URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Ianuarie 2023, 15:10

Plimbare în natură... pe 4 roți: Bihorenii au tăbărât cu mașinile în aria protejată Betfia. Au fost opriți cu poliția (FOTO)

Plimbare în natură... pe 4 roți: Bihorenii au tăbărât cu mașinile în aria protejată Betfia. Au fost opriți cu poliția (FOTO) După ce au coborât de pe deal, mașinile s-au parcat în apropierea unor case construite în apropiere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Profitând de vremea bună, mulți bihoreni și turiști aflați în Bihor au ieșit, în a doua zi din an, în natură, alegând să se plimbe la marginea satului Betfia, din comuna Sânmartin. Pădurea din apropiere, avenul cunoscut de bihoreni drept „crater” și observatorul recent montat de Primăria comunei sunt puncte de atracție în aer liber, însă majoritatea vizitatorilor au ignorat că zona este, de fapt, o arie naturală protejată.

Turiștii au urcat cu mașinile până aproape în „buza” avenului, în ciuda faptului că accesul cu autoturismele în acest sit natural este interzis, iar în zonă sunt mai multe indicatoare care avertizează vizitatorii că au ajuns pe teritoriul unei zone ocrotite.

Mulțimea de turiști a determinat autoritățile să descindă la fața locului. „Am fost nevoiți să chemăm și Poliția, pentru a putea opri mașinile înainte să urce spre aven. De la ora 11.30 până la aproximativ ora 17, au venit peste 300 de autoturisme în zonă”, a declarat pentru BIHOREANUL șeful Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate Bihor, Horia Carțiș.

Alături de polițiști și de reprezentanții Primăriei Sânmartin, angajații ANANP Bihor le-au explicat oamenilor că accesul cu mașina în aria protejată este interzis, iar dacă vor să iasă în natură, ar face bine să și profite de ea. „Este paradoxal: vor să iasă în natură, dar merg cu mașina. Unii au venit chiar cu taxiurile”, a mai spus Carțiș.

Când li s-a spus că accesul cu mașina este interzis, majoritatea oamenilor au spus că nu au știut acest lucru, deși în zonă sunt mai multe panouri cu informații despre aria protejată.

Nicio persoană nu a fost amendată, deși legea ariilor protejate prevede că accesul cu autoturisme în siturile ocrotite se poate sancționa cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei. Autoritățile au vrut să fie blânde cu turiștii, însă știu și că trebuie luate măsuri, astfel încât aria ocrotită să nu fie distrusă de autoturisme. Nu e exclus ca, în viitorul apropiat, să fie montată o barieră pe drumul de acces folosit acum de turiștii care merg în drumeție... pe 4 roți.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Sper
Eu am impresia ca acesti oameni sunt un pic cam lenesi. Cu sau fara semn, iti lasi masina parcata in parcare la 1 mai si te plimbi pana sus, ca doar nu esti handicapat. Is 20 de minute de mers pe jos pana la crater. Sper sa isi ia amenda toti care continua sa mearga cu curu ala lenes in masina pana sus.
Postat 03 Ianuarie 2023, 20:01 de cams19
Minciuni!!
În zonă nu există nici măcar un indicator care să aducă la cunoștință că ar fi o arie protejata iar zona nu este delimitată în niciun fel, autorul articolului fiind sau mincinos sau indus în eroare. Nici măcar localnicii din zonă nu cunosc faptul că este arie protejată... Conform site-ului ministerului aria protejată este cuprinsă în loc. Haieu, Osorhei Santelec, DN76 dar în nicio zonă nu există vreun indicator de atenționare sau aducere la cunoștință. Zona Betfia este vizitată de zeci de ani dar se pare că șefii ariilor protejate bihor și inspectorii gărzii de mediu(ce responsabili de control în zona) au aflat doar recent acest lucru și doar când în presă apar astfel de articole.
Postat 03 Ianuarie 2023, 18:09 de bde
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON