URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2009, 22:59

Plombe la liber!

Plombe la liber! DENTIŞTI LA ALEGERE. Garda de noapte de la noua clinică de stomatologie a Facultăţii de Medicină (foto) va fi completată curând şi de una care va funcţiona la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean. Aşa că, dacă în ultimii 15 ani orădenii n-au avut deloc dentist de urgenţă, acum vor putea chiar să aleagă între mai mulţi
Plombe la liber! DE-A DOCTORUL. Majoritatea serviciilor stomatologice vor fi asigurate de studenţii în anii terminali, unii luându-şi în serios rolul încă de la inaugurarea clinicii. "Pacienţii nu trebuie să se sperie că vor fi "cobia", fiindcă un student poate fi mai conştiincios decât un medic care lucrează pe bani şi pe fugă", spune unul dintre profesorii sub supravegherea căruia vor lucra viitorii dentişti
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă în ultimii ani faima Facultăţii de Medicină din Oradea, intens măcinată de scandaluri de corupţie, a fost una aproape exclusiv proastă, de săptămâna trecută pare să fi venit vremea pentru o schimbare în bine.

Cel puţin aşa speră decanul Gheorghe Bumbu, iniţiatorul proaspăt inauguratei clinici de stomatologie, realizată preponderent din sponsorizări private şi cu un puternic aspect social. Căci, într-o perioadă când mulţi români nu au bani pentru a-şi potoli foamea din stomac, necum să-i cheltuiască la stomatolog, în această clinică orădenii vor putea să-şi "facă" dinţii pe gratis.

Ziua lui Bumbu

04 Bumbu.jpgCu o lună în urmă, într-un interviu acordat BIHOREANULUI, decanul Facultăţii de Medicină, Gheorghe Bumbu (foto), anunţa derularea unui proiect pe care chiar şi o parte dintre propriii colegi l-au privit cu neîncredere: înfiinţarea unei clinici de stomatologie, dotată la cele mai pretenţioase standarde şi care, pe deasupra, să aibă şi o pregnantă componentă socială, urmând să deservească orădenii în regim gratuit şi non-stop, inclusiv cu gardă de noapte.

Vinerea trecută, proiectul început la 8 august şi care, ce-i drept, a fost finalizat cu o săptămână de întârziere, a devenit realitate. Centrul de medicină dentară a fost inaugurat în prezenţa oficialităţilor invitate, de la reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică şi Casei Asigurărilor de Sănătate, până la primar, prefect şi doi secretari de stat de la Ministerul Sănătăţii. Dintre care unul, Anton Irimie, surprins de calitatea amenajării clinicii şi de dotări, a şi exclamat: "Aici s-a făcut un lucru foarte bun în vremuri foarte grele".

"Comisioane" pe invers

Amenajată la parterul Facultăţii de Medicină din Parcul 1 Decembrie, clinica dentară ocupă peste 300 de metri pătraţi pe care sunt instalate 34 de unituri (scaune de stomatologie) cumpărate la preţ simbolic datorită relaţiei personale dintre decanul Bumbu şi doi profesori din Germania. Modest, decanul n-a vrut să spună el acest lucru, însă BIHOREANUL l-a aflat de la unul dintre colaboratorii săi, conferenţiarul Florian Bodog: "Preţul unor asemenea aparate, marca Ritter America Excellence, fabricate în Germania, pleacă de la 4.000 de euro bucata. Datorită prietenilor decanului, noi le-am cumpărat cu 3.000 de dolari".

De fapt, aproape întreaga clinică e făcută din donaţii. "Tarchetul (n.r. - pardoseala specială) în valoare de peste 20.000 de euro a fost oferit de o firmă din Bucureşti, Intersan, care a lucrat şi la Spitalul Municipal pe vremea când eram director acolo. Ăsta-i "procentul" meu şi l-am donat clinicii...", a glumit viceprimarul Gheorghe Carp.

Renovarea spaţiului, folosit până nu demult ca depozit, a fost asigurată de firme locale: Adeplast a oferit cimentul, Selina alte diverse materiale, iar firma Lildec a contribuit cu muncitorii cărora, de altfel, decanul le-a şi mulţumit în mod special: "Fără Pişti, Sami şi Nelu, care au lucrat inclusiv noaptea, nu am fi finalizat lucrările aşa rapid". Clubul Lions Oradea a donat mobilierul şi calculatoare de 15.000 de euro, urmând să finanţeze şi achiziţia aparaturii de radiologie. "E un exemplu că atunci când comunitatea se mobilizează putem lăsa ceva în urma noastră fără a ne aştepta la o răsplată", le-a mulţumit Bumbu sponsorilor, neuitând să amintească în această categorie şi Primăria, pentru sprijinul oferit în timp record la asigurarea reţelelor de apă şi canalizare.

"Per total, costurile depăşesc 5 miliarde de lei vechi, din care doar un milliard din bugetul Universităţii, pentru că nu toate materialele au putut fi procurate din sponsorizări", a explicat Bodog.

Acces total

Clinica de stomatologie nu are doar meritul de a fi fost făcută aproape integral pe bani privaţi şi la standarde pretenţioase, ci şi pe acela că va asigura servicii gratuite şi non-stop. "Aici vor lucra cadre didactice plătite de facultate şi studenţi din anii IV, V şI VI, care nu trebuie salarizaţi, astfel că serviciile vor fi gratuite pentru toţi orădenii. Singura problemă este doar plata consumabilelor, care sunt destul de scumpe, dar deocamdată acestea vor fi asigurate din fondurile Universităţii", spune dr. Bodog.

Pe termen lung, însă, facultatea va colabora cu Primăria pentru ca, prin Administraţia Social-Comunitară, municipalitatea să achite o parte din costuri, adaugă conferenţiarul, estimând că parteneriatul se va materializa după aprobarea bugetului pe anul viitor. În plus, spune el, "trebuie ca şi Casa Asigurărilor de Sănătate să contribuie cu o parte din sume".

Totuşi, chiar şi fără ca actele să fie semnate între instituţii, de luni, 26 octombrie, conducerea Facultăţii de Medicină se aşteaptă ca la clinică să se prezinte deja o mulţime de orădeni dornici să-şi facă pe gratis tratamente la dinţi. Iar promisiunea este că niciunul nu va fi refuzat.


CARIA ŞI AVARIA
La marginea legii

Pe motiv că, atunci când este unul nobil, scopul chiar scuză mijloacele, reprezentanţii Primăriei au jonglat cu prevederile legale pentru a putea ţine pasul cu contribuţiile donatorilor privaţi. Una din primele probleme a fost refacerea reţelelor de apă şi canalizare pentru Facultatea de Medicină, fără de care clinica stomatologică nu putea fi realizată.

Procedurile legale sunt greoaie, trebuiau făcute proiecte, găsite surse de finanţare, iar lucrarea trebuia cuprinsă în programul Companiei de Apă, adică era necesar un vot al Consiliului Local. "Ca să scurtăm birocraţia, am convenit că aici s-a remediat de fapt o avarie. Aşa că, în acte, Primăria nu a făcut nicio investiţie, ci doar a plătit o reparaţie de urgenţă", mărturiseşte viceprimarul Gheorghe Carp. Recunoscând, astfel, că mai important decât litera legii poate fi uneori spiritul ei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON