URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2020, 11:03

PLUS şi-a făcut celulă de criză anti-coronavirus, din care face parte şi o doctoriţă din Oradea. Aceasta propune o strategie naţională axată pe medicul de familie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedinta PLUS Bihor, medicul endocrinolog orădean Ioana Mihăilă a devenit membră a celulei de criză formate de acest partid la nivel naţional, împreună cu alţi lideri, specialişti în domenii precum sănătate, securitatea frontierelor, protecţia copiilor, economie, comunicare şi infrastructură.

Formaţiunea condusă de Dacian Cioloş devine, astfel, a doua din România, după PSD, care anunţă că îşi formează o structură dedicată strategiilor şi acţiunilor anticoronavirus.

Într-un material de presă, medicul orădean face o "diagnosticare" a situaţiei în care se află sistemul sanitar românesc în această fază a crizei, dar şi propuneri pentru o gestionare mai bună a ei.

Trenuri pierdute, trenuri prinse

Potrivit preşedintei PLUS Bihor, "în aceste zile sistemul de sănătate este greu încercat şi va fi şi mai greu încercat în perioada următoare", deoarece "costurile cresc, medicii şi asistentele din prima linie se îmbolnăvesc pe capete, materialele şi medicamentele de primă necesitate lipsesc sau sunt foarte greu accesibile".

Medicul constată că "în criza coronavirusului, România a pierdut câteva trenuri" (cum ar fi achiziţia şi distribuţia din timp a materialelor de protecţie, achiziţia de platforme şi kituri de testare, precum şi testarea şi izolarea tuturor cazurilor suspecte şi a contacţilor), dar "a şi reuşit să urce destul de rapid în alte trenuri" (în sensul că măsurile de distanţare socială, chiar dacă recomandate treptat, s-au luat însă destul de devreme în evoluţia epidemiei).

Totuşi, spune endocrinologul, "România nu are încă o strategie pe termen scurt şi mediu, ia decizii care au un impact economic imens şi un impact pentru sănătatea publică insuficient", dând ca exemple închiderea şcolilor şi a firmelor concomitent cu permisiunea vârstnicilor de a circula cu mijloace de transport în comun, realizarea de teste doar dacă există context epidemiologic ("lăsând să se îmbolnăvească un întreg spital judeţean), refuzul folosirii testelor rapide pe motiv că nu sunt suficient de precise, centralizarea comunicării.

Medicul de familie, "vedeta" crizei

Pe de altă parte, dr. Iona Mihăilă afirmă că "avem o resursă extraordinară pe care o neglijăm sistematic", şi anume medicul de familie, care "ştie cel mai bine cine sunt pacienţii cu risc de la el de pe listă, ce boli şi ce tratamente cronice au aceşti pacienţi, care este situaţia socială şi familială a lor, dacă au copii plecaţi în străinătate şi dacă aceştia s-au întors de curând".

Preşedinta PLUS Bihor critică modul de implicare a medicilor de familie până în prezent în gestionarea crizei COVID-19: "L-am chemat la 1-2 şedinţe. I-am crescut volumul de muncă, punându-l să scrie şi reţetele pe care înainte le scria specialistul, ba chiar i-am dat voie să facă 8 consultaţii/oră, fără să reglementăm însă consultaţiile telefonice. În schimb, nu i-am pus la dispoziţie echipamente de protecţie şi nici nu i-am oferit posibilitatea de a şi le achiziţiona, aşa cum nu i-am pus la dispoziţie niciun ghid clar, unitar, de abordare a pacienţilor suspecţi sau a pacienţilor cronici pentru a le reduce riscul de îmbolnăvire".

Rezumând, doctoriţa afirmă că medicul de familie este "elementul central în asigurarea asistenţei medicale şi sociale a persoanelor cu risc".

Ce-i de făcut?

Concret, dr. Ioana Mihăilă propune reglementarea consultaţiilor telefonice pentru medicii de familie, dar şi pentru medicii specialişti din ambulator (pentru că astfel riscul şi costurile asociate raportării unor consultaţii fictive este mult mai mic decât riscul şi costurile asociate răspândirii infecţiei la pacienţi prin sălile de aşteptare), acordarea către specialiştii din ambulatorii a permisiunii de a ajusta tot telefonic tratamentele (ceea ce ar însemna reglementarea consultaţiei telefonice şi eliminarea biletului de trimitere), acordarea către farmacişti a permisiunii de a onora reţete şi "fără ştampila rotundă a unităţii şi fără parafa medicului prescriptor atâta vreme cât ele sunt validate electronic" (astfel ca medicul de familie sau specialistul să poată trimite reţetele direct farmaciei pe care o recomandă pacientul).

Minicelule la medicii de familie

Nu în ultimul rând, preşedinta PLUS Bihor propune constituirea unei "minicelule de criză" în jurul cabinetului medicului de familie, ceea ce ar însemna că "punem în legătură medicul de familie cu un reprezentant al poliţiei/armatei, care să verifice respectarea indicaţiilor de izolare la domiciliu, respectarea interdicţiei de a părăsi locuinţa de către persoanele de peste 65 de ani".

De asemenea, doctoriţa Mihăilă adaugă că minicelulei i se adaugă şi un "lucrător social" angajat la primărie sau 1-2 voluntari tineri care "pot livra săptămânal alimente şi medicamente pacienţilor izolaţi la domiciliu şi pot ajuta la gestiunea transmiterii electronice a reţetelor".

Totodată, medicul arată că membrii acestor minicelule trebuie dotaţi cu un "stoc minim de echipamente de protecţie şi dezinfectanţi", iar deasupra lor trebuie numit un "coordonator judeţean" care să-i informeze constant "despre noi reglementări şi despre situaţia pacienţilor din judeţ".

Plus echipe mobile

Pe de altă parte, preşedinta PLUS Bihor propune şi înfiinţarea unor "echipe mobile pentru gestionarea persoanelor suspecte şi infectate care pot fi tratate la domiciliu", formate din medic şi asistent, inclusiv cu pregătire minimă (adică "rezidenţi sau studenţi la nursing"), şi care să testeze şi monitorizeze această categorie de pacienţi.

Aceste echipe, spune dr. Mihăilă, trebuie să fie "în relaţie directă cu medicii de familie, dar şi cu direcţiile centrale de la nivelul fiecărui judeţ (DSP, spitalul Covid-19, laboratorul de analize)", să primească echipamente complet de protecţie, kituri de testare, pulsoximetre, termometre, să testeze şi monitorizeze pacienţii care prezintă simptome (teste rapide sau teste RT-PCR, în funcţie de disponibilitate) şi să îndrume spre internare pacienţii care dezvoltă simptome severe.

Doar la nevoie, afirmă preşedinta PLUS Bihor, adică atunci când spitalele Covid-19 vor fi pline, echipele mobile "vor putea indica, în anumite condiţii, tratamentul la domiciliu pentru pacienţii cu simptome moderate".

Astfel, spune dr. Mihăilă, "se separă circuitele din comunitate: medicul de familie tratează şi urmăreşte pacienţii care nu sunt infectaţi", iar "echipa mobilă urmăreşte şi tratează pacienţii infectaţi sau potenţial infectaţi".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Să râdem de(cu) plus
Tanti,celula voastră de criza este un mare fâs,o gluma bună,o farsă,la fel ca voi și papagalii din usr, cu care cică sunteți într-o alianța? să salvați voi țarișoara.Nu poate un partiduleț de tip chiștoc,de 2,5-3 la sută cum sunteți voi sa fie bagat in seamă la modul serios de nimeni.Vezi că deja consortul de alianța bărbiță,a plusat si el cu ceva aberație de modificare a CP. deci trebuie sa gasiți rapid altceva cu care sa va penibilizați pt.ca în ultima vreme la asta nu va bate nimeni.
Postat 26 Martie 2020, 16:36 de altoradean
PENIBIL/TÂRZIU DOAMNA NO NAME PLUS+
Se pare ca unii lideri ai destoinicei alianțe de catifea USR-PLUS din lipsă de imagine si capital politic s -au gandit sa încerce marea cu degetul.Prin urmare aceste acțiuni de tip bla bla nu cred ca aduc un plus in dreptul cetățeanului acum.Sau v ati gandit peste noapte stimabila doamnă sa resetati un sistem sanitar românesc aflat in moarte clinică ? Daca nu ma înșela memoria marele partid PLUS a avut ministru tehnocrat pe domnul VLAD VOICULESCU care probabil a vrut dar nu a reusit sa ofere o revitalizare a sănătății.
Postat 26 Martie 2020, 15:12 de User anonimizat
Penibil pertid, penibila incercare
Sunteti jalnici, singurul partid care, aici si pe fb, incearca sa-si faca capital politic din aceasta tragedie. Rusine sa va fie ! PS Si psd, care e un partid de comunisti tace, v-ati gasit voi sa politizati problema.
Postat 26 Martie 2020, 13:40 de feedback
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON