URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2020, 19:28

Ploile de duminică seară au inundat platoul parcării subterane din Piaţa Independenţei (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul europarlamentar Emilian Pavel, candidatul PSD la Primăria Oradea, a acuzat administraţia Bolojan, luni după-amiază, pe reţelele de socializare, de slaba calitate a lucrărilor derulate în oraş.

Social-democratul a postat o filmare în care platoul de deasupra parcării subterane din Piaţa Independenţei apare inundat în timpul ploilor de duminică seară.

Păstrăvăria din centrul oraşului...

"Parcarea de pe strada Independenţei nu are autorizaţie ISU şi nu a putut fi inaugurată sâmbătă. Motivele le vedeţi şi în filmarea de aseară. Urmăriţi în ce stadiu spune conducerea Primăriei Oradea că parcarea este finalizată. Apa bălteşte şi e pompată pe carosabil, instalaţia electrică tronează în mijlocul apelor, zici că sunt bazinele unei păstrăvării, nu parcare subterană", a scris Emilian Pavel.

Fostul europarlamentar a scris că luni dimineaţă apa era deja evacuată, dar a acuzat "grave" probleme de proiectare.

"În parcare, la nivelele -1, -2 şi -3 nu am avut acces. Vom vedea rezultatele când va fi inaugurat acest proiect care este deja emblematic pentru eşecul PNL! Calitatea lucrărilor este cea mai mare problemă a actualei administraţii" a transmis Pavel.

„O nouă manipulare”

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Florin Birta a declarat că postarea lui Emilian Pavel este „o nouă manipulare a PSD”.

”Ne-a povestit portarul că domnul Emilian Pavel a fost personal noaptea la parcare. A filmat platoul și a cerut să fie lăsat să intre, a spus că vrea să își parcheze mașina în noua piscină. Sunt convins că a realizat care e situația, dar a lansat acest atac pentru voturi”, a spus Birta.

Potrivit lui Liviu Andrica, directorul Administrației Domeniului Public, beneficiara lucrărilor, era inerent ca platoul parcării să se umple cu apă.

"Între tavanul parcării şi nivelul şoselei urmează să fie turnată o izolaţie de 60 de centimetri care momentan nu este executată pentru că va face parte din viitorul proiect de amenajare a platoului. Acum se mai poate întâmpla să se adune apă acolo, fiind mai jos, dar după finalizarea lucrărilor de amenajare a platoului nu se va mai întâmpla asta", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Andrica.

Potrivit acestuia, constructorii au evacuat apa cu ajutorul unor pompe încă de duminică noaptea şi au găurit provizoriu lateralul parcării pentru ca aceasta să se scurgă spre Crişul Repede.

... și două scurgeri înfundate

Reprezentanţii constructorului au identificat încă de atunci cauza acumulării de apă. "Firma care a asfaltat şoseaua din Piaţa Independenţei a trecut cu utilajele peste două guri de scurgere de lângă parcare, le-a înfundat, iar apa nu s-a mai putut scurge", a explicat directorul Construcţii Bihor, Ioan Băinţan.

Constructorul a negat că apa ar fi pătruns în interiorul construcţiei. "Apa nu s-a infiltrat nicăieri în interiorul parcării", a spus Băinţan.

De altfel, la solicitarea Construcţii Bihor, Compania de Apă Oradea a intervenit luni pentru decolmatarea celor două guri de canal.

"Am avut luni o cerere de intervenţie la două guri de scurgere din strada Independenţei care au fost decolmatate. Nu am avut nicio cerere de intervenţie în interiorul parcării subterane", a declarat şeful de producţie al CAO, Cristian Popa.

În testări...

Parcarea subterană din Piaţa Independenţei trebuia să fie deschisă publicului la sfârşitul săptămânii trecute. Inaugurarea a fost amânată în ultimul moment pentru cea de-a doua jumătate a acestei săptămâni după ce reprezentanţii ISU Crişana nu au putut să finalizeze toate verificările necesare pentru autorizarea construcţiei.

Asta pentru că, potrivit pompierilor, la inspecţia de la sfârşitul săptămânii trecute instalaţiile de stingere şi de evacuare a gazelor de eşapament nu au fost încă finalizate.

Parcarea are propriul sistem de stingere a incendiilor şi sisteme de ventilaţie complexe, deservite de generatoare proprii în cazul unei pene de curent.

Construcţia are trei niveluri subterane, cu o capacitate totală de 460 de locuri. Lucrările, în valoare de 8,1 milioane euro, au demarat în urmă cu cinci ani şi au fost complicate de faptul că parcarea coboară cu 6 metri sub nivelul Crişului Repede.

După inaugurare, orădenii vor putea folosi parcarea cu titlu gratuit timp de trei luni pentru a se obişnui cu ea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Ce zice Miluț
Că nu-l înțeleg::::)))
Postat 23 Iunie 2020, 12:24 de Sandu2100
Ciuperca se intoarce
Impartim o lucrare mai ampla in bucati mai mici,le facem pe rind,pe indelete,mai bagam un NCS, creste pretul pentru ca un partid de idioti s-a gindit ca un muncitor pe santier trebuie sa cistige mai mult decit 1.200 lei+bonuri,chinurile facerii atrage inevitabil liste cu premii(stimulente ?).Si ca totul sa poarte un nume,ii spunem: "Mulţumim, Ilie Bolojan"
Postat 23 Iunie 2020, 11:03 de excalibur
ciinii latra...
emilutz... oricit latrati n-o sa aveti niciodata primaria oradea... NICIODATA!!!... nu pentru ca is geniali penelistii ci din cauza ca sinteti voi prea slabi... foarte slabi!!!... si daca darima Bolojan jumtate din casele din oras tot nu o sa cistigati impotriva lui.... cel putin nu in formula total neperformanta in care va este organizata banda in momentu asta!..
Postat 23 Iunie 2020, 09:38 de TanarSiNelinistit
...
Am urmărit zilnic să văd niște pompe ce evacuează apa, nu am avut norocul, ceea ce nu mă face să-mi schimb părerea, scumpă și inutilă.
Postat 23 Iunie 2020, 09:17 de oradeaveche
Că liliputanul politician Pavel e pus pe critici și-i agramat nu-i îndoială ... că nu se spune nivela 1, 2 sau 3 și nivele la plural ... ci niveluri, loază !?!
Dar, cu Birta pe de altă parte, poți merge să inaugurezi până și un circ ambulant prin oraș, dacă vrei să te distrezi și să poți spune că dosu-i fața, de fapt !?! Auzi la el gogomănie, că mai trebuie să se toarne izolația planșeului superior, de 60 cm ... și abia atunci va fi gata parcarea, dar care-i altă lucrare și cu altă finanțare. Zici că asta ține de amenajarea platoului și trotoarului ce abia acum se proiectează foar !?! Păi cum, măi viceprimarule, ne spui așa direct ... că parcarea asta, ce ține zona neterminată de un deceniu, e gata de inaugurare când e încă, în realitate, la faza de "merge și așa" ?!? A luat banii Ghilea și a plecat fără să termine lucrarea ... sau i-a împărțit cu tine ca să bați câmpii ?!? Ce urmează acum? Ce amânare, că pompierii ar fi găsit niște neconformități? E vorba aici de ceva extrem de serios, că inspectorii de la Inspectoratul de Stat în Construcții Nord-Vest nici nu vor să se deplaseze la fața locului, pentru că proiectul e nefinalizat și nu respectă multe norme și standarde obligatorii !?! Cine își ia răspunderea, ca să dea drumul funcționării efective a acestei parcări "submarine" ... trebuie să-și pregătească valijoara deja, că-i rost de pușcărie dacă un singur autovehicul măcar, rămâne blocat în apele de ploaie sau de Criș, la orice "nivelă" ar fi.
Postat 23 Iunie 2020, 06:26 de CrisDumi
am fi recunoscatori
- daca presa ar urmari aceste vicii constant si ar publica articole,despre cum s-a rezolvat - daca primaria sa-si angajeze un inginer bun cu studii si experienta, dar care sa fie platit cu peste 2000 euro/luna La cate lucrari sunt, sincer, nu cred ca e exagerare si poate fi inclus in fonduri, dar foamea unora......
Postat 22 Iunie 2020, 19:52 de Christa
probleme?
problemele pot apare de la proiectare dar si de la executie. La pasajul peste calea aradului se aude grinda cum se misca, la subtraversarea Magheru s-a obturat partial paraul Paris, la Pasajul Louis Pasteur scurgerea de pe tablier este orientyata DIRECT pe trotuar si nici izolatiile pluviale nu sunt ok, betonul se crapa, exfoliaza ajungem imediat la armatura, dealul Ciuperca a luat-o la vale, etc etc. In consecinta, cand vor apare evident viciile de proiectare si executie la iveala (max 5 ani) unii.....isi vor da demisia ca au facut destul. Si cine plateste? Saracii cinee...sa plateasca!
Postat 22 Iunie 2020, 19:44 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON