URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu fac parte din categoria celor care sunt convinşi că hipermarketurile taman ce şi-au reînnoit stocul de bice, şi-au dat la galvanizat cătuşele şi au zugrăvit carcerele unde-i terorizează pe angajaţii recalcitranţi. Dar nu-i mai puţin adevărat că asupra unor angajaţi se exercită presiuni inadmisibile, profitând de starea lor de vulnerabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
17 Decembrie 2016, 12:41

Plata sau casa? Restanţierii la facturile de utilităţi pot fi executaţi silit, fără să se mai apere în faţa judecătorilor

Plata sau casa? Restanţierii la facturile de utilităţi pot fi executaţi silit, fără să se mai apere în faţa judecătorilor PLĂTIŢI MAI REPEDE! Pe lângă simplificarea procedurii de executare silită a datornicilor, noua formă a legii privind serviciile comunitare de utilităţi publice aduce şi o altă modificare importantă: scurtarea termenului scadent al facturilor de utilităţi. Până acum, acestea trebuiau plătite în 15 zile lucrătoare de la comunicarea lor, ceea ce însemna aproximativ 30 de zile de la emiterea lor. De acum, însă, ele sunt scadente în 15 zile calendaristice de la emitere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aveţi restanţe la factura de apă, încălzire sau gunoi? Plătiţi-le rapid, altfel vă puteţi trezi executaţi silit!

Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice a fost modificată, aşa că de-acum înainte facturile aferente acestor servicii sunt considerate titluri executorii, ceea ce înseamnă că neplata lor poate duce automat la executare, fără a mai fi necesar un proces în instanţă pentru acest demers.

Fără apărare

Legea nr. 225/2016, care completează şi modifică Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, a intrat în vigoare la finalul lunii noiembrie, odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial. Modificările nu sunt multe, însă îi vizează pe toţi clienţii, persoane fizice sau juridice, ai societăţilor de utilităţi publice: de alimentare cu apă, de canalizare, de termoficare şi de salubritate. Acum, legea prevede că "factura emisă pentru serviciile de utilităţi publice constituie titlu executoriu". Asta înseamnă că restanţierii pot fi executaţi silit fără a mai avea şansa să se apere în faţa judecătorilor.

Până acum, ca să-şi recupereze banii de la datornici, o societate de servicii de utilităţi publice trebuia să deschidă un proces în instanţă, la finalul căruia, dacă judecătorul constata că într-adevăr datoria există şi trebuie plătită, admitea cererea şi emitea un titlu executoriu. În baza acestei hotărâri, societatea se adresa unui executor judecătoresc, care la rândul său trebuia să obţină tot de la un judecător încuviinţarea executării şi abia apoi putea începe recuperarea datoriei. Întregul demers putea dura chiar şi ani de zile...

Mai rapid

Graţie noii legi, societăţile au scăpat de procesele contra datornicilor. "Titlul executoriu este direct factura. Astfel, nu mai este necesar un proces, ci societatea se adresează direct unui executor judecătoresc", explică executorul Andrei Beiuşan. În continuare, executorul va trebui să obţină în instanţă încuviinţarea executării silite, care este de fapt recunoaşterea datoriei existente, însă această procedură este una simplă şi scurtă. "După ce a obţinut încheierea judecătorească pentru încuviinţare, executorul poate demara executarea silită", arată Beiuşan. Asta înseamnă că poate pune poprire pe contul bancar al datornicului sau chiar să-i scoată la vânzare proprietăţile.

Dacă în cazul datornicilor persoane fizice recuperarea creanţelor pare simplă, situaţia se complică atunci când vine vorba de asociaţiile de proprietari, care în majoritatea oraşelor sunt cei mai mari datornici la societăţile de servicii comunitare. De cele mai multe ori fără imobile în proprietate şi fără bani în conturi, întrucât încasează banii în numerar de la locatari, asociaţiile vor fi executate silit degeaba.

Ruşinarea, cel mai bun executor

Julianna Pănoiu, directorul economic al Companiei de Apă OradeaReprezentanţii societăţilor de utilităţi publice din Oradea salută noua lege. "Această modificare legislativă este utilă, ne scuteşte de procese", spune Julianna Pănoiu (foto), directorul economic al Companiei de Apă Oradea. Însă, precizează aceasta, CAO nu are probleme deosebite la încasările de facturi. "Avem puţine asociaţii cu debite mai mari de 2-3 luni, iar când se întâmplă asta, afişăm un anunţ în aceste blocuri, ca să ştie şi locatarii. De regulă, urmarea este că asociaţia plăteşte", explică Pănoiu.

Aceeaşi tactică o aplică şi conducerea RER Ecologic Service, operatorul licenţiat de salubritate din municipiu. "Am avut câteva asociaţii cu datorii mari, iar luna trecută am decis să tipărim flyere pe care le-am pus în fiecare căsuţă poştală din aceste asociaţii şi prin care am informat locuitorii despre datorii. Ulterior, asociaţiile au plătit", spune Zoltán Pálhegyi, director general economic-marketing în cadrul RER Ecologic Service Oradea.

Când această metodă nu se va mai dovedi suficientă, cu siguranţă societăţile vor găsi rapid executorii care să-i facă pe datornici să plătească...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
toti ne executa!!!!!!!!!!!
.....de bine de rau ai, nai bani, faci rost si platesti facturile, ma refer la oamenii de bun simt, pentru ca statul nu iarta, te penalizeaza. Da vine o vreme când nu ai apa calda si caldura, nu numai in ajun de craciun, astai o nenorocire la care se gândesc doar pesimistii dar, din pacate ne loveste sau, nea lovit pe mai multi in ajunul acesta si, ce sa vezi, nu putem executa pe nimeni, nu putem penaliza pe nimeni, stam ca prostii pe frig si fara apa calda. Brava tara, brav conducator. In curând vor veni dupa noi cu arcanu....asa ne trebe
Postat 27 Decembrie 2016, 13:17 de FLORIN64
Ignoranta la oradeni.
Executorul judecatoresc nu poate sa faca ordine de capul lui, trebuie sa aiba chiar si formal incuvintarea instantei. Asa ca se poate contesta daca nu e corect calculul, asa cum se intampla cam des, ca nu e tara lui Papura Voda.
Postat 18 Decembrie 2016, 13:17 de WinDos
Mărimea are o valoare relativă
Suma datoriilor către CAO a primelor zece Asociaţii cu restanţe este de 330.000 de lei. În scimb, S.C. GCLPS Sânmartin are datorii de 2.660.000 de lei (mai veci de doi ani), Electrocentrale are datorii de 1.670.000 de lei, Termoficare are datorii de 391.000 de lei (de asemenea mai vechi de doi ani). Ţeapa dată de C.L. Oradea, sub îndrumarea atentă şi nemijlocită a hienei administrative, pe numele ei din buletin, Bolojan Ilie Gavril, prin intrarea în insolvenţă şi probabil şi în faliment a Termoficării este mai mare decât suma datoriilor (mai mici de trei luni) a primelor zece Asociaţii de Proprietari! Domnule Mureşan, în calitate de Director Comercial, să înţeleg că îi veţi executa silit (şi) pe primii zece restanţieri din rândul societăţilor comerciale (persoanelor juridice)? Aşteptăm un comunicat oficial în acest sens! Şi FAPTE! Sau acum veţi uza de lipsa numirii oficiale în respectiva funcţie? P.S. N-ar fi rău ca în acest demers să o implicaţi şi pe consiliera cu greutate, doamna Rodica Ungur. Aşa, îi púteţi eventual testa utilitatea, sau să stabiliţi definitiv dacă nu cumva e cazul să rămână în Ţara Sfântă pentru o veşnică specializare. Până acum era specialistă în „scăderi din debit”. Acum, în bârfe.
Postat 17 Decembrie 2016, 20:37 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.673 RON
  • 1 EUR = 4.9459 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON