusine si sa zic cu autocarul fiindca nu are aeroport international. Alegeti-va bine conducatorii si Oradea va avea un viitor stralucit! Cele bune, A.M.D.
Postat 25 August 2016, 00:05 de domujunior
articol varza
....auzi cucoano...mai lasa-le dracului de statistici, ca esti pe langa rau de tot...dupa felul in care ai scris articolul,cu siguranta n-ai 'trait' prin'' strainataturi''....articol de nota zero...
Postat 24 August 2016, 22:33 de ironi-k
Banala manipulare,eventual...
Ptr. o banala consultatie medicala (sistem de stat),TATI DRAGA,in occident astepti pe lista minimum 3-4 luni,ca sa nu zic 6 .Clar,da ? OK, aci cu o ciocolata cu 5 lei ,niste flori cu 5 lei din piata si cu o cunostinta vardinfraticucuscra muma-ta care are tangenta cu banalul medic roman,esti servit auto-mat. S-acuma-i clar,da ? De comparatia praxisurilor de acolo cu cele de aici iti scriu altadata,cand mai vii in concediu.
Postat 24 August 2016, 22:08 de Iness
au DREPTATE !
Si nu numai cu pile si spagi ! se ,,promoveaza in Romania de AZI ''.Daca nu faci parte dintr-un partid ,,bine situat ''si nu aduci voturi atunci , orice spaga ori va fi inutila ,ori nu o sa ai cu-i sa o dai sau va fi data unui intermediar prin care teapa e garantata.Deocamdata Romania nu este ,,atractiva ''propriilor cetateni vis a vis de alte variante de tari din Europa !
Postat 24 August 2016, 21:50 de PETREI
Damnatio memoriae
Guru-vernatorul bnr din perioada 2004-2007 a facut alba-neagra cu cursul euro permitind intarirea falsa a leului de la 41 la 31,indemnindu-ne sa ne ingropam in credite cu sintagme celebre "pariati pe leu" "capitalurile speculative au inundat romania", probabil fara sa vrea a reusit sa puna la pamint industria confectiilor,incaltamintei si a mobilei. O fi fost ea USOARA dar era o industrie in care romanii aveau expertiza,dotare si traditie.In plus cerere asigurata. Acuma asteptam investitori hi-tech si automotive unde sa ne putem vinde la 1000lei/luna in viitoarele parcuri industriale.De ce nu ne-au fost bune hainele,pantofii si mobila ??? Bine ca acum stie sa tina cursul la milimetru,a invatat lectia.Pe ruinele unei tari, cu cea mai mare crestere economica din UE
Postat 24 August 2016, 21:18 de excalibur
Usor de zis
...Sa fie doar mai putin de 5% din populatia orasului plecata in ultimii 25 de ani ? ...atunci in cifre cel putin se sta foarte bine. Banuiesc ca nu a intrat la socoteala emigratia sezoniera, respectiv cei plecati de mai putin de 5-10 ani...adica care au buletinele si pasapoartele valabile cu domiciliul de Oradea. Sa investeasca zidarul, zugravul sau capsunarul in Oradea? 1. Acei oameni nu sunt anteprenori 2. Este greu de gasit un domeniu in care sa renteze, sa nu exista riscul de a pierde bruma de agoniseala. Oradea nu prea are vlaga nici pentru constructii nici pentru alte servicii (pizerii, cafenele, crasme, cele mai multe se inchid dupa cateva luni cu gauri serioase in bugetul investitorilor pe langa timp, energie si nervi pierduti). Poate pt multi o solutie ar fi migratia sezoniera...6 luni dincolo la lucru, 6 luni la relaxare, odihna si tratament balnear in Oradea. Sau poate sugereaza mintile luminate ale Primariei ce tip de servicii, afaceri, investitii ar merge in Oradea pentru mici investitori cu un capotal sa zicem de pana in 100.000 E.
Postat 24 August 2016, 20:12 de Cleopard
@bihoreanoradean
ma tu esti pe langa realitate prietene. Daca crezi ca un salar de Arad cu 100 de lei mai mare, poate face diferenta, te inseli amarnic
Postat 24 August 2016, 17:42 de David
@Valhalla-Asgard
"de ce se duc multi sa lucreze in strainatate" 8.673 de oradeni din 200 de mii, ti se par multi?
Postat 24 August 2016, 17:41 de David
@David
LOL... Mai jos, la comentariul meu, a fost cenzurat cuvantul p.o.p.u.l.a.t.i.e.
Postat 24 August 2016, 16:46 de Valhalla-Asgard
@David
Iti dai cu stangu' in dreptu', BIG TIME ! 1. Prima data zici ca sunt bani destui la populatie, dupa care, tot tu spui ca sunt bani destui dar nu la cine trebuie. Concluzia ? Banii nu ar trebui sa fie la populatie. Atunci la cine ar trebui sa fie banii ?!? Probabil, dupa mintea ta, patronul nu ar trebui sa mai dea nici un salariu asa mic cum e. 2. Daca "foarte multi oradeni" ar avea "bani cu gramada", asa cum afirmi, de ce se duc multi sa lucreze in strainatate ??? Chestie de logica elementara, pe care tu nu o stapanesti, sau esti un individ necinstit, ori un nesatul de patron. De salarii mai mari nici nu pomenesti.
Postat 24 August 2016, 16:44 de Valhalla-Asgard
@ David
Noa' hai nu zau! De cand masinile de pe strada sunt un indicator al bunastarii unui oras? Uiti ca se dau credite pe banda rulanta si ca oricine isi poate cumpara o "limuzina" rulata din Germania? Daca te uiti atent la masinile oradenilor "cu bani", o sa observi ca mai toate care au mai mult de 1 an 2 pe strazile noastre ajung niste rable: cauciucuri uzate, scorojite si neingrijite, revizii inexistente, nici macar asigurarea nu si-o permit multi, da' sa mai bage benzina in ele.. Cat despre nivelul de salarizare din Oradea.. esti intr-o mare dilema.. probabil esti bugetar. Doar nu e fraier bolo sa-i cheme pe imigranti la lucru.. nu or sa vina nici o data la salar de Oradea.. poate la salar de Cluj, Arad, TM..
Postat 24 August 2016, 16:16 de User anonimizat
com
dupa calculele expuse, sa zicem ca un roman se intoarce acasa cu 30,000 euro dupa cativa ani de munca afara. cum lipsa banilor i-au manat, si chiar se intorc, in cel mai fericit caz isi vor cumpara un apartament. Investitii ? ce afacere poti sa deschizi cu 30,000, fie 50,000 ? ma gandesc eventual luat un spatiu in chirie si pornit o pizzerie. slabe sanse de reusita, in Oradea concurenta este acerba.
Postat 24 August 2016, 16:15 de marco
.
"De ce se ţin orădenii atât de nealcoşi şi, în acelaşi timp, se plâng de salariile mici, i se pare de-a dreptul de neînţeles..." Pentru ca foarte multi oradeni au bani cu gramada si pentru ca e in obiceiul nostru sa ne plangem de lipsa banilor chiar daca nu e adevarat. De aici se vede ca statisticile de salarii mici in Oradea sunt de fapt o poveste. In Romania in general sunt bani multi, dar nu la cine trebe
Postat 24 August 2016, 15:03 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON